Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 15 ноября 2021, вопрос №51479 200₴

Получение паспорта для гражданина, находящего на неподконтрольной территории

Здравствуйте! Столкнулись с такой проблемой. Хочу получить паспорт. Мне 22 года, но из документов есть только украинское свидетельство о рождении, идентификационный код и аттестат за 9 класс. Я нахожусь в Донецке - на неподконтрольной территории. С родителями въехать не могу, т.к. у них нет возможности. Подскажите, пожалуйста, возможно ли въехать на территорию Украины без родителей и с теми документами, которые у меня есть и получить паспорт?

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович
    17.5%

    Добрый день!

    Гражданин Украины не может быть лишен права получить документ, удостоверяющий личность.

    Оформить такие документы гражданин может, обратившись в любое отделение миграционной службы.

    Паспорт гражданина Украины (первое оформление или обмен) оформляется в течении 10 рабочих дней.

    Горячая линия ГТС Украины (044) 278-50-30

    Вы можете получить паспорт, предоставив копии паспортов граждан Украины своих родителей. Изучите: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/289-2014-%D0%B...

    Изучите: https://www.fdu.org.ua/news/27385

    Вопрос въезда/выезда граждан, не достигших 16-летнего возраста в/с временно неконтролируемой территории Украины, а также тех лиц, которые родились в 1998 году и позже и еще не оформили паспорт гражданина Украины, регулируется приказом первого заместителя руководителя Антитеррористического центра при СБУ от 12 июня 2015 № 415ог, которым утвержден «Временный порядок осуществления контроля за перемещением лиц, транспортных средств и грузов через линию соприкосновения в пределах Донецкой и Луганской областей»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/815-2019-%D0%B...

    Обратитесь по телефонам, размещенным на сайтах:

    https://www.fdu.org.ua/news/26239

    https://www.donbasssos.org/ru/

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.5%

    Доброго дня, Сергію!

    Оформлення і видача паспорта громадянина України особі, яка проживає на тимчасово окупованій території України, здійснюються територіальними підрозділами Державної міграційної служби України за місцем звернення громадянина.

    Заявник для оформлення паспорта подає такі документи:

    • свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави;
    • оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України);
    • документ, що посвідчує особу законного представника/уповноваженої особи, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника/уповноваженої особи (у разі подання документів такими особами);
    • документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів):

    про місце проживання – довідку органу реєстрації встановленого зразка;

    про народження дітей – свідоцтва про народження дітей;

    про шлюб і розірвання шлюбу – свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    про зміну імені – свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття.

    Відповідно до пункту 43 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302, у разі неподання особою, яка досягла 18-річного віку, документів з фотокартками, проводиться процедура встановлення особи шляхом надсилання запитів щодо перевірки документів та інформації, зазначеної заявником у письмовому зверненні, зокрема до Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Міністерства юстиції України, органів Державної податкової служби України, навчальних закладів, військових частин, військових комісаріатів, установ виконання покарань, для отримання інформації з наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, у тому числі фотокартки особи, яка дасть змогу ідентифікувати особу. В процесі перевірки береться до уваги вся інформація, яку повідомив заявник.

    Строк проведення процедури встановлення особи не повинен перевищувати двох місяців.

    Таким чином, паспорт громадянина України, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання. Однак враховуючи проведення процедури встановлення особи, такий термін продовжується до двох місяців.

    Отже, в'їхати на підконтрольну Україні територію звичайно можете самі, без батьків, оскільки ви вже досягли повноліття! Зверніться до будь-якого територіального підрозділу ДМС. Там на місці вам все розкажуть більш детально!

    Гончаренко Константин
    17.5%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    чинним законодавством передбачено, що оформити паспорт у вигляді ID-картки може будь-який громадянин України по досягненні 14-річного віку. Також надається можливість замінити наявний паперовий паспорт-книжечку на ID-картку по досягненні 25- або 45-річного віку, при втраті чи викраденні паспорта, у разі виявлення в паспорті помилок, пошкодження чи закінчення терміну його дії.Особам, які проживають на непідконтрольній території Донецької, Луганської областей і не є внутрішньо переміщеними особами, для отримання ІD картки необхідно звертатися до територіального підрозділу Міграційної служби України, на який покладено виконання функцій того підрозділу ДМС, який розташований за місцем реєстрації особи й тимчасово не виконує своїх функцій унаслідок ООС.

