Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 05 января 2022, вопрос №53990 350₴

ФОП(3 группа, ЕП) - нужно ли мне заполнять "податкову декларацію про майновий стан і доходи"?

Дело в том, что у меня доход иностранный, от Google Adsernse. Я ФОП 3-я группа 5%. Я заполнил декларацию по единому налогу + ЕСВ.
Насколько я знаю, если у человека иностранный доход то надо заполнять декларацию про имущественное состояние и доходы. Но нужно ли это в моем случае? И еще вопрос, мне уже можно платить ЕН или ждать, когда сумма отобразится в кабинете плательщика? (в разделе стан розрахунків з бюджетом)? <- она там появится на основании моей декларации.
В файле скриншот уведомления в кабинете.

Ответы юристов (10)

    Петренко Евгений
    Петренко Евгений 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Добрый день, если Вы получали доход на предпринимательский счет, то можете отражать эти доходы в декларации плательщика единого налога.

    Оплачивать налоги уже можно. Но обратите внимание, чтоб оплата была на счета 2022 года, так как в случае оплаты на счета 2021 года, платежи будут возвращены как невыясненные.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Вам нужно заполнять декларацию по единому налогу + ЕСВ. Оплачивать сумму единого налога и ЕСВ можно уже сейчас не дожидаясь когда декларация отразиться в кабинете налогоплательщика. Каждый год в январе по какой-то причине в казначействе меняться счёта по оплате налогов и сборов в принципе через свой кабинет увидите новые счёта. Обратите на это особое внимание.

    • Валерий Клиент 2 года назад

      Я уже оплатил ЕСВ 4 января. А счет взял с сайта taxer.ua. Поспешил?

      • Рочняк  Татьяна Сергеевна
        Рочняк Татьяна Сергеевна 2 года назад

        Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

        Добрый день, Валерий!

        Налоговая служба уведомила, что реквизиты счетов для уплаты ЕСВ на 2022 год остались без изменений!

        С актуальными реквизитами бюджетных счетов рекомендую ознакамливаться на официальном сайте ГНС https://kyiv.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

    Чернишева Антоніна Михайлівна
    Чернишева Антоніна Михайлівна 2 года назад

    Юрист, г. Мукачево, 7 лет опыта

    Доброго дня. У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – річна податкова декларація), що оподатковується податком за ставкою, визначеною у п. 167.1 ст. 167 Кодексу, та підлягає оподаткуванням військовим збором.

    Сплачують ЄП платники 3 групи щокварталу упродовж 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ПКУ).

    Шишкин Алексей Юрьевич
    71.4%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Ваши деньги не пропадут. Вы можете позвонить в налоговую там есть отдел учёта платежей и по своему коду узнать зачислен ли платеж. У меня была такая ситуация по одному клиенту в прошлом году. Программа в терминале ПриватБанка, через который оплачиваться ЕСВ выдавала старый счёт, но деньги были зачислены корректно.

    Гончаренко Константин
    28.6%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Кожна особа може мати декілька рахунків у бвнках , якщо Ви ФОП то оплату від діяльності зараховуєте на рахунок ФОП та адмініструєте платтежі через кабінет платника.

    Ваша особиста картка - це інше про неї податківці дізнаються лише в тому випадку , якщо банк передать інформацію їм про те , що на особисту картку фіз особи зайшла сумма яка не ідентифікована і не підтверджена її походження(400 тис грн в місяць.) банк блокує такі кошти згідно процедур фінмоніторингу і подає інформацію через фін моніторинг в податкову і вони починають спільно вимагати від Вас підтвердження походження коштів і подання декларації про майновий стан та доходи як фізичної особи.

    Декларація про майновий стан та доходи подається переважно фізичними особами, котрі мали дохід від передачі майна в оренду, отримували коштовні подарунки чи спадок , або інший дохід від іноземних держав у вигляді інвестицій , такий дохід підлягає оподаткуванню по ставці ПДФО - 18% ТА ВЗ -1,5% ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ без ФОП , НЕОБХІДНО ПОДАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО МАЙНОВИЙ СТАН І ДОХОДИ ТА ЗАЗНАЧИТИ У НІЙ ОТРИМАННЯ ВКАЗАНИХ ВИДІВ ДОХОДІВ ДОДАВШИ ДОКАЗИ ПРО ЇХ ОТРИМАННЯ( ДОГОВІР ПРО ПЕРЕКАЗ ІНВЕСТИЦІЙ ТА ВИПИСКУ З БАНКУ. Подати вказані документи разом з декларацією за місцем реєстрації в податкову для розрахунку сум податків.

