Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 15 ноября 2021, вопрос №51486 100₴

Заключение индивидуального договора с управляющей компанией

Здравствуйте.
С ЖЕКом заключены индивидуальные договора с 2012 года по многоквартирному дому. Жек развесил обьявления что с 01.01.2022 перестанет обслуживать дом ссылаясь на новый закон о коммунальных и жилищных услугах и требует провести собрание жильцов и заключить коллективный договор с ним как с управителем,чтобы он обслуживал дом. Правомерны ли действия жека?
Могут ли жильцы и дальше обслуживаться на индивидуальных договорах?
Может ли жек в одностороннем порядке разорвать эти индивидуальные договора?
В нашем договоре указано, что договор считается продленным, если одна из сторон за месяц письменно не уведомит другую о разрыве договора. Что значит- письменно? Это личное письмо? Объявление на инфостенде считается письменным уведомлением?
Большое спасибо всем специалистам, кто ответил 11.11. Все ответили, что владелец квартиры имеет право на индивидуальный договор с управляющей компанией.
Дайте, пожалуйста, отсылку на статью закона и цитату из которой четко понятно, что каждый из жильцов имеет право на индивидуальный договор с УК.
Потому что директор УК говорит, что они не могут обслуживать дома с индивидуальными договорами. Для сотрудничества с ними нужен исключительно коллективный договор согласно закону о ЖКХ. Письменных заявлений они не делают, только объявления на инфостендах.
Сейчас введен карантин. Имеет ли УК право разрывать индивидуальные договора до окончания карантина?
У жильцов сейчас индивидуальные договора и они хотят продолжить обслуживаться на индивидуальных договорах . Что нужно для перезаключения индивидуального договора, если будет такая необходимость?(собрание, протокол?) Или ничего этого не нужно- каждый идёт и индивидуально перезаключать?
Какими должны быть действия жильцов, если УК таки что-то отключит(лифт, освещение на этажах, и тп)
Пожалуйста, отметьте, кто готов сотрудничать с жильцами, если придётся решать этот вопрос в судебном порядке.
Спасибо!

Ответы юристов (12)

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Имею ли я право на индивидуальный договор с управляющей компанией(УК)?

    Все зависит от решения которое приняли собственники квартир.

    Вам необходимо провести собрание.

    Если собрание не примет никакого решения, то обращайтесь вместный орган власти, а они от Вашего имени заключат договор с УК.

    2. Какой порядок расторжения договора в одностороннем порядке со стороны УК? Имеют ли они на это право? Какая процедура информирования потребителя о расторжении договора со стороны УК?

    Ст.15 Закона о ЖКХ. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#n558

    Стаття 15. Порядок укладання, зміни і припинення договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком

    1. Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (зміни до нього) від імені всіх співвласників багатоквартирного будинку укладається з визначеним відповідно до законодавства управителем співвласником (співвласниками), уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників. Такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов’язковим для виконання всіма співвласниками.

    Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.

    3. Имеет ли право УК оставить дом без обслуживания до того, как передаст дом следующей УК?

    После разрыва договора УК не обязана предоставлять услуги.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Норма про можливість індивідуального договору зі споживачем передбачена у ст. 1 ПУНКТ 11 - ЗУ Про житлово - комунальні послуги.

    11) плата за абонентське обслуговування - платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір) або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем) (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії), що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених цим Законом, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води);

    Керуюча компанія має письмово попередити споживачів про зміни договору розіславши повідомлення по квартирам мешканців , споживачів з проектом змін до ознайомлення

    Стаття 12. Договори про надання житлово-комунальних послуг

    1. Надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

    2. Договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Договори про надання комунальних послуг можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір, індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, колективний договір) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач (співвласник багатоквартирного будинку, власник будівлі, у тому числі власник індивідуального садибного житлового будинку), колективний споживач).

    Стаття 13. Порядок укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг

    1. Договір про надання комунальної послуги укладається між виконавцем відповідної послуги та споживачем або особою, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача, або з управителем багатоквартирного будинку з метою постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку.

    2. Виконавець комунальної послуги, який займає монопольне становище на ринку, за наявності у нього технічних можливостей надання комунальної послуги не вправі відмовити в укладенні відповідного договору споживачеві чи іншій особі, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача, якщо інше не передбачено законом.

    3. Договір про надання комунальних послуг укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.

    4. З пропозицією про укладання договору про надання комунальних послуг або про внесення змін до нього (крім індивідуальних договорів, укладених відповідно до частини п’ятої цієї статті) може звернутися будь-яка сторона, надавши письмово другій стороні проект відповідного договору (змін до нього), складений згідно з типовим договором.

