Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 14 января 2022, вопрос №54481 150₴

Как защитить воспитателя от увольнения?

У одной из мам в детском саду возник конфликт с воспитателем и она требует отстранить ее от работы. Остальные родители довольны воспитателем и хотят ее как то защитить. Что нам,родителям можно сделать в данной ситуации, чтобы предотвратить увольнение воспитателя?

Ответы юристов (9)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    26.7%
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Вітаю!

    По-перше, відсторонення від роботи та звільнення - це різні речі, які мають різні підстави та наслідки. Відповідно до статті 46 КЗпП України відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння; відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством. Відсторонення від роботи керівників підприємств, установ та організацій військовим командуванням допускається у випадках, визначених Законом України "Про правовий режим воєнного стану".

    Тобто, для відсторонення необхідним є наявність передбаченої законом причини, а також відповідне розпорядче підтвердження керівництва - наказ про відсторонення, який можна оскаржити.

    Звільнити працівника роботодавець без причин не має права, оскільки статтями 40, 43, 43-1 КЗпП України чітко визначені підстави для звільнення з ініціативи роботодавця, зокрема, систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення (можлива причина). Як варіант, до особи спершу може бути застосована догана як захід стягненя, відповідно до статті 147 КЗпП України.

    Якщо особа заявляє керівництву про якісь випадки порушення посадових обов'язків працівником дитячого садку, проте Ви та інші батьки маєте іншу думку на цей рахунок та заперечуєте відповідні факти, можете звернутися до керівництва дитячого садку зі зверненням щодо заперечення відповідних фактів, проте основні засоби захисту своїх трудових прав, в разі їх порушення, повинен вживати сам працівник.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте, Елена!

    Чтобы уволить человека, в том числе воспитателя, нужны обьективные на это причины и основания.

    Я их не вижу. Но если Вы действительно хотите повлиять на ситуацию, советую Вам подать на имя директора груповое обращение с требованием не увольнять воспитателя.

    Если нужна помощь, обращайтесь!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Елена!

    Если Вы и группа родителей, хотите поддержать воспитателя, то рекомендую Вам подать в её поддержку коллективное заявление на имя заведующей детским садом о том, что воспитатель надлежащим образом исполняет свои трудовые обязанности, что у Вас т к ней претензий, а написанная ранее на неё жалоба, подана по причине неприязненных отношений, что просите не принимать её во внимание.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Звільнити вихователя може директор закладу на підставі порушень ,які виявить службове розслідування за результатами висновкі комісії з органів управління освітою ,таких ,як :

    Управління освіти та науки міста та області.

    Державна служба якості освіти.

    Але для їх перевірок закладу потрібні підстави

    Наприклад якщо батьки дитини письмово повідомлять про ті чи інші порушення ,то вказані органи зберуть комісію і вийдуть з перевіркою. Батьки можуть колективно подати пояснення комісії зі своєю позицією . За результатами перевірки складається акт про відповідність займаній посаді.

    На період перевірки працівника мають відсторонити до остатосного рішення.

    Звільнити працівника роботодавець без причин не має права, оскільки статтями 40, 43, 43-1 КЗпП України чітко визначені підстави для звільнення з ініціативи роботодавця, зокрема, систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення (можлива причина). Як варіант, до особи спершу може бути застосована догана як захід стягненя, відповідно до статті 147 КЗпП України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    "ПОЛОЖЕННЯ про заклад дошкільної освіти"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2003-%D0%B...

    "36. Педагогічні працівники закладів дошкільної освіти у партнерстві з батьками або іншими законними представниками дитини забезпечують єдність навчання, виховання і розвитку вихованців у рамках освітнього процесу, створюють безпечне освітнє середовище, вільне від будь-яких проявів насильства та булінгу (цькування).

    Учасники освітнього процесу взаємодіють на основі поваги один до одного, дотримання правил внутрішнього розпорядку закладу дошкільної освіти та цього Положення.

    Залучення вихованців під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з виконанням освітньої програми, забороняється.

    37. Права, обов’язки та соціальні гарантії інших працівників закладу дошкільної освіти регулюються трудовим законодавством та трудовими договорами...

    44. Колегіальним постійно діючим органом управління закладом дошкільної освіти є педагогічна рада, повноваження якої визначаються установчими документами відповідного закладу. Керівник закладу дошкільної освіти є головою педагогічної ради.

    45. Педагогічна рада створюється в усіх закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності за наявності не менше трьох педагогічних працівників. Для закладів дошкільної освіти з однією - двома групами може утворюватися одна педагогічна рада на кілька закладів.

