Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 07 января 2022, вопрос №54093 100₴

Имею ли я право, как частное лицо, не работая в рекрутинговом агентстве, не оформив флп, предоставлять услуги трудоустройства в страны Европы?

Имею ли я право, как частное лицо, не работая в рекрутинговом агентстве, не оформив флп, предоставлять услуги трудоустройства в страны Европы?

Ответы юристов (8)

    Гончаренко Константин
    50%

    Добрий день.

    Формально, Ви можете працювати без оформлення ФОП, на свій страх і ризик. Але рано чи пізно знайдеться незадоволений клієнт, який вирішить що його ошукали, напише декілька скарг в різні інстанції, і тоді почнуться поблеми.

    Щоб таких проблем не було, Вам необхідно:

    1. Зареєструватися як ФОП на 2 групі єдиного податку, види діяльності: 78.10, Діяльність агентств працевлаштування; 78.20 Діяльність агентств тимчасового працевлаштування; 78.30 Інша діяльність із забезпечення трудовими ресурсами; 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність.

    2. Будь-яка компанія (або ФОП), що хоче працевлаштовувати українців за кордон, спочатку повинні отримати ліцензію Міністерства соціальної політики України.В ліцензії зазначається конкретна країна, куди здійснюється працевлаштуваня.

    3. Зверніть увагу, що безвізовий режим не означає дозвіл легально працювати за кордоном. Щоб законно працевлаштуватися, в обов'язковому порядку потрібно оформити трудову візу. І зробити це необхідно в Україні. Нічого, крім робочої візи, не дає права працювати в іншій країні.

    4. Щодо отримання винагороди: Потрібно ретельно підготувати майбутній договір між Вами і замовником, бо отримання платні за працевлаштування - це вже порушення законодавства, адже і в українському, і в європейському законодавстві є заборона на отримання оплати від працівників, за рекрутинг в будь-якому вигляді платять виключно роботодавці, тобто саме роботодавець платить компанії (ФОПу) певну суму за знайденого працівника. Тому потрібно заключати договір не на працевлаштування, а на надання інформаційних послуг. Але це в будь-якому разі підприємницька діяльність, а не ГО.

    У разі скарг кліентів на Вас може бути накладено адмін відповідальність , за неоформлену підприємницьку діяльність ст. 184 Купап - 17 тис грн .

    Така діяльність передбачає отримання ліцензії.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    50%

    Добрый вечер !

    Права на трудоустройство за границей третьих лиц, без открытия предпринимательской деятельности, Вы не имеете. Контролирующие органы, в случае выявления такой деятельности, привлекут Вас к ответственности.

    Согласно Закону Украины "О лицензировании видов хозяйственной деятельности" (ст.7 п. 20) и Законом Украины «О занятости населения» (ч.1 ст.38) деятельность субъектов хозяйствования, которые предоставляют услуги по посредничеству в трудоустройстве за рубежом , подлежит лицензированию.

    Но если Вы будете предоставлять информационно-консультационные услуги, то лицензия не нужна.

    Инфобизнес определяется, как получение прибыли от продажи информации.

    Начать надо с выбора видов деятельности.

    Инфопродукт — это информационно-консультационные услуги в какой-то области. Как минимум вам надо зарегистрировать КВЭД 63.99 «Предоставление прочих информационных услуг».

    Лучше выбрать упрощённую систему налогообложения: будете платить минимум налогов и у вас не будет головной боли с учётом. Выбрать можете 2-ю или 3-ю группу.

    Договор с каждым клиентом можно не заключать, если Вы будете действовать в рамках публичного договора (ч. 1 ст. 633 ГКУ). В публичном договоре одна сторона, предприниматель, берёт на себя обязанность осуществлять продажу товаров(услуг) каждому, кто к ней обратится.

    А для электронной коммерции применяют публичный электронный договор оферты.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/675-19#n122

    В нём должны быть отражены существенные условия и намерение лица, предложившего его заключить, считать себя обязанным в случае его принятия (ст. 11 ЗУ № 675). Договор оферты размещают на сайте и прописывают в нём, при каких условиях клиент принял его — когда поставил галочку, когда оплатил услугу.

