Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 08 ноября 2021, вопрос №50995 200₴

Призначення пенсійного нарахування

Добрий день,чоловіку відмовили у наданні пенсії по інвалідності загального захворювання 3 групи,через недостатнього страхового стажу (2р.6м),чи можна докупити цей стаж???

Ответы юристов (8)

    Карпенко Андрей Владимирович
    25%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Чтобы купить недостающие месяцы страхового стажа, нужно обратиться в фискальную службу по месту жительства и заключить договор. После этого можно купить сразу весь недостающий стаж, а можно оплачивать по- степенно, заключи договор на срок не менее, чем на год.

    Условия оплаты таковы: если требуется внести оплату за прошедший период, то эти месяцы оплачиваются в двойном размере от взноса при минимальной заработной плате. Сегодня с минимальной заработной платы (6000 грн) Вы должны уплатить 1320 гривен в месяц. Эту сумму умножаем на два, выходит, что за месяц надо заплатить 2640 гривен.

    Всего придется оплатить 79200.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Для назначения пенсионных выплат. Единственное, что нужно иметь – это страховой стаж. Но такие нюансы как возраст пенсионера, а также год выхода на пенсию вносят свои коррективы.

    В 2017 необходимый страховой стаж составлял 15 лет. Однако начиная с 2018 года, когда его повысили до 25, он ежегодно увеличивается на один год. Конечная цель – 35 лет в 2028. Сейчас по состоянию на 2021 год необходимый страховой стаж составляет 28 лет. Однако это касается только тех украинцев, которые планируют выйти на пенсию сразу по достижению пенсионного возраста, то есть в 60 лет. Заметим, что для женщин пенсионный возраст ниже. Сейчас женщины выходят на пенсию в 59, но со следующего 2021 года начнут выходить в 60.

    Если же пенсионер будет работать дольше на три года, то есть до возраста 63, то необходимый стаж уменьшается до 17 лет в 2020 и до 27 лет стажа в 2028.

    Есть вариант – работать до 65. В таком случае необходимый стаж – 15 лет и его не планируют менять.

    В Украине можно докупить до 5 лет стажа. Но эта покупка не из дешевых. Один год стажа обойдется в 25 тысяч гривен. Стоимость покупки стажа рассчитывается по следующей формуле:

    Стаж = ЕСВ * Коэффициент * Количество месяцев

    Коэффициент зависит от количества лет. которые вы покупаете. Чем больше покупаете, тем один год выходит дешевле. Коэффициент для одного года – 2, для двух – 1.8, для трех – 1.6, для четырех – 1.4 и для пятерых – 1.2.

    Допустим, мы покупаем 1 год стажа: ЕСВ (1320) * Коэффициент (2) * Количество месяцев (12) = примерно 79 тыс. грн гривен.

    По той же формуле купля 1-5 лет стажа обойдется:(с учетом если ЕСВ НЕ ИЗМЕНИТСЯ)

    1 год – 24 936 гривен;

    2 года – 44 885 гривен;

    3 года – 59 847 гривен;

    4 года – 69 820 гривен;

    5 лет – 74 808 гривен.

    Учтите, что эти цены актуальна только до 1 июля 2020. Ведь тогда вырастет минимальная зарплата, а с ней и ЕСВ (единый социальный взнос).

    Есть также возможность купить стаж в рассрочку и так выйдет дешевле, поскольку из формулы выпадает коэффициент. Так, 1 год будет стоить почти 12 500 гривен независимо от количества докуплених лет. Но здесь есть свои нюансы. Пенсию не начнут выплачивать пока полностью на заплатите за стаж. А во-вторых, минимальная зарплата, а с ней и социальный взнос все время растет, а соответственно и платить придется больше, если затянуть с выплатами.

    Если вы решили купить страховой стаж и добровольно уплачивать ЕСВ, вам нужно обратиться в налоговый орган по месту жительства и предоставить следующие документы:

    Заявление о добровольном участии в системе общеобязательного государственного соцстрахования или единовременной уплате в системе общеобязательного государственного пенсионного страхования

    Копия трудовой книжки

    Выписка из системы персонифицированного учета (ОК-5)

    Копия паспорта или другого документа, удостоверяющего личность.

    Оплатить за купленный стаж нужно в течение 10 календарных дней после подписания соглашения

    Как выход из ситуации можно было попробовать оформить социальную пенсию вместо классического понимания выплат пенсии лицам достигшим пенсионного возраста, но такой вид помощи отменен.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня!

    Світлана, якщо саму підставу відмови ви не оскаржуєте, і згодні з нехваткою стажу, то докупити звісно можна.

    Ви по суті укладаєте з державою договір та сплачуєте за всі місяці стажу, що вам не вистачає.

    Звертаєтесь в податкову за місцем проживання з завою на укладення договору на добровільну сплату ЄСВ у розмірі, який вам потрібен, а саме: 30 місяців.

    Телефонуйте, якщо будуть питання

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    Дополню ответы коллег - а есть ли Вам смысл докупат снова нужно будет ь стаж - может быть такое что через несколько лет или завтра придумают еще какой то новый закон и снова нужно будет докупать

    возьмите в пенсионном фонде отказ и обратитесь в собес - там назначат пособие вместо пенсии - разница в несколько сотен гривен - уточните в собесе - возможно это для Вас выход чем платить бешеные деньги за стаж

    Клострейх Олена Володимирівна

    Доброго дня Світлано!

