Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 30 октября 2021, вопрос №50525 150₴

Как оформить гражданство

Родился в Украине. Родители тоже из Украины. Переехали в Молдову,все получили гражданство здесь. Женюсь, хочу переехать в Украину и оформить второе гражданство. Что для этого нужно и сколько времени это займет?

Ответы юристов (6)

    Гончаренко Константин
    26.7%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо Ви народились в Україні ви набуваєте громадянство України за фактом народження.

    Також Перебуваючи у шлюбі з громадянином України понад 2 роки, іноземець має право або отримати посвідку на постійне місце проживання в Україні при цьому зберігши громадянство своєї країни, й користуватись перевагами громадянства країни не резидента, або подати документи на отримання громадянства України. При отриманні посвідки на постійне місце проживання в Україні, іноземець фактично користується всіма правами громадянина України за виключенням деяких обмежень щодо займання певних державних посад. У випадку з отримання громадянства України іноземець має право отримати біометричний паспорт і безперешкодно перетинати кордон з країнами Європейського союзу.

    Якщо ж іноземець все ж таки вирішив отримати громадянство України, йому необхідно подати до територіального органу Державної міграційної служби (по своєму місцю проживання) такі документи:

    – Заяву про прийняття до громадянства України (в двох примірниках);

    – Три фотокартки (розміром 35*45 мм);

    – Декларацію про відсутність іноземного громадянства;

    – Копію документа про дозвіл на імміграцію в Україну;

    – Документ про наявність законних джерел існування протягом останніх шести місяців на момент подання заяви про прийняття до громадянства України;

    – Копію документа, що підтверджує перебування чоловіка (дружини) особи у громадянстві України;

    – Документ, що підтверджує перебування особи у шлюбі з громадянином України терміном понад два роки.

    Вище перераховані документи іноземець подає особисто. Подання документів через представника не допускається. Розгляд поданих іноземцем документів органами Державної міграційної служби України не перевищує одного року.

    Після цього, Державна міграційна служба України відправляє подані іноземцем документи до Служби Безпеки України, Генеральної прокуратури України та Національної поліції України. Кожний орган повинен надати згоду іноземцеві на отримання громадянства України та підтвердити факт відсутності за іноземцем в Україні судимості, штрафів, адміністративних правопорушень та відкритих стосовно нього кримінальних справ.

    Після отримання позитивних рішень від органів Служби Безпеки України, Генеральної прокуратури України та Національної поліції України, Державна Міграційна служба України відправляє документи до Комісії при Президентові України з питань громадянства, яка розглядає подані документи й у разі відсутності недоліків приймає рішення про внесення пропозицій Президентові України щодо задоволення заяви іноземця про прийняття до громадянства України.

    У разі ухвалення позитивного рішення Президентом України виноситься Указ про присвоєння іноземцю громадянства України та документи відправляються разом з наказом до Державної міграційної служби України та Міністерства закордонних справ України. Державна міграційна служба України на підставі указу Президента України надає іноземцю довідку про реєстрацію особи громадянином України. На підставі цієї довідки іноземець має право в територіальних органах Державної міграційної служби України по своєму місцю проживання отримати паспорт громадянина України. А далі, якщо необхідно, можна буде отримати і біометричний паспорт, щоб пересуватися по території Європейського союзу без віз.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Максиме!

    Закон України "Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14/conv#n...):

    Стаття 6. Підстави набуття громадянства України

    Громадянство України набувається:

    1) за народженням;

    Стаття 7. Набуття громадянства України за народженням

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

    Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

    Набуття громадянства України за народженням (https://dmsu.gov.ua/poslugi/nabuttya-gromadyanstva...):

    Як отримати послугу?

    1. Зібрати необхідні документи;
    2. звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання дитини або одного з її батьків чи іншого законного представника особи;
    3. подати заяву разом із необхідними документами;
    4. отримати довідку про реєстрацію особи громадянином України (що є підставою для оформлення паспорта громадянина України) у територіальному органі або підрозділі ДМС України за місцем проживання.