    Якщо протягом 30 днів після отримання проекту договору (змін до нього) виконавець комунальної послуги, який одержав проект договору (змін до договору) від споживача (іншої особи, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача), не повідомив про свою відмову від укладання договору (внесення змін) та не надав своїх заперечень або протоколу розбіжностей до нього і при цьому не припинив надання комунальної послуги цьому споживачу (або в інший спосіб засвідчив свою волю до надання відповідної комунальної послуги споживачу), договір (зміни до нього) вважається укладеним у редакції, запропонованій споживачем (іншою особою, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача), якщо інше не передбачено цим Законом.

    Якщо споживач (інша особа, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача), який отримав проект договору (змін до нього) від виконавця комунальної послуги, не повідомив протягом 30 днів про свою відмову від укладання договору (внесення змін) та не надав своїх заперечень або протоколу розбіжностей до нього, а вчинив дії, які засвідчують його волю до отримання (продовження отримання) відповідної комунальної послуги від цього виконавця (у тому числі здійснив оплату наданих послуг), договір (зміни до нього) вважається укладеним у редакції, запропонованій виконавцем комунальної послуги, якщо інше не передбачено цим Законом.

    Необґрунтована відмова споживача (іншої особи, яка відповідно до договору або закону укладає договір в інтересах споживача) від укладання договору є підставою для припинення в односторонньому порядку виконавцем надання відповідної комунальної послуги такому споживачу.

    Відмова будь-якої із сторін від укладання запропонованого другою стороною договору не позбавляє її права звернутися з повторною пропозицією про укладання договору в порядку, визначеному цією частиною.

    5. У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

    Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.

    У разі укладення публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг виконавці комунальних послуг розміщують вимоги до якості відповідних послуг згідно із законодавством та іншу необхідну інформацію для кожного багатоквартирного будинку окремо на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на власному веб-сайті. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування таких вимог у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.

    У разі прийняття співвласниками багатоквартирного будинку рішення про обрання моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) відповідно до частини першої статті 14 цього Закону та повідомлення виконавців комунальних послуг про прийняте рішення за два місяці до запланованої дати укладення договору:

    такий виконавець зобов’язаний укласти договори про надання комунальних послуг відповідно до вимог цієї статті згідно з обраною співвласниками моделлю організації договірних відносин;

    Якщо за 30 днів до закінчення строку дії договору співвласники багатоквартирного будинку не повідомили виконавця відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) про прийняття рішення про вибір моделі організації договірних відносин, визначеної в частині першій статті 14 цього Закону, публічний індивідуальний договір про надання комунальної послуги, укладений з таким виконавцем, вважається продовженим на наступний однорічний строк.

    Якщо ОСББ у Вас не створено то з вами мають продовжити існуючі договори на послуги.

    Стаття 14. Особливості укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку

    1. За рішенням співвласників багатоквартирного будинку, прийнятим відповідно до закону, з виконавцем відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) укладається договір про надання комунальних послуг, а саме:

    1) індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, що укладається кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно, за умови що співвласники прийняли рішення про вибір відповідної моделі організації договірних відносин та дійшли згоди з виконавцем комунальної послуги щодо розміру плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку;

    2) колективний договір, що укладається від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою;

    3) договір про надання комунальних послуг з колективним споживачем, що укладається з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об’єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір.

    Співвласники багатоквартирного будинку (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) самостійно обирають одну з моделей організації договірних відносин, визначених цією частиною, за кожним видом комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії).

    У межах одного багатоквартирного будинку дозволяється обрання різних моделей організації договірних відносин за різними видами комунальних послуг.

    {Частина перша статті 14 в редакції Закону № 1060-IX від 03.12.2020}

    2. Комунальні послуги з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії надаються виключно на підставі індивідуальних договорів.

    Індивідуальний договір про надання послуг з постачання та розподілу природного газу, послуг з постачання та розподілу електричної енергії укладається між співвласником багатоквартирного будинку та виконавцем відповідної комунальної послуги.

    Виконавець комунальної послуги за індивідуальним договором забезпечує відповідність кількісних та якісних характеристик послуги встановленим нормативам на межі внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку та інженерно-технічних систем приміщення споживача.

    Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем електропостачання та газопостачання здійснюються суб’єктом, визначеним співвласниками багатоквартирного будинку, за рахунок співвласників.

