Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 27 січня 2022, питання №55152

Документи для отримання спадщини

Доброго вечора. Спадкування за законом (5 черга). Спадкоємець є племінником спадкодавця (спадкодавець рідний брат для мати спадкоємця). У нотаріусі для оформлення спадщини, усіх документів вимагають свідоцтва про народження спадкодавця, а також свідоцтво про народження мати спадкоємця (тобто рідної сестри спадкодавця). Але такі документи були загублені, при цьому є паспорти, ідентифікаційні коди, свідоцтва про смерть цих осіб. Підкажіть, чи має право нотаріус в такому випадку вимагати свідоцтва, коли на руках є паспорти, свідоцтва про смерть? Дякую

Відповіді юристів (2)

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня, Вікторе!

    Якщо рідна сестра спадкодавця померла раніше, ніж спадкодавець, то племінник спадкує не у 5, а у 3 черзі, за правом представлення після смерті матері.

    Нотаріусу потрібно упевнитися у родинних зв'язках сестри спадкодавця із спадкодавцем. У паспорті не зазначено, хто батьки і у свідоцтві про смерть також. Тому вимоги нотаріуса цілком законні.

    Зверніться до органів РАДЦС за дублікатами свідоцтв про нарождення або до суду, за встановленням факту родинних відносин.

    Успіхів Вам!

    • Виктор Клієнт 2 роки тому

      Велике дякую!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України