Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 12 января 2022, вопрос №54316 650₴

Как правильно сдать в аренду свои авто

Если сдавать от 3 авто в аренду, нужно ли регистрировать ФЛП или ООО. И как обходиться с налогообложением? (Обязан ли я платить налог). Так же интересует нужно ли заверять договор Аренды нотариально? Где возможно обсудить (узнать) все нюансы с договором Аренды?

Ответы юристов (14)

    Кирюшин Артем Андреевич
    7.7%

    1. Нет, для этого не обязательно регистрировать субъект предпринимательской деятельности, но в в случае.

    2. С такого дохода арендодатель обязан уплатить налог на прибыль в размере 18 % и военный сбор. Поэтому все таки будет дешевле в понимании налогообложения зарегистрироваться как ФОП и выбрать 3 группу налогообложения (5% от дохода + ЕСВ).

    3. Нотариально такой договор удостоверяется в случае, если одна из сторон является физическим лицом.

    4. Вы можете обсудить необходимые детали со мной. Обращайтесь через соответствующую кнопку на этом сайте.

    __________ ___________ ______________
    7.7%

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу, в целом, если сдавать 3 авто в аренду, вы приобретаете признаки предпринимательской деятельности (систематичность и рискованность), потому, я считаю, что в данном случае регистрироваться субъектом хоз. деятельности - нужно.

    Касаемо налогов, все зависит от выбранной вами системы налогообложения:

    - общая: 18% НДФЛ + 1.5% ВЗ и 22% от мзп ЕСВ.

    - упрощенная: 2 группа 10% от МЗП (если по Харькову) + 22% от мзп ЕСВ.

    - упрощенная 3 группа 5% без НДС и 3% с НДС + 22% от мзп ЕСВ (считаем от дохода)

    Что касается нотариального удостоверения - да, нужно.

    Если предмет аренды именно ТС то согласно ст.799 ГКУ.

    Стаття 799. Форма договору найму транспортного засобу

    1. Договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі.

    2. Договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

    Если есть вопросы - спрашивайте.

    Мєньков Андрій Васильович
    9.2%

    Добрый день Вячеслав! Надеюсь ниже приведенная информация будет для Вас полезной.

    Оформлення орендних операцій

    Розглядати питання оформлення орендних операцій варто починати із відповідного договору найму (оренди), сторонами якого будуть, з одного боку, орендодавець (наймодавець), тобто сторона, що передає автомобіль в оренду, а з іншого – орендар (наймач), тобто сторона, що приймає автомобіль в користування.

    За договором оренди орендодавець передає або зобов'язується передати орендарю майно в користування за плату на певний строк для здійснення господарської діяльності (ч. 1 ст. 283 ГКУ, ст. 759 ЦКУ).

    При цьому, як і при укладенні будь-якого іншого договору, сторони орендних відносин зобов'язані визначити та погодити предмет договору та його умови, визначені законом як істотні або необхідні для договорів цього виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї зі сторін має бути досягнуто згоди (ч. 1 ст. 638 ЦКУ).

    До істотних умов договору оренди належать (ч. 1 ст. 284 ГКУ):

    1) об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації).

    Зверніть увагу! Визначаючи предмет, у договорі оренди автомобіля слід зафіксувати марку та модель автомобіля, державний номер, рік випуску, колір, номер кузова, реквізити свідоцтва про реєстрацію автомобіля в органах МВС (технічного паспорта);

    2) строк, на який укладається договір оренди. Договір оренди може бути укладено як на визначений строк, так і на невизначений (ст. 763 ЦКУ).

    При укладенні договору на невизначений строк кожна зі сторін має право відмовитися від договору в будь-який час, письмово попередивши про це іншу сторону за 1 місяць, якщо інші строки не встановлені законом або договором.

    Крім того у ст. 764 ЦКУ та ч. 4 ст. 284 ГКУ передбачена можливість автоматичної пролонгації договору оренди при фактичному продовженні орендних відносин після закінчення строку договору, якщо одночасно мають місце такі умови:

    • орендар продовжує користуватися майном після закінчення строку договору;
    • орендодавець не заперечує проти цього протягом 1 місяця з дня закінчення строку договору.

    Договір у такому разі вважається поновленим на строк, раніше встановлений ним же.

    У разі закінчення строку договору оренди орендар зобов'язаний повернути взяте в оренду майно в тому самому стані, у якому його отримав, з урахуванням нормального зносу або в іншому стані, обумовленому в договорі (ч. 1 ст. 785 ЦКУ);

    3) орендна плата з урахуванням її індексації;

    4) порядок використання амортизаційних відрахувань;

    5) відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

    Правила розподілу обов'язків між сторонами стосовно підтримання у належному стані речі, переданої в оренду, закріплено у ст. 776 ЦКУ. Зокрема, на орендаря покладається обов'язок проведення за його рахунок поточного ремонту. А ось обов'язок проведення капітального ремонту, як правило, покладається на орендодавця.

    Зверніть увагу! Ці умови можуть бути змінені договором.

    Укладаючи договір оренди автомобіля між суб'єктами господарювання то такий договір укладається у письмовій формі (ч. 2 ст. 799 ЦКУ). Оскільки йдеться про оренду автомобіля між суб’єктами господарювання, то обов’язку нотаріально посвідчувати таку угоду нема. Але за бажанням сторін і цей договір можна посвідчити нотаріально (скажімо, при високій вартості автомобіля чи при оренді одразу кількох транспортних засобів в рамках одного договору тощо). Якщо ж одна зі сторін договору фізична особа (без статусу підприємця) такий договір підлягає нотаріальному посвідченню.

    На відміну від оренди нерухомості ЦКУ не вимагає безпосередню передачу транспортного засобу в найм фіксувати в якихось документах. Але, як правило, суб’єкти господарювання передбачають у відповідних договорах, що факт передання автомобіля в оренду вони оформлюють актом приймання-передачі*. Аналогічним актом зазвичай фіксують і факт повернення транспортного засобу орендодавцю.

