Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 01 февраля 2022, вопрос №55391 200₴

Оплата за Комунальні послуги

В 2012 р. була куплена квартирав новобудові. При отриманні документів на квартиру були підписані договори на обслуговування з ОСББ і міськгазом( для підключення котла опалення). Так склалося, що на даний час ремонт не проведено, ніхто не живе. Відповідно ні електроенергією ні газом ні водою не користується ніхто. За послуги ОСББ оплачуємо. Приходять рахунки за газ і вивіз побутових відходів.
Питання- чи правомірно нараховується використання природнього газу і його транспортування, якщо газ не викиростувується. Договору на вивіз сміття не підписувалося ніяких, чи правомірно нарахування плати, за його вивіз?

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    1. В новом рынке каждый клиент платит не за объем потребления, а за доступ к мощности. Кодекс газораспределительных систем гласит: "Оператор ГРС предоставляет клиенту услугу обеспечения круглосуточного доступа к мощности сетей для возможности потребления соответствующих объемов природного газа".

    Клиенты платят за мощность, ведь газораспределительные компании – операторы ГРС, обеспечивают заказанную мощность в системе независимо от того, сколько газа потребляется. Даже когда газ не потребляется, операторы ГРС держат его в системе под нужным давлением, чтоб он был доступен в любой момент. Именно на эти работы идет плата за распределение (доставку) газа – ее размер определен в тарифе каждого оператора ГРС.

    Абонплата — это плата за распределение газа. Она разная у каждого потребителя, так как зависит от объема потребления в предыдущем году. Этот платеж потребители должны оплачивать независимо от того, используется природный газ или нет: данные средства направляются на содержание сетей, что гарантирует безопасность потребителей.

    Месячная стоимость услуги распределения природного газа определяется как произведение 1/12 годовой заказанной мощности объекта потребителя на тариф, установленный для соответствующего оператора ГРМ. Годовая заказанная мощность объекта потребителя рассчитывается исходя из фактического объема потребления за газовый год.

    По информации Национальной комиссии по регулированию в сферах энергетики и коммунальных услуг (НКРЭКУ), если фактический период потребления меньше чем 9 месяцев или потребление природного газа в преды­дущем газовом периоде не осуществлялось, годовая заказанная мощность объекта (согласно пункту 4 главы 6 раздела VI Кодекса газораспределительных систем) определяется оператором ГРМ по умолчанию на уровне*:

    • 39 куб. м газа — для объекта потребителя, на котором природный газ используется только для приготовления пищи;
    • 126 куб. м газа — для объекта потребителя, на котором природный газ используется для подогрева воды и приготовления пищи;
    • 314 куб. м газа — для объекта потребителя, на котором природный газ используется комплексно, в том числе — для отопления.
    • Выход из этой ситуации только один — расторжение договора с облгазом. Во всех остальных случаях (если потребитель временно не проживает или даже отключен по какой-либо причине) абонплата все равно начисляется. И это абсолютно законно.

    2. Плата за доставку газа бытовым потребителям на самом деле является платой за обеспечение круглосуточного доступа потребителя к газораспределительной системе и возможностью физической доставки газа к объекту потребителя. Предоставление такой услуги и плата за нее урегулированы нормами Закона Украины «О рынке природного газа», Кодекса газораспределительных сетей (далее – Кодекс ГРС) и Типового договора распределения природного газа, утвержденным постановлением НКРЭКУ от 30.09.2015 № 2498 (далее – Типовой договор). Услуга по распределению газа предоставляется оператором газораспределительной сети (далее – оператор ГРС, он же – облгаз) на основании договора, заключенного с каждым потребителем, и условия которого соответствуют условиям Типового договора. Кодекс ГРС предусматривает, что договор распределения природного газа должен быть заключен оператором ГРС со всеми потребителями, в том числе бытовыми потребителями, объекты которых подключены к/через ГРС, что на законных основаниях находится в собственности или пользовании оператора ГРС.

    В случае отсутствия газовых счетчиков применяются нормы потребления природного газа, утвержденные постановлением Кабинета Министров Украины от 27.02.2019г. №143 “Вопросы потребления природного газа”.

    3.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про житлово-комунальні послуги

    Стаття 7. Права і обов’язки споживачів

    1. Споживач має право:

    6) на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг;

    Рекомендация:

    Обратитесь в УК с Заявлением о не начислении Вам платежей за вывоз бытовых отходов (предоставьте докуменьътыю что в квартире никто не проживает).

