Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 17 января 2022, вопрос №54592 100₴

Налоговый вычет: с момента прописки или с момента начала оплаты процентов?

Здравствуйте!
Плачу ипотеку на квартиру с мая 2021 года. Хочу податься на налоговую скидку (налоговый вычет).
Полностью подпадаю по правила получения вычета, но я поздно прописалась в квартире, за которую плачу ипотеку.

Прописалась в квартире, за которую плачу ипотеку только 16 ноября 2021 года (затупила, нужно было прописаться сразу).
Мой налоговый инспектор сказала подавать сумму процентов только с ноября, а не с мая, но тогда это сумма в 5 раз меньше будет.
Можно ли это как-то оспорить или как-то выйти из ситуации чтобы получить скидку за сумму процентов с мая?

Пункт из налогового кодекса:
"175.1. Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла."

Ответы юристов (5)

    Гончаренко Константин
    30%

    Доброго дня!

    У вас вказано :Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла." зокрема , а це означаэ , що можуть бути і інші правовстановлюючі документи окрім реєстрації в паспорті , які вкажуть на дату коли саме ви реально придбали квартиру та зареєстрували права на неї.

    ними можуть бути - договір купівлі продажу з датою фактичного посвідчення угоди нотаріусом з цієї дати ви стали власником квартири , а коли прописались це другорядне.

    також витяг з державного реєстру речових прав у формі довідки видається в цнапі , або онлайн https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1 - зареєструйтесь з ЕЦП (30 ГРН).

    у документах буде дата коли ви набули майно їх має прийняти податкова бо не лише реєстрація підтверджує право щодо майна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольго!

    Податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом – це сума, на яку дозволяється зменшити розмір сплаченого особою податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у зв’язку із оплатою нею процентів за користування іпотечним житловим кредитом.

    У випадку, якщо у кредитному договорі зазначена лише загальна сума, що підлягає сплаті, і не розмежовано її на тіло кредиту та проценти до сплати, то у платника податків відсутні підстави для отримання податкової знижки.

    Так, відповідно до пп. 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 та п. 175.1 ст. 175 розділу IV Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

    Згідно із п. 175.4 ст. 175 Податкового кодексу України право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно з ст. 175, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

    • об’єкт житлової іпотеки придбавається;
    • збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

    У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

    Отримати податкову знижку за користування іпотечним житловим кредитом можна за наявності наступних умов:

    1. Користувач іпотечного житлового кредиту є громадянином України та не зареєстрований в органах ДФС як суб’єкт підприємницької діяльності.
    2. Відповідно до пп. 166.4.1. п. 166.4. ст. 166 Податкового кодексу України податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.
    3. Відповідно до п. 175.1. ст. 175 Податкового кодексу України користувач іпотечного житлового кредиту має право на отримання податкової знижки, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання (згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла).
    4. Розмір річної заробітної плати (оподаткованого доходу) платника податків є вищим суми податкової знижки (враховується заробітна плата із вирахуваннями ЄСВ, обов’язкових страхових Накопичувального фонду та до недержавного пенсійного фонду).
    5. Об’єкт іпотеки не було відчужено протягом звітного податкового року.

    Для отримання податкової знижки необхідно подати до органу державної фіскальної служби наступні документи:

    1. Копію паспорта платника податків з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати) щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит
    2. Копію довідки про присвоєння ідентифікаційного податкового номера (крім фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта)
    3. Довідку про доходи за формою №3
    4. Кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки. У кредитному договорі обов’язково повинно зазначатись, що його видано на придбання (будівництво) житла. Позика повинна бути видана лише банком, а строк кредиту не повинен бути менше 5 років
    5. Відповідні платіжні документи, в яких чітко визначено суму сплачених процентів за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з печаткою про перерахування коштів через касу, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів)
    6. Податкову декларацію про майновий стан і доходи.

