Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 05 декабря 2021, вопрос №52661 150₴

Оформление себя как самозанятым

Здравствуйте, интересуте вопрос оформления себя как самозанятого. Я - фрилансер. Работаю удаленно и неофициально. Работа уже на протяжении 5 лет. Получаю зп на эл кошелек, после меняю и перекидываю на карту. Сейчас стал вопрос оформления всей этой деятельности ибо не хочется в будущем проблем. Хочу спокойно платить налоги каждый месяц или как там, не суть уже.

Как всё это сделать правильно? И, самое главное, без волокиты. Читал, что нужно вести какую-то там книгу, отчеты, бланки. Мне нечего вписывать в эти бланки. Работа как и в офисе, только неофициальная из дома. Зп 2 раза в месяц. Подскажите, пожалуйста, как всё сделать правильно и как вести средства на карту, чтобы меня не трогала налоговая? Но и, как я и написал выше, без лишней волокиты) Спасибо!

Ответы юристов (9)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%

    Добрый день!

    Выгоднее всего вам открыть ФЛП на 3-ей группе без НДС. В таком случае вы будете платить 5% единого налога от всех денег, которые заходят на банковский счет. Дополнительно е единому налогу вы должны будете ежемесясно платить 22% от минимальной зарплате в Украине. На данный момент это 1430 грн.

    Быстро открыть флп вы можете на портале "Дия" https://diia.gov.ua/

    При регистрации ФЛП на портале Дия сразу же подайте заявление на единый налог (когда будете регистрироваться все станет понятнее. Там все просто).

    При регистрации система попросит вас выбрать вид деятельности. Не прнятно чем конкретно вы занимаетесь. Вид деятельности выберите тот, чем вы занимаетесь, например, если вы занимаетесь программированием то вам подойдет квед 62.01 http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/62/KVED10_62_0...

    Уже после регистрации флп можно также открыть предпринимательский счет в банке, на который напрямую получать деньги.

    Книгу и отчеты нужно вести. Но в этом много нюансов. Вы можете делигировать эти обязанности бухгалтеру на аутсорсе за небольшие деньги.

    Савченко Олександр
    66.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Виталий!

    1) По закону, если ваша деятельность систематична, приносит регулярный доход, это уже предпринимательство, а не просто хобби (ст. 42 ХКУ, ст. 1 ЗУ «О предпринимательстве»).

    Штрафы за ведение предпринимательской деятельности без регистрации — от 17 тыс. до 34 тыс. грн с конфискацией заработанного (админответственность).

    Как налоговая может узнать о незаконной предпринимательской деятельности: на вас могут пожаловаться ваши конкуренты, недовольные выполненной работой заказчики.

    2) Оптимально зарегистрироваться на 3-й группе ЕН.

    Вам могут подойти КВЭДы: 73.11 «Рекламные агентства» и 70.21 «Деятельность в сфере связей с общественностью», 73.12 «Посредничество в размещении рекламы в средствах массовой информации», 63.99 «Предоставление прочих информационных услуг, н.в.д.г.».

    3) Вашими контрагентами и клиентами могут быть обычные физлица, плательщики единого налога, ФЛП и юрлица на общей системе, иностранные компании и физлица и даже коммунальные предприятия.

    На 3-й группе единый налог надо будет уплачивать раз в квартал, по ставке 5% от дохода для неплательщиков НДС, если плательщик НДС — 3% от дохода. Лимит дохода за год — до 7 млн 2 тыс. грн.

    ФЛП на 3-й группе без НДС ведут только учёт доходов. Доходом считается вся ваша выручка, полученная наличными и на счёт. Расходы на закупку товаров, аренду, налоги вы не учитываете.

    С 1 января 2021 года отменили обязательную регистрацию книги учёта доходов. Вы сможете самостоятельно решить — вести книгу учёта или нет.

    Сам учёт вести обязательно, можно это делать в произвольной форме, в бумажном или электронном виде (делать записи по учёту можно в тетради, журнале, таблице Excel).

