Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 31 декабря 2021, вопрос №53851 100₴

Ответственность при ДТП

Ситуация следующая: отец - владелец авто, умер, в тех-паспорте на авто вписан сын, с возможностью только управления. Сроки вступления в наследство давно прошли, и теперь сама процедура вступления весьма сомнительна, ввиду стоимости авто и стоимости переоформления. Машину просто отдали близкому другу, который пользуется ей на основании тех-паспорта. Возникает вопрос - в случае ДТП, штрафов, и тому подобное - кто несет ответственность - тот, кто управлял машиной на момент совершения ДТП? Спасибо.

Ответы юристов (2)

    Павловський Віталій Ігорович
    100%

    У даному випадку адміністративну чи кримінальну відповідальність несе особа, яка безпосередньо вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення. Оскільки адміністративна чи кримінальна відповідальність є персональною.

    У випадку ДТП, матеріальну шкоду згідно частини 2 статті 1187 Цивільного кодексу України відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

    Спадщина відкривається з моменту смерті (стаття 1268 Цивільного кодексу України), до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини (право на володіння автомобілем) і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 Цивільного кодексу України).

    Оскільки Ви фактично почали розпоряджатися майном, передали його в управління іншій особи, ви є таким, хто фактично прийняли спадщину але не оформили її згідно чинного законодавства.

    Тому в разі настання матеріальної відповідальності (матеріальні збитки в разі ДТП) особа, яка можливо постраждає від ДТП може пред’явити позов про відшкодування збитків, як до Вас та і безпосередньо до особи, яка вчинила ДТП.

    Однак хочу зазначити, якщо автомобіль є застрахованим (є страховий поліс на водія, який вчинив ДТП), то матеріальна відповідальність – сума виплат буде меншою, оскільки спочатку шкоду має сплатити страхова компанія у розмірі, яка зазначена в полісі страхування. Якщо цих коштів буде не вистачати, постраждала особа може звертися з позовною заявою про відшкодування і до особи, яка вчинила ДТП і до «спадкоємців» для відшкодування шкоди завданої ДТП (з урахуванням суми сплаченої страховою копанією).

    Вважаю, краще оформити належним чином спадкове майно (автомобіль) та після цього продати чи подарувати іншій особі згідно чинного законодавства України, з постановкою на реєстрацію транспортного засобу в органах МРЕВ.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо особа не визнає свою вину, то штрафи за порушення ПДД будуть приходити на ім'я власника ,що фактично помер . У людини ,що керує авто не виникає жодних прав на авто і відповідальності в разі чого не буде.

    Рекомендую поновити строки спадкування через суд . Прийняти спадок , переоформити на себе, а потім подарувати чи продати авто через нотаріуса. Тоді новий власник буде відповідати за дії з авто.

    Якщо борги на авто по штрафам вже є приймати вам спадок нетреба, бо борги перейдуть на Вас.

    Фактично керуюча особа має сплачувати штраф, який вона отримала.

    Якщо це було давно спадщина через 3 роки була визнана відумерлою і майно мало перейти територіальній громаді ,вона нехай вирішує.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України