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Володимир,!

    У всякому разі, даже не використанні газу, оператор газорозподільної системи (далі - Оператор ГРМ) нараховує плату за розподіл природного газу відповідно до чинного законодавства. Нарахування плати за розподіл (доставку) природного газу здійснюється відповідно до глави 6 розділу VI Кодексу газорозподільних систем та Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про внесення змін до Кодексу газорозподільних систем» від 06.03.2020 року № 580.

    З іншої сторони, має значення суть укладеного договору, якщо у Вас договір лише для підключення котла опалення, а не договір, який має відповідати типовому договору постачання природного газу побутовим споживачам, то тоді такі нарахування Вы можете оспорити.

    Постачання природного газу побутовим споживачам здійснюється за договором, який має відповідати типовому договору постачання природного газу побутовим споживачам, що затверджується Регулятором та оприлюднюється в установленому порядку.

    Постачання природного газу постачальником "останньої надії" здійснюється на підставі договору, який має відповідати типовому договору постачання природного газу постачальником, що затверджується Регулятором. Договір постачання природного газу постачальником є публічним.Постачання природного газу здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим Законом.Права та обов’язки постачальників і споживачів визначаються цим Законом, "Цивільний кодекс України" і "Господарський кодекс України" ,правилами постачання природного газу, іншими нормативно-правовими актами, а також договором постачання природного газу.Правила постачання природного газу затверджуються Регулятором після консультацій із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства і є обов’язковими для виконання всіма постачальниками та споживачами.

    Договір постачання повинен містити такі істотні умови:

    1) обов’язок постачальника забезпечити споживача всією необхідною інформацією про загальні умови постачання (у тому числі ціни), права та обов’язки постачальника та споживача, зазначення актів законодавства, якими регулюються відносини між постачальником і споживачем, наявні способи досудового вирішення спорів з таким постачальником шляхом її розміщення на офіційному веб-сайті постачальника;

    2) обов’язок постачальника забезпечити споживача інформацією про обсяги та інші показники споживання природного газу таким споживачем на безоплатній основі;3) обов’язок постачальника повідомити споживачу про намір внесення змін до договору постачання природного газу в частині умов постачання до початку дії таких змін та гарантування права споживача на дострокове розірвання договору постачання, якщо нові умови постачання є для нього неприйнятними;4) обов’язок постачальника забезпечити споживачу вибір способу оплати з метою уникнення дискримінації;5) обов’язок постачальника забезпечити споживача прозорими, простими та доступними способами досудового вирішення спорів з таким постачальником;6) порядок відшкодування та визначення розміру збитків, завданих внаслідок порушення договору постачання.

    Споживач зобов’язаний, зокрема:

    1) забезпечувати своєчасну та повну оплату послуг Постачальника згідно з умовами Договору;

    2) укласти в установленому порядку договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ для набуття права правомірного відбору газу із газорозподільної системи та фізичної доставки газу до межі балансової належності об’єкта Споживача;

    3) своєчасно повідомляти Постачальника про всі зміни щодо персоніфікованих даних в заяві-приєднанні;

    4) раціонально використовувати природний газ, обережно поводитися з газовими приладами і пристроями та використовувати отриманий природний газ виключно для власних побутових потреб;

    5) не допускати несанкціонованого відбору природного газу;

    6) не пізніше ніж за двадцять днів до звільнення приміщення або повного припинення споживання природного газу письмово повідомити Постачальника про розірвання цього Договору та розрахуватися за спожитий природний газ;

    7) проводити на вимогу Постачальника звіряння фактично використаних обсягів природного газу з підписанням відповідного акта та пред’являти платіжні документи на вимогу Постачальника для перевірки правильності оплати;

    8) відшкодовувати Постачальнику збитки, понесені ним у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням Споживачем своїх зобов’язань перед Постачальником, відповідно до чинних нормативно-правових актів та/або цього Договору;

    9) здійснити відповідні заходи з укладання договору постачання природного газу з іншим постачальником у разі отримання від діючого Постачальника повідомлення про неможливість подальшого виконання цього Договору;

    10) безперешкодно допускати у свої житлові та підсобні приміщення, де розташовані газові прилади і пристрої, лічильники газу, представників Постачальника після пред'явлення ними відповідних службових посвідчень для звіряння показань фактично використаних обсягів природного газу;

    11) виконувати інші обов’язки, покладені на Споживача чинними нормативно-правовими актами та цим Договором, у тому числі обов’язок зі сплати остаточного рахунку після зміни постачальника.