    До складу педагогічної ради закладу дошкільної освіти входять усі педагогічні працівники закладу, медичні працівники, інші спеціалісти. До складу педагогічної ради закладу дошкільної освіти можуть входити голови батьківських комітетів, фізичні особи, які провадять освітню діяльність у сфері дошкільної освіти.

    На засідання педагогічної ради можуть бути запрошені представники громадських об’єднань, педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, батьки або особи, які їх замінюють. Особи, запрошені на засідання педагогічної ради, мають право дорадчого голосу.

    46...Педагогічна рада закладу дошкільної освіти:...

    розглядає питання вдосконалення організації освітнього процесу в закладі;".

    Принятие решения зависит от руководства детского сада и от управления образования местной государственной администрации.

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/page#T...(:

    "Стаття 54. Права та обов’язки педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу...

    2. Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов’язані:...

    дотримуватися педагогічної етики;

    поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу;...

    захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти, запобігати вживанню ними та іншими особами на території закладів освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам;..

    повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком якого вони були особисто або інформацію про які отримали від інших осіб, вживати невідкладних заходів для припинення булінгу (цькування)...".

    Закон Украины "Про дошкільну освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2628-14#Text):

    "Стаття 29. Права та обов'язки педагогічних працівників у сфері дошкільної освіти

    Права та обов'язки педагогічних працівників у сфері дошкільної освіти визначаються Законом України "Про освіту", цим Законом та іншими нормативно-правовими актами...

    Стаття 36. Права та обов'язки батьків або осіб, які їх замінюють

    1. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право:...

    звертатися до відповідних органів управління освітою з питань розвитку, виховання і навчання своїх дітей;

    захищати законні інтереси своїх дітей у відповідних державних органах і суді;..".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#T...):

    "Стаття 150. Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини..

    2. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток...

    Стаття 154. Права батьків по захисту дитини

    1. Батьки мають право на самозахист своєї дитини, повнолітніх дочки та сина.

    2. Батьки мають право звертатися до суду, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом прав та інтересів дитини, а також непрацездатних сина, дочки як їх законні представники без спеціальних на те повноважень.

    3. Батьки мають право звернутися за захистом прав та інтересів дітей і тоді, коли відповідно до закону вони самі мають право звернутися за таким захистом.".

    Закон Украины "Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text):

    "Стаття 10. Право на захист від усіх форм насильства...

    Дисципліна і порядок у сім’ї, навчальних та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що грунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини...

    Працівники закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури і спорту, оздоровлення та відпочинку, які контактують з дітьми, повинні бути ознайомлені з інформацією про захист дітей від усіх форм насильства, у тому числі домашнього насильства, експлуатації, найгірших форм дитячої праці або інших проявів жорстокого поводження з дитиною.

    Стаття 12. Права, обов’язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини...

    Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини,...

    Держава надає батькам або особам, які їх замінюють, допомогу у виконанні ними своїх обов’язків щодо виховання дітей, захищає права сім’ї, сприяє розвитку системи послуг з підтримки сімей з дітьми та мережі дитячих закладів...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про заклад дошкільної освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2003-%D0%B...):

    "36. Педагогічні працівники закладів дошкільної освіти у партнерстві з батьками або іншими законними представниками дитини забезпечують єдність навчання, виховання і розвитку вихованців у рамках освітнього процесу, створюють безпечне освітнє середовище, вільне від будь-яких проявів насильства та булінгу (цькування)...

    38. Педагогічні та інші працівники закладу дошкільної освіти несуть відповідальність за збереження життя, фізичного і психічного здоров’я вихованців згідно із законом...".

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text)6

    "Стаття 41. Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов

    Крім підстав, передбачених статтею 40 цього Кодексу, трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний також у випадках:...

    3) вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи;...".

    Считаю, что защите подлежит не воспитатель, а ребенок, в защиту которого действует его мама. Необходимо знать основания, действительные обстоятельства жалоб и требования мамы, чтобы объективно дать оценку законности жалоб и принятия мер к воспитателю.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    У одной из мам в детском саду возник конфликт с воспитателем и она требует отстранить ее от работы. Остальные родители довольны воспитателем и хотят ее как то защитить. Что нам,родителям можно сделать в данной ситуации, чтобы предотвратить увольнение воспитателя?

    Чтобы уволить или отстранить - работника, нужны объективные причины и основания. Просто так єто невозможно . Так что пока Вам нечего переживать

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Життя і здоров'я, гідність особистості, особиста недоторканність, честь і добре ім'я, ділова репутація і ряд інших особистих немайнових прав і інших нематеріальних благ належать громадянину від народження або в силу закону, вони є невідчужуваними і не передається іншим способом. Чинним законодавством передбачений захист даного об'єкта.

