Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 06 декабря 2021, вопрос №52729 150₴

Суд с участником ДТП недовольным выплатой страховой

После ДТП вторая сторона недовольная размером выплаты страховой компании (страховая решила 50т.) подает в суд на виновника подкрепляя это тем что якобы в официальном сервисе насчитали более 100т.
Стоит ли нанимать адвоката или проводить свою оценку до того как вторая сторона сделает ремонт? Или достаточно оценки произведенной страховой?

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Алексей!

    Во-первых, это очень сложные категории дел, в которых все таки без адвоката разобраться очень сложно.

    Во-вторых, рекомендую Вам дождаться все таки подачи иска, и только потом выбирать опеределенную линию защиты.

    Дело в том, что именно на другую сторону ложится обязанность доказания нужной страховой выплати, если он не согласен. В таком случае ответчиком так же должна быть и страховая компания.

    То есть советую дождаться последующих событий и действий второй стороны. Параллельно можно обратиться к адвокату, который специализируется на подобныхи делах!

    Удачи!

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Так як Ви винна сторона у ДТП потерпілий може висунути до Вас вимоги про компенсацію збитків навіть , після ремонту авто(якщо будуть документальні докази пошкоджень офіційно зафіксовані.

    у разі відкриття провадження по справі , суд направить Вам ухвалу про відкриття провадження та матеріали справи

    Вам необхідно буде у строк вказаний в ухвалі (але не більше 14-ти днів) подавати відзив на позовну заяву де детально пояснювати суду , ступінь завданих збитків.

    у потерпілого є 3 роки для звернення до суду за стягненням завданої шкоди - згідно ст. 257 ЦК України.

    Він може скористатися цим правом у будь-який момент у межах 3-х років.

    Термін у 1 рік встановлено для відшкодування страхового випадку згідно ЗУ Про обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів".

    Згідно ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів"., ЯКЩО ПОСТРАЖДАЛИЙ у термін 1 рік не звернеться за компенсацією з моменту пригоди, то далі страхова компанія після вказаного терміну не зможе оформити компенсацію.

    А позов до Вас - це окреме судове провадження, незалежно від того чи було звернення до страхової компанії чи ні.

    Якщо через два роки, то страхова компанія участі у цьому приймати не зможе.

    Обов язкова сума сплачується у встановлені строки - немає звернення , не буде виплати.

    А ось у суді може бути заявлена інша сума збитків , що підтверджено документами.

    Якщо ви раніше сплатите кошти потерпілому то з документами у термін 3 роки можете звернутись у страхову, аби вона відшкодувала ваші витрати.

    Вам краще зафыксувати реальны збитки , аби можна було протистояти захмарним сумам , які може забажати позивач.

    до суду краще знайти адвоката з цивільних спорів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малиновский Влад
    Общаться в чате Малиновский Влад 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Алексей.

    По устоявшейся судебной практике, с виновника ДТП суд может взыскать только ущерб, превышающий лимит ответственности страховщика (по имущественному ущербу такой лимит составляет 130 000 гривен). Но если иск будет предъявлен именно к вам как к виновнику, чтобы объяснить несостоятельность такого иска, вам может понадобится адвокат. Несостоятельными будут требования о взыскании ущерба с вас, в то время как лимит ответственности вашего страховщика не был исчерпан, а также в случае требований оплаты расходов, которые не охватываются понятием «материальный ущерб» - в частности значение износа заменяемых деталей для старых автомобилей, значение утери товарного вида, упущенной выгоды и прочих подобных требований. Существующая судебная практика пошла по пути, согласно которому подобные расходы не возмещаются. Но, безусловно, все это нужно грамотно преподнести перед судом.

    Что касается ущерба, то счет СТО безусловно может рассматриваться в качестве доказательства, но если спор в суде будет о сумме, то главным доказательством здесь будет экспертиза, назначенная в рамках судебного процесса. Если автомобиль к тому времени будет отремонтирован, эксперту будут поданы существующие материалы - оценка страховщика и счёта СТО. Эксперт на их основании проведёт свою оценку и даст заключение. Если разница между счетом СТО и оценкой страховщика вызвана износом - износ безусловно будет учтён. Если же стоимостью норма-часа - то здесь по методике приоритет имеют сервисные СТО. Только не факт, что эксперт будет считать нормо-час по цене именно той СТО, которую выбрал потерпевший - ведь у каждого сервиса есть альтернативы. Как правило расценки судебным экспертом считаются среднерыночные.