    Плата виконавцям комунальних послуг з постачання та розподілу природного газу, виконавцям комунальної послуги з постачання та розподілу електричної енергії за індивідуальним договором складається з плати за послугу, що розраховується відповідно до засад формування та встановлення цін/тарифів на відповідну комунальну послугу, визначених законом.

    {Частина друга статті 14 в редакції Закону № 1060-IX від 03.12.2020}

    3. Індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем укладається між співвласником багатоквартирного будинку та виконавцем відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії).

    Виконавець комунальної послуги за таким договором забезпечує відповідність кількісних та якісних характеристик послуги встановленим нормативам на межі внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку та інженерно-технічних систем приміщення споживача.

    Обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), здійснюються виконавцем такої послуги на підставі відповідного договору із співвласниками.

    Капітальний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної комунальної послуги, здійснюється співвласниками чи залученими ними уповноваженими на виконання таких робіт суб’єктами господарювання за рахунок співвласників або за кошти з інших джерел, не заборонених законодавством.

    У разі укладення індивідуального договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем у багатоквартирному будинку, управління яким здійснює управитель, до договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком вносяться зміни в частині зменшення кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території на суму витрат на утримання, обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної комунальної послуги.

    Плата виконавцю комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем складається з:

    плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

    плати за абонентське обслуговування, яка не може перевищувати граничний розмір, визначений Кабінетом Міністрів України;

    плати за технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної послуги, що визначається договором між виконавцем та співвласниками багатоквартирного будинку.

    {Частина третя статті 14 в редакції Закону № 1060-IX від 03.12.2020}

    4. Колективний договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем такої послуги особою, уповноваженою на це співвласниками, від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку.

    Такою уповноваженою особою може бути:

    {Абзац третій частини четвертої статті 14 виключено на підставі Закону № 1060-IX від 03.12.2020}

    управитель багатоквартирного будинку;

    уповноважений орган управління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку;

    правління житлово-будівельного кооперативу.

    {Абзац сьомий частини четвертої статті 14 виключено на підставі Закону № 1060-IX від 03.12.2020}

    У разі укладення колективного договору до відносин між співвласниками багатоквартирного будинку та уповноваженою співвласниками особою застосовуються положення Цивільного кодексу України про доручення, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Колективний договір про надання комунальних послуг підписується на умовах, визначених у рішенні співвласників (уповноваженого органу управління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), та є обов’язковим для виконання всіма співвласниками.

    Колективний договір про надання комунальних послуг може бути укладений з виконавцем відповідної комунальної послуги, за умови обладнання багатоквартирного будинку вузлом (вузлами) обліку, який забезпечує загальний облік споживання комунальної послуги у будинку.

    Рішення співвласників (уповноваженого органу управління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) про укладання колективного договору про надання комунальних послуг, прийняте у встановленому законом порядку, обов’язково має визначати умови укладання та виконання такого договору.

    Стаття 15. Порядок укладання, зміни і припинення договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком

    1. Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком (зміни до нього) від імені всіх співвласників багатоквартирного будинку укладається з визначеним відповідно до законодавства управителем співвласником (співвласниками), уповноваженим (уповноваженими) на це рішенням зборів співвласників. Такий договір підписується на умовах, затверджених зборами співвласників, та є обов’язковим для виконання всіма співвласниками.

    У випадках, визначених законом, договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком укладається від імені співвласників багатоквартирного будинку уповноваженою особою органу місцевого самоврядування.

    В одному багатоквартирному будинку договір про надання послуг з управління може укладатися одночасно не більш як з одним управителем.

    Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.

    2. Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладений від імені співвласників багатоквартирного будинку уповноваженою особою органу місцевого самоврядування, може бути достроково розірваний у випадках та порядку, визначених законом.

    Стаття 18. Послуги з управління багатоквартирним будинком

    1. Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором.

    2. Управитель веде окремий облік доходів і витрат (облікову карту) щодо кожного багатоквартирного будинку, який перебуває в його управлінні, та забезпечує співвласникам багатоквартирного будинку вільний доступ до цієї інформації щодо їхнього будинку в порядку, передбаченому договором

    Якщо управитель відмовиться від надання послуг необхідно звернутись поштою до міського голови та повідомити про ситуацію, що склалась та він вирішує питання проведення тендеру та залучення нового управителя., якщо ОСББ не створено , якщо воно створено то на зборах власників протокольно вирішується питання про відмову від послуг старого управителя та залучається новий , протокол надсилаеться на адресу міської ради на затвердження. орган місцевої влади приймає рішення

    рішення направити рекомендованим листом на адресу підприємства та ради з описом вкладення та повідомленням про вручення, про результати розгляду Вас мають письмово повідомити на вказану адресу у 15 -ти денний термін , а у разі складності питання не пізніше ніж у 30 -ти денний термін.

    Відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (набрав чинності 17.03.2020) установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення і 30- ть днів після припинення карантину.

    У період особливих обмеженьчервоної зони обмежень припинити надання послуг не можна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ирина Клиент 2 года назад

    Большое спасибо за ответ.

    Жильцы всё это читали.. у нас нет вопросов по поводу коммунальных услуг. Есть вопрос по поводу предоставления жилищно-комунальных услуг

    Какие виды договоров можно заключить с УК? Индивидуальный можно? Расшифруйте, пожалуйста, статью 15 для не юристов.

    И, что означает 'зобов'язаний письмово повідомити'? УК считает, что они это сделали, опубликовав не заверенное, без даты, без подписи, объявление на инфостенде.

    • Гончаренко Константин
      35%

      ст.15 вказаного Закону передбачає індивідуальні (з кожним власником)та колективні договори від імені всіх власників в особі голови ОСББ.

      Є Ще договори на утримання внутрішніх мереж будинку.

      Ви маєте право на індивідуальні договори. Якщо компанія не може виконувати послуги ,повідомте орган МС нехай призначать іншого. Або направте протокол ОСББ про прийняте рішення місцевій владі .

      Про зміни договору повідомляють письмово поштою і надсилають проект змін для прийняття та ознайомлення на зборах.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

      • Ирина Клиент 2 года назад

        Спасибо большое!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Ірина!

    З 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі — Закон).

    Відповідно до статті 12 Закону надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

    Відповідно до статті 5 Закону послуги з поводження з побутовими відходами є комунальними послугами, які, у свою чергу, належать до житлово-комунальних послуг. Разом з тим, послуга з управління багатоквартирним будинком не включає послугу з поводження з побутовими відходами.

    Законом встановлено такі терміни:

    споживач житлово-комунальних послуг (далі — споживач) — індивідуальний або колективний споживач;

    індивідуальний споживач — фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об’єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

    колективний споживач — юридична особа, що об’єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги.

    При цьому пунктом 4 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону передбачено, що не пізніш як протягом одного року з дня введення в дію цього Закону (тобто, не пізніш як 01.05.2020) співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов’язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги згідно з частиною першою статті 14 цього Закону, а виконавці комунальних послуг — укласти із такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

    Згідно зі статтею 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів. Виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Порядок проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 № 1173 із змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 № 318 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

    Основні засади господарювання в Україні і регулювання господарських відносин, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання, а також між цими суб’єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання визначається Господарським кодексом України (далі – Кодекс).

    Виконавець послуг з вивезення побутових відходів укладає договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами із споживачами.

    Механізм надання суб’єктами господарювання незалежно від форми їх власності послуг з поводження з побутовими відходами у містах, селищах і селах визначено Правилами надання послуг з поводження з побутовими відходами (далі – Правила), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070 із змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 № 318 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

    Договір про надання послуг укладається відповідно до типового договору, наведеного у додатку 1 Правил.

    У разі укладання договору за контейнерною схемою споживач має право на одержання своєчасно та належної якості послуги згідно із законодавством і умовами договору, відшкодування збитків, завданих його майну, шкоди, заподіяної його життю або здоров’ю внаслідок неналежного надання або ненадання послуг та зобов’язується визначати разом з виконавцем місця розташування контейнерних майданчиків, створювати умови для вільного доступу до таких майданчиків, обладнати контейнерні майданчики, утримувати їх у належному санітарному стані, забезпечувати освітлення в темний час доби; забезпечити належне збирання та зберігання відходів, установлення необхідної кількості контейнерів для завантаження твердих, великогабаритних і ремонтних відходів з урахуванням унеможливлення їх переповнення; утримувати контейнери відповідно до вимог санітарних норм і правил.

    Виконавець має право вимагати від споживача обладнати контейнерні майданчики та вимагати від споживача своєчасно збирати та належним чином зберігати відходи, встановлювати передбачену договором кількість контейнерів з метою запобігання їх переповненню.

    Враховуючи, що у відповідності до законодавства контейнерні майданчики є спільною сумісною власністю спільного майна багатоквартирного будинку, у випадку отримання послуги з вивезення твердих побутових відходів за контейнерною схемою укладається колективний договір на надання послуг з поводження з побутовими відходами.

    У разі надання послуги з вивезення твердих побутових відходів за безконтейнерною схемою у багатоквартирному будинку можуть бути укладені індивідуальні договори між споживачем та виконавцем цих послуг.

