Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 30 ноября 2021, вопрос №52347 100₴

Подавання документів на розлучення та дізнатись в який суд чи по прописці

Хочу розлучитися з чоловіком та подати документи на зняття аліментів з нього.Цікаво чи можна подати на розлучення не по місці прописки

Ответы юристов (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Відповідно до статтей 27 і 28 ЦПК України:

    Стаття 27. Підсудність справ за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача

    1. Позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

    2. Позови до юридичних осіб пред’являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань

    Стаття 28. Підсудність справ за вибором позивача

    1. Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    {Частина перша статті 28 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2475-VIII від 03.07.2018}

    2. Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    Отже, можете подати позов:

    1. Або за за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача.

    2. За своїм зареєстрованим місцем проживання чи перебування.

    Успіхів!

    Ангеліна
    50%
    Ангеліна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день

    Відповідно до статті 27 Цивільного процесуального кодексу України позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом. Таким чином, позов про розлучення може бути поданий в суд за місцем реєстрації чи проживання відповідача.

    Крім того, згідно з статтею 28 Цивільного процесуального кодексу України позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача. Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n6207

    Успіхів!

    Кирюшин Артем Андреевич

    Доброго дня.

    Позовну заяву про розлучення та про стягнення аліментів ви можете подати або за місцем реєстрації Вашого місця проживання або за адресою реєстрації місця проживання чоловіка.

    Також є варіант подати такі позово за місцем Вашого фактичного проваживання, але до позовної заяви необхідно додати документи, які підтверджують, що Ви проживаєте саме за цією адресою (наприклад договір оренди житла).

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    Згідно з Цивільним процесуальним кодексом України:

    Стаття 28. Підсудність справ за вибором позивача

    1. Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    2. Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.За загальним правилом такі позови надаються за місцем реєстрації відповідача (вашого чоловіка).

    Або, для подачі позову на розірвання шлюбу, надайте суду за місцем вашого фактичного проживання докази того, що у Вас на утриманні є малолітні або неповнолітні діти або ви не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

    Позов про стягнення аліментів, нажаль, подається тількі або за Вашим місцем реєстрації (пропискою), або за пропискою вашого чоловіка.

    Також, якщо у вас є така можливість, можете домовитися з вашим чоловіком розглядати справу про розірвання шлюбу за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Якщо у вас немає документів, які підтверджують ваше перебування в містці, що не є місцем реєстрації вашого проживання, то суд може передати вашу позовну заяву для розгліду до суду за місцем реєстрації вашого проживання (прописки). Цивільно - процесуальний кодекс України дозврляє у вашому випадку подавати позов за місцем фактичного проваживання, але суду треба буде надати підтверджуючий документ.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Олександра!

    Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    Щодо стягнення аліментів, стаття 28 Цивільного процесуального кодексу України передбачає, що позови стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Вы имеете право подать исковое заявление о расторжении брака.

    Документы:паспорт, ИНН, оригинал свидетельства о браке, копия свидетельства о рождении ребенка, справка ЖЕК( ЦНАП) о составе семьи с кем и где проживает ребенок, исковое заявление и квитанция об уплате судебного сбора - 840 грн . 40 коп. Размер судебного сбора и реквизиты есть на сайте суда.. В ВАШЕМ ГОРОДЕ При рассмотрении дела Вам могут предоставить ( по заявлению супруги) срок на примирение, максимальный 6 месяцев.

    Нотариальное согласие мужа с нотариальным переводом на украинский язык, значительно ускорит процедуру.

    Вы можете уполномочить родственника или другое лицо для подачи документов в суд выписав нотариальную доверенность на него с правом подачи и представительства интересов Ваших и правом подписи документов и заявлений.

    ст.27 ЦПКпредусматривает возможность подачи заявления по Вашему месту проживания , но суду нужно будет предоставить документ на основании которого Вы проживаете по указанному адресу.

    Щодо аліментів зазначу окремою консультацією.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ст. 180 СК України обовязок батьків є утримувати дитину , навіть коли один з батьків проживає окремо, або позбавлений батьківських прав за рішенням суду.