    У разі порушення або невиконання своїх обов’язків споживач несе відповідальність згідно із законом.Захист прав споживачів природного газу - фізичних осіб регулюється цим Законом, Закон України "Про захист прав споживачів" та іншими нормативно-правовими актами.

    Облік природного газу:

    Приладовий облік природного газу здійснюється з метою отримання та реєстрації достовірної інформації про обсяги і якість природного газу під час його транспортування, розподілу, постачання, зберігання та споживання.Приладовий облік природного газу здійснюється з метою визначення за допомогою вузла обліку природного газу обсягів його споживання та/або реалізації, на підставі яких проводяться взаєморозрахунки суб’єктів ринку природного газу.Постачання природного газу споживачам здійснюється за умови наявності вузла обліку природного газу. Побутові споживачі у разі відсутності приладів обліку природного газу споживають природний газ за нормами, встановленими законодавством, до термінів, передбачених у ч. 1, ст. 2 Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу".Результати вимірювань вузла обліку природного газу можуть бути використані за умови забезпечення єдності вимірювань.Вимоги до складових частин вузла обліку природного газу, правил експлуатації приладів обліку, порядку вимірювання обсягів та визначення якості природного газу визначаються технічними регламентами та нормами, правилами і стандартами, що встановлюються і затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі.

    Держава заохочує впровадження новітніх систем, у тому числі апаратних засобів, обліку природного газу, зокрема тих, що забезпечують можливість споживача активно управляти власним споживанням.

    Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі, у межах своїх повноважень координує здійснення комплексного аналізу довгострокових економічних переваг та витрат на впровадження таких заходів та їх оптимального переліку. На підставі результатів такого аналізу центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі, затверджує план впровадження обраного комплексу заходів.

    Порядок постачання природного газу побутовим споживачам:

    Підставами для постачання природного газу побутовому споживачу є:

    наявність у побутового споживача договору розподілу природного газу, укладеного з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого підключений об’єкт споживача, та присвоєння споживачу Оператором ГРМ персонального ЕІС-коду як суб’єкту ринку природного газу;

    наявність у побутового споживача укладеного з постачальником договору постачання природного газу побутовим споживачам та дотримання його умов;

    включення споживача до Реєстру споживачів постачальника у відповідному розрахунковому періоді;

    відсутність простроченої заборгованості побутового споживача перед діючим постачальником за поставлений природний газ (за його наявності),

    • що має підтверджуватися письмовою довідкою діючого постачальника або складеним з ним актом звірки розрахунків.

    Постачання природного газу побутовому споживачу здійснюється на підставі договору, що укладається між ним та постачальником на умовах типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого Регулятором, які є однаковими для всіх побутових споживачів України.За договором постачання природного газу постачальник зобов'язаний поставити побутовому споживачу природний газ у необхідних для нього об’ємах (обсягах), а побутовий споживач зобов'язаний своєчасно оплачувати постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені договором.Договір постачання природного газу побутовим споживачам укладається з урахуванням "Цивільний кодекс України" статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України шляхом заявочного приєднання побутового споживача до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, що розміщений на офіційному веб-сайті Регулятора та постачальника і не потребує двостороннього підписання письмової форми договору.На письмову вимогу побутового споживача постачальник зобов’язаний протягом десяти робочих днів з дати отримання такого письмового звернення безкоштовно надати побутовому споживачу підписану уповноваженою особою постачальника письмову форму договору постачання природного газу побутовим споживачам.Постачальники зобов’язані на власному сайті розмістити редакцію договору постачання природного газу, яка має відповідати типовому договору постачання природного газу побутовим споживачам. У разі звільнення займаного приміщення (остаточного припинення користування природним газом) побутовий споживач зобов'язаний повідомити про це діючого постачальника не пізніше ніж за двадцять робочих днів до дня звільнення приміщення (остаточного припинення користування природним газом) та остаточно з ним розрахуватись за договором на постачання природного газу до вказаного споживачем дня звільнення приміщення (остаточного припинення користування природним газом) включно.

