Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 15 января 2022, вопрос №54517 100₴

После дарения Владельцем ½ квартиры родственнику, какие документы должны быть у Владельца квартиры после осуществления сделки дарения?

Здравствуйте! Моя мама Владелица квартиры на основании Договора-дарения подарила 1/2 квартиры моей сестре. У сестры есть Договор-дарения, на основании которого она является Владелицей 1/2 квартиры и эта сделка зарегистрирована в госреестре. А какие документы должны быть у моей мамы, как у Владельца оставшейся на ней 1/2 квартиры.

Ответы юристов (8)

    Катюха Инесса Сергеевна
    30%
    Катюха Инесса Сергеевна 2 года назад

    Юрист, г. Зеленодольск, 14 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, у нее остаются те документы, которые были на момент сделки.Можно взять Інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав по объекту - по квартире, где будут прописаны собственники и их документы на право собственности.Эта справка берется в ЦНАП (60 грн) или Онлайн будинок юстиції (30 грн), с помощью электронно-цифровой подписи.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Мамі вашій, як власнику необхідно мати свідоцтво про право власності на належну їй 1/2 частину майна і витяг з реєстру речових прав видається в ЦНАПІ, де вказано яким обсягом майна вона продовжує володіти.

    За бажанням може зберегти копію договору дарування майна родичу.

    На своє майно треба мати свідоцтво про право на власність і витяг з реєстру речових прав.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    Для начала стоит разобраться, что представляет собой термин «право собственности на недвижимое имущество» и когда оно возникает. Это право юридического или физического лица, пользоваться и распоряжаться имуществом на свое личное усмотрение. Право собственности подтверждается правоустанавливающим документом.

    Существует много видов правоустанавливающих документов. Это зависит от вида имущества и способа приобретения недвижимости, поэтому в основном это различные договоры и свидетельства. В редких случаях таким документом является также решение суда.

    Итак, правоустанавливающим документом может быть свидетельство:

    • О праве собственности (для приватизированных и инвестиционных квартир)
    • О праве на наследство по завещанию или по закону
    • О праве собственности на долю в общем имуществе супругов
    • О приобретении недвижимости с публичных торгов

    Также право на имущество удостоверяют договора:

    • Купли-продажи жилья
    • Дарения
    • Мены
    • Пожизненного содержания

    Право собственности на недвижимость возникает в момент его государственной регистрации. То есть заключение договора купли-продажи еще не означает, что покупатель уже является собственником квартиры. Для этого необходимо зарегистрировать сделку у Государственного реестра имущественных прав и оформить свидетельство о праве собственности.

    Согласно Закону Украины № 1952-15 «О государственной регистрации прав на недвижимое имущество и их отягощений» государственная регистрация является официальным признанием и подтверждением государством факта получения прав на недвижимость, его изменения или прекращения. Соответственно, права собственности на купленную квартиру возникают со дня такой регистрации.

    Таким образом, главным правоустанавливающим документом на квартиру, подтверждающим права собственника, является выписка из Госреестра.

    Вывод:

    Ваша мама должна иметь выписку из Госреестра.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Марина!

    Право власності підтверджується правовстановлюючим документом. Існує багато видів правовстановлюючих документів. Все залежить від виду майна і способу придбання нерухомості.

    Отже, правовстановлюючими документами на будинок (квартиру) є:

    • договори, на підставі, яких набувається право власності (купівлі-продажу, дарування, міни);
    • свідоцтво про право власності, видане органом приватизації наймачам житлових приміщень у державному та комунальному житловому фонді;
    • свідоцтво про право власності на нерухоме майно, видане до 1 січня 2013 року органом місцевого самоврядування або місцевою державною адміністрацією;
    • свідоцтво про право на спадщину, видане нотаріусом чи консульською установою України;
    • свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя, видане нотаріусом або консульською установою України;
    • судове рішення, що набрало законної сили, щодо набуття права власності на нерухоме майно;
    • інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують набуття права власності на нерухоме майно.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день!

    Тот же договор дарения, что и у сестры.

    Вытяг с реестру прав собственности, где указано, что доля мамы в квартире равна 1/2.

    Этих двух документов достаточно для подтверждения доли мамы и ее прав на эту долю.