    Порядок заповнення та подання податкової декларації регулюється Інструкцією щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859. Декларацію необхідно подати до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації до 31 грудня року, наступного за звітним (тобто декларація про доходи за 2018 рік подається до 31 грудня 2019 року). Слід зазначити, що у разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.При цьому, за вибором платника декларація може бути подана в один із таких способів:

    • особисто або уповноваженою на це особою;
    • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
    • засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

    Розрахунок коефіцієнту згідно статті 175 Податкового кодексу України здійснюється наступним чином:

    К = МП/ФП,

    де К – коефіцієнт;

    МП – мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 квадратним метрам;

    ФП – фактична загальна площа житла, що будується (придбавається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.

    У разі якщо цей коефіцієнт більший ніж одиниця, до податкової знижки включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Ольга!

    Подавайтесь за период с мая, а не ноября. Положения п.п.175.1 НКУ предусматривают в частности, что регистрация места проживания - это один из документов, подтверждающих постоянное проживание заявителя.

    Безусловно, ДПС удобнее отталкиваться от штампа в паспорте, нежели от еще трех документов, подтверждающих что вы там жыли фактически с мая.

    Но это не причина не подаваться или не собрать документы, тем более если речь идет про ваши деньги.

    Набирайте, если остались вопросы.

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://kodeksy.com.ua/pro_svobodu_peresuvannya_ta...):

    "Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні...

    Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією , законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження. (часть вторая - прим. авт.)".

    Закон Украины "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n358):

    "Розділ VIПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ...

    11. Внести зміни до таких законодавчих актів України:...

    8) у Законі України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (Відомості Верховної Ради України, 2004 р., № 15, ст. 232 із наступними змінами):...

    у статті 2:...

    частину другу виключити;...".

    Закон вступил в силу 01.12.2021г. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/1871-20).

    Налоговый кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n4242):

    "Стаття 175. Визначення суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової знижки

    175.1. Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року...

    Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла...";

    "Стаття 56. Оскарження рішень контролюючих органів...

    56.21. У разі коли норма цього Кодексу чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі цього Кодексу, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів, або коли норми одного і того ж нормативно-правового акта суперечать між собою та припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків...".

    Теперь комментарий. По состоянию до 01.12.2021г., по 30.12.2021г. включительно, т.е. до момента вступления в силу Закона Украины о предоставлении публичных услуг о декларировании и регистрации места жительства действующей была норма ч.второй ст.2 Закона Украины о свободе передвижения и свободном выборе места жительства в Украине, согласно которой регистрация места жительства и ее отсутствие не могло быть основанием для ограничения прав граждан, в том числе прав как налогоплательщика.

    По состоянию на 30.12.2021г. положение п.571.1. ст.571 Налогового кодекса о праве на налоговую скидку с условием отметки в паспорте о регистрации по месту жительства в ипотечном жилье противоречило с ч.второй Закона о свободе передвижение. В таком случае согласно п.56.21 ст.56 Налогового кодекса решение должно быть принято в пользу налогоплательщика, т.е. не с ноября, а с мая 2021г.

    По общему правилу в отношениях между субъектами права применению подлежит законодательство, действующее на момент этих отношений. В Вашем случае удачно ч.вторая ст.2 Закона о свободе передвижения утратила силу именно на следующий день после ноября 2021г. - 1 декабря 2021г. Если устные Ваши объяснения, аргументы налоговому инспектору не будут убедительными, не будут применены, подайте на имя начальника налоговой инспекции жалобу (под регистрации ее вручения на Вашем экземпляре) о незаконности действий инспектора и соблюдении требований Налогового кодекса.

    Пуха Наталія ТендерОк
    40%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Згідно зі статтею 166 Податкового кодексу України платник податку має право на податкову знижку. Однією з підстав її оформлення є відшкодування частини процентів сплачених за користування іпотечним житловим кредитом (якщо будинок чи квартира, що будується/купується, визначена як основне місце проживання, тобто Ви там прописані).

