Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 29 декабря 2021, вопрос №53798 350₴

Кто имеет права ездить за рулем Российского авто?

Моя жена гражданка России, я Гражданин Украины, она приехала на своем Российском автомобиле в Украину. В основном за рулем этой машине езжу Я. Меня остановил ночной патруль полиции, они как я понял ищут пьяных водителей, такое в Харькове каждые выходные, а теперь и на новогодние праздники стали по будням тормозить всех.

Полицейский проверил мои документы, у меня Украинское водительское удостоверение и сказал, что я не имею права управлять этим авто и на первый раз меня отпустили.
Причем летом мы приезжали и нас тоже остановили и мне сказали, что за рулём может ездить кто угодно. Страховка тоже работает под любого водителя. Так ли это? или это ограничение работает только к авто из Европы?

Ответы юристов (8)

    Гончаренко Константин
    14.3%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Ви можете керувати авто Вашої дружини за довіреністю , яку вона має виписати у нотаріуса на Ваше ім я

    Вашій дружині як власнику авто необхідно

    на митниці оформити , тимчасове ввезення ТС.

    НЕОБХІДНО МАТИ З СОБОЮ всі документи їх копії , а також документ з відміткою про наявність постійного консульського обліку - це головне.

    ЇЙ мають оформити документ про тимчасове ввезення ТС на митну територію України, при виїзді на територію РФ , документ повертається митному інспектору.

    . Вы можете ввезти в режиме транзита с залогом.

    По Вашим питанням :

    1. згідно ст.380 Митного Кодексу України - нею регулюється тимчасове ввезення ТС на митну територію України.

    2. Якщо будете перетинати кордон з паспортом громадянина України, то Ви є резидент на авто з іноземною реєстрацією і його необхідно буде зареєструвати на митниці тимчасовим ввезенням.

    3. Якщо буде тимчасове ввезення на строк до 60 діб , то сплачувати митні збори немає потреби.

    4.На сьогоднішній день, без сплати грошової застави та митних платежів автомобіль з іноземною реєстрацією може бути ввезений на територію України:• громадянами, які перебувають на тимчасовому консульському обліку. Термін перебування автомобіля в Україні до 60 календарних днів на рік;• громадянами, які перебувають на постійному консульському обліку. Термін перебування автомобіля в Україні до одного року.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    14.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Анатолій!

    Так, стаття 7 додатку С до Конвенції дозволяє третім особам використовувати тимчасово ввезені ТЗ. Але для того, щоб розібратися, які ТЗ і кому можна використовувати, наведу повний текст цієї статті.

    «a) ТЗ комерційного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення і які здійснюють свою діяльність на користь останнього, навіть якщо вони зареєстровані або постійно проживають на території тимчасового ввезення;

    b) ТЗ приватного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення. Кожна Договірна Сторона може дозволити таке використання особою, яка постійно проживає на її території, зокрема якщо вона використовує його від імені і згідно з інструкціями користувача права на тимчасове ввезення.»

    Як бачите, ТЗ комерційного використання можуть використовувати і українці, які працюють на користь власника такого ТЗ (іноземця чи іноземну компанію). Тобто вони повинні перевозити товари на користь такого власника ТЗ. Але це не означає, що такий ТЗ можна безконтрольно передавати. Для цього є установлений порядок.

    Що стосується ТЗ приватного використання, то тут Конвенція надає право кожній державі-учасниці Конвенції, самій вирішувати, чи надавати своїм громадянам право використовувати такі автомобілі. В Україні це питання вирішено не на користь громадян – тимчасово ввезені ТЗ особистого використання заборонено передавати іншим особам (частина 4 статті 380 Митного кодексу України).

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    14.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Нерезиденты, согласно ч. 1 ст. 380 Таможенного кодекса, могут ввозить в Украину транспортные средства для личного пользования на срок до одного года. Обязательное условие при этом – регистрация авто в Украине в консульстве соответствующего государства. При этом резидент Украины также может ездить на автомобиле нерезидента. Для этого авто должно быть зарегистрировано за границей на резидента той страны, который выступил в роли “держателя“, а украинец вписан в техпаспорт как владелец. Главное, чтобы по истечении года иностранец-“держатель“ не забыл выехать и въехать на территорию Украины. Пересекать границу на авто может лишь он.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text

    МИТНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    Стаття 380. Особливості тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України

    1. Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

    2. Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо переміщення транспортних засобів особистого користування через митний кордон України. Пропуск таких транспортних засобів через митний кордон України здійснюється без застосування до них заходів гарантування, передбачених розділом Х цього Кодексу. Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених транспортних засобів, не підлягає письмовому декларуванню та не є об’єктом оподаткування митними платежами.