    Если остались вопросы, набирайте.

    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12/page#...):

    "ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій

    Глава 1. Основні правила посвідчення правочинів...

    2. Кількість примірників правочину

    2.1. Письмові правочини, що посвідчуються нотаріально, виготовляються нотаріусом не менше ніж у двох примірниках, один з яких залишається у матеріалах нотаріальної справи.

    2.2. Усі примірники підписуються учасниками правочину та мають силу оригіналу, у тому числі примірник, який зберігається у справах нотаріуса.

    2.3. Посвідчувальний напис вчинюється на всіх примірниках правочину.

    2.4. На бажання сторін договору кожній із них видається по одному примірнику, про що зазначається у тексті договору.".

    Закон Украины "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#n10):

    "Стаття 2. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    1) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;..".

    У мамы должны быть:

    1. Договор дарения квартиры в пользу мамы, по которому она является одариваемой;

    2. Договор дарения 1/2 квартиры в пользу дочери, по которому мама является дарителем.

    Что касается "регистрации сделки в реестре": во-первых, в Госреестре вещных прав на недвижимое имущество регистрации подлежит не сделка (договор), а вещное право - право собственности на это недвижимое имущество, сведений о договоре структура Госреестра не предусматривает; во-вторых, регистрация права собственности на недвижимое имущество является обязательной и совершается, в частности, нотариусом одновременно с нотариальным удостоверением договора; в-третьих, получение информации из Госреестра является правом собственника - информационная справка из Госреестра подтверждает право собственности, но не заменяет, не является правоустанавливающим документом (договором), как я считаю.

    Пуха Наталія ТендерОк
    30%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відповідно до підпункт 1.2 пункту 1 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 документами що посвідчують право власності:

    на житловий будинок, квартиру, дачу, садовий будинок, гараж, інші будівлі і споруди, що відчужуються, може бути підтверджено, зокрема, одним з таких документів або їх дублікатів:

    нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу, пожертви, довічного утримання (догляду), ренти, дарування, міни, спадковим договором;

    свідоцтвом про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів (аукціонів); свідоцтвом про придбання заставленого майна на аукціоні (публічних торгах);

    свідоцтвом про право власності на об'єкти нерухомого майна; свідоцтвом про право на спадщину; свідоцтвом про право власності на частку в спільному майні подружжя;

    договором про поділ спадкового майна; договором про припинення права на утримання за умови набуття права на нерухоме майно;

    договором про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно;

    договором про виділення частки в натурі (поділ); іпотечним договором, договором про задоволення вимог іпотекодержателя, якщо умовами таких договорів передбачено передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки;

    рішенням суду;

    договором купівлі-продажу, зареєстрованим на біржі, укладеним відповідно до вимог законодавства, за наявності відмітки на ньому про реєстрацію відповідних прав тощо.

    Тобто договір і витяг є цілком достатні для вашої сестри.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    А какие документы должны быть у моей мамы, как у Владельца оставшейся на ней 1/2 квартиры. - після оформлення дарування квартира буде належати вашій мамі та сестрі на праві спільної часткової власності (у кожної 1/2 частки). При посвідченні договору нотаріус вилучив у вашої мами правоввстановлюючий документ на квартиру та повинен був провести державну реєстрацію права спільної часткової власності одночасно на дарувальника та обдарованого з видачею кожному співвласнику Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (на 1/2 частки).

    Всього добрго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы

Доброго дня таке питання якщо тітка намагалась переписати хату в якій приписана я і брат але так і не переписала це було 10 років тому люди які в тій хаті ще приписані частини свої віддали тій яка хотіла на себе переписати але вже в них закінчується термін дії того документу що вони передали свої частини Хата не приватизована і так як в ній ніхто не жив вона розсипається можна зрівнювати зі землею І нам тепер заявляють що ми мусимо виписатися з братом як нам було сказано всерівно забере держава і не получемо нічого що в такому випадку робити?

Доброго дня таке питання якщо тітка намагалась переписати хату в якій приписана я і брат але так і не переписала це було 10 років тому люди які в тій хаті ще приписані частини свої віддали тій яка хотіла на себе переписати але вже в них закінчується...

15 апреля 2024 Галина, г. Львов

1 ответ

Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України