    4) Предприниматель может работать как с наличными, так и с безналом — получать оплаты на предпринимательский счёт.

    Безналичные расчёты для ФЛП — это заказчик перечисляет вознаграждение со своего счёта на ваш. Или через кассу банка зачисляет деньги на ваш текущий счёт.

    На упрощёнке действует лимит дохода в 2021 году — 1 млн 320 тыс. грн, после превышения которого ФЛП должны испольщоватьь РРО. Если работаете только по безналу, это вас не коснётся.

    РРО не применяют при расчётах за услуги, но исключительно с помощью банковских систем дистанционного обслуживания и/или сервисов перевода средств (п. 14 ст. 9 ЗУ «Об РРО»).

    ФЛП запрещено получать доход на личную карту. Другими словами, если вы работаете официально, вы не можете получать оплату за свои услуги на карту физлица, потому что такой доход проходит мимо предпринимательской кассы.

    5) На 3-й группе декларацию по единому налогу надо подавать раз в квартал, даже если в каком-то из кварталов доход не получали. Вы можете заполнить её самостоятельно, тем более есть сервисы, которые автоматизировали этот процесс. Можете делегировать подачу отчётности бухгалтеру.

    Отчёт по ЕСВ подаёте раз в год.

    Если будет нужна помощь, обращайтесь через контакты (почту) в моем профиле.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    оптимально відкриття ФОП 3 група єдиний податок за себе+ сплата 5 %( або 3% без ПДВ) від доходу, що надійде на рахунок ФОПа ЕСВ -1430 ГРН

    - спеціалізація діяльності по КВЕДам: послуги, консалтинг, маркетинг,якщо надаєте фінансові послуги , якщо надаєте кошти як кредити особам то потрібно укладати договори позики та отримати ліцензію на надання фінансових послуг від НБУ

    Книгу обліку доходів і витрат треба зареєструвати в органах ДФС ( ЗА БАЖАННЯМ РЕЄСТРУЄТЕ) , ПРОТЕ Вести облік для себе ы податкової всеодно необхідно і вносити дані вручну про про кожне надходження та витрати ( дата , сума і у Вашому випадку час операції) так як надходжень за добу може бути декілька і всі вони мають бути зазначені.

    Граничний дохід до 7 млн 200 тис грн в рік

    Обмежень по працівникам немає.

    Щодо ТОВ то там більш складна система бухгальерії та обов язково потрібен директор ,якому необхідна оплата праці.

    Використовувати РРО вам не треба, якщо працюєте виключно з безготівковими розрахунками. ТА НАДАЄТЕ ЛИШЕ ПОСЛУГИ.

    Вам необхідно відкрити підприємницький рахунок, на який Ви будете виводити кошти.

    Єдиний податок - раз на квартал, після того, як задекларували доходи - протягом 10 днів після останнього дня подання декларації з ЄП.

    Коли останній день сплати - вихідний або святковий, він переноситься на попередній йому робочий день.

    Раз на квартал обов'язково треба сплачувати єдиний соціальний внесок (він нараховується щомісячно за ставкою 22%). 1430 ГРН

    за I квартал 2020 року - 20 квітня;

    за II квартал - 20 липня;

    за III квартал - 19 жовтень;

    за IV квартал - 19 січня 2021 року.

    Або можна надавати такі послуги як фізична особа проте необхідно буде щороку подавати декларацію про майновий стан та доходи в якій зазначати дохід за звітний рік та сплачувати ПДФО -18% та ВЗ -1,5% до податкової за місцем реєстрації з наданням підтверджуючих документів , щодо походження коштів(це більш складна процедура).

    Щодо самозайнятої особи:

    Согласно п. 14.1.226 ст. 14 Налогового кодекса Украины, самозанятое лицо - плательщик налога, который является физическим лицом - предпринимателем или осуществляет независимую профессиональную деятельность при условии, что такая особо не является работником в пределах такой предпринимательской или независимой профессиональной деятельности.