    Удачи вам.,

    Пуха Наталія ТендерОк
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 2 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання, так дійсно погоджуюсь з колегами, вам самостійно важко буде розібратися з тонкощами судового провадження.

    При визначенні розміру майнової шкоди слід враховувати розмір такої шкоди, спричиненої майну або особистим немайновим правам потерпілих осіб. Під шкодою, що має бути відшкодована, слід розуміти втрату або зменшення блага потерпілих осіб внаслідок порушення їхніх прав або втрату нематеріальних благ (життя, здоров’я тощо) (постанови Пленуму Верховного Суду України від 27.03.1992 № 6 "Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди").

    У зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я потерпілі особи мають право на відшкодування їм заробітку (доходу), втрачених внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також на відшкодування додаткових витрат, викликаних необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо (частина перша статті 1195 ЦК України).

    Розмір шкоди, завданої смертю потерпілих осіб, відшкодовується за правилами статтей 1200-1201 ЦК України. Право на відшкодування шкоди мають непрацездатні особи, які були на утриманні потерпілого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина потерпілого, народжена після його смерті, та особа, яка зробила необхідні витрати на поховання та на спорудження надгробного пам’ятника.

    Право на відшкодування майнової шкоди, завданої майну фізичних та юридичних осіб, має власник (частина третя статті 386 ЦК України) та/або особи, які мають речове право на чуже майно (статті 396 ЦК України).

    З урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов’язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. Розмір таких збитків, що підлягає відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі (стаття 1192 ЦК України).

    Відшкодування шкоди, пов’язаної з фізичним знищенням транспортного засобу, регламентовано статтею 30 Закону України "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів". Транспортний засіб уважається фізично знищеним, якщо його ремонт є технічно неможливим чи економічно не обґрунтованим. Ремонт вважається економічно не обґрунтованим, якщо передбачені згідно з аварійним сертифікатом (рапортом), звітом (актом) чи висновком про оцінку, виконаним аварійним комісаром, оцінювачем або експертом відповідно до законодавства, витрати на відновлювальний ремонт транспортного засобу перевищують вартість транспортного засобу до ДТП. Якщо транспортний засіб вважається знищеним, його власнику відшкодовується різниця між вартістю транспортного засобу до та після ДТП, а також витрати на евакуацію транспортного засобу з місця ДТП. На залишки транспортного засобу отримує право страховик чи Моторне транспортне страхове бюро України.

    Отже при зверненні до суду з позовом до винуватця ДТП

    Винний в ДТП повинен сплатити:

    - різницю суми що перевищує розмір страхового відшкодування;

    - франшизу;

    - при невиконанні страховою своїх обов’язків;

    - моральну шкоду;

    - упущену вигоду;

    - та інші витрати, які не покриваються страховкою.

    Тому варто спробувати захистити свої порушені права.

    Успіхів

    Садовський Роман Валентинович
    100%
    Общаться в чате Садовський Роман Валентинович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Ці питання врегульовані страховим законодавством і Вашим страховим полісом.

    Страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю та / або майну потерпілого.

    При настанні страхового випадку страховик в межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому порядку оцінену шкоду, заподіяну в результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

    У зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством.

    При настанні ДТП Ваш страховик повинен був зробити процедуру оцінки – експертизу після отримання від Вас повідомлення про подію. На підставі оцінки, проведеної цією експертизою, здійснюється виплата потерпілому.

    Якщо потерпілий вирішив провести свою власну оцінку – це його право. Стягнути з Вас різницю він може виключно в судовому порядку. Однак зазначимо, що така експертиза повинна відповідати вимогам законодавства і методології проведення експертизи, інакше суд вважатиме її неналежним доказом.

    Всі докази, які потерпілий пред'явить до суду, можна оскаржити. Також на судовому засіданні і / або в запереченні на позов можна зробити заяву на проведення експертизи, яка може встановити завдані збитки.

    Окремо слід зазначити, що наявність страхового поліса не позбавляє Вас обов'язку відшкодовувати завдані збитки, але це правило може бути застосовано виключно до сум які не покриває страхова.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України