    ___

    * Форма такого акту законодавством не встановлена. Тому сторони договору визначають її самостійно. За зразок можна взяти Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма № ОЗ-1), форма якого затверджена наказом Мінстату "Про затвердження типових форм первинного обліку" від 29.12.1995 р. № 352, та/або Акт приймання-передачі транспортного засобу, наведений у додатку 2 до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 р. № 1388 (далі – Порядок № 1388). Але не забудьте дописати в своєму акті приймання-передачі, що майно передається на виконання такого-то договору оренди автомобіля.

    Крім того, технічний стан автомобіля, переданого в оренду, радимо також документально зафіксувати. Для цього можна скласти акт технічного огляду, який підписують представники сторін та долучають до договору оренди.

    Як ми вже зазначали, не зайвим буде передбачити у договорі оренди транспортного засобу обов'язки сторін щодо:

    • підтримання його у стані, в якому він був переданий у користування (належному стані),
    • технічних оглядів та ремонтів.

    Зрештою, настанови щодо цих питань, за замовчанням, містяться у ЦКУ. Серед вимог можна знайти такі:

    • орендар має підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані і нести витрати, пов'язані з його використанням, у т. ч зі сплати податків та інших платежів* (ст. 801 ЦКУ);

    * Утім, у питаннях сплати податків слід орієнтуватися на Податковий кодекс України, а не на ЦКУ. Так, скажімо, транспортний податок за автомобіль, навіть переданий в оренду, буде сплачувати його власник, а не орендар.

    • орендодавець повинен страхувати транспортний засіб. З іншого боку, порядок страхування відповідальності орендаря за шкоду, яка може бути завдана іншій особі у зв'язку з використанням автомобіля, встановлюється законом (ч. 2 ст. 802 ЦКУ). Зокрема, у п. 1.6 Закон України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" від 01.07.2004 р. № 1961-IV, який прирівнює користувачів ТЗ на підставі договору оренди до його власників щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності. А отже, обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності при використанні орендованого транспорту лежить саме на орендареві;
    • орендар зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані у зв'язку з втратою або пошкодженням транспортного засобу, якщо він не доведе, що це сталося не з його вини (ст. 803 ЦКУ).

    Крім того, за бажанням орендаря власник транспортного засобу може звернутися до сервісного центру МВС з проханням видати орендареві тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у заяві або документах, які підтверджують право користування автомобілем (договір оренди) (п. 16 Порядку № 1388).

    Не зайвим буде попіклуватись і про питання суборенди. Нагадаємо: суборенда можлива лише за згодою орендодавця, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 774 ЦКУ).

    За потреби в договорі оренди можна вказати можливість передання майна в суборенду третім особам для використання за призначенням із повідомленням орендодавця (або без нього) про укладення договору суборенди.

    https://buh.ligazakon.net/aktualno/6994_orenda-avt...

    Касательно необходимости регистрироваться как ФЛП - это на ваше усмотрение. Если Вы планируете заниматься орендой авто на постоянной основе, тогда регистрируйтесь как предприниматель и платите единый налог, если же это будут разовые сделки, то регистрация как ФЛП не нужна, просто заполните в 2023 году декларацию о доходах от аренды авто за 2022 год.

    Карпенко Андрей Владимирович
    7.7%

    Добрый день!

    В вашем распоряжении несколько вариантов сдачи автомобиля в прокат. Первый - это официальное оформление через компанию. Преимущества: гарантия постоянного дохода, защита прав владельца, отсутствие необходимости решать текущие проблемы.

    Второй вариант - аренда частным образом. Среди преимуществ: нет необходимости менять статус с физического лица на юридическое, можно выбирать арендатора, устанавливать цену по собственному желанию, а при необходимости (начало дачного сезона) вы можете временно приостановить аренду машины.

    Главное для создания постоянного источника пассивного дохода - правильно оформить договор и учесть возможные риски. В результате такого использования автомобиль принесёт владельцу деньги в то время, как человек продолжит заниматься другими делами.

    После завершения договора авто остается в вашей собственности. С арендатором можно договориться о регулярной замене расходников и снять с себя эту обязанность. Кроме того, вам не придется искать место для хранения транспорта и оплачивать парковку.

    Проще всего получить пассивный доход от проката в крупных городах - аренда авто в Киеве, Харькове, Днепре или Одессе пользуется большим спросом чем небольших городках или поселках. Но с другой стороны конкуренция меньше, а найти арендатора можно в любом населенном пункте.

    Куда и кому сдать авто в аренду?

    Свести к минимуму расходы на содержание автомобиля можно, сдав его в аренду частным лицам или организациям. Так вы получите стабильный доход, ничего при этом не делая, а ваш автомобиль останется в вашей собственности. Конечно, у этого способа заработка есть плюсы и минусы. Основной плюс - доходность, минус - риски.

    Аренда может быть посуточной, но многие сдают машину на месяц или более. Договора составляются в свободной форме, поэтому вы можете установить любые условия. Необходимо помнить о страховке и возможности ДТП, а также знать, как правильно оформить документы. В любой момент машину можно получить обратно, если арендатор нарушил условия сотрудничества.

    Важно! Необходимо учитывать величину амортизации, юридическую ответственность, требования к автомобилям.

    Аренда автомобиля - популярная услуга в стране Украина. Ей пользуются люди, приезжающие в другой город в командировку, на отдых или по делам. Многие пользуются арендованными авто для работы таксистом. Некоторые компании не держат собственный автопарк, а пользуются прокатом машин.

    Перед поиском арендаторов, внимательно изучите все нюансы этого бизнеса. Куда сдавать авто в прокат, зависит от того, насколько вы сами готовы контролировать сотрудничество с водителем. Оцените выгоду разных способов аренды - в прокат или службу такси, стоит ли работать частным образом или заключить долгосрочный контракт с компанией, на какой доход можно рассчитывать и чего стоит опасаться.

    Особенности сдачи своего авто в аренду под такси

    Сдача машины под такси приносит наибольший доход. Чтобы получать значительную сумму, купите несколько авто. На каждой может работать не один, а два водителя. Если вы организуете их работу посменно, придется оформить свой бизнес в качестве индивидуального предпринимателя. В этом случае надо:

    • организовать проведение техосмотров;
    • оформить страховые полисы, в том числе с учетом нанятых водителей;
    • найти сервис, где ваши авто будут регулярно обслуживаться - так мойка и ремонт выйдут дешевле.

