Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 19 января 2022, вопрос №54722

Чи можна вимагати у господаря другої половини дома, доглядати за своїм майном?

Купили половину дома в г. Харьков, вторая половина принадлежит заводу. В половине что принадлежит заводу вынесли окна, двери нараспашку, забора нет. Время от времени туда заходят люди, там выпивают, курят, в связи с этим опасаемся поджога всего дома. Звонили на завод с просьбами закрыть доступ на их половину, они отвечают, что ничего делать не будут.
Можно ли обязать их закрыть доступ на их половину, ради сохранности нашей половины?

Ответы юристов (3)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Стаття 322. Тягар утримання майна

    1. Власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Стаття 151. Обов'язки власника по забезпеченню схоронності жилого будинку (квартири)

    Громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку придомову територію.

    Безгосподарне утримання громадянином належного йому будинку (квартири) тягне за собою наслідки, передбачені Цивільним кодексом.

    Полина Клиент 2 года назад

    Завод, тоже является громадянином?

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. В Кодексі України про адміністративні правопорушення на рахунок цього питання є стаття наступного змісту.

    Стаття 150. Порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями

    Порушення правил користування жилими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під'їздів, придомових територій, порушення правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, безгосподарне їх утримання, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень, використання їх не за призначенням, псування жилих будинків, жилих приміщень, їх обладнання та об'єктів благоустрою -

    тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Ви можете звертатися до мене для надання додаткових юридичних послуг з даного питання чи інших запитань. Я можу добитись прийняття мір для припинення порушення прав жильців Вашої половини дому.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України