    Так можна докупити вам потрібно звертаєтесь в податкову за місцем проживання з завою на укладення договору на добровільну сплату ЄСВ у розмірі, який вам потрібен, а саме: 30 місяців

    З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Світлана!

    "... чоловіку відмовили у наданні пенсії по інвалідності загального захворювання 3 групи,через недостатнього страхового стажу (2р.6м),чи можна докупити цей стаж"?

    - У 2021 році для призначення пенсій за віком необхідно мати стаж роботи не менше 28 років. Іноді виникають ситуації, коли не дістає трохи небагато стажу та постає питання його докупити.

    Для непрацюючих осіб є можливість придбання страхового стажу шляхом укладення договору добровільного страхування (не менше ніж на один рік), який може передбачати одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, коли особа не перебувала в трудових відносинах з роботодавцем та не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

    Сума сплаченого єдиного внеску за кожний місяць не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, а при сплаті за попередні періоди вона помножується на коефіцієнт 2. Таким чином, вартість одного місяця страхового стажу у січні-листопаді 2021 року розраховується як 22 % від мінімальної заробітної плати 6000,00 грн та складає 1320 грн, а при одноразовій сплаті за минулі періоди – 2640,00 грн.

    Для укладення договору добровільного страхування необхідно звертатись із відповідною заявою до податкової служби.

    Також особи, які працювали у 2004-2010 роках, мають право самостійно доплатити за ті місяці, в яких сума сплаченого страхового внеску на пенсійне страхування була меншою за мінімальний страховий внесок. Адже для того, щоб до страхового стажу був зарахований повний місяць, сума сплати страхового внеску до Пенсійного фонду України повинна бути не меншою за суму мінімального страхового внеску, визначеного на певний період.

    Для оформлення такої доплати особою надається заява до органу Пенсійного фонду України. Слід звернути увагу, що доплата не здійснюється за ті місяці, в яких взагалі відсутні нарахування страхових внесків.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Незалежно від того, внаслідок чого у вас виникла інвалідність, яка група інвалідності, перелік необхідних документів для оформлення пенсії по інвалідності - однаковий.

    Для оформлення потрібні:

    1. Письмова заява (форму заяви ви можете побачити в Постанові «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій»).
    2. Паспорт або свідоцтво про народження (для дітей). Якщо у вас ID паспорт, то потрібна ще довідка про реєстрацію місця проживання, яку видають разом з паспортом.
    3. РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків).
    4. Трудова книжка або інші документи, які підтверджують стаж + відомість про заробітну плату.
    5. Документи, що засвідчують особливий статус особи (наприклад: довідка з МСЕК, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни).
    6. Фотографія (необхідна для оформлення пенсійного посвідчення).

    Непрацюючі особи, яким встановлено інвалідність 2 групи, після досягнення пенсійного віку, і особи з 3 групою інвалідності, мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, за наявності страхового стажу для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років.

    Якщо у вас не вистачає потрібної кількості стажу, ви можете подати документи в Управління праці та соціального захисту населення для оформлення соціальної допомоги.

    Пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності, та якщо на день встановлення інвалідності у непрацюючого інваліда ІІ чи ІІІ групи є необхідний страховий стаж для призначення даного виду пенсії, і з дня виникнення такого права — якщо вимоги щодо звільнення з роботи та тривалості страхового стажу виконані в період після встановлення інвалідності до дня звернення за призначенням пенсії по інвалідності.

    У разі коли інвалід ІІ чи ІІІ групи звільнився з роботи після призначення пенсії по інвалідності і має необхідний страховий стаж, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дня настання такого права, якщо звернення за призначенням пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого права.

    Згідно з законодавством у разі працевлаштування особи, якій призначено пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком, у період роботи платиться пенсія по інвалідності у розмірах передбачених ч.1 ст. 33 Закону, а саме:

    – інвалідам ІІ групи — 90 %;

    -інвалідам ІІІ групи 50 %.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Світлано!

    1) Якщо вашому чоловіку не вистачає стажу, то замість пенсії по інвалідності можна оформити державну соціальну допомогу. Для цього необхідно звернутися в орган соціального захисту населення за місцем проживання. Розмір такої допомоги становить 1854 грн, а з 1 грудня - 1934 гривні. (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1082-20#Text).

    2) "Придбати" стаж можна шляхом укладання Договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди) або договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (на майбутній період), який можна укласти не менше ніж на рік.

    Коло громадян, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, визначено ст. 10 Закону про ЄСВ. Порядок укладення договору про добровільну участь та необхідні документи визначено розділом V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0508-15).

    Особам, що бажають добровільно сплачувати ЄСВ, необхідно звернутися до податкового органу за місцем проживання.

    Для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування необхідно надати такі документи:

    • заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування або одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (форму заяви наведено в додатку 3 до Інструкції №449);
    • копію трудової книжки (за наявності);
    • виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
    • копію документу, який засвідчує особу.

    Члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню, надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві.

    З особою, яка подала Заяву, після перевірки викладених у ній відомостей, у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір за обраним видом.

    Сума сплати за договором (сума ЄСВ) визначається такими особами самостійно та розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати, діючої на день укладання договору. При цьому сума сплати визначена для договорів «на майбутній період» не може бути менше мінімального ЄСВ на місяць (на сьогодні 1039,06 грн), а для договорів «одноразової» сплати - не менше мінімального ЄСВ на місяць помноженого на коефіцієнт 2 (на сьогодні 2078,12 грн).

    Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період, за який «купується» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання Договору.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України