    У разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживачем діючого постачальника про звільнення приміщення (остаточне припинення користування природним газом) споживач зобов'язаний здійснювати оплату за договором на постачання природного газу, виходячи з умов договору. При цьому договір постачання природного газу з новим споживачем укладається після розірвання договору на постачання із споживачем, який звільняє приміщення.

    За однією поштовою адресою укладається один договір постачання природного газу.

    У разі коли об’єкт побутового споживача перебуває у власності (користуванні) кількох осіб, укладається один договір з одним із співвласників (користувачів) за умови письмової згоди всіх інших співвласників (користувачів), про що робиться відмітка в заяві-приєднанні.Постачання природного газу побутовим споживачам здійснюється за вільними цінами, крім ціни постачальника із спеціальними обов’язками, яка встановлюється відповідно до законодавства.

    Оплата побутовим споживачем за надані послуги з газопостачання може провадитися:

    • за квитанціями абонентської книжки постачальника;
    • за платіжними документами, які виписуються постачальником.

    Порядок оплати за поставлений газ визначається в заяві-приєднанні.

    Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за договором на постачання природного газу через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу постачальника та в інший не заборонений законодавством спосіб.Розрахунки за послуги з газопостачання можуть проводитися на підставі даних про об'єм (обсяг) газу, визначений споживачем та Оператором ГРМ за підсумками місяця відповідно до умов договору розподілу природного газу, укладеного між побутовим споживачем та Оператором ГРМ, або за плановою величиною середньомісячного споживання в опалювальний та міжопалювальний періоди.Порядок розрахунків та планові величини середньомісячного споживання (якщо по них будуть здійснюватися розрахунки) визначаються в заяві-приєднанні.Періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання побутовим споживачем є календарний місяць.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 № 143 “Питання споживання природного газу “ затверджено такі норми споживання.

    Установлено, що:

    Порядок погашення заборгованості:

    У разі виникнення у споживача заборгованості за договором постачання природного газу за домовленістю сторін (постачальника та споживача) може бути укладений графік погашення заборгованості, який оформлюється додатком до договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості.

    У разі відсутності графіка погашення заборгованості або його недотримання чи неоплати поточних платежів постачальник має право у порядку, визначеному цим розділом та договором постачання природного газу, припинити або обмежити постачання природного газу на об'єкт споживача до повного погашення заборгованості.Якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом десяти днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення (з відміткою про вручення) з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника за пред’явленням службового посвідчення на об’єкт для пломбування запірних пристроїв, що має здійснюватися з дотриманням техніки безпеки. При цьому в повідомленні про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше ніж через три дні після дати отримання повідомлення.Побутовий споживач, що має прострочену заборгованість перед постачальником за послуги з газопостачання, не має права протидіяти постачальнику та/або Оператору ГРМ у заходах із припинення газопостачання та на письмову вимогу постачальника має самостійно припинити власне газоспоживання.Припинення газопостачання не звільняє побутового споживача від обов'язку сплатити заборгованість за фактично спожитий природний газ.За умови порушення Споживачем строків оплати за цим Договором Споживач сплачує Постачальнику пеню, яка нараховується відповідно до умов цього Договору, починаючи з 26 числа місяця, наступного за розрахунковим.

    Відновлення газопостачання Споживачу може бути здійснено за умови повного розрахунку Споживача за послуги з газопостачання за цим Договором або складання Сторонами графіка погашення заборгованості на умовах цього Договору та відшкодування витрат Постачальника на припинення та відновлення газопостачання.

    Досудове вирішення спору:

    Пунктом 9 Розділу VII Правил постачання природнього газу передбачено, що спори між споживачем і постачальником вирішуються шляхом досудового врегулювання спорів у прозорий, справедливий і швидкий спосіб. Постачальник зобов'язаний розглянути всі скарги, отримані від споживачів, і протягом одного місяця повідомити про результати їх розгляду.

    Відповідно до підпункту 10 пункту 5.1 розділу 5 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015р. №2500, передбачено, що споживач має право оскаржувати будь-які не санкціоновані, неправомірні чи інші дії Постачальника, що порушують права Споживача.Порядок розв'язання спорів передбачений Розділом IX Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам

    Сторони намагаються вирішити всі спори та розбіжності стосовно виконання умов цього Договору шляхом переговорів.

    У разі недосягнення згоди щодо спірних питань шляхом переговорів Сторони мають право звернутися із заявою про вирішення спору до Регулятора чи його територіального підрозділу та/або передати спір на вирішення суду.