    5. Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб.

    8. Транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, підлягають державній реєстрації.

    Порядок державної реєстрації транспортних засобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію України громадянами, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    Вывод:

    - автомобиль должен быть зарегестрирован в сервисном центре МВД, если он находится в Украине больше 30 дней;

    - если Вы вписаны в техпаспорт, то Вы имеете право управлять авто на российской регистрации;

    - если Вы не вписаны в техпаспорт, то Вы не имеете права управлять авто жены.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Нерезиденты, согласно ч. 1 ст. 380 Таможенного кодекса, могут ввозить в Украину транспортные средства для личного пользования на срок до одного года. Обязательное условие при этом – регистрация авто в Украине в консульстве соответствующего государства. При этом резидент Украины также может ездить на автомобиле нерезидента. “Для этого авто должно быть зарегистрировано за границей на резидента той страны, который выступил в роли “держателя“, а украинец вписан в техпаспорт как владелец. Главное, чтобы по истечении года иностранец-“держатель“ не забыл выехать и въехать на территорию Украины. Пересекать границу на авто может лишь он“

    https://misechko.com.ua/read/publication/avto_bez_...

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    14.3%
    Тарасюк Віктор Анатолійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Доброго дня, Анатолію! На Ваше запитання про керування автомобілем іноземної реєстрації в Україні, думки колег розділились. З власного досвіду розгляду митних справ, внесу ясність в це питання.

    Практика митних органів і судова практика України з цього питання однозначна:

    • тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України винятково громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб;
    • такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

    Це передбачено п.5 ст. 380 Митного кодексу України: Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб.

    До відома, (в т.ч.колег): Технічного паспорта автомобіля в РФ не існує, там - ПТС (паспорт технического средства) куди ніякі відомості крім власника не вносяться.

    Важливо: За порушення митних правил передбачених ч. 4 ст. 469 Митного кодексу України - штраф у розмірі 34 000 грн за такі порушення:

    • передачу ТЗ у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила його на митну територію України чи не поміщувала у митний режим транзиту (за винятком випадків, коли особа, яка безпосередньо здійснювала митне оформлення, знаходиться у транспортному засобі).

    Будьте уважні. Будуть питання звертайтесь, контакти в профілі. Якщо забажаєте, поставте оплату за консультацію яка Вас влаштувала найбільше. Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    14.3%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Таможенный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text):

    "Стаття 380. Особливості тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України...

    5. Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб...".

    Закон Украины "Про дорожній рух" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3353-12#n222):

    "Стаття 16. Основні права та обов'язки водія транспортного засобу

    Водій має право:...

    довіряти у встановленому порядку право користування і розпорядження приватним транспортним засобом іншій особі, яка має відповідне право на керування;...".

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1197-2018-%D0%...):

    "2. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    1) електронна заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, яка формується через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг із застосуванням кваліфікованого електронного підпису за формою згідно з додатками 1-6;

    2) заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, оформлена в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС за формою згідно з додатками 1 - 6;

    3) належний користувач - фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить,...

    3. Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

    1) визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування;...

    4. Обов’язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього національного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, записи в якому виконані або продубльовані літерами латинського алфавіту (далі - посвідчення водія), яке підтверджує право керування транспортним засобом відповідної категорії...

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

    1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС);

    2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС;

    3) Єдиний державний вебпортал електронних послуг...".

