Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 30 ноября 2021, вопрос №52389

Сокращение бюджетная сфера

После уведомления о сокращении,может ли руководитель отправить меня в бесплатный отпуск и сократить ставку до 0,75 на эти 2 месяца перед сокращением.Сфера деятельности-медицина,медсестра стоматолога.

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Вітаю, пане Романе!

    Відповідно до ч.3 ст.32 КЗпП України про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

    Якщо було попередження про зміну оплати праці, то дії роботодавця відповідають закону (за відсутності інших порушень).

    Положеннями статті 26 Закону “Про відпустки” передбачено надання відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін. За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

    Водночас статтею 84 КЗпП України в Україні передбачено, що у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін - 15 календарних днів.

    Таким чином згідно норм законодавства надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати здійснюється в інтересах саме працівників (статті 25, 26 Закону «Про відпустки», ст. 84 КЗпП) за їх бажанням, а не з ініціативи роботодавця.

    Тому відправити Вас в відпустку без збереження заробітної плати роботодавець не може (якщо на увазі малося відсторонення від роботи невакцинованих працівників, там інша ситуація).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України