Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 30 января 2022, вопрос №55294 100₴

Долг в МФО и просрочка месяц

Добрый день. Интересует такой вопрос . Я живу у родителей по прописке моего имущества здесь нет, но на меня МФО написало исполнительную надпись нотариусу какое имущество может сюда входить для возращения долга и в целом какие сроки есть, что бы погасить долг через исполнителя

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11%

    Здравствуйте, Александр!

    Для возвращения долга, то есть для процедуры принудительного взыскания, может использоваться только то имущенство, которое принадлежит должнику на праве собственности. То есть иными словами на имущество, в котором Вы просто прописаны, арест наложен не может быть.

    Что касается сроков, то конечно это лучше сделать настолько быстро, насколько это возможно, дабы не утруднять ситуацию.

    После погашения долгов, буквально через день исполнительное производство может быть закрыто!

    Удачи!

    Танача Юлія  Антонівна
    20%

    Добрый день, Александр! Исполнительная надпись нотариуса в подобных случаях - инструмент незаконный, ее стоит отменять в судебном порядке.

    Относительно Вашего вопроса - если у Вас нет никакого имущества, то Вы проблема МФО, а не они Ваша.

    По Вашим займам Ваши родители/иные лица не отвечают.

    Из минусов - 1. представители подобных компаний ведут работу с заемщиками незаконными способами: распространяют информацию о долгах перед широким кругом лиц ( друзья, коллеги, родственники), звонят неограниченное количество раз в сутки, оказывают моральное давление.

    2. Если у Вас появится официальный доход - на него будет наложен арест и до выплаты задолженности Вы не сможете распоряжаться средствами на банковских картах.

    Рассматривайте возможность погашения задолженности, она никуда не исчезнет.

    Удачи Вам!

    Марусяк Андрій Романович
    9%
    Марусяк Андрій Романович 2 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

    Доброго дня, майно Ваших батьків не може бути стягнено за Ваш борг.

    Пишіть мені через функціонал сайту, скасуємо виконавчий напис і вам при цьому повернуть всі кошти і витрати на адвоката назад. Я працюю офіційно і маю позитивну практику повернення витрат на адвоката.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    З родичів не можуть стягувати Ваші борги, якщо вони не є поручителями за Вас.

    Напис нотаріуса необхідно скасувати у суді та звернутись з позовом про зменьшення відсотків, та порушення ЗУ Про споживче кредитування.

    Якщо родичам надходять дзвінки чи смс-повідомлення стосовно боргу, який вони не брали, потрібно розуміти, що стати приводом для стягнення заборгованості у цій ситуації може, як правило, тільки в трьох випадках:

    1. Якщо родич виступаєте поручителем по кредиту (уклали з банком договір поруки). У цьому випадку вам необхідно знати, що згідно зі статтею 554 Цивільного кодексу України поручительство припускає солідарну відповідальність боржника і поручителя за погашення боргу.
    2. Якщо родич є дружиною / чоловіком боржника (необхідно враховувати, що відповідно до статті 65 Сімейного кодексу України при укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового. Водночас договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї).
    3. Якщо родич є – спадкоємець померлого боржника, і вже вступили в права спадщини, оскільки до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за деяким виключенням (стаття 1218 Цивільного кодексу України).

    У всіх інших випадках батьки, діти, брати, сестри, племінники, знайомі та інші не несуть відповідальності за борги своїх родичів.

    Тому, якщо робітники фінансової установи телефонують щодо сплати кредитної заборгованості за договором, який ви не укладали, але були поручителем (уклали з банком договір поруки), та попереджають, що заберуть ваше житло, то це можливо у випадках:

    • якщо боржник не виконав свої зобов’язання перед кредитором, тобто не повернув борг;
    • якщо кредитор подав до суду позов про стягнення з вас кредитної заборгованості і суд ухвалив відповідне рішення;
    • якщо держаний або приватний виконавець звернув стягнення на нерухоме майно (житло), але це можливо у разі відсутності у вас достатніх коштів для погашення боргу чи рухомого майна та, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 14.05.2021 – 120 тис. грн.).

    Якщо вам надходять дзвінки чи смс-повідомлення стосовно кредитної заборгованості за договором, який ви не укладали та за яким не виступали поручителем, то повертати борг третьої особи ви не зобов’язані та відібрати у вас житло ніхто не зможе, так як відсутня правова підстава. Найчастіше це спосіб, вживаний колекторами, щоб психологічно вплинути на самого недобросовісного боржника, розголосивши його недобросовісні дії з погашення боргу.