    Во-первых, ограничение пользования ввезенным транспортным средством (ТС) на таможенной территории Украины исключительно этим лицом, изложенное в Таможенном кодексе, выходит за предмет регулирования таможенных отношений. Во-вторых, Законом о дорожном движении прямо предусмотрено право водителя передать ТС в пользование (управление) другому лицу - т.е. имеет место коллизии права, при этом по правилам ее разрешения применению подлежит нормативный акт (одинаковой юридический силы, как в данном случае) специального регулирования, т.е. Закон о дорожном движении. В-третьих, Закон о дорожном движении передача права пользования требует установленного порядка, каким является приведенный мною Порядок внесения сведений о Реестр ТС о надлежащем пользователе ТС. Мною изложены общие, первые условия этого Порядка - или посредством сервисного центра МВД, или на веб-сайте Главного сервисного центра МВД, или на Едином государственном вебпортале электронных услуг (портал "Дія"). Порядок предусматривает необходимые документы водителя и надлежащего пользователя, другие условия (смотрите самостоятельно) - мною не изложены для лаконичности ответа. После внесения сведений в Реестр о надлежащем пользователе ТС он приобретает право пользования, управления ТС,

    Рибінцев Сергій Сергійович
    14.3%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Анатолий!

    В вашем вопросе очень важно понимать на каких основаниях ввезен авто? Временный ввоз/транзит?

    Что оформлено при въезде с территории РФ?

    Поскольку ограничения по управлению могут возникать только в случае временного ввоза.

    Набирайте.

    Савченко Олександр
    14.3%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Анатолій!

    Відповідно до Конвенції про тимчасове ввезення від 26 червня 1990 року іноземні громадяни (нерезиденти) можуть безперешкодно перетинати український кордон на своєму автомобілі і цілий рік не виїжджати з України. Термін в один рік може бути продовжений не більш як на 60 днів, при надані документів що підтверджуватимуть «обставини непереборної сили та особистих обставин громадян».

    Виникає досить цікава ситуація. Громадянин Польщі, Латвії чи іншої країни може цілий рік їздити Україною на автомобілі з іноземними номерами, а український громадянин – ні.

    Однак, парадокс полягає в області застосування своїх повноважень працівниками Державної фіскальної служби та Національної поліції. Митники не мають права зупиняти і перевіряти «євробляхи» за межами митниці або прикордонної зони. З іншого боку поліцейські не можуть вимагати для перевірки якісь інші документи крім техпаспорта на автомобіль, посвідчення водія та страхового поліса. Крім того, правоохоронці поки не мають доступу до бази даних митниці і не можуть проконтролювати, хто і коли перетинав кордон на автомобілі. Якщо не порушувати правила дорожнього руху, то таким чином на нерозмитнених автомобілі можна їздити досить довго. І навіть якщо поліція зупинить, то зможе перевірити лише передбачені законодавством документи та виписати штраф водію за порушення ПДР. Проте цей спосіб є незаконним.

    Відповідно до частини 4 статті 380 Митного кодексу України транспортні засоби, які були ввезенні на українську територію тимчасово, можуть використовуватися винятково громадянами, які перевезли їх через кордон і лише для особистих потреб. Відповідно на порушників чекає штраф у розмірі 300% від суми несплачених митних платежів.

    Стамбульська конвенція в українських реаліях:

    Для початку кілька слів про одну з найпопулярніших схем ввезення авто – «тимчасове ввезення». Іноземець ввозить легковий автомобіль на територію України, перетинає кордон і віддає його українцеві. Часто разом з авто передають довіреність, техпаспорт та інші документи, хоча жоден із них не має для українця ніякого значення. При цьому авто може бути як у власності іноземця, так і у власності іноземної компанії. Далі українець радий та безтурботний роз’їжджає на «новому» автомобілі до знайомства з інспекторами митниці. Після зустрічі з інспектором наш водій має великі шанси отримати протокол про порушення митних правил за [статтею 485 Митного кодексу України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17]. Санкція статті передбачає чималий штраф – 300% платежів, які потрібно сплатити за «розмитнення» такого автомобіля. Тут всі і починають згадувати Стамбульську конвенцію.

    Але давайте розберемось у всіх тонкощах застосування Конвенції.

    Стамбульська конвенція [2] розрізняє два види транспортних засобів (ТЗ):

    1. ТЗ комерційного використання – використовують для міжнародних платних перевезень осіб або для міжнародних комерційних перевезень вантажів. Використовувати такі ТЗ для внутрішніх перевезень заборонено. Якщо хтось подумає, що можна розказати казку про легковий автомобіль для міжнародного перевезення пасажирів, то я його розчарую. Для таких перевезень потрібна ліцензія. До автомобілів, які використовують для міжнародного перевезення вантажів, законодавство також висуває ряд вимог (детальніше в Законі України «Про автомобільний транспорт» [3]).

