Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 21 декабря 2021, вопрос №53505 100₴

На какую сумму рассчитывать безработной жене?

Доброго времени суток, уважаемые юристы. Моя жена работала с февраля по сентябрь, была официально трудоустроена, получала порядка 10к грн. С сентября она не работает, просто уволилась, на учёте как безработная не стоит, т.к. беременна. Подскажите, можем ли мы рассчитывать на нормальные декретные выплаты или лишь на чуть более 2к грн, как мне удалось прочитать в интернете? Попадает ли она под часть 4 статьи 19 закона о соцстраховании? За 126 дней отпуска декретного 2к грн это совсем наглость, ведь у нее с года два стажа есть, налоги платила, а теперь получается или работай до 6 месяца или ...

Ответы юристов (3)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Допомога при вагітності та пологам.

    Відповідно до статті 7 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а саме:

    жінкам із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби;

    жінки, звільнені з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;

    жінки, зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;

    аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;

    непрацюючі жінки;

    жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Допомога виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження 2-х чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів.

    Жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів (90 – до пологів та 90 – після пологів).

    Допомога обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

    Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше 6 місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Жінки, які продовжують навчання, мають право на виплату стипендії або допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за вибором.

    Особам, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, допомога надається з дня усиновлення чи встановлення опіки і до закінчення строку післяпологової відпустки.

    Допомога призначається у розмірі 100% грошового забезпечення, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.

    Для отримання допомоги до Управління соціального захисту населення необхідно надати такі документи:

    - заява;

    - видана лікувально-профілактичним закладом довідка встановленого зразка;

    - довідка з основного місця роботи (або проживання, або навчання, або з центру зайнятості).

    Мінімальний розмір допомоги (за місяць):

    з 1 січня 2021 р. – 567,50 грн.

    з 1 липня 2021 р. – 594,75 грн.

    з 1 грудня – 2021 р. – 620,25грн.

    Кожне питання нарахувань визначається органом індивідуально.

    Якщо ЕСВ Сплачували мають нарахувати згідно відомостей з ПФУ про наявність стажу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрій Володимирович

    Добрый вечер!

    Особенности оформления пособия для неработающих граждан Украины

    Законодательство предусматривает декретные выплаты в Украине в 2021 г. неработающим мамам. Беременные женщины, которые по тем или иным причинам не числятся в системе государственного социального страхования, все равно имеют возможность получить поддержку в связи со своим положением. Это регламентировано статьей 9 Закона Украины от 21.11.1992 № 2811-XII «О государственной помощи семьям с детьми».

    А значит, начисление декретных в 2021 году в Украине будет доступно для лиц, которые не делают взносов в Фонд социального страхования, например, студенты, предприниматели и другие. Требуемый пакет документов, в таком случае, им нужно предоставлять в отдел соцзащиты населения по месту жительства, поскольку заниматься всеми необходимыми процедурами будет именно этот орган.

    Согласно действующего законодательства неработающим женщинам и женщинам, зарегистрированным в качестве субъекта предпринимательской деятельности оплачивается помощь в размере 25 процентов от размера прожиточного минимума, установленного законом для трудоспособного лица, в расчете на месяц. Но нужно понимать схему расчета. С 1 декабря 2021 года прожиточный минимум для трудоспособных лиц равен 2481 грн., т.е. 25% — это 620,25 грн. в месяц. Следовательно, 20 грн. в день, и за 126 дней получается 2520 грн.

    Помощь при рождении ребенка

    Она назначается в размере 41280 гривен. Одноразово выплачивается сумма 10320 гривен, а остальная - на протяжении следующих 36 месяцев равными частями (по 860 гривен каждого месяца пока ребенку не исполнится 3 года). Размер помощи при рождении ребенка начиная с 2014 года не зависит от того, какой ребенок «по счету» родился. Следовательно, такие выплаты что на первого ребенка, что выплаты на третьего ребенка будут в одинаковом размере.

    Такое пособие выплачивается кому то из родителей или опекуну ребенка, которые занимаются воспитанием и содержанием ребенка. Для его получения нужно в течение 12 месяцев со дня рождения малыша обратиться в органы социальной защиты населения (что находятся по месту регистрации/месту жительства заявителя) и подать следующие документы:

    • заявление о выплате (при наличии квалифицированной электронной подписи его можно подать и в электронной форме на официальном сайте Минсоцполитики по этой ссылке) (для подачи в бумажном виде форма заявления, которую нужно заполнять, утверждена здесь,);
    • копию свидетельства о рождении ребенка;
    • копию своего паспорта;
    • в случае подачи опекуном — документы, что доказывают опекунство.
    Крикун Сергій  Павлович
    100%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 31 год опыта

    Закон Украины "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14/page#T...):

    " Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:...

    10) страхові випадки:..

    за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності - подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи, членів її сім’ї або іншої особи на отримання відповідно до цього Закону матеріального забезпечення або соціальних послуг;..

    Стаття 19. Право громадян на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи - громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

    Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

    4. Застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах:

    1) допомога по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку;

    2) допомога по вагітності та пологах - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.".

    Минимальная заработная плата на данный момент составляет 6500 грн. (https://index.minfin.com.ua/labour/salary/min/).

    "Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1005-01#Text):

    "6. Порядок видачі листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю і пологами

    6.1. Листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю і пологами видається за місцем спостереження за вагітною з 30 тижнів вагітності воднораз на 126 календарних днів (70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 - після)...

    6.6. Жінкам, які не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, видається довідка форми№ 147/о ( z0346-02 ) "Довідка для призначення і виплати державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування", затвердженої наказом МОЗ України від 18.03.2002 № 93, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.04.2002 за № 346/6634..."

    Согласно выделенному мной положению ч.1 ст.19 Закон право на материальное обеспечение и социальные услуги возникает в случае наступления страхового случая (события, связанного с временной нетрудоспособностью) в период работы, если иное не предусмотрено законом. Такое "иное" предусмотрено законом - а именно, в частности, п.2 ч.4 ст.19 Закона. То есть, "иное" предусматривает, что помощь по беременности и родам подлежит предоставлению по основанию страхового стажа не менее 6 месяцев в течение последних 12 месяцев перед наступлением страхового случая из расчета начисленной заработной платы, по которой уплачены страховые взносы.

    Согласно приведенной Инструкции, учитывая, что Ваша в данный момент не работает, в выдаче больничного листа, скорее всего, будет отказано, что лишает права на помощь как застрахованному лицу. В этом случае правомерным будет обжалование выдачи справки, а не больничного листа.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України