    Оплату за набуття громадянства України не передбачено. Заява подається одним із батьків дитини або законним представником дитини.

    Під час подання заяви та інших документів з питань громадянства пред’являється паспортний документ або документ, що його замінює та посвідчує особу заявника, а також документ про проживання заявника на території України або про його постійне проживання за кордоном. У разі потреби подається засвідчений переклад тексту документа українською мовою.

    Крім того, в залежності від підстав для набуття громадянства, подаються:

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України (частина перша статті 7 Закону), один з її батьків подає такі документи:

    Термін розгляду заяви: до трьох місяців.

    Результат отримання послуги: набуття громадянства України

    Підстави для відмови у наданні послуги:

    • відсутніть підстав для отримання послуги;
    • невідповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України.

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги:

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Добрий вечір, Максим!

    Отримати громадянство можуть іноземці, які народилися або постійно проживали на території України до 24 серпня 1991 року. Також можуть отримати іноземці, у яких тато / мама, дідусь / бабуся народилися або постійно проживали на території України до 24 серпня 1991 року.

    Точний перелік залежить від конкретної ситуації.

    Базовими необхідними документами є: свідоцтво про народження або документ, який підтверджує постійне проживання на території України до 24 серпня 1991 року.

    У разі якщо це тато / мама, дідусь / бабуся іноземця, потрібні будуть документи, які підтверджують спорідненість. Якщо вони остуствуют, то факт спорідненості можна встановити в судовому порядку.

    Документи подаються до територіальних органів міграційної служби за місцем проживання іноземця.

    4. Чи є різниця для візових і безвізових країн в отриманні громадянства України?

    Щоб подати документи на громадянство необхідно законного перебувати на території України. Громадяни безвізових країн можуть перебувати в Україні 90 днів після в’їзду (протягом 180 днів). Іноземцям з візових країн необхідно заїжджати по візі “С” або “D”. Спеціальної візи для громадянства не передбачено. Для іноземців, у яких є дозвіл на проживання (надається тимчасовий або постійний вид на проживання не залежно від підстав їх отримання).

    У разі якщо документи втрачено, їх можна відновити через відповідні державний органи України (архіви і т.д.). Це можна зробити шляхом направлення заяви особисто чи через адоката - адвокатського запиту.

    Щоб отримати громадянство необхідно мати підстави (територіальне походження). Отримувати попередньо ПМЖ або ВНЖ не потрібно.

    Заява про отримання громадянства подається особисто іноземцем. Документи надаються в оригіналах.

    Як правило органи міграційної служби розглядають документи на громадянство за територіальним походженням протягом 3-4 місяців.

    Перевірки проводяться відповідними відділами на предмет порушення іноземцем законодавства України або інших країн. Можливий вихід співробітником ГМС (державна міграційна служба) за місцем проживання іноземця. В окремих випадках можуть запросити іноземця на співбесіду.

    За результатами розгляду документів оформляється тимчасова довідка громадянина України терміном дії на 2 роки.

    В Україні діє принцип єдиного громадянства. Після отримання тимчасового посвідчення потрібно відмовитися від громадянства (вийти з громадянства) своєї країни. Цю процедуру іноземець повинен провести за 2 роки. Процедура виходу з громадянства здійснюється відповідно до законодавства країни громадянства іноземця.

    Внутрішній паспорт громадянина України можливо отримати тільки після надання довідки про вихід з громадянства. Також можна надати докази, що з громадянства “не випускають”. Це також дасть підстави для отримання паспорта України.

    Збори необхідно заплатити при отриманні громадянства:

    Офіційного збору при подачі документів немає. Є фактичні витрати на збір, нотаріальне завірення, переклад і легалізацію документів. Витрати необхідно прораховувати в кожному готельному випадку.