    Страховка автомобиля для работы в такси отличается от стандартного страхового полиса. Она дороже, так как включает повышенные риски и открывается не для одного, а для нескольких водителей. Уточните, куда водитель планирует поставить авто на стоянку, как она охраняется.

    Важно! Владелец получает страховые выплаты в случае аварии только в том случае, если в ней виновата вторая сторона столкновения, а не ваш водитель.

    Если вы хотите избежать оформления ИП и не готовы заниматься юридической стороной дела, то можно отдать авто в аренду профильной компании. Здесь тоже есть свои риски, основной из которых - поиск надежного партнера. Не все компании, берущие машину в аренду под такси, добросовестны в расчетах с автовладельцами.

    Как понять, что вы имеете дело с мошенниками? Главное, что должно насторожить - слишком заманчивые предложения, доход выше, чем в среднем по рынку.

    Важно! Серьезные компании выдвигают ряд требований к состоянию авто под такси. Они включают: год выпуска (например, не старше 5 лет), класс авто, состояние, юридическую чистоту.

    Всегда внимательно читайте договор. Прежде чем подписывать документы, покажите их юристу. Обязательно нужно сделать страховку и договор с арендатором с определением границ ответственности сторон. Чтобы всё прошло безопасно, обсудите вопрос об оставлении залога. Если при возврате автомобиля вы увидите новые повреждения, их ремонт будет оплачиваться из суммы залога.

    Выгодно ли сдавать машину в аренду под такси?

    Решение о сдаче машины в прокат вызывает вопрос - за сколько люди готовы арендовать авто? При сдаче автомобиля в аренду частнику для работы такси риски высоки. Доход при этом начинается от 500 гривен в сутки. Количество рабочих дней в месяц каждый таксист определяет самостоятельно. По отзывам на форумах, такой прокат приносит владельцу автомобиля от 5000 грн в месяц.

    Плюсы такого решения:

    • доход можно получать, параллельно работая на постоянной работе, уехав из города, просто сидя дома;
    • автомобиль останется в собственности владельца, арендатор будет пользоваться им по доверенности;
    • страховка покрывает возможные убытки.

    Минусы этого способа заработка:

    • вероятны простои;
    • возможно повреждение авто;
    • интенсивная эксплуатация может привести к поломкам.

    Чтобы минимизировать риски, стоит заранее обговорить, на ком лежит обязанность по замене расходников, мойки машины, мелкому ремонту. Сдача авто в аренду компании более безопасна, но доход будет ниже. Узнать, что нужно для сдачи машины в прокат, стоит в компании, которая занимается таким бизнесом.

    Однако, при всех рисках, сдача автомобиля в аренду оказывается более доходной, чем вклад в банке. При правильной организации даже аренда квартир уступает по прибыльности прокату. При этом вы сами устанавливаете условия, сроки, цены. Выплаты можно мобильно индексировать.

    Риски и подводные камни сдачи машины в прокат

    Прокат сопряжен с рисками порчи, а в отдельных случаях утраты автомобиля. Невозможно полностью исключить вероятность поломки или аварии. Встречаются недобросовестные арендаторы - чтобы не попасть в руки мошенников надо быть предельно внимательным.

    Часто люди ищут в интернете: «Хочу автомобиль в аренду». Некоторые используют этот способ как аналог оплаты в рассрочку и рассчитывают в будущем полностью выкупить авто. Это вариант наиболее надежен, но по доходности уступает прокату в качестве такси.

    Важно! При этом необходимо составить договор о сдаче авто в аренду физическому лицу с правом выкупа.

    Большая часть арендаторов рассчитывает работать на арендованном авто, меньшая - планирует использовать его в личных нуждах. Договор с компанией, а не частным лицом, более надежен. Если сдать свое авто неизвестному человеку, то проверить его надежность будет сложно. Данные компании есть в интернете - отзывы клиентов, партнеров и сотрудников.

    Снизить риски помогает продуманное составление договора, тщательная проверка документов арендатора, оформление страхового договора. В документах указываются данные обеих сторон, условия аренды, реквизиты, сроки внесения платежей. Не забывайте о необходимости подписать акт приема-передачи. При сотрудничестве с компанией многие задачи она берет на себя.

    Какие документы нужны, чтоб сдать авто в аренду?

    Потребуются паспорта владельца автомобиля и арендатора, водительское удостоверение с категорией В, договор страхования. При сдаче авто в аренду компании этот список увеличивается и включает уставные документы, данные из налоговой, доверенности и паспорт человека, который будет работать на вашей машине

    Что делать если на арендованном авто попадут в аварию?

    Заниматься урегулированием ситуации в случае аварии будет владелец машины. Если в ДТП виновен арендатор, ущерб будет возмещен за счет страховки. Если ее окажется недостаточно, ему придется доплатить из собственного кармана.

    Кто оплачивает ремонт и техобслуживание?

    Согласно закону текущий ремонт арендованного имущества оплачивает арендатор. Однако, если в договоре указано иное, то оплату ТО, замену расходников и ремонт может взять на себя владелец.

    Кто оплачивает штрафы, которые получил водитель?

    В общем случае штраф автоматически приходит владельцу автомобиля. Однако если предъявить в службу автоинспекции договор аренды, эту обязанность можно переложить на арендатора.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.3%

    Здравствуйте, Вячеслав!

    Рассматривать Вашу деятельность как предпринимательскую или нет - вопрос на самый главный.

    Тут нужно учитывать налоги, которые законопослушный гражданин должен уплачивать.

    Если работать без ФЛП, то все таки налоги намного выше. В данном случае проще открыть ФЛП с 3 группой.

    Договор оренды транспортного средства, если одной из сторон выступает физическое лицо, нужно удостоверять у нотариуса.

    Все нюансы по поводу договору можно уточнить у нотариуса, либо самостоятельно с помощью открытой и доступной информации.