    Врегулювання спорів Регулятором чи його територіальним підрозділом здійснюється відповідно до затвердженого Регулятором порядку. Звернення до Регулятора чи його територіального підрозділу не позбавляє Сторони права на вирішення спору в судовому порядку.

    Судовий порядок:

    У разі недосягнення між споживачем та постачальником згоди спірні питання вирішуються у порядку, встановленому чинним законодавством, у тому числі в судовому порядку (Пункт 9 розділу VІІ Правил постачання природного газу).

    З приводу нарахування на вивезення побутового сміття, то можливо воно здійснюється за договором, який украдено з ОСББ.

    Треба офіційно звернутися до підприємства, яким виставлено рахунок на оплату цієї послуги та з'ясувати підстави для нарахування, після чого вимагати списання виставленох суми боргу.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.5%

    Доброго дня!

    У п.6 ч.1 ст. 7 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» зазначено, що споживач має право на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

    Ключові моменти: не має бути приладів обліку, та теплова енергія повинна відшкодовуватись у будь-якому випадку.

    Щоб Вам не нараховували оплату у майбутньому, необхідно подати до ЖЕКу відповідну письмову заяву, а також документи, що підтверджують Вашу відсутність.

    Якщо в квартирі немає приладу обліку, це означає, що нарахування плати здійснюється за нормами споживання житлово-комунальних послуг (у даному випадку – води). При зверненні до ЖЕКу при відсутності у Вас лічильників введення води пломбується, тому нарахування припиняться.

    Що ж робити стосовно вже наявної заборгованості?

    Якщо у Вашій квартирі встановлені лічильники на воду (а Вам нарахували за нормами споживання житлово-комунальних послуг), обов’язково потрібно звернутися до ЖЕКу із заявою про здійснення перерахунку. Якщо Вам буде відмовлено – звертайтесь до суду. Ймовірність позитивного рішення досить висока.

    Якщо лічильника немає - також потрібно звертатися в суд, доводячи факт відсутності і наявності у працівників ЖЕКу інформації про те, що в квартирі ніхто не проживав. Однак, ймовірність позитивного рішення в даному випадку невисока. Це пов'язано з тим, що споживач дійсно має право не платити, але тільки в разі повідомлення про це належним чином балансоутримувача будинку (ЖЕК, ОСББ тощо).

    Але якщо оплата Вами була здійснена добровільно, отримати кошти назад дуже складно!

    Щодо вивозу сміття, потрібно розуміти, чи укладений договір про таке із ОСББ.

    Успіхів!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня !

    подайте поштою заяви на відключення та зміну кількості проживаючих до всіх надавачів послуг жкх рекомендованим листом з врученням.

    всі компанії треба письмово повідомити про непроживання, або подавати нульові дані лічильників , щомісяця , але доставка газу все одно буде

    До газової організації подайте саме заяву про тимчасове відключення газу за потрібною адресою та необхідність пломбування труби транспортування газу , лише в такому разі зможете не оплачувати доставку газу , бо поки труба підключена газова вони мають право нараховувати доставку.

    Проте потім підключення газопроводу до квартири буде коштувати окремих коштів

    АТ «ГАЗЗБУТ "

    » побутового споживача природного газу

    : ___

    ___ (ПІБ повністю)

    паспорт серії ___, номер ___ виданий ___ дата видачі ___

    ідентифікаційний номер

    ___

    адреса ___

    о/р ___

    контактний номер телефону ___

    З А Я В А (заповнюється власником особового рахунку)

    Прошу здійснювати нарахування за газопостачання з «___» ___ 20 ___ р. по «___» ___ 20 ___ р. на ___ осіб у зв’язку з тим, що тимчасово перебуваю за кордоном у зв язку з робочим контрактом до : число місяць рік ___. Зобов’язуюсь вчасно (протягом місяця по закінченню шестимісячного строку) надавати документи, що підтверджують тимчасове не проживання. (договір з роботи копію візи чи інше

    До заяви додаю: 1) копія паспорту 2) копія ідентифікаційного номера 3) довідка з місця фактичного проживання (неза місцем реєстрації) Письмової відповіді не потребую/потребую (необхідне підкреслити). та вказати контакти

    додати копію договору з роботи , візи чи запрошення як доказ

    «___»___20___ р. ___ Підпис споживача

    заяву подаєте поштою з врученням рекомендованим листом , через консульство якщо ви проживаєте закордоном.