    Якщо вам надмірно дошкуляють настирливі дзвінки та повідомлення про повернення боргу, який ви не брали, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

    • дізнайтесь працівник, якої фінансової установи вам телефонує та перевірте, чи справжня ця організація. Перевірити таку інформацію можливо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
    • дізнайтесь чому вам телефонують та попередьте про відповідальність за порушення Закону України «Про захист персональних даних». Номер телефону людини – це конфіденційні дані. Фінансова компанія та колектор не мають права на їх обробку без згоди власника;
    • повідомте, що з боржником ви не спілкуєтеся, не бачитеся і не збираєтеся його шукати, щоб передати інформацію. Будуйте розмову спокійно, чітко та впевнено;
    • зверніться з письмовою скаргою на адресу керівника цієї фінансової установи чи банку. У випадку якщо відповідні неправомірні дії продовжуються, ви маєте право звернутися до Національного банку України (шляхом: заповнення онлайн-форми за посиланням https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection/citizens-appeals; направлення звернення на адресу електронної пошти: nbu@bank.gov.ua; здійснення дзвінка на номер контакт-центру ‒ 0 800 505 240);.
    • у разі відвертих погроз і образ – звернутися до поліції із заявою про відкриття кримінальної справи за однією зі статей Кримінального кодексу України – стаття 182 (порушення недоторканності приватного життя), стаття 189 (вимагання), стаття 190 (шахрайство), стаття 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань).

    У підсумку зазначу, що при виникненні ситуацій з надокучливими дзвінками про повернення боргу, який ви не брали, та з залякуваннями, що відберуть житло, слід зберігати спокій, приймати виважені рішення та за захистом своїх прав звертатись до фахівців. Памятайте, що ніхто без правових підстав не зможе забрати ваше житло. А для моніторингу змін статусу ваших об’єктів нерухомості ви можете зареєструватися у сервісі SMS-Маяк.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый вечер!

    Поскольку Ваши родители не являются стороной обязательства между финансовым учреждением и Вами, а именно стороной кредитного договора, они не обязаны отвечать перед Вашими кредитором и выплачивать кредит вместо Вас.

    Также обращаю ваше внимание, что они могут обратиться в правоохранительные органы с заявлением о вымогательстве средств. В таком случае они будут обязаны принять такое заявление и внести его в Единый государственный реестр досудебных расследований

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Александр!

    Арест может быть наложен только на все Ваше личное имущество.

    Сначала арест может быть наложен на счёта в банках, затем если этого будет недостаточно для погашения задолженности, то на движимое и после этого если не будет иного имущества, то на недвижимое имущество.

    Добровольно Вы можете погасить до открытия исполнительного производства или чтобы не было ареста, то после открытия, но до наложения ареста.

    В случае, отсутствия имущества для наложения ареста, исполнитель должен возвратить исполнительную надпись нотариусу без исполнения.

    Для этого, рекомендую Вам обналичить денежные средства со своих счётов, переоформить движимое, недвижимое имущество на близких родственников.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    обрый день. Интересует такой вопрос . Я живу у родителей по прописке моего имущества здесь нет, но на меня МФО написало исполнительную надпись нотариусу какое имущество может сюда входить для возращения долга и в целом какие сроки есть, что бы погасить долг через исполнителя

    только на то имущество что принадлежит Вам

    сроков нет

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19):

    "Стаття 27. Виконавчий збір...

    2. Виконавчий збір стягується державним виконавцем у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає примусовому стягненню, поверненню, або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом, заборгованості із сплати аліментів...

    4. Державний виконавець виносить одночасно з постановою про відкриття виконавчого провадження постанову про стягнення виконавчого збору (крім виконавчих документів про стягнення аліментів).

    Стаття 53. Звернення стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб

    1. Виконавець має право звернути стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб, а також на майно та кошти, що належать боржнику від інших осіб.

    Зазначені особи зобов’язані подати на запит виконавця у визначений ним строк відомості про належне боржнику майно, що перебуває у них, та майно чи кошти, які вони повинні передати боржнику.

    2. Після надходження відомостей про наявність майна боржника виконавець проводить опис такого майна, накладає на нього арешт, вилучає його і реалізує в установленому цим Законом порядку. Якщо особа, в якої перебуває майно боржника, перешкоджає виконавцю у вилученні такого майна, воно вилучається виконавцем у примусовому порядку.

    Стаття 56. Арешт і вилучення майна (коштів) боржника

    1. Арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення.

    2. Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника.

    Арешт на рухоме майно, що не підлягає державній реєстрації, накладається виконавцем лише після проведення його опису.

    Постанова про арешт майна (коштів) боржника виноситься виконавцем під час відкриття виконавчого провадження та не пізніше наступного робочого дня після виявлення майна...

    3. Арешт накладається у розмірі суми стягнення з урахуванням виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів та основної винагороди приватного виконавця на все майно боржника або на окремі речі.

    4. Копії постанов, якими накладено арешт на майно (кошти) боржника, виконавець надсилає банкам чи іншим фінансовим установам, органам, що здійснюють реєстрацію майна, реєстрацію обтяжень рухомого майна, в день їх винесення.

    5. Про проведення опису майна (коштів) боржника виконавець виносить постанову про опис та арешт майна (коштів) боржника...

    Стаття 59. Зняття арешту з майна

    1. Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту...".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 356. Право спільної часткової власності

    1. Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю...

