Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 ноября 2021, вопрос №52236 100₴

Можно ли получить отсрочку от армии, если есть атопический дерматит, но нет записей от доктора пока что?

У парня хронический атопический дерматит, который был поставлен еще с ранней школы и на протяжении последних пяти лет к врачу парень не ходил, потому что симптомы просто смягчались кремом и противоаллергическими средствами.
Сейчас он окончил университет и повестку на медкомиссию для службы вручили родителям. Какая будет ответственность(административная или уголовная) при первой неявке на медкомиссию?
Если после этого в периоде обострения болезни обратиться к врачу и полежать в кожном диспансере, то это уже зачтется как отсрочка от службы?

Ответы юристов (3)

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Анна!

    Решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению срочной воинской службы, зависит от результатов медкомиссии.

    В своей деятельности медкомиссия, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту, в резерве и т.п.:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Для этого рекомендую перед прибытием в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат), где Вас направят на медкомиссию, самостоятельно пройти обследование в больнице, согласно Вашего диагноза, чтобы врачи указали Ваш диагноз, в соответствии с приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, что на много увеличит Ваши шансы, на результаты прохождения медкомиссии в Вашу пользу.

    Подавать такие документы, лучше официально с заявлением в тцксп (военкомат), с отметкой на копии такого заявления или почтой ценным письмом с уведомлением и описью вложения.

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать в Центральную ВВК Министерства обороны Украины и путём подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    "Сейчас он окончил университет и повестку на медкомиссию для службы вручили родителям. Какая будет ответственность(административная или уголовная) при первой неявке на медкомиссию"?

    - Ответственности за такую неявку не будет: не административной, не уголовной, так как повестка о явке вручена не ему лично под роспись, а родителям, что есть нарушением со стороны сотрудников тцксп (военкомата).

    В случае неявки в тцксп (военкомат) в течении 19 дней после объявления призыва или по повестке врусенной ему лично в руки под роспись, может быть только административная ответственность по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 510 грн. до 850 грн., уголовной ответственности за это нет.

    <p><strong>Кодекс України про адміністративні правопорушення:</strong></p><p><a href="https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text" target="_blank" rel="noreferrer" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10%23Text&source=gmail&ust=1638154641337000&usg=AOvVaw3bP6NMmE4dWEvC87rcT8b0">https://zakon.rada.gov.ua/<wbr>laws/show/80731-10#Text</a></p><p>"Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку </p><p>Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку - </p><p>тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. ... ".</p>

    "Если после этого в периоде обострения болезни обратиться к врачу и полежать в кожном диспансере, то это уже зачтется как отсрочка от службы"?

    - Это может увеличить шансы для принятия медкомиссией решения о непригодности к прохождению срочной воинской службы, как указано выше.

    При этом, признание временно непригодным к прохождению срочной воинской службы, может предоставить отсрочку от призыва на срочную воинскую службу, а признание непригодным к прохождению срочной воинской службы, может предоставить освобождение от прохождения срочной воинской службы.

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Анно!

    ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністра оборони України 14.08.2008 № 402 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08):

    II. Медичний огляд

    1. Загальні положення

    1.1. Медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров'я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

    Під придатністю до військової служби у цьому Положенні розуміється такий стан здоров'я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов'язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

    1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    2. Медичний огляд призовників (допризовників)

    2.2. Медичний огляд призовників проводиться на призовних дільницях районних (міських) військових комісаріатів лікарями, які залучаються з місцевих лікувальних закладів рішенням керівника місцевої державної адміністрації, на збірних пунктах Автономної Республіки Крим, обласних, Київського міського військових комісаріатів - лікарями медичного відділення тимчасового штату збірного пункту, які залучаються з лікувальних закладів відповідних управлінь охорони здоров'я.

    Кожний призовник оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за наявності медичних показань і лікарями інших спеціальностей.

    2.5. Перед медичним оглядом усім призовникам проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), антиген до вірусу гепатиту "В" (HBsAg), антитіла до вірусу гепатиту "С" (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться флюорографічне обстеження органів грудної клітки, профілактичні щеплення у відповідності з календарем профілактичних щеплень, електрокардіографічне дослідження. Здійснюється вивчення медичних документів з поліклінік та лікувальних закладів за місцем проживання та перебування на обліку (медичної карти амбулаторного хворого, виписки з медичної карти від дільничного лікаря, лікаря-педіатра дільничного, виписних епікризів, даних диспансерного обстеження та лікарського спостереження, результатів попередніх медичних оглядів, інших документів, що характеризують стан здоров'я). Інші дослідження проводяться за показаннями.

