Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 26 декабря 2021, вопрос №53683 100₴

Разглашается ли информация, кто мать ребенка, от которого отказались?

Если женщина родила ребенка и отказалась от него, то ребенка помещают в детский дом-интернат? Потом, когда этот ребенок вырастит, он может найти свою мать и мстить ей за то, что она его бросила в детском доме-интернате? Разглашается ли информация, кто его мать, если эта женщина родила и сразу отказалась от ребенка? Будет написано в свидетельстве о рождении ребенка, кто его мать, которая от него отказалась?

Ответы юристов (3)

    Адвокат Евгений Александрович
    35%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Марина!

    Згідно ч.3 ст.143 Сімейного Кодексу України дитина може бути залишена батьками у пологовому будинку, якщо вона має суттєві недоліки:

    • – Фізичного;– Психічного розвитку;– При наявності інших обставин, що мають істотне значення.

    У випадку виявлення знайденої або підкинутої новонародженої дитини поза межами закладу охорони здоров'я, згідно Наказу від 17.12.2013 № 1095/1239, передбачено повідомлення працівників правоохоронних органів.

    У разі виявлення дитини, яку підкинуто чи знайдено поза закладом охорони здоров'я (на вулиці, у транспорті або в інших громадських місцях) службовою особою органу внутрішніх справ за місцем виявлення дитини в присутності медичного працівника закладу охорони здоров'я, який викликається на вимогу службової особи органу внутрішніх справ, складається акт органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров'я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку. Акт складається в день виявлення дитини в присутності особи, яка знайшла (виявила) підкинуту чи знайдену дитину, та понятих.

    Службова особа органу внутрішніх справ негайно повідомляє про виявлення такої дитини службу у справах дітей за місцем виявлення дитини.

    Служба у справах дітей або виконавчий орган сільської, селищної ради, до яких надійшло повідомлення про дитину, яка залишилась без батьківського піклування, повинні з'ясувати місце знаходження дитини, її вік, відомості про батьків або осіб, які їх замінюють, обставини, за яких дитина залишилась без батьківського піклування, прізвище, ім'я, по батькові та адресу особи, від якої надійшло повідомлення, та отримати іншу інформацію, що має істотне значення.

    Державна реєстрація народження підкинутої, знайденої дитини проводиться органом ДРАЦС за місцем народження дитини.

    "Если женщина родила ребенка и отказалась от него, то ребенка помещают в детский дом-интернат"?

    - Так.

    "Потом, когда этот ребенок вырастит, он может найти свою мать и мстить ей за то, что она его бросила в детском доме-интернате"?

    - Наврядчи, так як відсутні дані щодо місця проживання матері та це є кримінально караним діянням.

    "Разглашается ли информация, кто его мать, если эта женщина родила и сразу отказалась от ребенка"?

    - Ні, така інформація є конфиденційною.

    "Будет написано в свидетельстве о рождении ребенка, кто его мать, которая от него отказалась?

    - В залежності від ряду обставин:

    У випадку, коли батьки підкинутої, знайденої дитини невідомі, прізвище, ім'я, по батькові такої дитини та відомості про батьків зазначаються на підставі рішення органу опіки та піклування.

    У графі "Місце народження" актового запису про народження зазначається місце державної реєстрації народження підкинутої, знайденої дитини. У графі "Для відміток" зазначається: "Дитина підкинута (знайдена), батьки невідомі, відомості про них унесені згідно з рішенням органу опіки та піклування (найменування районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради, дата та номер рішення)".

    У разі коли батьки підкинутої, знайденої дитини відомі, визначення походження дитини від матері та батька здійснюється з дотриманням норм Сімейного кодексу України.

    У графі "Підстава запису відомостей про батька" вказується одна з підстав: місце та дата державної реєстрації шлюбу, номер актового запису; дата подачі спільної заяви батьків про визнання батьківства та проставляються підписи батьків; заява матері дитини та проставляється її підпис.

    У графі "Для відміток" зазначається: "Рішення органу опіки та піклування (найменування районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради, дата та номер рішення)".

    Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    35%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00/paran...):

    "II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану

    9. Державна реєстрація народження дитини, яку не забрали з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров'я, проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану за письмовою заявою представника органу опіки та піклування та при наданні рішення органу опіки та піклування про державну реєстрацію народження дитини.

    У разі коли батьки дитини відомі, походження дитини від батьків визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

    У рішенні органу опіки та піклування зазначаються прізвище, ім'я, по батькові, які присвоюються дитині, прізвище, ім'я, по батькові її батьків.

    Прізвище, ім'я, по батькові дитини, батьки якої невідомі, та відомості про батьків зазначаються на підставі рішення органу опіки та піклування.