    Тому сплата аліментів на утримання дитини це обов язок , а не право , порядок їх сплати встановлюється судом згідно ст.181 СК України у визначеному вигляді, як:

    відсоткове відношення з доходу боржника.(,батька)

    або чітка сума щомісячного платежу.

    Виплачується у строк до 18 років або до 23 років, якщо дитина вступає на навчанння.

    Також якщо дитина має обмежені можливості підтверджені медично, аліменти встановлюються на постійній основі незалежно від батьківських прав.

    В соответствии с Семейным кодексом (ч. 2 ст. 182) на одного ребенка не может быть меньше, чем 50 % прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    В вашем случае в возрасте до 6 лет, прожиточный минимум, январь - июнь 2021 года -1921 грн, июль- ноябрь - 2013 грн, декабрь - 2100 грн. Соответственно алименты не должны быть менее в январе - июне - 960,50 грн, июль - ноябрь - 1007 грн, декабрь - 1050 грн.

    Зі зміною прожиткового мінімуму та рівня мінімальної заробітної плати , орган ДВС самостійно має провести перерахунок конкретниих сум згідно рішення суду про призначення виплат.

    Максимальный размер алиментов составляет 10 прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста (согласно ч. 5 ст. 183 Семейного кодекса тот из родителей или других законных представителей ребенка, вместе с которым проживает ребенок, имеет право обратиться в суд с о взыскании алиментов в размере на одного ребенка - одной четверти (25 %) заработка (дохода) плательщика алиментов, но не больше десяти прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста. . Соответственно, в таком случае будет составлять:

    для детей в возрасте до 6 лет - 17 790 грн.;

    Для детей, у которых проблемы со здороьем, родитель должен принимать участие в лечении, развитии и т..д.

    Родители могут составить договор (соглашение в котором указать определенную сумму, такой договор можно составить в любое время, до развода, при разводе, после развода.

    Почти все о соглашении на содержание ребенка смотрите ниже

    Об этом можно прочесть в статье 189 Семейного кодекса Украины, где и затрагивается вопрос договора об уплате алиментов, оговаривающий размер, сроки выплат.

    В этой же статье упоминается также и об условиях договора, которые нарушать непозволительно.

    Подобное соглашение заключается в письменном виде, после чего заверяется нотариусом.

    В случае, когда одна из сторон не соблюдает условия и обязанности соглашения, алименты с нее будут взиматься, основываясь на исполнительной надписи нотариуса.

    Составление данного договора возможно не смотря на то, планировали ли вы расторгнуть брак или нет.

    Мировое регулирование данного вопроса имеет ряд преимуществ – возможность избегания судебной волокиты и дополнительной траты средств, если придется обращаться за помощью к юристам, сохранение нерв и времени в целостности и сохранности.

    Стоит не забывать о том, что составление соглашения об уплате алиментов осуществляется в письменном виде.

    После чего последует обращение к нотариусу, чтобы тот заверил документ. Это закреплено частью 1 статьи 189 СК Украины.

    Если будет не выполнено хотя бы одно правило, это может привести к тому, что договор будет признан недействительным, что приведет к неприятным последствиям для обеих сторон.

    Если вы не хотите, чтобы права вашего ребенка нарушались, необходимо внимательно подойти к составлению соглашения об уплате алиментов.

    Перед тем как обратиться к нотариусу, обязательно обратите внимание на моменты, которые необходимо будет оговорить с супругом касательно того, какие подводные камни этого соглашения достойны вашего внимания.

    Также побеспокойтесь о том, какие документы вам понадобятся, чтобы заключить договор на содержание ребенка.

    В договоре должны будут указаны следующие моменты:

    1) Масштаб алиментов. Перед тем как определиться с размером алиментов, необходимо не забывать о минимальном размере, который был установлен законодательством.

    В случае, когда алименты устанавливаются в денежной сумме, обязательным будет добавление пункта об их индексации.

    Когда сторонами был установлен размер алиментов в процентах от дохода, в таком случае обязательно добавьте пункт, где будет определено, с которых именно доходов будет осуществляться выплата алиментов, а с каких нет.

    2) Порядок оплаты. Решите между собой и определитесь, какой способ осуществления платежей для вас является наиболее оптимальным.