    Переміщеним особам слід звертатися до територіального підрозділу Міграційної служби, розташованого за місцем їх реєстрації як ВПО; центру надання адміністративних послуг/державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, або його відокремленого підрозділу – за умови наявності обладнання для оформлення заяв-анкет засобами Єдиного державного демографічного Реєстру.Якщо особа визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, документи та заява-анкета подаються одним із її законних представників (одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників).

    Перед зверненням до територіальних органів ДМС Вам було б добре отримати довідку тимчасово переміщеної особи з непідконтрольної зони проведення ООС(Довідка переселенця) згідно Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» паспорт Вам буде виготовлено у установі за місцем звернення на підставі довідки , заяви та доданих до неї документів(свідоцтва про народження, РНОКПП(ИНН).

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    17.5%

    Добрий день, Сергій!

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 17 липня 2019 р. № 815

    Київ

    Про затвердження Порядку в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 17 липня 2019 р. № 815

    ПОРЯДОК

    в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/815-2019-%D0%B...

    "Виїзд з тимчасово окупованих територій України здійснюється через контрольні пункти в’їзду-виїзду:. ..

    громадянами України - за умови пред’явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України “Про громадянство України” або статтею 2 Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України”, на підставі дозволу фізичній особі;

    громадянами України, які не мали можливості оформити паспорт громадянина України внаслідок постійного проживання на тимчасово окупованих територіях або в яких відсутній паспорт громадянина України у зв’язку із втратою/викраденням, - за умови пред’явлення свідоцтва про народження (для громадян України, які не досягли 16-річного віку) або будь-якого іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або довідки, виданої територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС у випадку, зазначеному в абзаці сьомому цього пункту. Зазначені обставини перевіряються координаційним центром під час видачі дозволу фізичній особі;... " (В’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян України, які виїхали з цієї території для оформлення документів, передбачених абзацом третім цього пункту, здійснюється за умови пред’явлення довідки, виданої територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС, за зразком, що додається).

    Пропуск осіб через лінію розмежування може бути здійснено через КПВВ «Станиця Луганська», «Щастя», «Золоте», «Майорське», «Мар’їнка», «Новотроїцьке» та «Гнутове».

    На сьогодні процедура перетинання лінії розмежування у Донецькій та Луганській областях визначена Порядком в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2019 № 815.

    Відповідно до вказаного Порядку, режим функціонування КПВВ, встановлюється Командувачем об’єднаних сил, а також за рішенням Командувача об’єднаних сил у районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях у випадках, передбачених законодавством, можуть встановлюватися додаткові обмеження та/або заборони переміщення осіб, не залучених до проведення таких заходів, транспортних засобів та товарів.

    У зв’язку з цим будь-які питання щодо режиму роботи КПВВ, рекомендуємо звертатися до штабу ООС Збройних сил України МО України (тел. 0-800-500-410, www.mil.gov.ua та e-mail: call-center_ZSU@mil.gov.ua)

    Якщо Ви не отримували довідку ВПО та маєте зареєстроване місце проживання на території Донецької або Луганської області де органи державної влади не здійснюють свої повноваження, документи, необхідні для оформлення паспорта необхідно подавати до будь-якого територіального підрозділу ГУДМС України в Донецькій області та відповідно УДМС України в Луганській області, який здійснює свої повноваження.

    Під час карантину послугу можна отримати у будь-якому підрозділі ДМС, незалежно від місця реєстрації (у звичному режимі оформлення та видача першої ID-картки (за досягненням 14-річного віку або видача замість паспорта-книжечки зразка 1994 року) здійснюється територіальним підрозділом ДМС за зареєстрованим місцем проживання).

    Після оформлення ID-картки, у подальшому всі послуги із оформлення паспорта особа зможе отримувати у будь-якому місці України за місцем звернення. (пункт 20 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою КМУ 25.03.2015 №302).