    Згідно із частиною третьою статті 12 Закону істотними умовами договору про надання житлово-комунальної послуги є:

    1) перелік послуг;

    2) вимоги до якості послуг;

    3) права і обов’язки сторін;

    4) відповідальність сторін за порушення договору;

    5) ціна послуги;

    6) порядок оплати послуги;

    7) порядок і умови внесення змін до договору, в тому числі щодо ціни послуги;

    8) строк дії договору, порядок і умови продовження його дії та розірвання.

    Статтею 26 Закону передбачено відповідальність за неналежне виконання договору.

    Так, частиною першою статті 26 Закону встановлено, що у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

    Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

    Отже, враховуючи зазначене, нарахування пені у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги може здійснюватися після 1 травня 2019 року виходячи з умов договорів, укладених відповідно до вимог статей 13-15 Закону. При цьому пеня за несвоєчасне здійснення платежів за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, що утвориться з моменту укладення відповідного договору про надання комунальних послуг.

    "Смогут ли жильцы и дальше обслуживаться на индивидуальных договорах"?

    - Це Ваше право.

    "Может ли жек в одностороннем порядке разорвать эти индивидуальные договора"?

    - Нужно дивитися умови договору.

    "В нашем договоре указано, что договор считается продленным, если одна из сторон за месяц письменно не уведомит другую о разрыве договора. Что значит- письменно? Это личное письмо? Объявление на инфостенде считается письменным уведомлением"?

    - Повинні направити кожному листа з повідомленням.

    "Сейчас введен карантин. Имеет ли УК право разрывать индивидуальные договора до окончания карантина"?

    - Карантин на це не впливає, якщо не не обумовлено в договорі.

    "У жильцов сейчас индивидуальные договора и они хотят продолжить обслуживаться на индивидуальных договорах. Что нужно для перезаключения индивидуального договора, если будет такая необходимость?(собрание, протокол?) Или ничего этого не нужно- каждый идёт и индивидуально перезаключать"?

    - Провести зібрання та прийняте таке рішення, після чого звернутися кожному окремо з заявою до УК, ЖЕКу щодо укладання індивідуальних договорів.

    "Какими должны быть действия жильцов, если УК таки что-то отключит(лифт, освещение на этажах, и тп)"?

    - Подавати коллективні скарги до органів влади та самоврядування, викликати працівниіків поліції по телефону 102, фіксувати порушення закону.

    Всього доброго!

    • Ирина Клиент 2 года назад

      спасибо!

      Уточнение по поводу карантина.

      В закон внесли зміни в связи с пандемией.

      Відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (набрав чинності 17.03.2020) установлено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення і 30- ть днів після припинення карантину.У період особливих обмеженьчервоної зони обмежень припинити надання послуг не можна.

      В договоре, естественно, это не прописано.

      Действительно ли они имеют право разрывать договора в период карантина, даже в связи с этой поправкой?

      Спасибо!

      • Адвокат Евгений Александрович

        Ірина!

        Будь ласка!

        "Действительно ли они имеют право разрывать договора в период карантина, даже в связи с этой поправкой"?

        - У положенні постанови КМУ зазначено про те, що: "з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення", мається на увазі зупинення строків саме звернення за отриманням адміністративних та інших послуг, визначених законом, у Вас же має місце не звернення, а вже діючий договір про надання послуг.

        Тому такі положення до цього договору про надання послуг нажаль не мають відношення.

        Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Только общее собрание жильцов правомочна принять решение о порядке управления домом.

    В соответствии с Законом № 417-VIII, позиция «постороннего наблюдателя» со стороны сособственников, в частности, несоздание ОСМД и непринятие решения о форме управления многоквартирным домом, уполномочивает исполнительный орган местного совета, на территории которого расположен многоквартирный дом, на конкурсной основе назначить управляющего для данного дома. Логично, что им останется та же коммунальная организация — ЖЭК и т.п. Следовательно, существенных улучшений в управлении домом можно не ожидать. Поэтому крайне важно для граждан не только для эффективного использования совместной собственности, но и для ее для физического сохранения в пригодном состоянии на долгие годы самим определиться с формой управления домом и начать реализовывать свое право собственности с пользой для себя.

    Уведомление должно быть размещено в общедоступном месте при входе в каждый подъезд многоквартирного дома.