    https://energy.kyivgaz.ua/images/docs/pdf/document... зразок заяви

    НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

    ПОСТАНОВА

    30.09.2015 № 2494

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України06 листопада 2015 р. за № 1379/27824

    Про затвердження Кодексу газорозподільних систем

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Постанова Національноїкомісії, що здійснює державнерегулювання у сферахенергетикита комунальних послуг30.09.2015 № 2494

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України06 листопада 2015 р.за № 1379/27824

    КОДЕКС

    газорозподільних систем:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1379-15#Text

    МІНІСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    15.05.2015 № 285

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України08 червня 2015 р.за № 674/27119

    Про затвердження Правил безпеки систем газопостачання

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    НаказМіністерства енергетикита вугільної промисловостіУкраїни15.05.2015 № 285

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України08 червня 2015 р.за № 674/27119

    ПРАВИЛА

    безпеки систем газопостачання:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0674-15#Text

    Визначають порядок обмеження/припинення природного газу, зокрема, у таких випадках:

    1. несвоєчасна та/або неповна оплата послуг згідно з умовами договору розподілу природного газу;
    2. отримання від Оператора газотранспортної системи (далі Оператора ГТС) повідомлення про припинення розподілу природного газу споживачу у випадках: - відсутності споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника у відповідному розрахунковому періоді; - відсутності підтвердженої номінації у діючого постачальника на обсяги транспортування природного газу для потреб споживача;
    3. подання споживачем або його постачальником (який уклав з Оператором газорозподільних систем (далі ГРМ) договір на виконання робіт, пов’язаних з припиненням/обмеженням газопостачання споживачам) письмової заяви про припинення газопостачання;
    4. відмова споживача від встановлення лічильника газу, що здійснюється за ініціативи та за кошти Оператора ГРМ, з урахуванням Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу";
    5. розірвання договору розподілу природного газу;
    6. несанкціонований відбір природного газу або втручання в роботу засіб вимірювальної техніки (далі ЗВТ) чи ГРМ;
    7. несанкціоноване відновлення газоспоживання;
    8. визнання в установленому порядку аварійним станом газорозподільної системи та/або ліквідація наслідків аварій, спричинених надзвичайними ситуаціями техногенного, природного або екологічного характеру, та проведення ремонтно-відновлювальних робіт;
    9. наявність заборгованості за несанкціонований відбір природного газу з ГРМ;
    10. необґрунтована відмова від підписання акта наданих послуг та/або акта приймання-передачі природного газу (норма застосовується по об’єкту споживача, що не є побутовим);
    11. відмова представникам Оператора ГРМ в доступі на об’єкти або земельну ділянку Споживача, де розташована газорозподільна система та/або газове обладнання, та/або комерційний вузол обліку газу, для здійснення контролю відповідності встановленого газоспоживаючого обладнання проектній документації, обстеження газових мереж до ВОГ та/або газоспоживаючого обладнання;
    12. в інших випадках, передбачених законодавством.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Володимире!

    Закон України "Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text):

    Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    6) індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об’єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги;

    13) споживач житлово-комунальних послуг (далі - споживач) - індивідуальний або колективний споживач;

    Стаття 5. Перелік житлово-комунальних послуг

    1. До житлово-комунальних послуг належать:

    1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

    Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

    забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

    купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

    поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

    інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку;

    2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

    Стаття 7. Права і обов’язки споживачів

    1. Споживач має право:

    6) на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг;

    2. Індивідуальний споживач зобов’язаний:

    11) інформувати управителя, виконавців комунальних послуг про зміну власника житла (іншого об’єкта нерухомого майна) та про фактичну кількість осіб, які постійно проживають у житлі споживача, у випадках та порядку, передбачених договором;

    ТЕПЕР ПО ВАШИМ ПИТАННЯМ:

    1) Питання- чи правомірно нараховується використання природнього газу і його транспортування, якщо газ не викиростувується: за розподіл газу - так, за газопостачання - ні.

    2) Договору на вивіз сміття не підписувалося ніяких, чи правомірно нарахування плати, за його вивіз? - ні.

    Корисна інформація - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    Якщо буде потрібна допомога у вирішенні даного питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    22.5%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n3141):

    "Стаття 633. Публічний договір

    1. Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо)...

    Стаття 634. Договір приєднання

    1. Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

    2. Договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов'язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору...".

