Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 17 января 2022, вопрос №54595 100₴

Перерахунок пенсії за інвалідністю, ЧАЕС

Я є потерпілим від наслідків аварії на ЧАЕС (1-а категорія) і особою з інвалідністю 3-ї групи (хвороба пов`язана з наслідками аварії на ЧАЕС) починаючи з 2009 року. Тимчасово непрацюючий.
Як відомо, з 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України №1584-IX, згідно з яким підвищено мінімальний розмір пенсій, зокрема в моєму випадку (3-я група інвалідності) до 3700 грн. Проте я був неприємнр здивований, отримуючи і в наступних місяцях пенсію в розмірі 2200 грн. Звернувшись до відділення Пенсійного фонду, я був проінформований, що з 2011 мені нараховується пенсія згідно закону 1058 і що законних підстав для перерахунку моєї пенсії у відповідності до ч.3 ст.54 Закону №796 відсутні. Також я був проінформований, що для проведення даного перерахунку мені потрібно особисто подати заяву до Пенсійного фонду. Але в моєму пенсійному посвідченні вказано, що мені призначена пенсія по інвалідності 3 гр. потерпілого від аварії на ЧАЄС і я є потерпілим від аварії на ЧАЕС 1ї категорії. Єдиною підставою для призначення пенсії є чинний висновок МСЕК від 2019 р., де підтверджено захворювання, повязане з наслідками аварії на ЧАЕС. Наскільки мені відомо, закон №1058 визначає пенсії: 1)за віком, 2)пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання, 3) пенсії в звязку з втратою годувальника. На мою думку, Пенсійний фонд неправильно нараховує мені розмір пенсії згідно з Законом №1058 так як мені 48 років і пенсію за віком отримувати не можу; захворювання не загальне, а повязане з наслідками аварії на ЧАЕС. Не розумію. чому я повинен писати заяву на перехід з пенсії по Закону 1058 на пенсію по Закону 1584, яка мені повинна бути призначена автоматично. Питання до фахівців в мене такі;
1) чи обовязково я повинен писати заяву на перехід на інший вид пенсії?
2) якщо я напишу заяву, то за попередній період (з липня 2021 до лютого 2022) я зможу чи ні отримати заборгованість (1500 грн кожного місяця)?

Ответы юристов (5)

    Костромина Виктория

    Питання до фахівців в мене такі;

    1) чи обовязково я повинен писати заяву на перехід на інший вид пенсії? для перехода на другой вид пенсии нужно писать заявление

    2) якщо я напишу заяву, то за попередній період (з липня 2021 до лютого 2022) я зможу чи ні отримати заборгованість (1500 грн кожного місяця)? не сможете

    Відповідно до пункту 1.5. Порядку подання та оформлення документів для перерахунку пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1 (далі - Порядок), заява про переведення з одного виду пенсії на інший подається пенсіонером особисто або його законним представником до органу, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії, а пенсіонерами, які зареєстровані на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя і не отримують пенсії від уповноважених органів Російської Федерації, - до органу, що призначає пенсію, визначеного Пенсійним фондом України. При цьому у заяві про виплату частини пенсії непрацездатним членам сім’ї особи, яка знаходиться на повному державному утриманні, вказується адреса одержувача цієї частини пенсії.

    За нормами частини третьої статті 45 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду України.

    Днем звернення за переведенням з одного виду пенсії на інший вважається день прийняття органом, що призначає пенсію, заяви з усіма необхідними документами.

    Якщо заява пересилається поштою, днем звернення за пенсією вважається дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

    Віктор Клиент 2 года назад

    Благодарю за лаконичный и исчерпывающий ответ.

    Крикун Сергій  Павлович
    100%

    Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-12#n527):

    "Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв'язку з втратою годувальника

    Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

    В усіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу у зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.

    В усіх випадках розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими:

    для I групи інвалідності - 6000 гривень;

    для II групи інвалідності - 4800 гривень;

    для III групи інвалідності - 3700 гривень;

    для дітей з інвалідністю - 3700 гривень.

    {Частина третя статті 54 в редакції Закону № 1584-IX від 29.06.2021}

    Розміри пенсії, передбачені частиною третьою цієї статті, починаючи з 2022 року щороку з 1 березня індексуються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з урахуванням коефіцієнта збільшення, що визначається відповідно до абзаців другого і третього частини другої статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

    {Статтю 54 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 1584-IX від 29.06.2021}

    Порядок призначення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначається Кабінетом Міністрів України.

    {Статтю 54 доповнено частиною п'ятою згідно із Законом № 1584-IX від 29.06.2021}..."

    Закон України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/76-19#n305):

    "III. Прикінцеві положення...

    7. У разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, відповідно до цього Закону, її розмір зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі...".

    Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15 - № 1058-IV):

    "Розділ XV ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ...

    4-3. Пенсії, призначені відповідно до цього Закону до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій", з 1 жовтня 2017 року перераховуються із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1 %.