    Удачи!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    9.2%

    Рекомендую в вашем случае регистрироваться в статусе ФОП. Это поможет вам снизить налоговую нагрузку. Можно взять третью группу это будет 5% от выручки (арендной платы) + 1430 грн в месяц ЕСВ и 1.5% от выручки военный сбор. Налоговую отчётность будете сдавать раз в квартал , в течение 40 календарных дней с момента окончания квартала ЕСВ и единый налог будете уплачивать тоже раз в квартал. ЕСВ в течении 20 дней с момента окончания квартала, а единый налог и военный сбор в течении 50 ти. И не будете иметь никаких проблем с контролирующими органами. Договор аренды, если вы физ лицо, в том числе ФОП надо удостоверять нотариально иначе он будет никчёмным и в случае необходимости вы не сможете защищать свои интересы и права легальным способом, в том числе и в суде. Если нужна помощь обращайтесь, практикую в Харькове.

    Пуха Наталія ТендерОк
    7.7%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Для того аби взяти в платне користування автомобіль у фізособи, зазвичай оформлюють договір найму (оренди) ст. 759, 798 Цивільного кодексу України. Його укладають у письмовій формі ст. 799 ЦКУ. Договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

    Якщо орендодавець — фізособа-підприємець, договір оренди можна нотаріально не посвідчувати ( Постанова ВСУ від 18.12.2012 р. № 3-66г 12с12).

    Відповідно до ст.ст. 319 і 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у т.ч. для здійснення підприємницької діяльності.

    Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 р. IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ без реєстрації орендодавця фізичною особою ― підприємцем.

    Розмір орендної плати сторони встановлюють за домовленістю ст. 632 ЦКУ. Тобто, орендуючи автомобіль у фізособи, сторони мають право встановити будь-яку ціну. Це випливає з норм ст. 44 Господарського кодексу України, ст. 632 ЦКУ, ст.ст. 10, 11 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 21.06.2012 р. № 5007-VI.

    Оподаткування доходів фізособи-орендодавця.

    Ситуації можливо дві: якщо оренда у звичайної фізособи (не ФОП), то необхідно з орендних платежів утримувати ПДФО (18%) і військовий збір 1,5 %. База оподаткування визначається виходячи з залишкової вартості об’єкта поліпшення, але не нижче звичайної ціни. При цьому при розрахунку база оподаткування ще й збільшується на натуральний коефіцієнт (= 1/ (1– 0,18) = 1,21951, ст. 164 ПК);

    якщо оренда у ФОП, то утримувати податки не потрібно, так як підприємець їх сплачує самостійно.

    ЄСВ. На орендні платежі фізособі ЄСВ не нараховується. Справа в тому, що ЄСВ нараховується лише по платежам фізособам по цивільно-правовим договорам, які стосуються виконанню робіт, наданню послуг. Однак оренда з точки зору цивільного законодавства не вважається виконанням робіт чи наданням послуг. Відповідне роз’яснення є й у ДПС 201.03 ЗІР. ПДВ. Податковий кредит буде тільки за умови оренди автомобіля у ФОП-платника ПДВ (п. 198.6 ПКУ). Підприємець має ще й зареєструвати податкову накладну в ЄРПН. Сам же факт передачі автомобіля від фізособи до орендаря об’єктом оподаткування не є (п. 196.1.2 ПК).

    Факт передання майна в найм засвідчують первинним документом. Як правило, складають акт приймання-передачі. За основу беруть форму Акта приймання-передачі основних засобів. Акт мають підписати обидві сторони договору оренди.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Вячеслав!

    Важно в вашем вопросе знать: кому вы будете сдавать авто (хоз.субъект или физ.лица), порядок эксплуатации вашего авто (для каких целей и категории перевозок), условия (коммерческие), и сроки.

    Какие гарантии вы просите от арендатора? Аммортизация?

    Все это в совокупности даст понимания какую картину сотрудничества вам выбрать, и с позиции налогов и рисков, и с позиции покрытия риска по сохранению имущества.

    Набирайте.

    Крикун Сергій  Павлович
    7.7%

    Закон Украины "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15#Text):

    "Стаття 1. Визначення основних термінів

    У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:...

    1.6. власники транспортних засобів - юридичні та фізичні особи, які відповідно до законів України є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на основі договору оренди або правомірно експлуатують транспортний засіб на інших законних підставах;.." -

    в этой части передача авто в аренду снимает с Вас обязанность заключения обязательного договора страхования гражданско-правовой ответственности и перекладывается на арендатора.

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10?find=...):

    "Стаття 14-1. Відповідальність власників (співвлансників) транспортних засобів

    До адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобами фото- і кінозйомки, відеозапису притягаються власники (співвласники) транспортних засобів.

    За наявності обставин, які свідчать про вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, іншою особою, власник (співвласник) транспортного засобу може протягом десяти днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу повідомити про відповідні обставини (транспортний засіб знаходився у володінні чи користуванні іншої особи, вибув з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб тощо) орган (посадову особу), що виніс постанову про накладення адміністративного стягнення. На період з'ясування та перевірки цих обставин виконання постанови про накладення адміністративного стягнення зупиняється до моменту встановлення особи, яка вчинила це правопорушення.

    Стаття 14-2. Відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, та за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису)

    Адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі (за допомогою технічних засобів - приладів контролю за дотриманням правил дорожнього руху з функціями фото-, відеофіксації, які функціонують згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах), або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису) (за допомогою технічних засобів з функціями запису, зберігання, відтворення і передачі фото-, відеоінформації), несе відповідальна особа - фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, - належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи." -

    в этой части Вы, несмотря на передачу авто в аренду, являетесь собственником авто (Кодекс не приравнивает арендатора авто к его собственнику как Закон о страховании гражданской ответственности; согласно регистрации авто собственником остаетесь Вы) и можете быть привлечены к административной ответственности за нарушение ПДД водителями Ваших авто, в частности, если в Реестр транспортных средств (ТС) не будет внесены сведения о надлежащем пользователе авто.

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1187. Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки

    1. Джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

    2. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку..." -

    в этой части в случае причинения вреда третьим лицам вследствие использования Ваших авто надлежащим ответчиком будет, должен быть арендатор.

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "16...За бажанням власника транспортного засобу - фізичної особи надати право керування таким засобом іншій фізичній особі чи за бажанням фізичної або юридичної особи, якій власник транспортного засобу передав у встановленому порядку право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, сервісний центр МВС видає за зверненням такого власника тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у його заяві, або документах, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортним засобом...

