Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 30 січня 2022, питання №55273 100₴

Выписаться с общежития.

Может ли ребенок выписаться с общежития без родителей так как родители за границей.Бо в общежитии говорят что нет нужно доверенность от родителей.

Відповіді юристів (7)

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Неповнолітню особу у віці до 18-ти років згідно Житлового Кодексу Украйни не зніме з реєстрацій жоден суд допоки не буде зрозуміло чи є альтернативне місце проживання для неповнолітнього, яке не погіршує умови його проживання та не порушує прав дитини.

    Серед іншого необхідна згода хоча б одного з батьків та органу опіки при місцевих органах влади(видається письмове рішення органу.)

    Дитина до 14 - ти років має бути зареєстрована і проживати з одним з батьків( якщо місце проживання судом визначено з Вами , отже дитина має проживати і зареєстрована тільки з Вами.)

    Отец или мать идет заграницей в консульство или к нотариусу и оформляет заявление - согласие. Текст можете взять у нотариуса украинского. Далее, на иностранную доверенность ставите штамп - апостиль и делаете перевод доверенности на украинский с нотариальным заверением подписи переводчика. Штамп апостиль мать или отец ставит в городе заграницей. Перевод можно сделать в Украине в любом бюро переводов.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    15%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В 14 лет человек получает паспорт и становится частично дееспособным. С этого момента:ребенок может иметь прописку не у родителей;может сам подать заявление на регистрацию (правда, понадобятся письменные разрешения обоих родителей);может быть прописан в жилье один;его мнение государственные органы и суды будут учитывать при решении споров;должен получать разрешение арендодателя для получения временной или постоянной прописки в съемном жилье.Родители могут оформить разрешение на выписку в консульском отделе Посольства Украины в стране пребывания или у местного нотариуса (необходимы апостилирование и перевод).

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Ольга!

    Якщо йому є 14 років, то може самостійно, не треба довіреність від батьків.

    У разі коли особа не може самостійно звернутися до органу реєстрації, реєстрація може бути здійснена за зверненням її законного представника або представника на підставі довіреності, посвідченої в установленому законом порядку.

    Документи для зняття з реєстрації місця проживання особи старше 14 років:
    • Заява про зняття з реєстрації місця проживання
    • Документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист).
    • Квитанція про сплату адміністративного збору.
    • Документи, що підтверджують право особи на проживання в даному приміщенні. Це можуть бути документи на право власності, рішення суду про надання права на користування житловим приміщенням, договір оренди або інші документи. У разі якщо таких документів немає, реєстрація може здійснюватися тільки за згодою власника житла (якщо власників кілька – за згодою всіх власників).
    • Військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    У разі наявності запитань "Звертайтеся".

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі документів, які свідчать припинення підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору найму житлового приміщення, строку навчання у навчальному закладі ( у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання).

    Мешканець гуртожитку може подати наступні документи для зняття з реєстрації:

    - заяву про зняття (видається органом реєстрації);

    - документ, до якого вносяться відомості про зняття з реєстрації місця проживання ( паспорт у формі книжечки або ID картка);

    - квитанцію про сплату адміністративного збору (13 грн 60 коп);

    - військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які перебувають на військовому обліку з відміткою про зняття з військового обліку);

    Зняття з реєстрації місця проживання здійснюється в день подачі документів. Відповідно до діючого законодавства протягом 30 днів особа повинна зареєструватися за новим місцем проживання.

    Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

    У разі спору місце проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років визначається органом опіки та піклування.

    Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає.

    Тобто у разі наявності 14 р дитині дозвіл батьків не потрібен.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 242. Представництво за законом

    1. Батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    Стаття 6. Дитина

    1. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

    2. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

    Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    11. Орган реєстрації відмовляє в реєстрації/знятті з реєстрації місця проживання, якщо:

    особа не подала необхідних документів або інформації;

    у поданих документах містяться недостовірні відомості або подані документи є недійсними;

    звернулася особа, яка не досягла 14 років.

    Рішення про відмову в реєстрації/знятті з реєстрації місця проживання приймається в день звернення особи або її представника шляхом зазначення у заяві про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання підстав відмови. Зазначена заява повертається особі або її представнику.

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    Может ли ребенок выписаться с общежития без родителей так как родители за границей.Бо в общежитии говорят что нет нужно доверенность от родителей. - може, якщо досяг 14 років. Якщо ні - то заяву про зняття з реєстрації місця проживання можуть подати лише батьки або уповноважена ними особа (по довіреності).

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n160):

    "Стаття 18. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)

    1. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    1) за заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), поданою у паперовій формі такою особою, її законним представником або представником;..

    6. Подання заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком до 14 років або особи, визнаної судом обмежено дієздатною або недієздатною, здійснюється одним із батьків або інших законних представників такої особи за згодою іншого з батьків чи законних представників.

    7. Зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) дитини віком від 14 до 18 років здійснюється за згодою її батьків або інших законних представників чи одного з них, крім випадку, передбаченого статтею 15 цього Закону.

    8. Заява, передбачена пунктом 1 частини першої цієї статті, може подаватися в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. До заяви, що подається в електронній формі, документи не додаються...

    13. Орган реєстрації приймає рішення про відмову у знятті із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) особи, якщо:...

    3) за зняттям із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) звернулася дитина віком до 14 років або особа, не уповноважена на подання документів.";

    "Стаття 15. Особливості декларування та реєстрації місця проживання особи, яка є здобувачем освіти

    1. Особа, яка є здобувачем освіти і проживає в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, декларує своє місце проживання в такому гуртожитку у порядку, визначеному статтею 8 цього Закону.

    2. Особа, яка є здобувачем освіти і проживає в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, реєструє своє місце проживання в такому гуртожитку у порядку, визначеному статтею 9 цього Закону.

    3. Під час подання декларації про місце проживання в гуртожитку закладу освіти згода уповноваженої особи житла засвідчується її електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису відповідно до Закону України "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг".

    4. Під час декларування або реєстрації особою, яка є здобувачем освіти, місця проживання в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти, згода батьків або інших законних представників дитини віком від 14 до 18 років не вимагається.".

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Выписаться с общежития.

    Может ли ребенок выписаться с общежития без родителей так как родители за границей.Бо в общежитии говорят что нет нужно доверенность от родителей.

    с 14 лет он может это сделать самостоятельно


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України