    Например: «Публичный договор на оказание Информационных услуг (Оферта) считается заключённым (акцептированным) с момента заполнения Заказчиком учётной записи на Сайте Исполнителя и поступления денежных средств Заказчика на счёт Исполнителя».

    На сайте вы должны сообщить о себе такую информацию (ч. 1 ст. 7 ЗУ № 675):

    • имя физлица-предпринимателя;
    • место регистрации ФЛП;
    • ваш налоговый номер (РНУКПН).

    Можно оформлять договор и с каждым клиентом отдельно, в произвольной форме. Обязательно, как и в договоре оферты, прописать ключевые вещи: предмет услуги, что будет результатом, в какие сроки услугу предоставите, порядок оплаты — 100% или частями, какая процедура возврата денег, сколько длится доступ к услуге.

    ВАЖНО!

    Вы не должны заключать договора о трудоустройстве.

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n4701):

    "Стаття 1000. Договір доручення

    1. За договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя.

    2. Договором доручення може бути встановлено виключне право повіреного на вчинення від імені та за рахунок довірителя всіх або частини юридичних дій, передбачених договором. У договорі можуть бути встановлені строк дії такого доручення та (або) територія, у межах якої є чинним виключне право повіреного...

    Стаття 1003. Зміст доручення

    1. У договорі доручення або у виданій на підставі договору довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити повіреному. Дії, які належить вчинити повіреному, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними...";

    "Стаття 237. Поняття та підстави представництва

    1. Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

    2. Не є представником особа, яка хоч і діє в чужих інтересах, але від власного імені, а також особа, уповноважена на ведення переговорів щодо можливих у майбутньому правочинів.

    3. Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства...

    Стаття 243. Комерційне представництво

    1. Комерційним представником є особа, яка постійно та самостійно виступає представником підприємців при укладенні ними договорів у сфері підприємницької діяльності...

    3. Повноваження комерційного представника можуть бути підтверджені письмовим договором між ним та особою, яку він представляє, або довіреністю...

    Стаття 244. Представництво за довіреністю

    1. Представництво, яке грунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю...".

    Вы можете и вправе предоставлять услуги по трудоустройству как частное лицо, без оформления ФЛП, включая заключения договоров с рекрутами, от имени и на основании договора поручения с рекрутинговой компанией. Документом о Вашем представительстве перед третьими лицами будет или непосредственно договор поручения, или доверенность компании.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Ирина!

    Если это будут разовые, а не систематические услуги, то можете.

    Даже можете получить доверенность и как уполномоченного лицо, представлять интересы, оказывая такие услуги.

    Это будет законно.

    Но если заниматься систематически такой деятельностью, то нужно открывать ФЛП, регистрироваться и работать, с оплатой налогов.

    Если доказать системность Вашей работы будет невозможно - если не возможно будет отследить безналичные расчёты с указанием назначения платежа, то какая-то ответственность Вам не грозит.

    В противном случае, Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 164 Кодекса Украины об административных правонарушениях за:

    провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання

    або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону,

    чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування,

    а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

    В разі доведення вини за вчинення даного правопорушення суди, як правило, призначають штраф у розмірі від 17 000 грн. з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

    Складовою адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП, є не тільки факт надання послуг за винагороду, а систематичний характер таких дій, їх самостійний та ініціативний характер, що і становить суть господарської діяльності".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Я так понимаю, что вы собираетесь этим заниматься на систематической основе. Тогда вам надо обязательно регистрировать ФОП и получать лицензию по этому виду деятельности. Для предоставления услуг по трудоустройству за ребежом обязательно нужно получать лицензию в соответствии с Законом Украины "О лицензировании..."