    Независимая профессиональная деятельность - участие физического лица в научной, литературной, артистичний, художественной, образовательной или преподавательской деятельности, деятельность врачей, частных нотариусов, частных исполнителей, адвокатов, арбитражных управляющих (розпорядникив имущества, управляющих санацией, ликвидаторов), аудиторов, бухгалтеров, оценщиков, инженеров или архитекторов, лица, занятого религиозной (миссионерской) деятельностью, другой подобной деятельностью при условии, что такая особо не является работником или физическим лицом - предпринимателем и використовуе Наемный п ацю НЕ более четырех физических лиц.

    Для того, чтобы стать на учет как самозанятое лицо, необходимо подать в налоговую инспекцию по месту регистрации Заявку формы 5-ОПП. Зарегистрировать книгу учета доходов и расходов. Одновременно подается также Заявка о взятии на учет плательщика единого взноса Формы 1-ЕСВ.

    Вы будете платить ежемесячно ЕСВ (отчисление в Пенсионный фонд) 22%от суммы чистого дохода за месяц, но не ниже 22% от минимальной заработной платы , а также налог на доходы физических лиц 18% и военный сбор 1,5 от суммы чистого дохода за 1 календарный год. Отчет по ЕСВ подается 1 раз в год, а также декларация про майновый стан тоже 1 раз в год за прошлый отчетный. Т.е. за 2020 год Вы подадите отчетность в 2021 году.

    Щодо фінансового моніторингу банків:

    28 квітня 2020 року набирав чинності новий Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»Закон про фінансовий моніторинг»).

    Новий закон значно удосконалює процедуру фінансового моніторингу та приводить її у відповідність до стандартів фінансового моніторингу відповідно до актуальних світових та європейських норм, зокрема, рекомендацій FATF, норм 4-ї Директиви (ЄС) 2015/849 «Про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей та фінансування тероризму» та Регламенту (ЄС) 2015/847 «Про інформацію, що супроводжує грошові перекази».

    Основні нововведення Закону про фінансовий моніторинг:

    1. Фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу

    Перш за все, варто відзначити, що Закон про фінансовий моніторинг збільшив порогову суму фінансової операції, що підлягає фінансовому моніторингу з 150 000 грн до 400 000 грн.

    Окрім того, Закон про фінансовий моніторинг зменшив ознаки, за наявності яких фінансова операція підлягатиме обов'язковому фінансовому моніторингу, з 17-ти до 4-х. Так, з 28 квітня 2020 року фінансова операція на суму 400 000 грн. (для суб'єктів, які надають послуги у сфері азартних ігор - 30 000 грн.) підлягатиме моніторингу у разі наявності однієї з наступних ознак:

    1) зарахування або переказ коштів, надання або отримання кредиту (позики), здійснення інших фінансових операцій у разі, якщо хоча б один із учасників фінансової операції або банк такого учасника знаходиться в державі (юрисдикції), що не виконує чи неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;

    2) фінансові операції з публічними діячами;

    3) фінансові операції із переказу коштів за кордон, в тому числі, до держав, віднесених Кабінетом Міністрів України до офшорних зон;

    4) фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів).

    2. Ризик-орієнтований підхід (Risk-Based Approach)

    Однією з головних ідей нового Закону про фінансовий моніторинг є перехід до ризик-орієнтованого підходу при здійсненні фінансового моніторингу.

    Так, згідно із Законом про фінансовий моніторинг, ризик-орієнтований підхід - це визначення (виявлення), оцінка (переоцінка) та розуміння ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та/або фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також вжиття відповідних заходів щодо управління ризиками у спосіб та в обсязі, що забезпечують мінімізацію таких ризиків залежно від їх ступеня.