    Варто зазначити, що при оформленні іпотечного кредиту в іноземній валюті Ви також можете претендувати на відшкодування частини процентів за позикою. Нараховані відсотки у валюті перераховуються у гривню за офіційним курсом НБУ, що діяв у момент нарахування процентів.

    Вимоги для присвоєння податкової знижки:

    мати громадянство України та РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків);

    не займатись приватним підприємництвом;

    бути прописаним у житлі, на яке оформлена іпотека;

    розмір Вашої річної заробітної плати повинен бути вище суми податкової знижки (враховується заробітна плата з вирахуванням ЄСВ, обов’язкових страхових Накопичувального фонду та до недержавного пенсійного фонду);

    ви можете оформити знижку лише до кінця податкового року, наступного за звітним.

    Для присвоєння податкової знижки потрібно заповнити декларацію про доходи. Її необхідно подати до державної податкової інспекції за місцем реєстрації до 31 грудня року наступного за звітним (тобто подаєте декларацію про доходи 2021 року до 31 грудня 2022 року).

    У розділі V декларації (рядок 14) вказуєте суму до відшкодування. Щоб її вирахувати, необхідно помножити суму процентів, які Ви сплатили протягом року, на коефіцієнт, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки.

    Розрахунок коефіцієнту згідно зі статтею 175 ПКУ здійснюється наступним чином:

    К = МП/ФП,

    де К – коефіцієнт;

    МП – мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 кв. метрам;

    ФП – фактична загальна площа житла, що будується (купується) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.

    У разі якщо цей коефіцієнт більший ніж одиниця, до податкової знижки включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.

    Розрахунок податкової знижки зазначається у Додатку Ф3 до податкової декларації.

    Банківський рахунок, на який потрібно надіслати кошти зазначається у рядку 26.

    Згідно зі статтею 179, п. 8 Податкового кодексу України у разі ухвалення Вам компенсації за іпотечною позикою, кошти будуть переведенні на Ваш банківський рахунок протягом 60 днів після надходження пакету документів.

    Приклад розрахунку податкової знижки за іпотекою:

    Загальна сума Вашого доходу за рік склала 66 тис. грн. Із них було стягнуто ПДФО 18.00 % (66 000 * 0.18 = 11 880 грн). Сплачені відсотки за іпотечним кредитом за рік становили 12 тис. грн. Загальна площа квартири 65 кв. м (що менше за 100 кв. м, отже коефіцієнт у цьому разі не застосовується).

    66 000 – 12 000 = 54 000 грн.

    54 000 * 0.18 = 9 720 грн.

    11 880 – 9 720 = 2 160 грн – розмір податкової знижки.

    на початок сторінки

    Перелік документів

    Кредитний договір, в якому обов’язково повинно зазначатись, що його видано на придбання (будівництво) житла. Позика повинна бути видана лише банком, а строк кредиту не повинен бути менше ніж 5 років.

    Нотаріально завірений договір іпотеки.

    Платіжні документи, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом і прізвище, ім’я, по батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з печаткою про перерахування коштів через касу, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів).

    Будьте уважними, якщо у Вашому платіжному або розрахунковому документі зазначена лише загальна сума до виплати, без розмежування на тіло кредиту, та проценти до сплати, то вважається, що у платника податку відсутні підстави до податкової знижки.

    Паспорт платника податку з позначкою про реєстрацію за місцеперебуванням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

    Перелічені вище папери не потрібно надсилати до податкової служби, але у разі здійснення контролюючим органом податкової перевірки щодо достовірності наданої інформації, працівники податкової служби вправі вимагати їхнє надання.

    Ви можете розраховувати на відшкодування лише одного іпотечного кредиту протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

    ви купуєте будинок/квартиру/кімнату;

    уже збудували житло, за документами це Ваше основне місце проживання і Ви документально є власником цього майна (отже витрати на будівництво можуть бути відшкодовані лише після його закінчення).

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України