    Ряба Світлана

    Добрый день. Вы должны зарегистрировать xoзяйcтвeнную дeятeльнocть (ФОП) и оформить лицензию пoзвoляющyю тpyдoycтpaивaть yкpaинcкиx гpaждaн зa гpaницeй, п. 20 ч. 1 cт. 7 ЗУ «О лицeнзиpoвaнии xoзяйcтвeннoй дeятeльнocти». Для пoлyчeния лицeнзии зaявитeлю нeoбxoдимo oбpaтитcя в Миниcтepcтвo экономики Укpaины. Для пoлyчeния paзpeшeния нyжнo пoдгoтoвить pяд дoкyмeнтoв. Иx пepeчeнь зaвиcит oт cxeмы тpyдoycтpoйcтвa. Уcлoвнo пакет документов таков. Пepвaя — этo дoкyменты непосредственно oт кoмпании-зaявитeля. Пepeчень тaкoй: зaявление; вeдoмоcти o мecтe ocyщecтвелия xозяйственной деятельности компании плaниpyющeй пpeдocтaвление ycлyг; cпpaвka, свидетельствyющaя oб oтcyтcтвии контpoля co cтopoны гocyдapcтв-aгpeccopoв; oпиcaниe дoкументов.

    Тaужe тpeбyeтся и пaкeт дoкументов oт зapyбeжной кoмпании -пapтнepa: дoкумент с информацией o кoмпании; пpоект трудового договopa; ecли ecть дoгoвopa c пpoфcoюзaми, тo их тоже подать. В cлyчae иx oтcyтcтвия инфopмaция тoжe дoлжнa быть yказана.

    Нeoбxoдимo пoдaть документ, пoдтвepждaющий фaкт coтpyдничества с иностранной кoмпаниeй, кoтopaя бyдeт тpyдoycтpaивaть yкраинских гpaждaн. Сpoк paccмoтpeния дoкументов cocтaвляeт 10 paбoчиx днeй. Пo иx иcтечении пpинимаетcя peшeниe o выдaчe лицeнзии или oткaзe.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Займатися діяльністю ви можете проте зазначена вами діяльність є нелегальною, та окрім того, що ви у належній формі не сплачуєте податки та працюєте без врегульованих законодавством норм, тому рано чи пізно за незаконну діяльність буде покарання адмін покарання у вигляді штрафу.

    Основні вимоги до посередництва в працевлаштуванні за кордоном викладені у Законі України «Про зайнятість населення» № 5067 від 05.07.2012р. (далі – Закон №5067). Відповідно до пп. 22 ч. 1 ст. 1 Закону №5067 суб’єктом господарювання, який надає послуги з посередництва в працевлаштуванні, є: зареєстрована у встановленому законом порядку юридична особа, що провадить господарську діяльність, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання; фізична особа-підприємець, яка надає послуги з посередництва в працевлаштуванні в Україні та/або за кордоном відповідно до даного Закону та інших актів законодавства.

    Тобто займатися даним видом діяльності можуть юридичні особи та фізичні особи-підприємці. У юридичних осіб у статуті повинен бути зазначений такий вид діяльності, як “Послуги з працевлаштування”, а у виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців позначений один із видів діяльності під кодом 78 “Послуги щодо працевлаштування.

    Наявність ліцензії є обов’язковою! Тому перше, на що потрібно звернути увагу, чи є у суб’єкта господарювання відповідна ліцензія, оскільки без неї він працювати не може. Згідно із Законом України “Про ліцензування видів господарської діяльності”(ст.7 п. 20) та Законом України «Про зайнятість населення» (ч.1 ст.38) діяльність суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, підлягає ліцензуванню. Переглянути наявність у суб’єкта господарювання ліцензії можна на сайті Міністерства соціальної політики в Україні та на сайті Державної служби зайнятості України.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ірино!

    1) Вам потрібно звернутися до державного реєстратора з заявою про реєстрацію ФОП, 3 група єдиного податку, КВЕД: 78.10, 78.20, 78.30.

    2) Відповідно до пункту 20 частини першої статті 7 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" господарська діяльність з посередництва у працевлаштуванні за кордоном підлягає ліцензуванню.

    Відповідно до вимог Ліцензійних умов передбачений вичерпний перелік документів, який подається здобувачами ліцензій для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

    Органом, який видає ліцензії з посередництва у працевлаштуванні за кордоном є Міністерство економіки України.

    Ліцензія на працевлаштування за кордоном є безстроковою і діє по всій території України.

    Для правильної підготовки документів варто ознайомитися з роз'ясненнями зазначеного Міністерства.

    Ліцензію на провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном можна оформити он-лайн (необхідний кваліфікований електронний підпис), в тому числі через портал Дія - https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-litsenzii-n....

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України