    У разі коли реєстрація (перереєстрація) транспортного засобу здійснена після 1 січня 2013 р., звернення власника транспортного засобу - фізичної особи про видачу тимчасового реєстраційного талона у зв’язку з наданням права керування таким засобом іншій фізичній особі може здійснюватися в електронній формі через офіційний веб-сайт Головного сервісного центру МВС." -

    в этой части надлежащим и необходимым, как я считаю, является Ваше обращение в СЦ МВД о выдаче временного регистрационного талона арендатору.

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1197-2018-%D0%...):

    "2. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:..

    1) електронна заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, яка формується через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг із застосуванням кваліфікованого електронного підпису за формою згідно з додатками 1-6;

    2) заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, оформлена в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС за формою згідно з додатками 1 - 6;

    3) належний користувач - фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить,...або працівник, визначений керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу або отримала в установлений законодавством спосіб право користуватися ним, які в разі внесення щодо них відомостей до Реєстру, відповідно до статті 14-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення несуть відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису).

    3. Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

    1) визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування;

    2) визначення керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу або отримала в установлений законодавством спосіб право користуватися ним, свого працівника належним користувачем;

    3) оформлення на фізичну особу нотаріально посвідченої довіреності на право користування транспортним засобом;

    4) користування фізичною особою транспортним засобом на підставі договору оренди (найму, позички);...

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

    1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС);

    2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС;

    3) Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

    6. Сервісними центрами МВС відомості про належного користувача вносяться до Реєстру за принципом екстериторіальності (незалежно від місцезнаходження або реєстрації місця проживання/перебування особи, реєстрації транспортного засобу)...

    9...У разі коли до сервісного центру МВС звертається належний користувач без присутності власника відповідного транспортного засобу, відомості про такого власника вносяться до заяви автоматично за допомогою програмних засобів Реєстру...

    19. Якщо власником транспортного засобу є фізична особа, то внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, здійснюється нею особисто.

    Під час звернення до сервісних центрів МВС особи, уповноваженої в установленому порядку власником транспортного засобу - фізичною особою вносити до Реєстру відомості про належного користувача, обов’язково подається нотаріально посвідчена довіреність...

    21. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється у сервісному центрі МВС у присутності власника транспортного засобу (його представника за довіреністю) та належного користувача...

    23. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється також через:

    1) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, шляхом заповнення електронної заяви за формою згідно з додатком 1 із застосуванням кваліфікованого електронного підпису власника транспортного засобу та належного користувача;

    2) Єдиний державний вебпортал електронних послуг, шляхом заповнення електронної заяви у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, відповідно до відомостей, передбачених додатком 1, із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, електронних підписів або кваліфікованих електронних підписів власника транспортного засобу та належного користувача..." -

    в этой части надлежащим, необходимым и целесообразным (в Ваших интересах) является внесение в Реестр ТС сведений о надлежащих пользователях Ваших авто.

    Адвокат Евгений Александрович
    7.7%

    Добрий день,Вячеслав!

    За договором найму транспортного засобу наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві транспортний засіб в користування за плату на певний строк.

    Згідно частини 1 статті 798 Цивільного кодексу України предметом договору найму транспортного засобу можуть бути повітряні, морські, річкові судна, а також наземні самохідні транспортні засоби тощо.

    "Если сдавать от 3 авто в аренду, нужно ли регистрировать ФЛП или ООО"? "И как обходиться с налогообложением? (Обязан ли я платить налог)"?

    - Не обов'язково, лише у випадку зайняття даною діяльністю систематично.

    Щодо реєстрації ФОП та ТОВ та сплати податків, Ви можете ознайомитись тут:

    https://www.bip.net.ua/ru/articles/fop-chi-urosoba...

    https://biz.ligazakon.net/aktualno/7733_restrumo-bznes-fop-abo-tov#:~:text=%D0%A4%D0%9E%D0%9F%20%E2%80%93%20%D1%86%D0%B5%20%D1%84%D1%96%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%20%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B0%2C%20%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0,%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8%2C%20%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BC%D1%96%D1%80%20%D1%8F%D0%BA%D0%B8%D1%85%20%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D1%8E%D1%94%D1%82%D1%8C%D1%81%D1%8F%20%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%BC.

    Сторонами договору найму є наймодавець і наймач. Право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму (ст. 761 ЦКУ).

    "Так же интересует нужно ли заверять договор Аренды нотариально"?

    - Відповідно до статті 799 ЦК України договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі. Договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню. У разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним ( ст. 220 ЦК України).

    "Где возможно обсудить (узнать) все нюансы с договором Аренды"?

    Істотні умови договору найму (оренди транспортного засобу):

    Крім предмета, до істотних умов договору найму належать умови про плату та терміни.

    Плата договору найму (оренди) транспортних засобів:

    За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

    Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму.Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

    Строк договору найму (оренди) транспортних засобів:Договір найму укладається на строк, встановлений договором. Якщо строк найму не встановлений, договір найму вважається укладеним на невизначений строк.Кожна із сторін договору найму, укладеного на невизначений строк, може відмовитися від договору в будь-який час, письмово попередивши про це другу сторону за один місяць, а у разі найму нерухомого майна - за три місяці. Договором або законом може бути встановлений інший строк для попередження про відмову від договору найму, укладеного на невизначений строк. Законом можуть бути встановлені максимальні (граничні) строки договору найму окремих видів майна. Якщо до спливу встановленого законом максимального строку найму жодна із сторін не відмовилася від договору, укладеного на невизначений строк, він припиняється зі спливом максимального строку договору. Договір найму, строк якого перевищує встановлений законом максимальний строк, вважається укладеним на строк, що відповідає максимальному строку.Особливості договору найму транспортного засобу:

    Наймач самостійно здійснює використання транспортного засобу у своїй діяльності і має право без згоди наймодавця укладати від свого імені договори перевезення, а також інші договори відповідно до призначення транспортного засобу (ст. 800 ЦК України).

    Наймач зобов'язаний підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані. Витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу, в тому числі зі сплатою податків та інших платежів, несе наймач (ст. 801 ЦК України).

    Страхування транспортного засобу здійснюється наймодавцем. Порядок страхування відповідальності наймача за шкоду, яка може бути завдана іншій особі у зв'язку з використанням транспортного засобу, встановлюється законом (ст. 802 ЦК України).