    Закон України "Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19):

    "Стаття 7. Права і обов’язки споживачів

    1. Споживач має право:...

    6) на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг;...

    Стаття 13. Порядок укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг...

    5. У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

    Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.

    У разі укладення публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг виконавці комунальних послуг розміщують вимоги до якості відповідних послуг згідно із законодавством та іншу необхідну інформацію для кожного багатоквартирного будинку окремо на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на власному веб-сайті. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування таких вимог у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.

    У разі прийняття співвласниками багатоквартирного будинку рішення про обрання моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) відповідно до частини першої статті 14 цього Закону та повідомлення виконавців комунальних послуг про прийняте рішення за два місяці до запланованої дати укладення договору:

    такий виконавець зобов’язаний укласти договори про надання комунальних послуг відповідно до вимог цієї статті згідно з обраною співвласниками моделлю організації договірних відносин;

    раніше укладений із таким виконавцем договір про надання комунальної послуги достроково припиняється з дати набрання чинності новим договором, укладеним із співвласниками, але припинення (втрата чинності) дії раніше укладеного договору не звільняє сторони від виконання зобов’язань за цим договором та від відповідальності за порушення його умов.

    Якщо за 30 днів до закінчення строку дії договору співвласники багатоквартирного будинку не повідомили виконавця відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) про прийняття рішення про вибір моделі організації договірних відносин, визначеної в частині першій статті 14 цього Закону, публічнний індивідуальний договір про надання комунальної послуги, укладений з таким виконавцем, вважається продовженим на наступний однорічний строк.

    Стаття 14. Особливості укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку

    1. За рішенням співвласників багатоквартирного будинку, прийнятим відповідно до закону, з виконавцем відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) укладається договір про надання комунальних послуг, а саме:

    1) індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, що укладається кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно, за умови що співвласники прийняли рішення про вибір відповідної моделі організації договірних відносин та дійшли згоди з виконавцем комунальної послуги щодо розміру плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку;

    2) колективний договір, що укладається від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою;

    3) договір про надання комунальних послуг з колективним споживачем, що укладається з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об’єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір.

    Співвласники багатоквартирного будинку (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) самостійно обирають одну з моделей організації договірних відносин, визначених цією частиною, за кожним видом комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії).

    У межах одного багатоквартирного будинку дозволяється обрання різних моделей організації договірних відносин за різними видами комунальних послуг.

    2. Комунальні послуги з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії надаються виключно на підставі індивідуальних договорів.

    Індивідуальний договір про надання послуг з постачання та розподілу природного газу, послуг з постачання та розподілу електричної енергії укладається між співвласником багатоквартирного будинку та виконавцем відповідної комунальної послуги...

    Розділ VI ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ...

    3. Договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом.

    У разі якщо договорами про надання комунальних послуг, укладеними до введення в дію цього Закону, передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

    Договори про надання комунальних послуг, у тому числі із співвласниками багатоквартирних будинків, які не прийняли рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг, мають бути укладені виконавцями відповідних комунальних послуг протягом двох місяців з дня набрання чинності рішенням Кабінету Міністрів України про затвердження типових публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг.

    ---

    По-перше, щодо постачання природного газу. Постачання та розподілення природного газу передбачно на підставі виключно індивідуальних договорів співвласника багатоквартирного будинку і виконавцем цієї послуги (міськгаз). При цьому, якщо у Вас не встановлений лічильник об'єму використаного газу, то нарахування плати здійснюється за нормами споживання, тобто незалежно від невикористання газу.

    По-друге, щодо поводження з побутовими відходами. Якщо співласниками Вашого будинку не обрано модель організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги (що скоріше має місце), то комунальна послуга надається на підставі індивідуального договору у формі публічного договору приєднання, який вважаться укладеним автоматично через 30 днів з моменту публікування тексту договору, зокрема, на веб-сайті виконавця (з вивезення побутових відходів). Разом з тим, автоматичне укладення договору у формі публічного договору приєднання не позбавляє права споживача цієї послуги на звернення до її виконавця про призупинення дії цього договору на термін непроживання (як і щодо договору про постачання газу) - з іншої сторони, практично неможливо встановити та відстежувати виконавцем факт непроживання споживача у квартирі.

    По-третє, положення ч.1 ст.14 Закону мною наведено для пояснення сутності моделі організації договірних відносин і відношення до питання по суті не має.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України