    Управляющий — физическое лицо — предприниматель или юридическое лицо — субъект предпринимательской деятельности, который согласно договору с сособственниками обеспечивает надлежащее содержание и ремонт общего имущества многоквартирного дома и придомовой территории и надлежащие условия проживания и удовлетворения хозяйственно-бытовых нужд (ч. 1 ст. 1 Закона Украины № 417-VIII)

    Крикун Сергій  Павлович

    Здравствуйте, Ирина! Я один из пяти юристов, ответивших на Ваш вопрос от 11(12).11.21 - ответил вчера (как и на данный вопрос с опозданием), при этом, возражая против Вашего сообщения, что все специалисты считают возможным заключения индивидуальных договоров по управлению многоквартирным домом - я имел другое мнение, в пользу заключения коллективного договора; привожу свой ответ в части ответов на Ваши вопросы:

    "Теперь касательно изложенных вопросов:

    "1.Имею ли я право на индивидуальный договор с управляющей компанией(УК)?" - нет, с УК заключается типовой договор или ОСББ, или органом местного самоуправления;

    "2.Какой порядок расторжения договора в одностороннем порядке со стороны УК? Имеют ли они на это право? Какая процедура информирования потребителя о расторжении договора со стороны УК?" - УК не имеет права одностороннего расторжения договора (как и любой другой договор); договор может быть прекращен по основаниям п.32 типового договора или законодательства. О расторжении, прекращении договора с УК потребитель (сособственник) может быть извещен ОСББ или орган местного самоуправления;

    "3. Имеет ли право УК оставить дом без обслуживания до того, как передаст дом следующей УК?" - нет, предыдущая УК должна передать документы новой УК не позднее следующего дня после расторжения, прекращения договора.".

    В своем ответе на тот предыдущий вопрос я ссылался на ""ПРАВИЛА надання послуги з управління багатоквартирним будинком" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/712-2018-%D0%B...), которыми предусмотрен типовой договор; теперь же приведу еще одно положение из этих Правил, предусматривающее заключение индивидуальных договоров:

    "9. Послуга з управління включає:

    забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території,...(крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем)..." - т.е. индивидуальные договоры могут заключаться (если об этом будет принято решение) по обслуживанию внутреннедомовых систем, но не с УК, а с исполнителем услуг по этим системам. Само собой индивидуальные договоры заключаются жильцами (сособственниками) по другим (кроме жилищной услуги - услуги управления домом) коммунальным услугам (вода, свет, газ, мусор и.др.).

    Кроме изложенных ранее (в том вопросе) ссылок в Законе Украины "Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19?find=1...), изложу также следующее:

    "Стаття 18. Послуги з управління багатоквартирним будинком

    1. Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором...".

    Крикун Сергій  Павлович
    35%

    Дополню свой ответ.

    Во-первых, касательно стороны в типовом договоре по управлению многоквартирном доме. Согласно Закона о жилищно-коммунальных услугах:

    "Розділ VIПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ...

    6...Договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників багатоквартирного будинку підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя." -

    т.е. в Вашем случае типовой договор со стороны жильцов дома подлежит к подписи не одним из жильцов дома по решению общего собрания, а уполномоченным лицом органа этого местного совета - сельского совета с.Софиеская Борщаговка.

    Во-вторых, касательно статуса управителя (УК). Приведенным выше п.6 разд.VI Закона предусмотрено:

    "...Порядок проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і державної політики у сфері житлово-комунального господарства...".

    Согласно "ПОРЯД(ку) проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0893-16#n13):

    "І. Загальні положення

    1. Цей Порядок визначає процедуру підготовки та проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласники якого не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком.

    2. Терміни, що використовуються у цьому Порядку, мають такі значення:...

    організатор конкурсу - виконавчий орган місцевої ради, на території якої розташовані багатоквартирні будинки,...

    V. Визначення переможця конкурсу та укладення договору...

    5. Підписаний протокол засідання конкурсної комісії є підставою для прийняття виконавчим органом місцевої ради протягом п’яти календарних днів з моменту його підписання рішення про призначення управителя.

    6. Протягом п'яти календарних днів з дня прийняття виконавчим органом місцевої ради рішення про призначення управителя з переможцем конкурсу укладається договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

    Договір про надання послуги за кожним багатоквартирним будинком, що входив в об’єкт конкурсу, строком на один рік від імені співвласників багатоквартирного будинку підписує уповноважена особа виконавчого органу місцевої ради, за рішенням якого призначається управитель.