    Стаття 357. Визначення часток у праві спільної часткової власності

    1. Частки у праві спільної часткової власності вважаються рівними, якщо інше не встановлено за домовленістю співвласників або законом...".

    ---

    Во-первых, поскольку Вы намерены погасить долг за исполнительной надписью нотариуса, то следует перечислить денежные средства на счет исполнительной службы, который должен быть указан в постановлении об открытии исполнительного производства, не дожидаясь проведения описи и ареста имущества, что повлечет увеличение затрат исполнительного производства, которые также будут возложены на Вас к оплате.

    Во-вторых, в отношении недвижимого имущества Вашей семьи (родителей) его собственники являются лица, указанные в правоустанавливающих документах на это имущество, а также в Государственном реестре вещных прав на недвижимое имущество (если сведения внесены в это Реестр).

    В-третьих, касательно движимого имущества. Это имущество, учитывая Ваше проживание и регистрацию места жительства вместе с родителями, является общей совместной собственностью. Как я считаю, исполнитель вправе и может произвести опись и наложить арест на это имущество, но наложить взыскание на него (изъять) не вправе до вынесения решения суда о выделении Вашей доли в этом имуществе в натуре.

    В-четвертых, к погашению подлежит не только сумма по исполнительной надписи, но также исполнительный сбор и другие предусмотренные Законом об исполнительном производстве (выделенные мной) платежи.

    В-пятых, как я считаю, есть основания для обжалования исполнительной надписи (с учетом выяснения дополнительных обстоятельств, а именно - формы кредитного договора) с предварительным приостановлением исполнительного производства. В этом случае перспективой является: с одной стороны - избавление от уплаты судебного сбора и затрат исполнительного производства; с другой стороны - судебные расходы по обжалованию исполнительной надписи, а также сам судебный процесс, который не отменяет погашения долга по кредиту. То есть, целесообразным представляется погашение долга по исполнительному производству (исполнительной надписи нотариуса).

    В-шестых, после выплаты по исполнительному производству считаю необходимым для Вас обратиться в МФО об истребовании справки о погашении долга по кредиту, прекращении кредитного договора и отсутствии обязательств с Вашей стороны.

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Виконавчий напис нотаріуса – це розпорядження нотаріуса щодо стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, здійснене на документах, що встановлюють заборгованість (ст. 87 ЗУ "Про нотаріат").

    Відповідно до статті 90 Закону України "Про нотаріат" стягнення за виконавчим написом провадиться в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

    У статті 89 Закону України "Про нотаріат" міститься перелік вимог до змісту виконавчого напису, не дотримання яких може також бути підставою для ініціювання його оскарження, зокрема, відповідно до вимог вказаної статті Закону України "Про нотаріат".

    У виконавчому написі повинні зазначатися:

    1. дата (рік, місяць, число) його вчинення, посада, прізвище, ім'я, по батькові нотаріуса, який вчинив виконавчий напис;
    2. найменування та адреса стягувача;
    3. найменування, адреса, дата і місце народження боржника, місце роботи (для громадян), номери рахунків в установах банків (для юридичних осіб);
    4. строк, за який провадиться стягнення;
    5. суми, що підлягають стягненню, або предмети, які підлягають витребуванню, в тому числі пеня, проценти, якщо такі належать до стягнення;
    6. розмір плати, сума державного мита, сплачуваного стягувачем, або мита, яке підлягає стягненню з боржника;
    7. номер, за яким виконавчий напис зареєстровано;
    8. дата набрання юридичної сили;
    9. строк пред'явлення виконавчого напису до виконання;
    10. інші відомості, передбачені статтею 18 Закону України „Про виконавче провадження”.

    Виконавчий напис скріплюється підписом і печаткою нотаріуса.

    У випадку недотримання нотаріусом вимог, щодо надання стягувачем документів на підставі яких можливе вчинення виконавчого напису та інших вимог закону щодо вчинення виконавчого напису, боржник може реалізувати свої право на звернення до суду з позовною заявою про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

    Якщо Ви не згодні з винесеним написом або хочете оскаржити суму стягнення, також необхідно звертатися до суду із відповідною позовною заявою. З метою забезпечення доказів рекомендуємо письмово звернутися до нотаріуса (рекомендованим листом з описом вкладення) з проханням про направлення копій виконавчого напису та документів, оскільки при складанні позовної заяви, відповідно до статті 175 Цивільного процесуального кодексу, необхідно зазначати відомості про вжиття заходів забезпечення доказів.

    Крім цього, для складання позовної заяви необхідні такі документи:

    - копія паспорта позивача;

    - реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    - постанова про відкриття виконавчого провадження;

    - інші документи стосовно справи.

    Звертаємо увагу, що відповідно до статті 257 Цивільного кодексу позовна давність у таких справах становить 3 роки від моменту коли особа офіційно дізналася про вчинення виконавчого напису.

    Згідно зі статтею 28 Цивільного процесуального кодексу позови до стягувача про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред'являтися також за місцем його виконання.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України