    Необходимо определиться с методом совершения выплаты алиментов, чтобы тот предотвратил возникновение конфликтных моментов между обеими сторонами.

    Среди них присутствуют следующие:

    наличный расчет;

    почтовый перевод.

    3) Сроки. В данном случае стороны договариваются друг с другом по срокам, в которые одна из сторон принимает на себя обязательство по выплате алиментов.

    Выплаты могут осуществляться ежегодно, ежемесячно, ежеквартально. В этом случае также должна быть оговорена периодичность выплат, к примеру, оплата должна производиться до какого-то определенного числа месяца.

    4) Способы обеспечения выполнения обязательств касательно алиментов. В данном случае указываются сведения о неустойке, если имеет место быть просрочка в выплате алиментов.

    5) Определение сроков договора. В данном документе должен быть указан срок, не нарушающий прав ребенка. К примеру, по достижению восемнадцати лет.

    Составляя договор на содержание ребенка, кроме вышеперечисленных условий, можно прописать также и порядок, согласно которому будет осуществляться плата по дополнительным расходам (лечение ребенка, какие-либо образовательные курсы и так далее). Однако если такого пункта не будет в договоре, это не значит, что кто-то из родителей освобождается от участия в расходах на содержание ребенка.

    Для грамотного составления договора по уплате алиментов понадобятся следующие документы, которые вы предоставите нотариусу:

    Свидетельство о рождении ребенка;

    Паспорта обоих родителей;

    Идентификационные коды родителей.

    После того как были оговорены все условия предстоящего соглашения, после того как были собраны нужные документы – можно смело обращаться к нотариусу для составления договора.

    Когда договор об оплате алиментов будет заключен, стороны договора будут обязаны выполнять все условия, прописанные в данном документе.

    Правда, случается и такое, что одна из сторон прекращает выполнять условия, прописанные в договоре.

    Тогда вторая сторона в праве вновь обратиться к нотариусу, чтобы тот предоставил исполнительную надпись, которая будет служить основанием к принудительному взысканию алиментов.

    Это означает, что получатель алиментов может не обращаться в суд ради того, чтобы взыскать алименты с недобросовестного неплательщика.

    Семейный кодекс не располагает порядком изменения или прекращения договора об оплате алиментов. Это значит, что чтобы урегулировать подобный вопрос, необходимо ссылаться на статьи 651 ГКУ (по аналогии закона).

    Договор на содержание ребенка, соглашение по уплате алиментов можно изменить или прекратить его действие исключительно по взаимному согласию сторон или согласно решению суда, имеется в виду гражданское законодательство Украины.

    Договор может быть прекращен на основании следующих условий:

    если договор расторгается по обоюдному согласию сторон;

    когда один из участников договора умирает;

    если договор признают недействительным;

    когда наступают условия, что были предусмотрены обеими сторонами в соглашении. К примеру, срок действия договора заканчивается или ребенок достиг определенного, ранее оговоренного в договоре возраста.

    Изменить договор на содержание ребенка или прекратить действие данного соглашения об оплате алиментов возможно исключительно в письменной форме с обязательным нотариальным заверением.

    Если плательщик алиментов безработный:

    Необходимо оплачивать

    • 50% прожиточного минимума на ребенка•

    В соответствии с Закона Украины «О государственном бюджете Украины на 2021 год»

    Также будет учитываться средняя заработная плата этого региона где Вы зарегистрированы (прописаны) в Украине.

    2. ПРІЗВИЩЕ ДИТИНИ: залишається те, що дано при народженні, змінити можливо з 16 -ти років. Обо за заявою матері.

    3. Поки батько належним чином виконує обов язки позбавити його прав на дитину неможливо.

    Це робиться через суд рішенням за письмового погодження органу опіки.

    Аліменти нараховують з моменту реєстрації позову у суді , раніше неможливо.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Рачковская Алина Алексеевна
    50%

    Доброго дня!

    Позов про розірвання шлюб, а також про стягнення аліментів Ви можете подати як за місцем проживання відповідача, так і за своїм місцем проживання у відповідності зв статтями 27, 28 ЦПК України.