    Наймач зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані у зв'язку із втратою або пошкодженням транспортного засобу, якщо він не доведе, що це сталося не з його вини. (ст. 803 ЦК України)

    Наймач зобов'язаний відшкодувати шкоду, завдану іншій особі у зв'язку з використанням транспортного засобу (ст. 804 ЦК України).

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    6.2%

    Добрый день!

    Вы имеете права сдавать в аренду принадлежащее Вам имущество как физическое лицо ( то есть для этого не обязательно быть предпринимателем). Арендные правоотношения в таком случае регулируются Главой 58 Гражданского кодекса Украины. Согласно Налогового кодекса Украины физические лица обязаны уплачивать доход от предоставления имущества в аренду (статья 164.2 Налогового Кодекса). Ставка налога -18 % (ст.167.1 Налогового кодекса). Плательщик налогов - физическое лицо- должен самостоятельно уплачивать налог и подать годовую Декларацию об имущественном положении и доходах, по итогам отчетного налогового года.( ст.168.2.1). Декларация подается до 1 мая следующего за отчетным года. Налог, расчитанный плательщиком самостоятельно и заявленный в Декларации должен быть уплочен не позднее 1 августа следующего за отчетным года. Если договор будет заключаться с юридическим лицом или физическим лицом-предпринимателем, то удержание налогов может осуществляться им как налоговым агентом (зависит от условий договора), тогда Декларацию подавать не нужно, расчитывать налог не нужно, так как все это будет делать налоговый агент).

    Бланк Декларации при необходимости можно получить непосредственно в своей налоговой, также налоговая обязана разъяснить порядок ее заполнения(бесплатно), если нужно, то и помочь посчитать размер налога, объяснить, на какой счет платить.

    Кроме того, с доходов также уплачивается военный сбор 1,5 %. Это временная норма, но пока она действует (п.16-1 Иных переходных положений Налогового кодекса). Оплачивается одновременно с налогом с доходов физических лиц.

    договора необходимо заверять нотариально , если это не юр.лица налоги оплачиваете вы лично , так как они не могут быть налоговым агентом.

    в дальнейшем нужно решить вопрос с ФОП 3 (5 ИЛИ 3% ОТ ДОХОДА который зайдет на счет ФОП)

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    6.2%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, В'ячеслав!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 319. Здійснення права власності

    1. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

    2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

    3. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

    Стаття 320. Використання власником свого майна для здійснення підприємницької діяльності

    1. Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

    ПО ВАШИМ ПИТАННЯМ:

    1) Если сдавать от 3 авто в аренду, нужно ли регистрировать ФЛП или ООО. - Ви можете здійснювати таку діяльність як звичайна фізична особа (без статусу суб'кта господарювання) або відкрити ФОП (3 група єдиного податку)

    2) И как обходиться с налогообложением? (Обязан ли я платить налог). - якщо зареєструєте ФОП, то уникнути сплати податків не вийде, так як кошти від здачі авто в оренду будуть надходити на ваш підприємницький рахунок. Крім того, доведеться думати про ведення підприємницької діяльності, здання податкової звітності та можливі перевірки.

    Тому раджу здавати авто в оренду як звичайна фізична особа (без статусу суб'кта господарювання).

    У такому випадку Ви можете спокійно отримувати гроші на ваш особистий рахунок, у тому числі валютний. Банк не перевіряє факт сплати податків та не передає у податкову інформацію про надходження коштів на ваш особистий рахунок, оскільки така інформація про грошові операції фізичних осіб у банках України надійно захищена ст. 60-62 Закону України «Про банки та банківську діяльність». Банківська таємниця не дозволяє працівникам податкової служби довільно дізнатися про суми коштів, отримані власниками рахунків.

    Якщо банк у рамках фінмоніторингу запросить у Вас документи, що підтверджують походження коштів, а Ви не зможете їх надати, то банк матиме право заблокувати ваш рахунок або взагалі розірвати з Вами договір (накласти штраф – ні).

    Але головне – переконати банк, що кошти легальні та надходять Вам із законних джерел. Документальним підтвердженням цього для Вас будуть договори оренди.

    3) Так же интересует нужно ли заверять договор Аренды нотариально? - так. Відповідно до ч. 2 ст. 799 ЦК України договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню

    4) Где возможно обсудить (узнать) все нюансы с договором Аренды? - можу підготувати для Вас такий договір.

    Якщо потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

    Ось зразок такого договору.

    ДОГОВІР № ___

    оренди легкового автомобіля

    «___» ___ 20 __ р.___

    (найменування населеного пункту)

    Громадянин України ___,

    (прізвище, ім'я та по батькові Орендодавця)

    який проживає за адресою: ___

    ___,

    (місце проживання)

    (надалі іменується «Орендодавець»), з однієї сторони,

    та

    Виконавчий комітет ___ ради, (надалі іменується «Орендар») в особі ___,

    (посада, прізвище, ім'я, по батькові)

    який діє на підставі Статуту ___ територіальної громади, з іншої сторони, (в подальшому разом іменуються «Сторони», а кожна окремо – «Сторона») уклали цей Договір оренди легкового автомобіля (надалі іменується «Договір») про таке:

    1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

    1.1. В порядку та на умовах, визначених цим Договором, Орендодавець зобов’язується передати за плату Орендареві у строкове користування‚ а Орендар зобов'язується прийняти у строкове користування легковий автомобіль, що визначений у цьому Договорі (надалі іменується «орендований автомобіль» або «автомобіль») та зобов’язується сплачувати Орендодавцеві відповідну орендну плату.

    1.2. Відомості про орендований автомобіль:

    1.2.1. Марка, технічні характеристики та рік випуску : ___.

    1.2.2. Номерний знак: ___.

    1.2.3. Технічний стан автомобіля: ___ ___.

    1.2.4. Оціночна вартість автомобіля складає : (цифрами та прописом).

    1.3. Право власності Орендодавця на автомобіль підтверджується ___ ___.