    Відмова можна отримати якщо надати неправильно оформлені документи або недостовірну інформацію. При професійної подачі документів відмов практично немає.

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Максим!

    Про второе гражданство речь идти не может.

    Вы можете оформить на территории Украины вид на жительство или же гражданство, но все зависит от того, когда вы родились (дата)?

    А также уточните на момент провозглашения независимости вы были на территории Украины?

    Набирайте, если будут вопросы.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    У Вас 2 варіанта, а саме отримати посвідку

    Або отримати громадянство України.

    Для оформлення посвідки на постійне проживання подаються такі документи:

    1. паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, з візою типу D, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України (після пред’явлення повертається, копія додається), крім наступних випадків: іноземці та особи без громадянства, які зазначені в частині двадцятій статті 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», за умови отримання ними одного з документів, зазначених у частині сімнадцятій статті 5 Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, та мають дозвіл на імміграцію в Україну, для оформлення посвідки можуть подавати паспортний документ, строк дії якого закінчився чи який підлягає обміну, у разі, коли за отриманням нового документа особа зобов’язана звернутися до органів державної влади країни громадянської належності або країни попереднього постійного проживання, якщо така країна вчинила акт агресії проти України або не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, або відмовляється визнавати протиправність посягань на територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема, голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй “Про територіальну цілісність України” від 27 березня 2014 р. № 68/262;
    2. документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, у разі подання документів законним представником (після пред’явлення оригіналів повертаються, копії додаються);
    3. переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;
    4. документ, що підтверджує сплату адміністративного збору (оригінал), або документ про звільнення від його сплати (після пред’явлення оригіналу повертається, копія додається);
    5. копія рішення про надання дозволу на імміграцію або відповідно до категорії іноземців та осіб без громадянства:а) особами, які прибули в Україну на постійне проживання до набрання чинності Законом України «Про імміграцію» та мають у паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року відмітку про прописку або отримали посвідку на постійне проживання, подаються оригінал і копія паспорта громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року з відміткою про прописку або посвідка на постійне проживання;б) особами, які змушені залишити місця постійного проживання в Автономній Республіці Абхазія Республіки Грузія і прибули в Україну, а також їх повнолітніми дітьми, які прибули в Україну разом з ними до досягнення повноліття, подаються тимчасова довідка (або довідка, що підтверджує факт прибуття неповнолітнього разом з батьками), отримана після прибуття в Україну, та документ про підтвердження факту безперервного проживання в Україні не менш як п’ять років, видані територіальними органами ДМС;в) особами, які прибули в Україну дітьми-сиротами у зв’язку із збройними конфліктами в місцях їх постійного проживання і виховуються (виховувалися) у державних дитячих закладах чи дитячих будинках сімейного типу або над якими встановлено опіку чи піклування громадян України, подається документ, що підтверджує виховання в державному дитячому закладі чи дитячому будинку сімейного типу або встановлення опіки чи піклування;г) для іноземців або осіб без громадянства, які до прийняття рішення про припинення громадянства України постійно проживали на території України і після прийняття такого рішення залишилися постійно проживати на її території, подається довідка про припинення громадянства України встановленого зразка, видана територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС.До заяви-анкети вноситься інформація про те, що особа до прийняття до громадянства України постійно проживала в Україні на підставі дозволу на імміграцію, та додається копія зазначеної довідки, засвідчена працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта шляхом проставлення відмітки «Згідно з оригіналом» та підпису із зазначенням його посади, прізвища, ініціалів та дати

    Обмін посвідки на постійне проживання здійснюється у разі:

    1. зміни інформації, внесеної до посвідки;
    2. виявлення помилки в інформації, внесеній до посвідки;
    3. закінчення строку дії посвідки;
    4. непридатності посвідки для подальшого використання;

    досягнення іноземцем або особою без громадянства 25- або 45-річного віку (у разі, коли іноземець або особа без громадянства документовані посвідкою, що не містить безконтактного електронного носія).