    В разі вибору підсудності справи про розірвання шлюбу за своїм місцем проживання, Вам необхідно буде подати до суду докази, що підтверджують, що на утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо не можете за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. Також Законом передбачено, що за домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    Окрім цьогго зверніть увагу на те, що позов про стягнення аліментів, може бути поданий і до моменту розірвання шлюбу, адже зазвичай такі справи розглядають швидше, аніж питання про розлучення, де дають додатковий термін на примирення, а також можуть виникати питання про поділ майна, місце проживання дитини і т.д.

    Також відповідно до ст. 161 ЦПК УКраїни, Ви можете подати до суду заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів, у випадку:

    4) заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;

    5) заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

    Тобто якщо відсутній спір з питань аліментів, то можна пришвидшити розгляд цього питання у місячний термін не шляхом позовного провадження, а через видачу судового наказу.

    Костромина Виктория
    Хочу розлучитися з чоловіком та подати документи на зняття аліментів з нього.Цікаво чи можна подати на розлучення не по місці пропискииск Вы можете подать или по своей прописке или по месту прописки мужа

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую и при необходимости подготовлю документы С уважением Виктория Костромина

    Крикун Сергій  Павлович

    Пост. Пленуму ВСУ "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції" (https://data.rada.gov.ua/laws/show/v0002700-09?fin...):

    "5...Якщо інше не встановлено ЦПК ( 1618-15 ), позови пред'являються: до фізичної особи - до суду за місцем її проживання (ним не є місцеперебування); до юридичної особи - за її місцезнаходженням (стаття 109 ЦПК), яке щодо фізичної особи визначається відповідно до положень статті 29 Цивільного кодексу України ( 435-15 ) (далі - ЦК) і статті 3 Закону України від 11 грудня 2003 року N 1382-IV ( 1382-15 ) "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", а щодо юридичної особи - положень статті 93 ЦК ( 435-15 )...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 29. Місце проживання фізичної особи

    1. Місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово...".

    Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15/ed2021...):

    "Стаття 3. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    місце проживання - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), у яких особа отримує соціальні послуги;..".

    Закон України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#Text):

    "Cтаття 3. Мета декларування та реєстрації місця проживання (перебування) особи

    1. Декларування та реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється з метою:...

    2) ведення офіційного листування та здійснення інших комунікацій з особою;...

    Розділ VI ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ...

    2. Місце проживання (перебування) особи, зареєстроване до набрання чинності цим Законом, не підлягає повторній реєстрації (декларуванню). Для підтвердження інформації про місце проживання (перебування), зареєстроване до набрання чинності цим Законом, особа може подавати відомості про місце проживання, що були внесені до:

    1) паспорта громадянина України, виготовленого у формі книжечки;

    2) паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон;...".

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n7328):

    "Стаття 28. Підсудність справ за вибором позивача...

    1. Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    2. Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них...

    Стаття 175. Позовна заява...

    3. Позовна заява повинна містити:..

    2) повне...ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи,... місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ..., а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;".

    По-перше, Законом про надання послуги щодо декларації та реєстрції місця проживання у Законі про свободу пересування норми, статті про порядок реєстрації місця проживання виключені - натомісь Законом про надання послуги з декларації та реєстрації визначено інститути декларування т реєстрації місця проживання. Доречно, місце проживання, зареєстроване до набрання чинності Законом про надання послуги з декларації та реєстрації, повторній реєстрації та декларуванню не підлягає.

    По-друге, як передбачено Законом про надання послуги з декларації та реєстрації, ці декларація та реєстрація місця проживання мають на меті ведення офіційного листування та іншої комунікації з особою, що є необхідним і обов'язковим приздісненні судочинства. Отже, умовою подання позову є, як я вважаю, зазначення в ньому зареєстрованого місця проживання, а не місця фактичного проживання, поза місцем зареєстрованого місця проживання, як вважають, та пропонують колеги.

    По-третє, належною судовою установою для Вас є, як я вважаю Вишгородський районний суд Київської області - дивіться сайт "Судова влада" (https://court.gov.ua/); далі за посиланням: Судова влада - Суди - Місцеві загальні суди - районні - область Київська - район Вишгородський - перейти - Судовий збір (зокрема), реквізити для сплати.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України