    2. ЦІЛЬОВЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ ОРЕНДОВАНОГО АВТОМОБІЛЯ

    2.1. Орендар бере зобов’язання використовувати орендований автомобіль виключно для виконання службових завдань (повноважень) посадовими особами Виконавчого комітету ___ ради, у т.ч. для перевезень дрібних речей, загальною вагою не більше ніж (цифрами та прописом) кг.

    3. ПОРЯДОК ПЕРЕДАЧІ ОРЕНДОВАНОГО АВТОМОБІЛЯ

    У КОРИСТУВАННЯ ОРЕНДАРЕВІ

    3.1. Орендований автомобіль передається Орендареві у користування упродовж ___ днів після набрання чинності цим Договором.

    3.2. Передання орендованого автомобіля Орендодавцем у користування Орендареві оформлюється за фактом відповідної передачі із складенням Акту передачі-приймання, який підписується Сторонами та скріплюється печаткою Орендаря.

    4. СТРОК КОРИСТУВАННЯ ОРЕНДОВАНИМ АВТОМОБІЛЕМ

    4.1. Строк користування орендованим автомобілем складає ___ місяців і завершується «___» ___ 20__ р.

    5. ОРЕНДНА ПЛАТА ТА РОЗРАХУНКИ ЗА ДОГОВОРОМ

    5.1. Орендна плата встановлюється у розмірі ___ грн. за кожен місяць строку користування орендованим автомобілем.

    5.2. Орендна плата виплачується готівкою через касу Орендаря або за заявою Орендодавця в безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів на рахунок останнього в установі банку не пізніше ___ числа кожного ___ місяця.

    5.3. Розмір орендної плати підлягає перегляду у випадку зміни мінімального розміру заробітної плати на таких умовах ___ ___.

    5.4. Будь-які інші платежі‚ що не були визначені цим Договором‚ сплаті Сторонами одна одній не підлягають.

    6. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ОРЕНДОДАВЦЯ

    6.1. Орендодавець за цим Договором зобов’язується:

    6.1.1. в порядку, визначеному цим Договором, надати в користування Орендареві орендований автомобіль, у технічно справному стані;

    6.1.2. здійснювати капітальний ремонт та поточне технічне обслуговування орендованого автомобіля за власний рахунок;

    6.2. Орендодавець за цим Договором має право:

    6.2.1. вимагати своєчасної та повної сплати Орендарем орендної плати, визначеної цим Договором;

    6.2.2. перевіряти технічний стан орендованого автомобіля, з попереднім завчасним (не раніше ніж за 7 (сім) календарних днів) повідомленням Орендаря.

    7. ПРАВА ТА ОБОВЯЗКИ ОРЕНДАРЯ

    7.1. Орендар за цим Договором зобов’язується:

    7.1.1. використовувати орендований автомобіль за призначенням, визначним пунктом 2.1 цього Договору;

    7.1.2. своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату;

    7.1.3. упродовж строку користування орендованим автомобілем підтримувати його у належному технічному стані (здійснювати профілактичне обслуговування та поточний ремонт, проводити заміну необхідних деталей), а також нести усі пов’язані із цим витрати;

    7.1.4. упродовж строку користування орендованим автомобілем здійснювати за власний рахунок його заправлення паливно-мастильними матеріалами;

    7.1.5. усувати пошкодження орендованого автомобіля та/чи відшкодовувати збитки, завдані у зв’язку із втратою орендованого автомобіля,якщо такі пошкодження або втрата сталися з вини Орендаря;

    7.1.6. нести витрати, пов’язані із використанням орендованого автомобіля, у тому числі й ті, що стосуються сплати податків та інших обов’язкових платежів;

    7.1.7. не здавати орендований автомобіль в суборенду без письмової на те згоди Орендодавця;

    7.1.8. надати Орендодавцю на його вимогу, але не частіше ніж один раз на півроку необхідну інформацію щодо технічного стану орендованого автомобіля‚ що була документально зафіксована відповідною службою автомобільного сервісу.

    7.2. Орендар за цим Договором має право:

    7.2.1. користуватися орендованим автомобілем на власний розсуд, враховуючи обмеження, визначені цим Договором;

    7.2.2. першочергової купівлі орендованого автомобіля у разі його відчуження Орендодавцем за умови належного виконання Орендарем своїх обов’язків за цим Договором;

    7.2.3. укладати від свого імені без згоди Орендодавця договори перевезення, а також інші договори відповідно до призначення транспортного засобу.

    8. ПОРЯДОК ПОВЕРНЕННЯ АВТОМОБІЛЯ ОРЕНДОДАВЦЮ

    8.1. Автомобіль підлягає поверненню Орендодавцеві не пізніше (цифрами та прописом) днів після закінчення строку користування орендованим автомобілем, визначеного пунктом 4.1 цього Договору, у справному стані з урахуванням відповідного фізичного зносу‚ що виник за період експлуатації автомобіля.

    8.2. Повернення автомобіля відбувається за участі Сторін і оформлюється відповідним Актом передачі-приймання.

    9. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ЗА ПОРУШЕННЯ УМОВ ДОГОВОРУ

    9.1. У випадку порушення Договору Сторона несе відповідальність, визначену цим Договором та чинним законодавством України.

    9.1.1. Порушенням Договору вважається його невиконання або неналежне виконання чи виконання з порушенням умов, визначених цим Договором.

    9.1.2. Сторона звільняється від відповідальності за порушення зобов’язань за цим Договором, якщо вона доведе, що таке порушення сталося внаслідок дії непереборної сили або випадку.

    9.1.3. У разі виникнення обставин, зазначених у підпункті 9.1.2. цього Договору, Сторона, яка не може виконати зобов’язання, передбачені цим Договором, повідомляє іншу Сторону про настання, прогнозований термін дії та припинення вищевказаних обставин не пізніше (цифрами та прописом) днів з дати їх настання та припинення. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення позбавляє Сторону права на звільнення від виконання своїх зобов'язань у зв’язку із виникненням обставин, зазначених у пункті 9.1.2. цього Договору.

    9.2. Орендар згідно із цим Договором несе таку відповідальність:

    9.2.1. за прострочення сплати орендних платежів сплачує пеню в розмірі ___ % від суми боргу за кожен день прострочення;

    9.2.2. за нецільове використання орендованого автомобіля сплачує неустойку в розмірі ___ % від його оціночної вартості;

    9.2.3. за несвоєчасне повернення Орендодавцеві автомобіля сплачує неустойку в розмірі ___ % від оціночної вартості автомобіля за кожен день прострочення.