    Якщо Ви отримували фінанси як ФОП на ФОПівський рахунок то необхідно відобразити вказаний дохід у декларації ФОП(ІНШУ ПОДАВАТИ НЕ ТРЕБА.)

    АЛЕ якщо Ви паралельно з діяльністю ФОП , ОТРИМАЛИ ІНВЕСТИЦІЙНУ фінансову ДОПОМОГУ на свій рахунок , ЯК ФІЗ. ОСОБА ТО НЕОБХІДНО ПОДАВАТИ ВКАЗАНІ ДЕКЛАРАЦІЇ ОКРЕМО: ФОП окремо , фіз особа окремо і сплачувати також окремо.

    ---

    сплачувати ууже можна , проте краще дочекатися коли інформація надійде до кабінету платника у зазначений вами розділ для сплати.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Заполнять декларацию про имущественное состояние и доходы.не надо. Во-первых, объединенная декларация установлена по электронной форме F0103307, которая Вами подана. Во-вторых, декларация об имущественном состоянии и доходах (форма F0100212) касается, о чем прямо указано в уведомлении: "(для громадянина або особи, яка заявляє право на податкову знижку, або особа, яка проводить незалежну професійну діяльність/члени ФГ, або припиняють незалежну професійну діяльність/втрачають статус члена ФГ, або закінчується термін дії договору про добровільну участь)".

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Валерій!

    Згідно з пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ для фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ст. 292 ПКУ).

    Пунктом 292.6 ст. 292 ПКУ встановлено, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

    Отже, валютну виручку включаєте до доходу суму в гривні на дату надходження грошей на валютний рахунок за курсом НБУ, який діяв на дату надходження грошей на валютний рахунок.

    Валюту можете продати коли заманеться, навіть якщо продасте дорожче, ніж курс на дату віднесення до доходу, різницю включати в дохід не потрібно.

    Ось як це виглядає:

    20 червня на валютний рахунок ФОП надійшла оплата за угодою з іноземним контрагентом— $1000.

    Курс НБУ цього дня становив — $ 100 / 2633 грн.

    Ваш підприємницький дохід: 26330 грн. Незважаючи на те що фактично продати валюту ви можете в інший день за іншим курсом.

    Якщо вам заманеться провести перерахунок валюти за курсом на кінець кварталу, так робити не треба (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04). І ще, не можна самовільно віднімати комісію банку: до доходу має потрапити вся сума, прописана в договорі з іноземним контрагентом, перерахована в гривні (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

    По вашим вопросам:

    1) Насколько я знаю, если у человека иностранный доход то надо заполнять декларацию про имущественное состояние и доходы. Но нужно ли это в моем случае? - нет.

    2) И еще вопрос, мне уже можно платить ЕН или ждать, когда сумма отобразится в кабинете плательщика? (в разделе стан розрахунків з бюджетом)? <- она там появится на основании моей декларации. - заплатить нужно в течение 10 дней после последнего дня подачи декларации по ЕН.

    К примеру, декларацию за 2020 год надо подать до 9 февраля 2021 года включительно, а заплатить ЕН до 19 февраля.

    Когда последний день уплаты выпадает на выходной, перечислить налог надо успеть самое позднее в предшествующий ему рабочий день. 10-дневный период рассчитывается от фактического последнего дня подачи декларации по ЕН, а не перенесённого (консультация в ЗІР, подкатегория 135.04).

    Если будет нужна помощь, обращайтесь через "Звернутися" возле фото.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Доходом для фізичної особи-підприємця – платника єдиного податку ІІ-ІІІ груп, згідно з п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового Кодексу України, є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) та матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

    До доходів платника ЄП відносять (п. 292.1 ПКУ):

    1) для ФОП – дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. Водночас не включають до доходів отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її госпдіяльності;

    2) для юрособи – будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.

    Дата отримання доходу платника ЄП – дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника ЄП групи 3, який є платником ПДВ, дата отримання доходу – дата списання кредиторки, за якою минув строк позовної давності.

    Для платника ЄП групи 3 (юрособи) дата отримання доходу також є дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.

    Щодо звітування то вам необхідно лише відзвітуватися за формою F0103307

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України