    Закон про фінансовий моніторинг зобов'язує суб'єкта первинного фінансового моніторингу («СПФМ») у своїй діяльності застосовувати ризик-орієнтований підхід, враховуючи відповідні критерії ризику, зокрема, пов'язані з його клієнтами, географічним розташуванням держави реєстрації клієнта або установи, через яку він здійснює передачу (отримання) активів, видом товарів та послуг, що клієнт отримує від суб'єкта первинного фінансового моніторингу, способом надання (отримання) послуг.

    Водночас, при визначенні критеріїв ризику СПФМ повинен враховувати Національну оцінку ризиків, рекомендації суб'єктів державного фінансового моніторингу, а також типологічні дослідження Держфінмоніторингу.

    Таким чином, ризик-орієнтований підхід замінить тотальний контроль за фінансовими операціями, що допоможе зменшити бюрократичні процедури при ідентифікації та верифікації клієнта. Раніше аналогічний підхід був імплементований при здійсненні валютного контролю відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції».

    3. Запровадження механізму належної перевірки

    Оскільки Закон про фінансовий моніторинг був прийнятий на виконання вимог та з метою гармонізації законодавства України з міжнародними стандартами у сфері фінансового моніторингу, Законом про фінансовий моніторинг було запроваджено поняття «належна перевірка», що включає в себе:

    1) ідентифікацію та верифікацію клієнта;

    2) встановлення кінцевого бенефіціарного власника клієнта;

    3) встановлення мети та характеру майбутніх ділових відносин або проведення фінансової операції;

    4) проведення на постійній основі моніторингу ділових відносин та фінансових операцій клієнта, що здійснюються у процесі таких відносин, щодо відповідності таких фінансових операцій наявній у СПФМ інформації про клієнта, його діяльність та ризик (у тому числі, в разі необхідності, про джерело коштів, пов'язаних з фінансовими операціями);

    5) забезпечення актуальності отриманих та існуючих документів, даних та інформації про клієнта.

    Також залежно від ступеня ризику СПФМ може застосовувати спрощені заходи належної перевірки у випадку низького ризику, що, зокрема, може передбачати зменшення частоти та обсягу дій з моніторингу ділових відносин та збору додаткової інформації щодо ділових відносин, або навпаки при високому ризику - посилені заходи належної перевірки.

    4. Процедура верифікації по-новому

    Закон про фінансовий моніторинг вдосконалив процедуру верифікації клієнтів. Як відомо, на даний момент верифікації клієнта вимагає особистої присутності клієнта.

    Водночас, Закон про фінансовий моніторинг визначає верифікацію як заходи, що вживаються СПФМ з метою перевірки (підтвердження) належності відповідній особі отриманих СПФМ ідентифікаційних даних та/або з метою підтвердження даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників чи їх відсутність.

    Таким чином, Закон про фінансовий моніторинг запроваджує можливість дистанційної верифікації клієнта.

    5. Нові вимоги до процедури переказу коштів

    У зв'язку з імплементацією Регламенту ЄС 2015/847, Закон про фінансовий моніторинг змінює процедуру фінансового моніторингу під час здійснення переказу коштів.

    Так, усі перекази коштів в межах України до 30 000 грн повинні супроводжуватися як мінімум:

    1) стосовно платника - номером рахунка/електронного гаманця або унікальним номером електронного платіжного засобу платника (ініціатора переказу)/наперед оплаченої картки багатоцільового використання, та

    2) стосовно отримувача - номером рахунка або унікальним номером електронного платіжного засобу отримувача/наперед оплаченої картки багатоцільового використання, а в разі відсутності рахунка/електронного гаманця - унікальним обліковим номером фінансової операції.

    У разі здійснення переказів, що перевищують 30 000 грн, або здійснення переказів за межі України, такі перекази повинні супроводжуватися інформацією про платника (ініціатора переказу) та отримувача переказу коштів:

    1) якщо фізична особа - прізвище, ім'я та по батькові; номер рахунка, з якого списуються кошти, а в разі відсутності рахунка - унікальний обліковий номер фінансової операції;

    2) якщо юридична особа (трас) - повне найменування, номер рахунка, з якого списуються кошти, а в разі відсутності рахунка - унікальний обліковий номер фінансової операції.

