Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 01 листопада 2021, питання №50626

Як успадкувати частину квартири?

Добрий вечір. Мій чоловік є співвласником квартири, другим співвласником була його мама, яка померла 4 місяці тому. Заповіту немає. Чоловік прописаний у цій квартирі. Також жива бабуся, мама чоловікової мами. Підкажіть, будь ласка, які дії потрібно виконати чоловікові, щоб успадкувати мамину частину квартири, що потрібно зробити бабусі, щоб відмовитися від свого права успадкування, бо ж вона також спадкоємець, на користь чоловіка.

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Оксано!

    Насправді це питання дуже просто вирішується безпосередньо у нотаріуса.

    Після смерті мами Вашого чоловіка мала бути відкрита спадкова справа.

    Стаття 1221. Місце відкриття спадщини

    1. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

    2. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

    3. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    {Частина перша статті 1269 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2435-VI від 06.07.2010, № 1709-VII від 20.10.2014}

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    Стаття 1274. Право на відмову від прийняття спадщини на користь іншої особи

    1. Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

    2. Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    3. Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

    4. Якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім'я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

    5. Відмова від прийняття спадщини може бути визнана судом недійсною з підстав, встановлених статтями 225, 229-231 і 233 цього Кодексу.

    Усі питання уточнюйте безпосередньо в нотаріуса, який веде спадкову справу!

    Юсько Іван Михайлович
    Юсько Іван Михайлович 2 роки тому

    Юрист, м. Рівне, 7 років досвіду

    Доброго дня, пані Оксана!

    Вашому чоловіку варто звернутись до нотаріуса за місцем знаходження квартири та написати заяву про прийняття спадщини, а бабуся у того ж нотаріуса подає письмову відмову від спадку.

    У разі потреби додаткових консультацій - звертайтесь через мій особистий профіль. Працюємо у м. Рівне.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Відмова від прийняття спадщини оформляється в нотаріуса. Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом терміну для прийняття спадщини він не заявив про відмову від неї. Такі спадкоємці приймають спадщину автоматично і подавати заяву нотаріусу їм не обов'язково.

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими питаннями для надання різних додаткових правничих послуг.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України