    Якщо громадянину завдано моральної шкоди (фізичні або моральні страждання) діями, що порушують його особисті немайнові права або посягають на належні громадянину інші нематеріальні блага, а також в інших випадках, передбачених законом, суд може покласти на порушника обов'язок грошової компенсації зазначеного шкоди.

    При визначенні розмірів компенсації моральної шкоди суд бере до уваги ступінь вини порушника та інші заслуговують на увагу обставини. Суд повинен також враховувати ступінь фізичних і моральних страждань, пов'язаних з індивідуальними особливостями особи, якій завдано шкоду.

    Крім того, ви доросла людина і звертатися в таких ситуаціях до завідуючої або в інші інстанції часом не тільки марно, але й недоречно. Предалагает вам, в разі подібної ситуації, вказати батькові на наявність свідка даного випадку і запропонувати йому або вибачитися публічно, або дочекатися повістки в суд. Вважаю, ваші шанси на успішний результат справи досить великі.

    Також варто подбати про докази у разі потенційного суду а саме фіксації подій, так як особа працює у соціуму то не зайвим буде у соц мережах та перед керівництвом надавати позитивні відгуки та рекомендації, також письмове звернутися зав дитячого садочка з пропозицією нагороди грамоти, похвали тощо.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Конфлікт з матір'ю дитини не є підставою для відсторонення або звільнення вихователя з ініціативи роботодавця. Однак, роботодавець може перевести цього вихователя до іншої групи.

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 32. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці

    Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

    Однак, зверніть увагу на права батьків дітей, які відвідують дитячий садок, та права і обов'язки педагогів, які працюють з цими дітьми у садочку.

    Закон України "Про дошкільну освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2628-14/conv#n...):

    Стаття 36. Права та обов'язки батьків або осіб, які їх замінюють

    1. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право:

    вибирати заклад дошкільної освіти та форму здобуття дитиною дошкільної освіти;

    обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування закладу дошкільної освіти;

    звертатися до відповідних органів управління освітою з питань розвитку, виховання і навчання своїх дітей;

    захищати законні інтереси своїх дітей у відповідних державних органах і суді;

    бути на громадських засадах асистентом дитини з особливими освітніми потребами або визначити особу, яка виконуватиме обов’язки асистента дитини.

    Стаття 29. Права та обов'язки педагогічних працівників у сфері дошкільної освіти

    Права та обов'язки педагогічних працівників у сфері дошкільної освіти визначаються Законом України "Про освіту", цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

    Закон України "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/conv#n...):

    Стаття 54. Права та обов’язки педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу

    1. Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники мають право на:

    справедливе та об’єктивне оцінювання своєї професійної діяльності;

    захист професійної честі та гідності;

    захист під час освітнього процесу від будь-яких форм насильства та експлуатації, у тому числі булінгу (цькування), дискримінації за будь-якою ознакою, від пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю.

    2. Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов’язані:

    сприяти розвитку здібностей здобувачів освіти, формуванню навичок здорового способу життя, дбати про їхнє фізичне і психічне здоров’я;

    дотримуватися педагогічної етики;

    поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учасників освітнього процесу;

    настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства;

    захищати здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти, запобігати вживанню ними та іншими особами на території закладів освіти алкогольних напоїв, наркотичних засобів, іншим шкідливим звичкам;

    додержуватися установчих документів та правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, виконувати свої посадові обов’язки;

    повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком якого вони були особисто або інформацію про які отримали від інших осіб, вживати невідкладних заходів для припинення булінгу (цькування).

    ПОЛОЖЕННЯ про заклад дошкільної освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2003-%D0%B...):

    36. Педагогічні працівники закладів дошкільної освіти у партнерстві з батьками або іншими законними представниками дитини забезпечують єдність навчання, виховання і розвитку вихованців у рамках освітнього процесу, створюють безпечне освітнє середовище, вільне від будь-яких проявів насильства та булінгу (цькування).

    Учасники освітнього процесу взаємодіють на основі поваги один до одного, дотримання правил внутрішнього розпорядку закладу дошкільної освіти та цього Положення.

    Залучення вихованців під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з виконанням освітньої програми, забороняється.

    38. Педагогічні та інші працівники закладу дошкільної освіти несуть відповідальність за збереження життя, фізичного і психічного здоров’я вихованців згідно із законом.

    47. У закладі дошкільної освіти можуть діяти органи самоврядування працівників такого закладу, органи батьківського самоврядування, інші органи громадського самоврядування учасників освітнього процесу.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України