    На підставі отриманої інформації СПФМ, що надає послуги переказу коштів, зобов'язаний здійснити процедуру верифікації, за виключенням випадків переказу коштів (віртуальних активів) за межі України на суму, що є меншою ніж 30 000 грн. та деяких виключень, пов'язаних з можливим використанням таких переказів для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму або фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

    6. Вдосконалення процедури «замороження» активів

    Закон про фінансовий моніторинг передбачає порядок застосування процедури «замороження» активів, тобто заборону на здійснення переказу, конвертування, розміщення, руху активів, пов'язаних з тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фінансуванням, на основі резолюцій Ради Безпеки ООН, рішень іноземних держав, суду.

    З набранням чинності Законом про фінансовий моніторинг, СПФМ будуть зобов'язані негайно заморозити активи осіб, включених до переліку осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції, осіб, які здійснюють фінансові операції від імені або за дорученням осіб, включених до переліку осіб, та осіб, якими прямо або опосередковано (через інших осіб) володіють або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, включені до переліку осіб. Також СПФМ буде зобов'язаний повідомити Держфінмоніторинг та СБУ про таке замороження.

    СПФМ зобов'язаний негайно розморозити активи:

    1) не пізніше наступного робочого дня з дня виключення особи чи організації з переліку осіб;

    2) не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від СБУ інформації про те, що така особа за результатами перевірки не є включеною до зазначеного переліку.

    Закон про фінансовий моніторинг надає клієнту можливість отримати інформацію про замороження його активів в той же день, що значно вдосконалює процедуру доступу клієнтів до інформації.

    7. Відповідальність за порушення вимог Закону про фінансовий моніторинг

    Найбільшої уваги серед нововведень Закону про фінансовий моніторинг заслуговують нові підходи до відповідальності СПФМ.

    По-перше, Закон про фінансовий моніторинг чітко визначив, що за одне порушення не може бути застосовано більше одного заходу впливу. При цьому у разі вчинення двох і більше видів порушень розрахунок розміру штрафу здійснюється шляхом додавання за кожний вид порушення.

    По-друге, Закон про фінансовий моніторинг значно збільшив розміри штрафів. До прикладу, за несвоєчасне повідомлення інформації Держфінмоніторингу розмір штрафу складатиме до 340 000 грн. Водночас, Закон про фінансовий моніторинг встановив максимальні розміри штрафу:

    1) для фінансових установ - до 10 % загального річного обороту, але не більше 135,15 млн грн.;

    2) для інших СПФМ - двократний обсяг вигоди, одержаної СПФМ внаслідок вчинення порушення, а якщо сума такої вигоди не може бути визначена, - 27,03 млн грн.

    По-третє, Закон про фінансовий моніторинг запроваджує можливість укладення угоди про врегулювання наслідків вчинення порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу, за якою СПФМ зобов'язується сплатити визначене грошове зобов'язання та вжити заходів для усунення та/або недопущення в подальшій діяльності порушень вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, забезпечити підвищення ефективності функціонування та/або адекватності системи управління ризиками тощо.

    По-четверте, при визначені заходу та/або розміру штрафу враховуються обставини вчиненого правопорушення, у тому числі: характер і тривалість порушення; фінансовий стан; одержана вигода; збитки третіх осіб; ступінь відповідальності; співпрацю СПФМ з державними органами.

    Виходячі з викладеного для вас більш вигіднішим є ФОП , проте вирішувати Вам.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 2 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      Уважаемый, Гончаренко Константин!

      Вам не кажется немного странным давать похожий ответ на вопрос (в части регистрации ФОП 3 группы), но при этом отмечать мой ответ как "Плохой комментарий".

      И это уже второй такой случай с вашей стороны - https://uristy.ua/question/52604

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

      • Гончаренко Константин

        Уважаемый Александр!

