Задайте вопрос юристу

863 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 02 декабря 2021, вопрос №52493

На каком основании можно закрыть дело по ст.164

Закрыли дело ст.164. Ссылаясь на статью 284 КПК. Хотя есть решение об объявлении в розыск человека. Могли ли следователь закрыть дело??

Ответы юристов (7)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Стаття 284. Закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи

    1. Кримінальне провадження закривається в разі, якщо:

    1) встановлена відсутність події кримінального правопорушення;

    2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;

    3) не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати;

    3-1) не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров’я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

    На підставі якого пункту закрили?

    Анастасия Клиент 2 года назад

    Ст.284 КПК пункт 2

    • Сергеев Артем
      Сергеев Артем 2 года назад

      Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

      Потрібно бачити матеріали справи. Якщо Ви учасник - можете ознайомитися (сфотографувати)

    Анастасия Клиент 2 года назад

    Можу сфотографувати постанову про закриття справи

    • Сергеев Артем
      Сергеев Артем 2 года назад

      Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

      Постанова не несе конкретної інформації. Потрібно бачити матеріали кримінального провадження - на підставі чого (яких доказів) слідчий дійшов висновку про відсутність події кримінального правопорушення.

      Можливо слідчим невірно було застосовано норми статті 164 КК України, згідно якої злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, карається громадськими роботами на строк від вісімдесят до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк д двох років. Під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків, в контексті даної статті, розуміються будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну міси проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

      Вам потрібно звернутися до суду зі скаргою про скасування постанови слідчого, якою закрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України у зв`язку з відсутністю події кримінального правопорушення.

    Анастасия Клиент 2 года назад

    Следователь закрыл дело по ст.284 КПК пункт 2. Хотя у меня есть решения суда объявить должника в розыск (как неплательщика ). Следователь ссылается на какую-то статью ( не знаю какая) типо они не знают где он находиться ( типо не могут вызвать его). Он мог на этом основании закрыть дело? И еще могу ли я обратиться в суд, чтоб оспорить закрытие дело, если дело закрыли 17.05.2021, но узнала только 02.12.2021, и то по телефону, письмо не присылали.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Да.

    Скарга на постанову про закриття кримінального провадження може бути подана протягом десяти днів з дня отримання особою її копії (ч. 1 ст. 304 КПК України).
    Скарга на постанову про закриття кримінального провадження подається до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Судовий збір за подачу скарги не сплачується.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України