Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 24 ноября 2021, вопрос №52017

Как будет делиться имущественный пай между наследниками,если он оформлен на одного наследника

Как будет делиться имущественный пай между наследниками,если он оформлен на одного наследника.После смерти отца,пай был оформлен на меня. Отец умер в 2015 году. Сейчас его дочь от первого брака и мой младший брат,который не записан на моего отца хотят подать в суд и делить этот пай.Как меня это касается, Какой будет исход и законно ли это?

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пане Владиславе!

    Відповідно до ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом шести місяців, який починається з часу відкриття спадщини не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6-місячного строку, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. При цьому, необхідно мати на увазі, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, а часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.Відповідно до правової позиції Верховного Суду від 28 квітня 2021 року в справі № 204/2707/19 (провадження № 61-15380св20), державна реєстрація спадкоємця сама по собі не є беззаперечним доказом його постійного проживання на момент смерті спадкодавця за адресою реєстрації. Частина третя статті 1268 ЦК України вимагає наявність фактичного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не лише реєстрацію місця проживання за адресою спадкодавця, що можуть бути відмінними один від одного.

    Тому, якщо інші спадкоємці не прийняли спадщину вчасно, то жодних прав на спадкове майно вони не мають (крім випадку поновлення строку на прийняття спадщини судом та, як вказано вище, прийняття спадщини, якщо спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем та не відмовився пісьмово від спадщини). Щодо прогнозування рішення суду, то сказати щось зараз важко, слід виходити з доводів позивачів (інших спадкоємців), а також чи визнає суд підстави пропущення строку поважними, чи доведуть вони, що постійно проживали разом зі спадковацем на момент смерті та інші обставини.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України