    9.3. Орендодавець згідно із цим Договором несе таку відповідальність:

    9.3.1. за несвоєчасну передачу автомобіля у користування Орендареві сплачує неустойку в розмірі ___ % за кожен день прострочення.

    10. ДІЯ ДОГОВОРУ

    10.1. Цей Договір підписується Сторонами, скріплюється печаткою Орендаря та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

    10.2. Цей Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його нотаріального посвідчення.

    10.3. Строк цього Договору починає обчислюватися з моменту, визначеного у пункті 10.2 цього Договору.

    10.4. Закінчення строку цього Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору.

    10.5. Якщо інше прямо не передбачено цим Договором або чинним законодавством України, зміни у цей Договір можуть бути внесені тільки за домовленістю та взаємною згодою Сторін, про що складається додаткова угода до цього Договору.

    10.6. Зміни до цього Договору набирають чинності з моменту належного оформлення Сторонами відповідної додаткової угоди, якщо інше не встановлено додатковою угодою, цим Договором або чинним законодавством України.

    10.7. Якщо інше прямо не передбачено цим Договором або чинним законодавством України, цей Договір може бути розірваний тільки за домовленістю Сторін, про що складається додаткова угода до цього Договору.

    10.8. Цей Договір вважається розірваним з моменту належного оформлення Сторонами відповідної додаткової угоди до цього Договору, якщо інше не встановлено додатковою угодою, цим Договором або чинним законодавством України.

    11. ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

    11.1. Усі спори Сторін за цим Договором, за якими не було досягнуто згоди шляхом переговорів, вирішуються у судовому порядку відповідно до чинного законодавства України.

    12. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

    12.1. Усі правовідносини, що виникають з цього Договору або пов’язані з ним, у тому числі пов’язані із дійсністю, укладенням, виконанням, зміною та припиненням цього Договору, тлумаченням його умов, визначенням наслідків недійсності або порушення Договору, регулюються цим Договором та відповідними нормами чинного законодавства України, а також звичаями ділового обороту, які застосовуються до таких правовідносин на підставі принципів добросовісності, розумності та справедливості.

    12.2. Після набрання чинності цим Договором всі попередні переговори за ним, листування, попередні договори, протоколи про наміри та будь-які інші усні або письмові домовленості Сторін з питань, що так чи інакше стосувалися цього Договору, втрачають юридичну силу, але можуть враховуватися при тлумаченні Сторонами умов цього Договору.

    12.3. Сторони несуть повну відповідальність за правильність вказаних ними у цьому Договорі реквізитів та зобов’язуються своєчасно (не пізніше 5 (п’яти) календарних днів) у письмовій формі повідомляти іншу Сторону про їх зміну, а у разі неповідомлення чи несвоєчасного повідомлення несуть ризик настання пов’язаних із ним несприятливих наслідків.

    12.4. Відступлення права вимоги та/чи переведення боргу за цим Договором однією із Сторін третім особам допускається виключно за умови письмового погодження цього із іншою Стороною.

    12.5. Додаткові угоди та додатки до цього Договору є його невід’ємними частинами і мають юридичну силу за умови, якщо вони були підписані Сторонами, скріплені печаткою Орендаря та були належним чином нотаріально посвідчені.

    12.6. Цей Договір укладено на (цифрами та прописом) аркушах, з яких (цифрами та прописом) аркушів основного тексту та (цифрами та прописом) аркушів додатку у кількості (цифрами та прописом) примірників, з розрахунку по одному примірнику для кожної із Сторін, які мають однакову юридичну силу.

    13. РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН

    ОРЕНДОДАВЕЦЬ

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___/___/

    ОРЕНДАР

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___

    ___/___/

    м. п.

    Місто ___, ___ року.

    Цей договір посвідчено мною, ___, приватним нотаріусом ___ міського нотаріального округу. Договір підписано сторонами у моїй присутності. Особу сторін встановлено, їх дієздатність перевірено.

    Зареєстровано в реєстрі за № ___

    Стягнуто плату ___

    Приватний нотаріус

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Леонова Ирина
    10.8%
    Леонова Ирина 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте!

    На ваши вопросы могу сообщить следующее

    1.Если сдавать от 3 авто в аренду, нужно ли регистрировать ФЛП или ООО. И как обходиться с налогообложением? - арендодателем может быть физлицо как ФОП, так и без регистрации предпринимателем. Если арендодатель физ.лицо без статуса ФОП передает в аренду авто юридическому лицу, то в этом случае ответственным за начисление и уплату налогов физического лица является арендатор. Доход от такой аренды облагается налогом по ставке НДФЛ 18%. Также из дохода от предоставления в аренду имущества удерживается военный сбор по ставке 1,5%. Если арендодатель ФОП, то налоги он платит самостоятельно - 5% от дохода и ЕСВ, если .выбрать 3 группу, например.

    2.Так же интересует нужно ли заверять договор Аренды нотариально? - При аренде автомобиля с физлицом договор аренды ОБЯЗАТЕЛЬНО заключают в письменной форме и нотариально удостоверяют. Если с субъектом предпринимательской деятельности, то письменный договор можна не заверять.

    3.Где возможно обсудить (узнать) все нюансы с договором Аренды? - обращайтесь. обсудим все нюансы. через кнопку "обратиться" в моем профиле возле фото.

    Успехов Вам!

    С уважением, адвокат Ирина Л.

    Костромина Виктория

    Если сдавать от 3 авто в аренду, нужно ли регистрировать ФЛП или ООО. не обязательно , лучше флп - так как меньше налогов

    И как обходиться с налогообложением? (Обязан ли я платить налог). налоги платить обязаны с дохода

    Так же интересует нужно ли заверять договор Аренды нотариально? обязательно для физлиц , так же будут акты приема передачи авто , но договор должен быть - так как в нем прописываются все условия и нюансы и договор у нотариуса уже есть готовый - но можете внести свои условия которые не противоречат законодательству

    Где возможно обсудить (узнать) все нюансы с договором Аренды? обращайтесь - детально проконсультирую


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України