Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 17 декабря 2021, вопрос №53282 100₴

Комунальні послуги у гуртожитку

Доброго дня! Навчаюсь на другому курсі університету у Львові. Відповідно живу в гуртожитку при університеті. Оплатила семестр проживання. Знаходилась в гуртожитку з 1 вересня по 14 жовтня. 14 жовтня поїхала додому (в Одесу). Ніякі заяви на тимчасове виселення не писала. Речі знаходяться у гуртожитку. Комунальні послуги оплатила всю суму повністю за вересень та жовтень. 16 грудня комендантка пише, що треба оплатити комунальні за листопад. Відповідно в подальшому будуть вимагати, щоб я платила ще за грудень та період канікул. Але платити я не збираюсь, бо мене в цей час навіть у Львові не було і не буде, бо приїду, коли закінчиться дистанційне навчання (у минулому році це був лютий). Питання - по закону я справді повинна платити і мені ніяк не відстояти своє право?

Ответы юристов (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір!

    Щодо виселення з гуртожитку:

    Одним із протиепідеміологічних заходів боротьби з можливим поширенням коронавірусу в Україні є тимчасове обмеження освітнього процесу в усіх закладах освіти.

    Житловий кодекс (ЖК) охороняє житлові права мешканців гуртожитків від одностороннього розірвання договору найму і виселення без законних підстав.Студентів можуть виселити з гуртожитку в таких випадках, як:

    - якщо вони вчились у навчальних закладах і вибули з них. В такому випадку вони підлягають виселенню без надання іншого жилого приміщення з гуртожитку, який їм було надано у зв'язку з навчанням. Тобто їх виселяють у зв’язку з закінченням університету чи відрахуванням з нього;студентів, які проживають у гуртожитках у разі знесення будинку або його переобладнання в нежилий. А також якщо є загроза, що жиле приміщення обвалиться. Водночас, тим, кого виселяють надається інша жила площа в гуртожитку або інше жиле приміщення;

    - студентів, які проживають у гуртожитках у разі знесення будинку або його переобладнання в нежилий. А також якщо є загроза, що жиле приміщення обвалиться. Водночас, тим, кого виселяють надається інша жила площа в гуртожитку або інше жиле приміщення;

    - мешканці гуртожитку, можуть бути виселені в судовому порядку без надання іншого жилого приміщення. Йдеться про випадки, коли студенти систематично руйнують чи псують приміщення, або використовують його не за призначенням. Також це очікує на студентів, які систематично порушують правила співжиття, роблять неможливим для інших перебування із ними в одній кімнаті, квартирі чи в будинку, а заходи запобігання і громадського впливу на них виявились безрезультатними.

    На період карантину неприпустимо примусово виселяти здобувачів освіти з гуртожитків або давати їм рекомендації залишити гуртожитки. Про це йдеться в листі Міністерства освіти і науки керівникам закладів професійної, фахової передвищої та вищої освіти від 18 березня 2020 №1/9-165.

    Таким чином, виселити Вас з гуртодитку не мають право.

    Щодо оплати:

    Перш за все нагадаємо, що не всі види послуг можуть надаватися навчальними закладами за плату. Перелік послуг, які можуть надаватися за плату, чітко обмежений Переліком № 796.

    Так, п.п. 3 п. 7 зазначеного документа передбачено надання спеціально облаштованих приміщень гуртожитків навчальних закладів для проживання:

    - осіб, які навчаються або працюють у відповідному навчальному закладі;

    — абітурієнтів відповідного навчального закладу під час вступних іспитів;

    — осіб, які направлені у відрядження до таких навчальних закладів;

    — осіб, які навчаються в інших навчальних закладах і проживають у гуртожитках навчального закладу згідно з рішенням його керівника;

    — працівників інших навчальних закладів, установ та організацій.

    Також, слід звернути увагу на Положення про гуртожиток ВУЗу, де саме Ви навчаєтеся.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго ранку!