        Ответы я даю свои у Вас не списываю , очень стараюсь, после Ваших обращений в службу поддержки, как отмечать Ваши комментарии я понятия не имею на этом портале, это скорее делают знающие пользователи , таким лицам похожим на Вас ( с активной жизненной позицией - в народе "стукачи") , не имею желания вообще , что либо комментировать и вступать в диалог.

        Всего доброго , следить за мной не надо , будьте внимательны к себе всезнающий господин!

        С уважением,

        Константин Гончаренко

      • Гончаренко Константин

        Хочу добавить , что я не интересуюсь Вашими ответами и Вашей личностью в целом , здесь на сервисе более 25-ти тысяч юристов и адвокатов, а так же около 20 -ти тыс. посещений клиентов. Так вот логично предположить , что кому-то из них возможно мог не понравится Ваш ответ, о верховный мастер юриспруденции!

        Мне же больше нечего делать как искать верховного мастера, что бы поставить ему "минус" не будет Вам такого уважения от меня , пусть люди Вас оценивают - мне Вы не важны , будьте проще не министр все таки!

        С уважением,

        Константин Гончаренко

        • Савченко Олександр
          Савченко Олександр 2 года назад

          Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

          Общаться в чате

          Константин, от чего столько злобы и гнева в мою строну???

          1) У своем комментарии я не писал, что Вы скопировали мой ответ.

          Просто обратил ваше внимание, что у нас одинаковая позиция по некоторым аспектам у данном вопросе, но несмотря на это Вы отметили мой ответ как "Плохой комментарий".

          2) Не интересуетесь мной и моими ответами, но таите обиду за то, что больше года назад я подал на Вас жалобу, поскольку Вы полностью скопировали несколько моих ответов и выставили их как свои.

          И это, в отличии от подобных вашим комментариев, разрешается правилами сайта.

          3) И не позорьтесь, обвиняя других. Функционал сайта позволяет посмотреть кто именно оставил хороший или плохой комментарий.

          Будьте немножко добрее)

          Всего хорошего!

          Удачи Вам!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Віталій!

    Так, до того, як почнете реєструватися на фізичну особу підприємця, варто пам'ятати про кілька нюансів.

    Перший: для заповнення реєстраційної заяви майбутній підприємець має обрати КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) — для означення виду (чи видів) діяльності, яким ФОП і буде займатися. Список усіх КВЕДів є на офіційному сайті.

    Другий: для оформлення онлайн-заяви про реєстрацію ФОП вам потрібно обов'язково мати електронний цифровий підпис (ЕПЦ).

    Відкрити ФОП через інтернет:

    Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

    1. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги.
    2. Заповнену заяву на реєстрацію ФОП автоматично надішлють до реєстратора за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, що вказано в довідці переселенця.
    3. Якщо ви обрали спрощену форму оподаткування, заяву на перехід до спрощеної системи буде також автоматично надіслано до податкового органу за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, що вказано в довідці переселенця.
    4. Якщо обрали загальну систему оподаткування, то можете також подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ).

    Статус заяви можна перевірити у кабінеті громадянина. Повідомлення про реєстрацію чи відмову також з’явиться у кабінеті і його надішлють електронною поштою.

    Як тільки запис про реєстрацію ФОПу з’явиться в Єдиному державному реєстрі, ви можете отримати витяг з реєстру в кабінеті громадянина. Витяг має юридичну силу – його можна видрукувати й користуватися як будь-яким іншим документом.

    При цьому, раніше після реєстрації ФОПу доводилося реєструвати книгу обліку доходів у податковій службі. Але з 1 січня 2021 року цю вимогу скасували. Замість книги обліку тепер буде типова форма, яку можна буде вести онлайн.

    Існує 3 групи ФОПів. Основні відмінності полягають у різних ставках ЄП (Єдиного податку) та ЄСВ (Єдиного соціального внеску), ліміті у доходах та кількості найманих працівників.

