Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 31 декабря 2021, вопрос №53845

Родители нашего сада против что б я выкладывала видео с нашего утренника

Добрый день, я живу в Украине, г. Херсон. Мы в нашем саду снимали утренник на видео, я захотела это видео выложить в Ютуб, но родители сказали что они против. Как ьак получаеться они дали согласие на съёмки а потом запретили это распространять. Как выйти из этой ситуации так что б я осталась при своих интересах. Огромное вам спасибо и с наступающим!!!)))

Ответы юристов (2)

    Павловський Віталій Ігорович
    Павловський Віталій Ігорович 2 года назад

    Адвокат, г. Николаев, 16 лет опыта

    Доброго вечора.

    Фотографія чи відеозапис можуть бути розповсюджені тільки за згодою фізичної особи, у даному випадку за згодою батьків (якщо фотозйомка робиться не у публічному місці).

    У відповідності до ч. 1 ст. 242 Цивільного кодексу України, батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.

    У відповідності до ч. 1 ст. 308 Цивільного кодексу України, фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи.

    Якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру, припускається, що особа надала згоду на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку (частина 1 статті 307 Цивільного кодексу України).

    Тобто дозвіл на відеозйомку потрібно отримати, крім випадків коли зйомка відбувається у публічних місцях: на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

    Чинне законодавство не містить вимог до такої згоди, вона може бути як письмовою, так і усною.

    Усну згоду краще зафіксувати на відео.

    Є ще третій вид згоди, це мовчазна згода, коли особа бачить, що її дитину знімають та ніяких чином не перешкоджає та не заперечує проти її зйомки та в подальшому виявивши фото чи відео дитини у соціальних мереж не заперечує проти її розміщення.

    У вашій ситуації батьки можуть сказати, що не всі батьки (мати або тато) були присутні у дитячому садку, і навіть не знали про таку зйомку, а тому не давали згоди на відеозйомку.

    З аналізу судової практики випливає наступне, що зображень у соціальних мережах, можуть публікуватись сторонніми особами лише зі згодою ОБОХ батьків, які мають рівні права відносно розвитку та виховання дітей. Навіть, якщо Ваша сторінка є закритою, все одно це вважається публічним розповсюдженням, оскільки інші особи (читачі, друзі) можуть бачити дане фото, чи відео. Крім того, соціальні сторінки в мережі Інтернет не є захищеним засобом зберіганням фото та відеоматеріалів. Тому інформація з закритих акаунтів буде вважатися загальнодоступною, тобто публічною.

    Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, розповсюдження фото і відеоматеріалів де обличчя особи "розмите" не порушує права особи, а саме право на приватне життя ( справі Kahn vs. Germany від 17 березня 2016 року).

    Якщо інформація (фото або відео) буде поширене без згоди ОБОХ батьків (які не позбавленні батьківських прав), батьки можуть вимагати відшкодування шкоди та вилучення інформації з мережі Інтернет у судового порядку.

    Висновок:

    Зйомка та поширення фото та відеоматеріалів де зображенні діти може відбуватися тільки за згодою ОБОХ батьків, які не позбавленні батьківських прав або за згодою опікунів чи піклувальників дитини, крім випадку, якщо така зйомка відбуваються у публічних місцях.

    Поширення фото та відеоматеріалів де обличчя дітей "розмите" не порушує чинне законодавство України та міжнародне законодавство відносно приватного життя.

    Якщо інформація поширена з порушенням вище вказаних норм законодавства, батьки можуть вимагати відшкодування шкоди від особи, яка поширила такі фото чи відеоматеріали, та також вимагати їх вилучення з мережі Інтернет.

    У вашому випадку Ви вже запитали, чи можна розмістити відеозапис у мережі Інтернет і отримали негативну відповідь. Тому таке розповсюдження відеозапису буде порушувати законодавство України, оскільки Ви не отримали згоди від всіх батьків (як матері так і батька), які зображенні не відео, згоду на розповсюдження даного відеоматеріалу.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. При відеозйомці на масових заходах згода осіб на знімання їх на відеокамеру припускається. Якщо батьки виступили проти використання відеоролика на Youtube, то на тому порталі відео не можна розміщувати.

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України