    2.7. Під час огляду призовників лікарі визначають стан їх здоров'я та ступінь придатності до військової служби. При цьому враховуються характер захворювання або фізичної вади, ступінь їх розвитку, функціональних порушень, а також освіта, спеціальність, фактична працездатність оглянутого та вимоги, які ставить військова служба до стану здоров'я у тому чи іншому виді Збройних Сил України, роді військ.

    2.8. Після закінчення огляду кожний лікар записує в облікову картку призовника (на збірному пункті - у Картку медичного огляду призовника на збірному пункті (додаток 8)) висновок про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до строкової військової служби, відповідну статтю Розкладу хвороб, дату огляду та підписує висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів і скріплює особистою печаткою. За результатами медичного огляду спеціалістами лікар - член призовної комісії приймає підсумкове рішення щодо придатності призовника за станом здоров'я до військової служби та служби в тому чи іншому роді військ, що скріплюється його підписом та особистою печаткою лікаря.

    На призовників, у яких виявлені захворювання або відхилення від норми, що обмежують придатність за родами військ або визначають їх тимчасово непридатними та непридатними до строкової військової служби, оформлюється Висновок лікаря. Висновок підписується лікарем з обов'язковим зазначенням дати огляду, висновком про придатність до строкової військової служби, обмеженням за родами військ у відповідності з ТДВ "А" та лікарем - членом призовної комісії (комісії з питань приписки).

    2.9. Лікар виносить одну з таких постанов:

    а) придатний до військової служби за графами ТДВ "А" 1-11;

    б) тимчасово непридатний до військової служби. Потребує

    лікування (динамічного спостереження) на термін до ___ (указати дату);

    в) підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та повторний медичний огляд;

    г) непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час;

    ґ) непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Додаток 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    Стаття 57. Включено: інфекційні хвороби шкіри та підшкірної клітковини L00-L08 (імпетиго, абсцес, фурункул та карбункул, флегмона всіх локалізацій, гострий лімфаденіт, пілонідальна (куприкова) кіста; бульозні порушення L10-L14 (усі види пухирчатки, пемфігоїд, інші бульозні порушення); дерматит та екзема L20-L30 (дерматит себорейний, атопічний, пелюшковий, алергічний, контактний, ексфоліативний, простий хронічний лишай та свербець, свербіж); папулосквамозні порушення L40-L45 (псоріаз, парапсоріаз, пітиріаз рожевий, плоский червоний лишай)

    а) дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчатка звичайна, герпетиформний дерматит - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) поширений псоріаз, часто рецидивуючі форми обмеженої та поширеної екземи, дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з обмеженою ліхеніфікацією шкірного покриву, дискоїдний червоний вовчак, фотодерматити, вульгарний іхтіоз, рецидивуюча багатоформна еритема - Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Додаток 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    ПОЯСНЕННЯ щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

    Стаття 57

    Поширені форми хвороб шкіри та підшкірної клітковини характеризуються висипаннями на значній поверхні шкірного покриву, з ураженням двох та більше анатомічних областей.

    Під обмеженими формами хвороб шкіри та підшкірної клітковини розуміють поодинокі осередки враження будь-якої локалізації, що займають невелику площу однієї з анатомічних областей (стопа, гомілка, кисть, голова тощо).

    Часто рецидивними формами хвороб шкіри та підшкірної клітковини вважаються такі форми, за яких загострення виникають два та більше разів на рік.

    До пункту "б" належать також обмежені, але великі бляшки псоріазу на голові, відкритих ділянках шкіри, а на обличчі - будь-якої величини. Великою слід вважати бляшку псоріазу розміром з долоню хворого та більше.

    ВИСНОВОК: якщо у юнака атопічний дерматит з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, то це є підставою для винесення постанови про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Якщо (атопічний дерматит) з обмеженою ліхеніфікацією шкірного покриву, то це підставою для винесення постанови про непридатність до військової служби в мирний час, обмежену придатність у воєнний час.

    Однак, саме лікарі-спеціалісти, які будуть входити до складу ВЛК та матимуть необхідні знання і досвід в області військово-лікарської експертизи, і будуть визначати придатність юнака до проходження строкової військової служби за станом здоров'я (після проходження ним медогляду, в тому числі лікаря-дерматолога, та здачі відповідних лабораторних аналізів).

    Сейчас он окончил университет и повестку на медкомиссию для службы вручили родителям. Какая будет ответственность(административная или уголовная) при первой неявке на медкомиссию? - адміністративна відповідальність за ст. 210 КУпАП "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку" та накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700).

    Оскільки навіть без повістки юнак повинен був з'явитися до військкомату (звичайно, якщо не мав поважних причин для неявки - хвороба, смерть близького родича тощо).