    При здійсненні перерахунку пенсій відповідно до абзацу першого цього пункту використовується розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, установлений на 1 грудня 2017 року Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік", збільшений на 79 гривень.

    4-7. Особам, пенсії/щомісячне довічне грошове утримання яким призначені відповідно до законів України..."Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи",...розмір яких з урахуванням перерахунку, передбаченого пунктом 4-3 цього розділу, розрахований за нормами цього Закону, буде більший, проводиться автоматичне, без їхнього звернення, переведення пенсії на умовах, передбачених цим Законом, за матеріалами пенсійних справ.

    Особи, пенсію яким переведено на пенсію на умовах цього Закону, у будь-який час можуть звернутися до органів Пенсійного фонду для переведення на пенсію/щомісячне довічне грошове утримання за нормами законів України..."Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи",...із встановленням розміру пенсії, отримуваного до такого переведення, з 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла така заява...";

    "4. У разі якщо внаслідок перерахунку пенсії за нормами цього Закону її розмір зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі.".

    По-перше, переведення пенсії для Вас із Закону №796-ХІІ (1584-ІХ) на Закон №1058-ІV є незаконним - таке переведення передбачалось(чене) у випадку, якщо розмір пенсії за Законом №1058 був би (буде) більший. Тобто переведення пенсії для Вас зроблено завідомо зі зменшенням розміру пенсії, свідомим завданням Вам шкоди.

    По-друге, як наведено вище Законом №1058 Ви маєте право подати заяву про переведення, повернення пенсії за Законом №796. при цьому нарахування пенсії після повернення буде, передбачено з наступного після подання заяви місяця.

    По-третє, оскільки переведення пенсії було переведено незаконно та завдано цим шкоди, Ви маєте право подати заяву на ім'я керівника місцевого Управління ПФУ про вішкодування завданої шкоди - компенсації недоотриманої пенсії та притягнення винних осіб до відповідальності.

    По-четверте, у випадку відмови повернення нарахування пенсії та/або компенсації завданої шкоди слід оскаржити до обласного Управління ПФУ, далі до суду.

    Віктор Клиент 2 года назад

    Сергіє Павловичу! Дякую за повну і розгорнуту відповідь. В майбутньому планую звернутися до Вас особисто. Виявилося, що пенсію по інвалідності за Законом №1058 мені нараховують з 2011 року. Щойно написав заяву на перехід за Законом №796. Навіть, якщо подати до суду клопотання щодо донарахування недоотриманої пенсії, невідомо який буде вирок суду. В Донецькій навіть ті судові рішення , що прийняті на користь позивача, не доходять до виконання.

    • Крикун Сергій  Павлович

      Доброго вечора, Вікторе!

      Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15; №1058-IV):

      "Стаття 46. Виплата пенсії за минулий час

      1. Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми неотриманої пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

      2. Нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів.

      Компенсація втрати частини пенсії у зв'язку з порушенням строків її виплати пенсіонерам здійснюється згідно із законом.".

      Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

      "Стаття 8. Аналогія

      1. Якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону)...".

      Як я зрозумів, Вами подано заяву до Управління ПФУ про переведення на пенсію за Законом №796 і її у Вас прийняли. Щодо виплати компенсації недоотриманої пенсії Вам слід подати на ім'я керівника Управління, як я писав, заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі в приймальні Управління) про нарахування та виплату компенсації недоотриманої пенсії за всі 11 років, а також надання розрахунку суми компенсації

      Наведена ч.2 ст.46 Закону передбачає виплату за минулий час без обмеження строком неотриманої нарахованої пенсії, тобто прямо Вашого випадку не передбачає,не стосується оскільки пенсія Вам була нарахована і виплачена (але не за належним Законом) - на що будуть наполягати в Управлінні та відмовляти, скоріше всього, у виплаті компенсації. У цьому випадку слід знати та обгрунтовувати своє право на компенсацію наступним аргументом. Ваш випадок (нарахування пенсії неналежним Законом) не передбачено ні Законом 1058, ні Законом 796. Тому відповідно до наведеної ст.8 ЦК до застосування по аналогії закону підлягає подібна норма, тобто ч.2 ст.46 Закону 1058, тобто виплата компенсації пенсії з вини органу, що призначив і виплачував пенсію, за минулий час бюез обмеження будь-яким строком, Це пояснення, обгрунтування слід навести у заяві, щоб запобігти, як я пояснив, відмову з цього приводу. У випадку відмови Управління ПФУ подати скаргу до обласного Управління ПФУ, потім до суду.

      Я не відстежував розмір пенсії за Законом 796 щодо Вашого випадку, тому не можу знати про тенденцію виплати Вам пенсії за ці роки у меншому розмірі.

      Для особистого звернення (за необхідності) у форматі "Звернутись" викладіть свою е-mail адресу. До побачення!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України