    Особа, яка народилася на території України від осіб без громадянства, які на законних підставах проживають на території України (частина друга статті 7 Закону), один з її батьків подає:

    Особа, яка народилася за межами України від осіб без громадянства, які на законних підставах постійно проживають на території України, і не набула за народженням громадянства іншої держави (частина третя статті 7 Закону), один з її батьків подає:

    Особа, яка народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків (частина четверта статті 7 Закону), один з її батьків подає:

    • заяву про оформлення набуття особою громадянства України за народженням;
    • копію свідоцтва про народження особи;
    • копії документів, які підтверджують факт перебування батьків особи у громадянстві іншої держави (інших держав) на момент її народження;
    • копії документів, які підтверджують факт проживання на законних підставах батьків особи на території України на момент її народження;

    декларацію про ненабуття особою за народженням громадянства жодного з батьків.

    Прийняття у Громадянство

    Відповідно до статті 9 Закону України "Про громадянство України", іноземець або особа без громадянства можуть бути за їх клопотаннями прийняті до громадянства України. Умовами прийняття до громадянства України є (одночасне виконання)*:

    • визнання і дотримання Конституції України та законів України;
    • подання декларації про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства) або зобов`язання припинити іноземне громадянство (для іноземців);
    • безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п`яти років (окрім осіб, які перебувають у шлюбі з громадяниноми України понад 2 роки; осіб, які перебували у шлюбі з громадянином України понад 2 роки, який припинився внаслідок його смерті; осіб, яких визнано біженцями; осіб, які проходять військову службу в Збройних силах України за контрактом; осіб, які проходять військову службу в Збройних силах України за контрактом та нагороджені державною нагородою; осіб, які мають визначні заслуги перед Україною; осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України; осіб, які отримали посвідку на тимчасове проживання відповідно до частини 20 статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства");
    • отримання дозволу на імміграцію (окрім осіб, які проходять військову службу в Збройних силах України за контрактом; осіб, які проходять військову службу в Збройних силах України за контрактом та нагороджені державною нагородою; осіб, які мають визначні заслуги перед Україною; осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України; осіб, які отримали посвідку на тимчасове проживання відповідно до частини 20 статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства");
    • володіння державною мовою відповідно до рівня, встановленого законодавством України — підтверджується сертифікатом про рівень володіння державною мовою, який видається Національною комісією зі стандартів державної мови за результатами іспиту (окрім осіб, які мають визначні заслуги перед Україною або осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України та осіб, які отримали посвідку на тимчасове проживання відповідно до частини 20 статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства");
    • наявність законних джерел існування (окрім осіб, яких визнано біженцями; осіб, які проходять військову службу в Збройних силах України за контрактом та нагороджені державною нагородою; осіб, які мають визначні заслуги перед Україною; осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України; осіб, які отримали посвідку на тимчасове проживання відповідно до частини 20 статті 4 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства").

    Успіхів

    Костромина Виктория
    20%

    1. в Украине нет двойного гражданства

    2. гражданство Вы можете получить

    Стаття 6. Підстави набуття громадянства України

    Громадянство України набувається:

    1) за народженням;

    2) за територіальним походженням;

    3) внаслідок прийняття до громадянства;

    4) внаслідок поновлення у громадянстві;

    5) внаслідок усиновлення;

    6) внаслідок встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров’я, в дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім’ю або передачі на виховання в сім’ю патронатного вихователя;

    {Пункт 6 статті 6 в редакції Закону № 2663-IV від 16.06.2005}

    7) внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатною, опіки;

    8) у зв’язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини;

    9) внаслідок визнання батьківства чи материнства або встановлення факту батьківства чи материнства;

    {Пункт 9 статті 6 в редакції Закону № 2663-IV від 16.06.2005}

    10) за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

    3. перечень документов и сроки - индивидуальны и зависят от многх обстоятельств


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України