    У вашому випадку відповідь знаходиться в умовах договору чи іншого документа, який Ви підписували (чи Ваші батьки) до заселення в гуртожиток.

    Як правило він називається "Договір на проживання в гуртожитку".

    Потрібно проаналізувати його. Отримайте його копію у Вашому університеті. Зробити це можна онлайн.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Наразі навчання не було припинено , а лише учні , студенти переведені на дистанційну форму навчання. (Постанова КМУ № 1236 " Про запобігання та протидію поширення коронавірусної хвороби спричиненої COVID -19 на території України)

    Виходячи з описаної Вами ситуації Ваша дитина( студент) на період навчання забезпечується та має право проживати та зареєстрована( прописана) у гуртожитку , а тому відповідно до Положення про особливості користування гуртожитками закладів фахової передвищої та вищої освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України 21 листопада 2019 року № 1452 , користується вказаним житлом

    Вам необхідно детально переглянути умови договору оренди(найму) кімнати у гуртожитку на час навчання та по можливості знайти у ньому пункт про застосування форс -мажорних обставин, які б регулювали особливий порядок оплати.

    Якщо такі умови у договорі не передбачені то доведеться сплачувати за гуртожиток або ж розривати договір на час карантинних обмежень(якщо це можливо) у будь- якому разі за послуги яких Ваша дитина не отримувала вона має право отримати перерахунок у наступному місяці, для цього необхідно буде подати письмову заяву на ім я заступника директора з господарської частини ( відповідального за утримання гуртожитку) або коменданту.

    Договір можна знайти у адміністрації закладу або ж на сайті закладу у відповідному розділі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Джус Оксана Миколаївна
    100%

    Доброго дня!

    На жаль, Ваше питання законодавчо не врегульоване і потребує роз'яснення зі сторони компетентних органів.

    Однак, є договір на проживання, відповідне положення по гуртожиткам. Є внутрішні документи вишу. Деякі ВИШі за умови офіційного карантину у навчальному закладі повертають або зараховують на наступний семестр оплату за гуртожиток і у разі попередження про від'їзд з гуртожитку додому на час карантину ( Якщо Ви залишили перепустку та ключі на вахті і попередили про це коменданта) то Ви маєте право захистити свої права. Однак, наголошую, що це все вирішується індивідуально. В більшості випадків студенти звертаються до деканату, якщо не можуть вирішити це питання з адміністрацією гуртожитку.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/530-20#Text):

    "II. Прикінцеві положення...

    2. Установити, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19):...

    5) для суб’єктів господарювання, діяльність яких була заборонена/обмежена на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), строки дії договорів оренди державного та комунального майна, які закінчуються у цей період, продовжуються на період карантину та обмежувальних заходів, а також протягом одного місяця з дня його/їх закінчення;

    6) суб’єктам господарювання, діяльність яких була заборонена у цей період, не нараховується та ними не сплачується орендна плата за договорами оренди державного або комунального майна...

    3. На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється:...

    4) нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;...

    7) примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення...".

    Цивільний кодекс України (ЦК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 8. Аналогія

    1. Якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону)...".

    "ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ про користування гуртожитками" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/498-2018-%D0%B...):

    "15. Особи, які проживають у гуртожитку на умовах договору найму (оренди), вносять плату за таке проживання відповідно до умов договору.

    Плата за проживання у гуртожитку включає:

    витрати на оплату житлово-комунальних послуг (послуги з управління гуртожитком, послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання та розподілу природного газу, електричної енергії, послуги з поводження з побутовими відходами);

    інші витрати, необхідні для забезпечення створення належних умов для проживання (утримання майна гуртожитку, зазначеного в абзаці першому пункту 14 цього Положення) та організації побуту (заміна, прання, дезінфекція постільних речей тощо у разі їх видачі).