    2. ТЗ приватного використання – використовують для особистих потреб. Поїздку на авто у відрядження митниця розглядає як особисте використання. Тут краще використовувати поняття «резидент»/«нерезидент».

    1. Резидент – підприємства, зареєстровані на території України; громадяни, які постійно проживають на території України. Тобто, це можуть бути навіть іноземці, які мають посвідку на постійне проживання на території України.

    2. Нерезидент – іноземні підприємства; громадяни, які постійно проживають за кордоном. Що стосується ТЗ приватного використання, то Конвенція надає пільги у сплаті митних платежів щодо таких ТЗ тільки нерезидентам. Натомість ТЗ комерційного використання без сплати митних платежів можуть ввозити як резиденти так і нерезиденти. Такі ТЗ повинні бути зареєстровані за кордоном і належати нерезиденту. Якщо резидент ввозить такий ТЗ, то він повинен надати підтвердження, що цей ТЗ він буде використовувати для міжнародного перевезення вантажів за вказівками його власника.

    Чи можна передавати автомобіль українцю?

    Багато хто вважає, що Стамбульська конвенція [6] дозволяє українцям використовувати ТЗ, ввезені іноземцями. Дійсно стаття 7 додатку С до Конвенції [7]

    дозволяє третім особам використовувати тимчасово ввезені ТЗ. Але для того, щоб розібратися, які ТЗ і кому можна використовувати, наведу повний текст цієї статті.

    a) ТЗ комерційного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення і які здійснюють свою діяльність на користь останнього, навіть якщо вони зареєстровані або постійно проживають на території тимчасового ввезення;

    b) ТЗ приватного використання можуть використовуватись третіми особами, які мають належний дозвіл користувача права на тимчасове ввезення. Кожна Договірна Сторона може дозволити таке використання особою, яка постійно проживає на її території, зокрема якщо вона використовує його від імені і згідно з інструкціями користувача права на тимчасове ввезення.» Як бачите, ТЗ комерційного використання можуть використовувати і українці, які працюють на користь власника такого ТЗ (іноземця чи іноземну компанію). Тобто вони повинні перевозити товари на користь такого власника ТЗ. Але це не означає, що такий ТЗ можна безконтрольно передавати. Для цього є установлений порядок.

    Що стосується ТЗ приватного використання, то тут Конвенція надає право кожній державі-учасниці Конвенції, самій вирішувати, чи надавати своїм громадянам право використовувати такі автомобілі. В Україні це питання вирішено не на користь громадян – тимчасово ввезені ТЗ особистого використання заборонено передавати іншим особам (частина 4 статті 380 Митного кодексу України [8]). Як ми бачимо, Стамбульська конвенція в Україні дозволяє тільки нерезидентам тимчасово ввозити легкові автомобілі без сплати мита. Українець зможе скористатися такими пільгами тільки, якщо буде ввозити ТЗ комерційного використання з належно оформленими документами. Тільки врахуйте, що навіть у такому випадку мова йде про ввезення ТЗ не на строк до 1 року, а тільки на час, необхідний для здійснення перевезення вантажів (частина 1 статті 9 додатку С до Конвенції [9]). Тому будьте пильні і не довіряйте пустим обіцянкам.

    Відповідальність за порушення порядку використання транспортних засобів на іноземній реєстрації:

    Закони 8487 [10] та 8488 [11], прийняті Верховною Радою, підписані Президентом, вступили в силу з 25-го листопада (окрім деяких положень, які вступлять в силу через 180 днів після опублікування). Вони передбачають дуже серйозні санкції проти тих, хто використовує авто на іноземній реєстрації. Якщо Закон 8487 [12] стосується розмитнення та не пов’язаний безпосередньо з діяльністю патрульної поліції, то якраз 8488 вносить зміни в діяльність поліції стосовно тих, хто вимоги законів порушує. Яка відповідальність? За що відповідальність?

    Примітка: Будь-які автомобілі на іноземній реєстрації можуть перебувати в Україні чи “у митному режимі транзиту”, чи “у митному режимі тимчасового ввезення”. Перше – це автомобілі, які проїжджають країною, друге – автомобілі, що використовуються всередині країни тимчасово. Обидва режими мають визначені проміжки часу, за порушення яких передбачені штрафи.