    Інформація про управителя, з яким укладено договір про надання послуги, доводиться до відома співвласників багатоквартирного будинку шляхом розміщення на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та в кожному конкретному будинку (на прибудинковій території), зокрема на інформаційних стендах у під’їздах будинків та біля них, відповідного оголошення. Оголошення має містити інформацію про повне найменування (прізвище, ім’я, по батькові) управителя, його контактні телефони, номер та дату укладання договору, ціну послуги..." -

    в этой части относительно Вашего этого ЖЕКа должно быть принято решения органа местного самоуправления (сельсовета) о назначении управителя Вашего дома, с которым уполномоченное лицо сельсовета заключает договор по управлению Вашего дома, о чем должно быть изложено на сайте сельсовета, а также на информационных стендах подъездов дома.

    В-третьих, касательно полномочий жильцов (сособственников) и оплаты жильцами услуги по управлению домом. Права жильцов предусмотрены п.5 Типового договора, обязанности - п.6 (при необходимости, смотрите самостоятельно). Порядок оплаты услуги предусмотрен п.11:

    "11. Плата за послугу з управління нараховується щомісяця управителем та вноситься кожним співвласником не пізніше ___ числа місяця, наступного за розрахунковим.

    За бажанням співвласника оплата послуги з управління може здійснюватися шляхом внесення авансових платежів." -

    таким образом, отношения управителя с жильцами предусмотрены Типовым договором и отдельного (индивидуального) договора не предусматривают, не требуют.

    В-четвертых, возвращаясь к вопросу о праве жильца на заключение с УК индивидуального договора. Согласно Закона о жилкомм. услугах:

    "Стаття 12. Договори про надання житлово-комунальних послуг...

    2. Договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Договори про надання комунальних послуг можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір, індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, колективний договір) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач (співвласник багатоквартирного будинку, ... колективний споживач).

    Стаття 13. Порядок укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг...

    5. У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

    Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.".

    Если в Вашем доме не создано ОСББ, если общим собранием жильцов не избрана модель договорных отношений по конкретной комм. услуге, по конкретному исполнителю комм.услуги (в том числе, по управлению домом), а именно, форма договора (индивидуальный или коллективный), то заключается индивидуальный договор в форме присоединения к публичному этому договору. При этом, этот публичный договор должен быть опубликован на сайте органа местного самоуправления (сельсовета) или на сайте исполнителя (ЖЕКа); в этом случае индивидуальный договор считается заключенным автоматически - как представляется, публикации публичного договора на сайтах нет, как нет и извещений об этих публикациях на информационных стендах домов. Кроме того, имеет место, как я считаю, коллизия права в части обязанности заключения Типового договора и права на заключения индивидуального договора. В этой части, по правилам разрешения коллизии права, имеющем место в одном и том же нормативном акте, применению подлежит не общая (право на индивидуальный договор), а специальная (типовой договор на управление домом) норма.

    Таким мне видится вопрос. Всего доброго!

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Управління багатоквартирним будинком – вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов’язків співвласників, пов’язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку (п. 8 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

    Управитель багатоквартирного будинку (далі – управитель) – фізична особа – підприємець або юридична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб (п. 7 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

    Співвласник багатоквартирного будинку (далі – співвласник) – власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку.

    Співвласникам житлового будинку необхідно організуватися та обрати для себе належну форму Управління своїм будинком.

    Законодавцем передбачено три форми управління багатоквартирним будинком:

    • співвласники здійснюють управління самостійно шляхом самоорганізації;
    • функції з управління будинком передаються управителю шляхом укладання відповідного договору на підставі типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком;
    • управління будинком здійснюється об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ) або асоціацією співвласників багатоквартирних будинків.

    Самоорганізації співвласників з управління багатоквартирним будинком:

    Самоорганізації співвласників багатоквартирного будинку передбачена пунктом 5 ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Така форма управління надає можливість співвласникам управляти будинком без створення ОСББ та реєстрації його як юридичної особи. В даному випадку співвласники самостійно можуть утримувати свій будинок, власними силами забезпечуючи його схоронність та здійснювати утримання прибудинкової території, проводити поточні та капітальні ремонти.

    Прийняття рішень щодо управління багатоквартирним будинком співвласниками та процедурні питання проведення зборів врегульовані ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

    Слід звернути увагу, що при такій формі управління співвласники як споживачі комунальних послуг укладають договори на постачання комунальних послуг з їх постачальниками у відповідних сферах, зокрема – щодо послуг з централізованого водопостачання/ водовідведення, з постачання та розподілу природного газу, з постачання теплової енергії, з постачання та розподілу електричної енергії.

    При даній формі управління є необхідність визначення особи, яка буде діяти від імені всіх співвласників та закріпити протоколом загальних зборів співвласників будинку обсяг її повноважень.

    Порядок залучення управителя для надання послуг з управління багатоквартирним будинком:

    Така форма управління передбачає наступне: за рішенням співвласників управління багатоквартирним будинком може бути передано управителю, зокрема управляючій компанії або фізичні особі – підприємцю.