    Оскільки питання звільнення студентів від оплати за проживання у гуртожитку під час карантину (відсутності у гуртожитку) не врегульоване наведеним вище Законом, то відповідно до ЦК до застосування підлягає аналогія закону, а саме, підп. 5 та 6 п.2 Прикінцевих положень Закону про продовження строків договорів аренди комунального майна та звільнення від сплати за оренду комунального майна суб'єктами господарювання, тобто, такі ж умови підлягають до застоування до студентів гуртожитків на час карантину, в яких вони не проживають в цей час.

    Крім того, відповідно до Примірного подложення про користування гуртожитками плата за проживання включає витрати з передбачених видів комунальних та інших послуг, якими студент за відсутності у гуртожитку не користується цими послугами, тобто вимога оплати цих послуг є безпідставною та неправомірною.

    Надішліть коменданту, а також ректору заяву-заперечення про Ваше право не сплачувати плату за проживання в гуртожитку та збереження за Вами місця у гуртожитку з наведених вище законних підстав (з наведенням положень законодавства).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Відповідно до ст. 62 Закону України "Про вищу освіту" особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на забезпечення гуртожитком та цілодобовим доступом до нього на строк навчання у порядку, встановленому законодавством.

    Наразі навчання не було перервано, а лише переведено на дистанційні форми у зв'язку з карантином.

    ПОЛОЖЕННЯ про особливості користування гуртожитками закладів фахової передвищої та вищої освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України 21 листопада 2019 року № 1452 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0114-20):

    III. Надання жилої площі у гуртожитку закладу освіти

    2. Рішення про надання особі жилої площі у гуртожитку приймає керівник закладу освіти за погодженням з органами студентського самоврядування закладу освіти.

    У разі прийняття рішення щодо надання особі жилої площі в гуртожитку адміністрація закладу освіти видає такій особі ордер на жилу площу в гуртожитку (далі - ордер) встановленої форми з одночасним укладанням з нею .

    5. Поселення до гуртожитку здійснюється на підставі ордера та документа, що посвідчує особу.

    Ордер зберігається у особи, якій він виданий, протягом усього строку її проживання у гуртожитку закладу освіти.

    7. Облік ордерів, оформлення документів щодо реєстрації місця проживання мешканців гуртожитку відповідно до законодавства здійснює посадова особа закладу освіти, на яку покладено такі обов’язки.

    8. Особі, яка поселяється до гуртожитку, згідно з виданим їй ордером надається ліжко-місце або окреме жиле приміщення (кімната), майно за переліком, зазначеним у договорі найму жилого приміщення в гуртожитку закладу освіти, перепустка на право входу до гуртожитку. Таку особу обов’язково ознайомлюють під підпис з правилами внутрішнього розпорядку, правилами техніки безпеки та пожежної безпеки гуртожитку.

    Батьки або інші законні представники у разі поселення до гуртожитку закладу освіти здобувача, який є неповнолітньою особою, також ознайомлюються з Положенням про користування гуртожитком та правилами внутрішнього розпорядку гуртожитку.

    V. Плата за проживання у гуртожитках закладів освіти

    1. Розмір плати за проживання у гуртожитках закладів освіти державної та комунальної форми власності встановлює керівник закладу освіти за погодженням з органом студентського самоврядування з урахуванням вимог наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров’я України від 28 березня 2011 року № 284/423/173, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 27 квітня 2011 року за № 520/19258.

    2. Плата за проживання у гуртожитках закладу освіти вноситься мешканцями у порядку та строки, встановлені договором найму жилого приміщення у гуртожитку закладу освіти.

    ВИСНОВОК: Ви проживаєте в гуртожитку на підставі договору найму. Права, обов'язки сторін, умови плати за проживання тощо - викладені саме у цьому договорі.

    А тому, щоб точно відповісти на ваше питання, необхідно ознайомитися з договором найму жилого приміщення в гуртожитку.

    У будь-якому разі ваше місце проживання наразі зареєстроване в гуртожитку.

    Скоріш за все, щоб не платити - необхідно розривати договір найму та виписуватися з гуртожитку.

    Оскільки наразі Ви вважаєтеся такою, що проживає в гуртожитку та має право безперешкодного цілодобового доступу до нього.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України