Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 03 декабря 2021, вопрос №52556 250₴

Проверка реквизитов фискального чека (прикреплён)

Перед подключением к пРРО эквайринговой фирмы, с которой я сотрудничаю, они выслали мне пример фискального чека одного из их клиентов-ФОПов. Как выяснилось, в нём отсутствует обязательный реквизит "валюта".

Прошу проверить все реквизиты данного чека на соответствие требований к обязательным реквизитам фискального чека с учётом их обновлений, вступивших в силу с 01.08.2021. (https://ips.ligazakon.net/document/view/RE36454?an=1)

Ответы юристов (4)

    Кирюшин Артем Андреевич

    Доброго дня.

    У рядку 19 фіскального касового чека зазначаються форма виплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), суму коштів за цією формою виплати та валюту операції.

    Проте, у разі здійснення оплати тільки в готівковій формі дозволяється не друкувати цього рядка.

    Таким чином, у разі здійснення оплати за допомогою ЕПЗ (електронного платіжного засобу) реквізит "валюта операції" є обов'зковим, при готовковому розрахунку - даний реквізит можна не друкувати.

    Наведений Вами приклад чека не повною мірою відповідає умовам Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів.

    • Дмитрий Клиент 2 года назад

      Вы не могли бы уточнить, какие конкретно реквизиты чека не полной мерой отвечают условиям Положения и в чём именно?

    Гончаренко Константин
    40%

    Доброго дня!

    Мінфін наказом від 08.06.2021 року № 329 затвердив зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01. 2016 року № 13 (далі – Положення).

    Основні зміни такі:

    • ·викладено у новій редакції додаток 1 до Положення – Форма № ФКЧ-1 «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» та додаток 2 до Положення – Форма № ФКЧ-2 «Фіскальний касовий чек видачі коштів». Зокрема, чеки доповнено обов’язковим реквізитом – цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством) (рядок 9);
    • ·доповнено словами «/електронних розрахункових документів» додатки 3 - 6 до Положення у відмітках після слів «розрахункових документів»;
    • ·доповнено Положення новим додатком 7 – Форма № ФКЧ-5 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі».

    Цей наказ набрав чинності з 01.07.2021 року.

    Водночас наказом установлено, що:

    • ·до 01 жовтня 2021 року вимоги до форми і змісту розрахункових документів в частині цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Держреєстру РРО до дня набрання чинності цим наказом;
    • ·до 01 жовтня 2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Держреєстру РРО, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, відповідно до цього наказу.

    У ПРРО Cashalot реалізована можливість заповнення нового реквізиту в картці номенклатури та відображення даного реквізиту у фіскальному та видатковому чеках.

    Вам треба біля абревіатури ЕПЗ ЗАЗНАЧИТИ ВИД ВАЛЮТИ (UAH) гривня

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    60%

    Добрий вечір, Дмитро!

    Фіскальний чек не визнається розрахунковим документом у розумінні Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265), якщо в ньому відсутній хоча б один з обов’язкових реквізитів, передбачених Положенням № 13 (п. 3 розд. I Положення № 13).

    Наказами Мінфіну – спочатку від 18.06.20 р. № 306 (далі – Наказ № 306), а потім від 08.06.21 р. № 329 (далі – Наказ № 329) – було внесено зміни до «Положення про форму і зміст розрахункових документів», затвердженого наказом Мінфіну від 21.06.16 р. № 13 (далі – Положення № 13).

    Зміни стосуються, зокрема, реквізитів фіскальних чеків, що друкуються РРО/ПРРО під час операцій:

    • із продажу товарів (послуг) – за формою № ФКЧ-1 (додаток 1 до Положення № 13).

    З огляду на наданий Вами фіскальний чек, у ньому відсутні слідуючи дані, а саме:

    1) Це під питанням:

    - Цифрове значення штрихового коду товару (обов’язково зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством, а у разі непередбачення [тобто в решті випадків. – Авт.] – за бажанням платника) (ряд. 8).

    Обов’язковому маркуванню штриховими кодами GS1 підлягають алкогольні напої та тютюнові вироби, примірники аудіовізуальних творів та фонограм, лікарські засоби та інші товари, маркування яких штриховими кодами передбачено законодавством України.

    2) Валюта операції (ряд.19).

    Для звичайних розрахунків – грн.

    У випадках, передбачених законодавством, фізособи-резиденти можуть розраховуватись інвалютою, зокрема:

    – на територіях митниць у разі оплати товарів і послуг у зоні, звільненій від сплати мита і податків (п. 48 Положення, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.19 р. № 2, далі – Положення № 2);

    – у магазинах безмитної торгівлі (п. 49 Положення № 2).

    У таких випадках у чеках зазначається назва інвалюти розрахунків.

    3) QR-код, який містить у собі код автентифікації повідомлення (МАС*) цього чека, дату і час здійснення розрахункової операції, фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека, суму розрахункової операції, фіскальний номер РРО/фіскальний номер ПРРО) (ряд. 26).

    *Для довідки. Код автентифікації повідомлення (message authentication code – MAC) – блок інформації фіксованої довжини, що одержується з відкритого тексту і ключа, який однозначно відповідає такому відкритому тексту. MAC призначений для перевірки цілісності та достовірності пакета даних РРО (у т. ч. у контрольній стрічці в електронній формі). MAC формується і перевіряється модулями безпеки, які застосовуються відповідно до технології зберігання і збору даних РРО для ДПС, розробленої Нацбанком (п. 1.2 розд. I Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій, програмних реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передання даних, затверджених наказом Мінфіну від 08.10.12 р. № 1057).

    QR-код є обов’язковим для ПРРО та РРО, що внесені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр РРО) після 01.08.20 р., а також для РРО, які можуть бути доопрацьовані їх виробниками.

    У разі неможливості доопрацювати належним чином зареєстровані РРО, які вже перебувають в експлуатації, такі РРО можуть використовуватись СГ до завершення строку, визначеного нормативно-правовими документами щодо ведення Реєстру РРО, з обов’язковим переведенням таких РРО до другої частини Реєстру РРО як таких, що не дозволені до первинної реєстрації. Але цей виняток не стосується ПРРО (ЗІР, категорія 109.10).

    4) Заводський номер реєстратора розрахункових операцій, перед яким друкуються великі літери «ЗН». операцій, перед яким друкуються великі літери «ЗН».

    Заводський номер для програмних реєстраторів розрахункових операцій не зазначається (ряд. 29).

    Так, зазначення заводського номера РРО та ще й логотипу виробника було передбачене й раніше (відповідно до п. 14 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.02 р. № 199).

    Всього доброго, успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України