    Представнику органу опіки та піклування видається свідоцтво про народження та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України.

    Про державну реєстрацію народження такої дитини орган державної реєстрації актів цивільного стану письмово повідомляє орган опіки і піклування, про що зазначається в графі "Для відміток" актового запису про народження.".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#T...):

    "Стаття 143. Обов'язок батьків забрати дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров'я

    1. Мати, батько дитини, які перебувають у шлюбі, зобов'язані забрати дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я.

    2. Мати, яка не перебуває у шлюбі, зобов'язана забрати дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я.

    Батько, який не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини, батьківство якого визначено у свідоцтві про народження дитини або визнано за рішенням суду, зобов'язаний за повідомленням служби у справах дітей, що здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, забрати дитину для утримання та виховання з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я, якщо цього не зробила мати дитини. У разі якщо батько не перебуває у шлюбі, він набуває статусу одинокого батька.

    3. Дитина може бути залишена батьками у пологовому будинку або в іншому закладі охорони здоров'я, якщо вона має істотні вади фізичного і (або) психічного розвитку, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

    4. Якщо батьки не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я, забрати дитину мають право її баба, дід, інші родичі з дозволу органу опіки та піклування.".

    Отвечать на вопрос по сути, тем более, оправдывая такие действия матери ребенка, значит принимать на себя моральную вину в отношении ребенка.

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    Чтобы официально оформить отказ от ребенка в родильном доме, необходимы следующие документы:

    • 1. Заявление, написанное лично матерью ребенка, на имя главврача больницы.2. Справка о рождении ребенка, которую выдает роддом.3. Паспорт роженицы.4. Заявление, написанное мужем роженицы (отцом ребенка) лично, в случае если он также отказывается от родительских прав на ребенка.

    Все эти документы как правило находятся при роженице, поэтому оформить отказ можно за один день.

    Все эти вопросы вы решаете с заведующим роддомом (главврачом). На его имя пишете данное заявление и предоставляете все необходимые документы. Уже потом они передаются в органы опеки и попечительства, но вы этим не занимаетесь. Все, что от вас требовалось, вы уже сделали.

    Отказываясь от ребенка, у матери прекращаются с ним семейные правоотношения. Никаких обязанностей по его воспитанию она больше не несет. Но вместе с тем такая мать лишается различных льгот и государственной помощи, который предоставляются при рождении ребенка.

    Для многих главенствующим фактором при принятии такого решения является тяжелое материальное положение. Но тут стоит заметить, что, написав отказ от ребенка в роддоме, вы не освобождаетесь от обязанности его содержать. Конечно же в первое время вы не будете покупать ему пачки памперсов, упаковки молочных смесей и ползунки с распашонками, но в последующем будьте готовы, что дома малютки может взыскать с вас через суд алименты на содержание ребёнка до момента его усыновления.

    Очень часто встречаются такие случаи, когда женщины принимают подобного рода решения еще до родов и не успев насладиться счастливыми минутами материнства, пишут заявления об отказе. Потом наступают горькие минуты раскаяния и сожалений. Украинский законодатель учел нестабильное психоэмоциональное состояние женщины в период беременности и первое время после родов, а потому предусмотрел возможность для женщины поменять свое решение. Для этого предоставляется срок – шесть месяцев. Если женщина не передумала и не изъявила желания воспитывать и заботиться о своем ребенке, то суд лишает ее родительских прав. И уже в этом случае ребенок может быть передан на усыновление или воспитание.

    в Семейный Кодекс Украины (Сiмейний Кодекс Украïни) были внесены изменения, согласно которым в случае отказа матери от ребенка, забрать его из роддома для содержания и воспитания должен отец. Если он не состоит в браке с матерью его ребенка, он получает статус одинокого отца.

    Часть 4 статьи 143 СКУ гласит о том, что если родители не забрали своего ребенка из роддома, то это могут сделать дедушка, бабушка, иные родственники только при наличии согласия органа опеки и попечительства.

    Эти нормы законов Украины нацелены на то, чтобы использовать все возможности дать ребенку полноценную семью, пусть даже без родной матери. Приоритет при выборе для ребенка опекунов и попечителей будет отдаваться именно близким родственникам.

    После того, как мать написала заявление, предоставила все необходимые документы, и они были переданы органам опеки и попечительства, ребенка переводят в отделение детской больницы для новорожденных. Когда проходит 28 дней с дня появления на свет новорожденного, его переводят в дом малютки.

    Данные матери являются конфиденциальными.

    Информация о месте рождения , родителях будет записана , согласно решения органов опеки при исполкоме местной администрации , согласно тех обстоятельств при которых поступил ребенок в больницу.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України