    Зауважимо, від сплати ЄСВ звільняється особа на спрощеній системі оподаткування, що одночасно є пенсіонером за віком або по інвалідності і отримує пенсію або соціальну допомогу.

    З 1 січня 2021 року почнуть діяти нові ліміти доходів для ФОПів. Відтепер 1-3 групи можуть отримувати щорічні доходи до 1, 5 та 7 мільйонів гривень відповідно.Також варто пам’ятати, що ФОПи першої групи не можуть наймати працівників. Для другої групи дозволені 10 працівників, а для третьої таких обмежень немає.

    Які пільги діють для підприємців під час карантину:

    • Податкові канікули. ФОПи І групи з грудня 2020 по травень 2021 можуть не платити єдиний податок (227 гривень) та ЄСВ (1 320 гривень).
    • Відтермінували введення обов'язкових РРО, або як їх ще називають, касових апаратів. Тепер підприємці з річним доходом до мільйона гривень до кінця року можуть не використовувати їх.
    • Мораторій на податкові перевірки бізнесу діятиме ще протягом 6 місяців після завершення карантину. Нагадаємо, що з 8 по 24 січня в Україні впроваджують локдаун. Після цього повернуться до слабших обмежень у вигляді карантину.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин

    Здравствуйте.

    ПРОЦЕДУРА ОТКРЫТИЯ ФОП:

    Вы можете отослать заявление регистратору по почте ценным письмом с описью вложения.

    Предварительно у нотариуса удостоверить подпись на заявлении.

    Также и с налоговой. В течении 10 дней с момента регистрации на адрес своей налоговой по прописке отослать Заявление на упрощённую систему, если выбрали 3-ю группу, и до конца месяца, если выбрали 2-ю. Тогда упрощенка пойдет со дня вашей регистрации.

    Вот ссылочки на формы заявлений:

    1) заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем (форма 10 затверджена наказом Мін’юсту України від 18.11.2016 р. № 3268/5);

    2) заява про обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування, форму якої затверджено наказом Мінфіну України від 20.12.2011 р. № 1675

    Отправлять отчёты в налоговую можно через Электронный кабинет плательщика. Для этого нужна будет ЭЦП (Электронная цифровая подпись), созданная в любом Центре сертификации ключей.

    Возможен ещё вариант с доверенностью, уполномочить кого-то в вашем городе, где прописаны.

    Что касается Книги учёта, да, действительно, ее можно не регистрировать пока, НО, в течение 3-х месяцев после окончания карантина ее нужно подать на регистрацию в налоговую. Но данные можно вести в любом удобном для Вас виде ( на бумаге или электронном формате)

    Регистрацию можно пройти онлайн на сайте електронных сервисов Министерства Юстиции Украины или на портале электронных гос услуг - Дия , или воспользоваться сервисом iGOV

    Можно временно проводить деятельность без ФОП.( ПОДАВАЯ ГОДОВЫЕ ДЕКЛАРАЦИИ ФИЗ ЛИЦА)

    Щодо суми штрафу повідомляю:

    Кваліфікація зазначеного правопорушення підпадає під норми ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р № 8073-X.

    Зазначена стаття передбачає накладання штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто в сумі від 17000 грн. До 34000 грн.) З конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, або без такої у разі провадження господарської діяльності без:

    • державної реєстрації як суб’єкта господарювання;
    • отримання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування;
    • отримання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

    У той же час такі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, або пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (т. е. в сумі від 34000 грн. до 85000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення. Під отриманням доходу у великих розмірах для цілей зазначеної статті розуміється отримання доходу в сумі від однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    При цьому, випадки притягнення до відповідальності особи – зовсім не рідкість. До відповідальності можуть залучити і перукаря, який веде діяльність без реєстрації, і незаконного торговця, і перевізника, який везе чужий вантаж на своєму автомобілі. При цьому, в ряді випадків, фактичні обставини, які супроводжували виявлення такої діяльності не дозволяють довести відсутність в ній систематичності і підприємницького характеру.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України