    Додаток 1 до ПорядкуПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    2. У разі коли за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку прибувають до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову на строкову військову службу, визначеного указом Президента України.

    На 2021 рік визначено такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу (https://www.president.gov.ua/documents/712021-3682...):

    1) квітень - червень;

    2) жовтень - грудень.

    Згідно ст. 15 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27- річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Статті 17-18 цього Закону містять весь перелік підстав для відстрочки і звільнення від призову на строкову військову службу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text).

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    100%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Порушення військовозобов’язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах. Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від 280 до 510 гривень.

    Відповідальність настає за неявку саме без поважних причин.

    Поважними причинами неявки є:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    Такі обставини повинні бути підтверджені документально (ч. 11 ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

    Тобто, якщо у призовника є поважні причини неявки до військомату за викликом, наприклад, хвороба (ОРВІ, грип тощо) і у нього наявна відповідна довідка від медичної установи, то такі обставини виключають склад адміністративного правопорушення за ст. 210 КУпАП.

    Направлення на медогляд (медичну комісію) — це повістка за підписом військового комісара, яка зобов’язує призовника і військовозобов’язаного пройти медичне обстеження. Разом з повісткою на медкомісію у військкоматі зазвичай видається «картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного», в яку заносяться результати аналізів і висновки лікарів. На зворотному боці цього документа є графа для запису остаточних висновків військово-лікарської комісії (ВЛК): про придатність або непридатність до військової служби. Постанову ВЛК підписує секретар і голова медкомісії РВК. Якщо військовозобов’язаний або призовник не згоден з рішенням медичної комісії військкомату і хоче його оскаржити, скарга подається до ЦВЛК або до окружного адміністративного суду.

    Відповідно до п. 64 Положення оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці відбувається за наказами районних військових комісарів і повістками, врученими призовникам через житлово-експлуатаційні організації, домовласників, відповідні виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, де немає військових комісаріатів, керівників підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності.

    Таким чином, повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків. До такого висновку, зокрема, прийшов Верховний Суд у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 року.

    Тобто, якщо повістка надійшла до поштової скриньки або була вручена родичам, то це не може свідчити, що повістка була належним чином вручена призовнику.

    Виключенням може бути випадок, коли призовник особисто отримав на пошті відповідну повістку і підписав повідомлення про вручення чи інший поштовий документ, що свідчить про отримання ним повістки.

    Щодо зазначеного вами діагнозу то детально https://ips.ligazakon.net/document/re36280?an=2214

    Хвороби шкіри та підшкірної клітковини (L00 - L99), їх наслідки

    Стаття 57

    Включено: інфекційні хвороби шкіри та підшкірної клітковини L00 - L08 (імпетиго, абсцес, фурункул та карбункул, флегмона всіх локалізацій, гострий лімфаденіт, пілонідальна (куприкова) кіста; бульозні порушення L10 - L14 (усі види пухирчатки, пемфігоїд, інші бульозні порушення); дерматит та екзема L20 - L30 (дерматит себорейний, атопічний, пелюшковий, алергічний, контактний, ексфоліативний, простий хронічний лишай та свербець, свербіж); папулосквамозні порушення L40 - L45 (псоріаз, парапсоріаз, пітиріаз рожевий, плоский червоний лишай)

    а) дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчатка звичайна, герпетиформний дерматит

    Непридатні

    б) поширений псоріаз, часто рецидивуючі форми обмеженої та поширеної екземи, дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з обмеженою ліхеніфікацією шкірного покриву, дискоїдний червоний вовчак, фотодерматити, вульгарний іхтіоз, рецидивуюча багатоформна еритема

    Непридатні

    в) обмежені, рідко рецидивуючі форми екземи, обмежені форми псоріазу, нейродерміту; червоний плоский лишай

    Непридатні

    Придатні

    Стаття 58

    Включено: кропивниця та еритема L50 - L54 (кропивниця, багатоформна та вузлувата еритема); хвороби шкіри і підшкірної клітковини, пов'язані з дією випромінювання (ультрафіолетове та неіонізуюче, сонячний опік), хвороби придатків шкіри L60 - L75 (хвороби нігтів, алопеція, аномалія кольору волосся, гіпертрихоз, вугрі, розацеа, фолікулярні кісти шкіри, хвороби мерокринних, апокринних потових залоз); інші хвороби шкіри та підшкірної клітковини L80 - L99 (вітиліго, себорейний кератоз, чорний акантоз, мозолі та омозолілості, піодермія гангренозна, декубітальна виразка, атрофічні, гіпертрофічні та гранулематозні зміни шкіри, дискоїдний червоний вовчак, васкуліт, обмежений шкірою)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України