    По-перше - штрафні санкції за порушення строків переміщення транспортних засобів особистого користування в митному режимі транзиту значно збільшуються (вступлять в силу через 180 днів з моменту опублікування закону), зокрема за перевищення строку але не більше однієї доби - 170 грн. або попередження; від однієї доби до 10 діб - 3400грн.; від 10 до 20 діб – 8500 гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, а більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тисяч гривень, або ж конфіскацію автомобіля за рішенням суду.

    По-друге - штрафні санкції за порушення строків переміщення транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення в митному режимі тимчасового ввезення також значно збільшено (вступлять в силу через 180 днів з моменту опублікування закону), а саме за перевищення строку не більш ніж на три доби - 850грн. або попередження; від 3 до 10 діб - 5100 грн.; від 10 до 20 діб – 17 тисяч гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тисяч гривень, або конфіскацію автомобіля за рішенням суду.

    По-третє – запроваджується автоматизований обмін інформацією між фіскальними органами, Державною прикордонною службою та Національною поліцією і, коли він запрацює (сподіваємось, що скоро), ми зможемо в автоматичному режимі перевіряти, коли та ким ввезений автомобіль з іноземними номерами.

    Четверте – встановлюється новий вид відповідальності за передачу транспортного засобу особистого користування (“тимчасово ввезеного на митну територію України” чи “поміщеного у митний режим транзиту”), у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України (чи не поміщувала його у митний режим транзиту), а так само за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні (наприклад – таксі).

    З 01.01.2020 р. митниця може штрафувати за порушення ч. 4 ст. 469 Митного кодексу України. Штраф у розмірі 34 000 грн передбачений за такі порушення:

    • використання ТЗ особистого користування, тимчасово ввезеного на митну територію України чи поміщеного в митний режим транзиту, у підприємницькій діяльності та/або з метою отримання доходів в Україні;
    • передачу такого ТЗ у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила його на митну територію України чи не поміщувала у митний режим транзиту (за винятком випадків, коли особа, яка безпосередньо здійснювала митне оформлення, знаходиться у транспортному засобі).

    Максимальне покарання, передбачене за перевищення встановленого строку транзитного переміщення автомобіля, його втрату (в тому числі розкомплектування) ч. 6 ст. 470 Митного кодексу, становить 170 000 грн або конфіскація такого транспортного засобу.

    Як саме патрульна поліція буде все це реалізовувати:

    Новий закон вводить нові механізми і зміни до основоположної нормативки, якою керується поліція:

    1) У статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення [13] запроваджується адміністративна відповідальність (вступає в силу через 180 днів з моменту опублікування закону) за керування водієм транспортним засобом, стосовно якого порушено строки його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, у вигляді штрафу у розмірі 8500 гривень, постанову про що виноситиме сам поліцейський, а у випадку повторності протягом року – 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого (в такому випадку розгляд справи здійснюватиметься судом).

    2) Положення ст. 16 Закону України "Про дорожній рух" [14] доповнено обов'язками водія не порушувати строки тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту транспортного засобу особистого користування, не використання тимчасово ввезений транспортний засіб для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, не передавати його у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту. Також до транспортних засобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, запроваджено вимогу їх державної реєстрації протягом десяти діб з моменту такого ввезення. Ця вимога зобов’язує користуватися автомобілем тільки того водія, що ввіз цей автомобіль на територію України.

    3) У статті 35 Закону України «Про Національну поліцію» [15], де визначені підстави для зупинки поліцейським транспортного засобу у кількості дев’яти пунктів, введено десятий пункт – зупинка авто на іноземній реєстрації з метою виявлення передачі транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України (або не поміщували в митний режим транзиту). Одночасно запроваджено обов'язок поліцейського зупиняти транспортні засоби, якщо існує інформація про порушення власником транспортного засобу митних правил, або якщо безпосередньо транспортний засіб є об'єктом порушення митних правил.

    Новий закон про автомобілі на іноземній реєстрації впливає не тільки на дорожню ситуацію чи фіскальну складову. Він має припинити безконтрольну передачу у володіння автомобілів вже всередині країни та значно ускладнити життя тим, хто хоче використати ці авто в протиправних діях, в тому числі під час вчинення кримінальних правопорушень.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України