    Слід зазначити, що умови договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком повинні відповідати умовам типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, щозатверджений постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від 5 вересня 2018 р. № 712.

    Особливості укладання договору про надання послуг з управління:

    - Управитель обов’язково повинен виконувати роботи (надавати послуги) визначені Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 190 від 27.07.2018 року.

    - Договір складається на основі Типового договору.

    - Рішення про залучення управителя приймається загальними зборами.

    - Співвласники сплачують кошти на рахунок управителя.

    - Управитель відповідальний перед співвласниками.

    - Ціна послуги з управління встановлюється договором управління з розрахунку на один квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення, якщо інше не визначено договором управління. Кошторис витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території є невід’ємною частиною договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

    - Винагорода управителя визначається за згодою сторін.

    Варто звернути увагу, що в разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсній основі, ціна послуг визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу.

    Порядок надання послуг з управління багатоквартирним будинком визначений постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком».

    Дія цих Правил не поширюється на відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку під час задоволення потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до ст. 22 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

    Управління багатоквартирним будинком шляхом створення ОСББ або асоціації ОСББ:

    Така форма управління передбачає створення та реєстрацію ОСББ як юридичної особи. В цьому випадку співвласники здійснюють управління через свої органи управління, зокрема: загальні збори, правління ОСББ і ревізійну комісію.

    У такому разі ОСББ, в особі свого правління, укладає договори на виконання робіт чи надання послуг з іншими фізичними чи юридичними особами для забезпечення утримання свого житлового будинку та його прибудинкової території.

    Також ОСББ може існувати як самостійно та здійснювати управління будинком, так і паралельно залучити управителя.

    Так, ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що за рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції – об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку).

    Особливості укладання між ОСББ як юридичною особою та управителем договору про надання окремих послуг:

    - Управитель надає тільки ті послуги, які замовлені правлінням ОСББ.

    - Договір укладається в простій письмовій формі на умовах, погоджених сторонами.

    - Рішення про укладання договору приймається Загальними зборами або правлінням ОСББ на підставі кошторису, затвердженого Загальними зборами.

    - Співвласники сплачують кошти на рахунок ОСББ, а ОСББ за актами виконаних робіт оплачує послуги з управління.

    - Управитель відповідальний перед правлінням ОСББ.

    Обов’язковий перелік послуг, витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території

    Обов’язковий перелік послуг включає в себе:

    - технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем (водопостачання, водовідведення, теплопостачання, гарячого водопостачання,зливової каналізації, електропостачання,газопостачання;

    - технічне обслуговування ліфтів;

    - обслуговування систем диспетчеризації;

    - обслуговування димових та вентиляційних каналів;

    - технічне обслуговування систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності);

    - поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків), та іншого спільного майна багатоквартирного будинку;

    - поточний ремонт внутрішньобудинкових систем (водопостачання, водовідведення, теплопостачання, гарячого водопостачання, зливової каналізації, електропостачання,газопостачання);

    - поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності);

    - прибирання прибудинкової території;

    - прибирання приміщень загального користування (у тому числі допоміжних);

    - прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами;

    - дератизація;

    - дезінсекція;

    - придбання електричної енергії для освітлення місць загального користування, живлення ліфтів та забезпечення функціонування іншого спільного майна багатоквартирного будинку.

    Вищевказаний перелік є таким, що забезпечує належний санітарно-гігієнічний, протипожежний, технічний стан будинку та прибудинкової території.

    Зменшення цих послуг можливе лише за об’єктивних умов експлуатації будинку, що залежать від його капітальності, рівня облаштування та благоустрою (відсутності певних інженерних систем, обладнання, елементів зовнішнього спорядження).

    Порядок надання послуги з управління багатоквартирним будинком

    Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

    • утримання спільного майна багатоквартирного будинку (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;
    • купівля електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;
    • поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

    У разі, коли це визначено договором управління, управитель здійснює обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем електропостачання та газопостачання за рахунок коштів співвласників.

    Якщо протягом строку дії договору управління співвласники прийняли рішення про укладення індивідуального договору про надання комунальної послуги, який передбачає утримання, обслуговування та поточний ремонт виконавцем комунальної послуги внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, до договору управління багатоквартирним будинком вносяться відповідні зміни в частині зменшення кошторису. Управитель укладає з виконавцем послуги з постачання електричної енергії договір про постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку, а також інші договори, необхідні для надання послуги.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України