    Документи для оформлення паспорта громадянина України:

    • свідоцтво про народження;
    • оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України); У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для осіб, які постійно проживали за кордоном, після повернення їх в установленому порядку на проживання в Україну та для осіб, які набули громадянство України за кордоном);
    • посвідчення про взяття на облік бездомних осіб (для бездомних осіб);
    • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
    • документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт:

    про місце проживання — довідку органу реєстрації встановленого зразка;

    про народження дітей — свідоцтва про народження дітей;

    про шлюб і розірвання шлюбу — свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    про зміну імені — свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

    • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності).

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    15%

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18#Text):

    "Стаття 1. Поняття внутрішньо переміщеної особи

    1. Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру...

    Стаття 4. Облік внутрішньо переміщених осіб

    1. Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону...

    2. Підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення.

    3. Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України...

    7. Разом із заявою заявник подає документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, або свідоцтво про народження дитини.

    У разі наявності в документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, визначеними у статті 1 цього Закону, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або рішення про відмову у видачі довідки з обов’язковим зазначенням підстави відмови, підписане керівником уповноваженого органу, видається заявнику в день подання заяви

    У разі відсутності в документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, визначеними у статті 1 цього Закону, заявник надає докази, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, на день виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення, визначених статтею 1 цього Закону (військовий квиток з відомостями про проходження військової служби, трудова книжка із записами про здійснення трудової діяльності (за наявності), документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту, ... тощо)

    У передбаченому абзацом третім цієї частини випадку (предыдуще приведенный абзац - прим. авт.) уповноважений орган, визначений частиною третьою цієї статті, зобов’язаний розглянути заяву про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи протягом 15 робочих днів та прийняти рішення про видачу заявнику довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або про відмову у видачі довідки з обов’язковим зазначенням підстави відмови, яке підписується керівником цього органу...

    Стаття 5. Реєстрація місця проживання внутрішньо переміщеної особи

    1. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону...

    Стаття 6. Забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус

    1. Оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи.".

    Таким образом, для оформления паспорта необходимо, как я считаю, обратиться предварительно в орган СЗН (социальной защиты населения) по месту нахождения для получения справки внутренне перемещенного лица, на основании которой в последующем будет оформлен паспорт.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2) дипломатичний паспорт;

    3) службовий паспорт;

    4) проїзний документ дитини (чинний протягом строку, на який він виданий);

    5) посвідчення особи моряка;

    6) посвідчення члена екіпажу.

    У разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив зазначені документи (далі - паспортні документи) за межами України або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном.

    У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи.

    ВИСНОВОК: у Вас немає документа з вищенаведеного переліку, а тому для уникнення небажаних сюрпризів (відмови у пропуску на підконтрольну територію України) раджу подати запит в ДПСУ, щоб дізнатися чи зможете Ви перетнути кордон на підставі наявних у Вас документів (ваших свідоцтва про народження, коду та копій паспортів батьків).

    Вимоги до звернень та зразки заяв - https://dpsu.gov.ua/ua/vimogi-do-zvernen-ta-zrazki...

    Крім того, потрібно враховувати діючі на сьогоднішній день карантинні обмеження.

    Постанова КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1236-2020-%D0%...):

    7. Самоізоляції підлягають:

    4) особи, які прибувають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, крім:

    осіб, які не досягли 18 років;

    працівників представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні;

    учасників зовнішнього незалежного оцінювання;

    осіб, які мають намір вступити до закладів освіти, в тому числі на курси (відділення) з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти, розташованих на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі;

    здобувачів освіти, які навчаються в закладах освіти, розташованих на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі;

    одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників, інших законних представників чи інших осіб, уповноважених одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників, які супроводжують осіб, зазначених в абзацах четвертому - шостому цього підпункту;

    громадян України, які бажають здійснити вакцинацію від COVID-19 на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, за умови пред’явлення запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором;

    громадян України, які мають документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;

    осіб, які мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, чи міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати), або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, або одужання особи від зазначеної хвороби;

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України