Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 01 февраля 2022, вопрос №55408 350₴

Поставить автомобиль под арест

Продали авто по доверенности (оказался перекуп) , он перепродал просто по тех.паспорту уже третьему лицу . Сейчас начали приходить штрафы. Обратились к человеку который покупал у нас он не помнит куму продал. Доверенность мы аннулировали . Обращались в Полицию там нечего толком не подсказали . Сказали если напишем на угон то автомобиль поставят под арест но но сами попадём под статью за дачу ложных показаний. Сказали лучше найти грамотного юриста что бы подсказал

Ответы юристов (11)

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 27 лет опыта

    На Вашей машине ездит неизвестно кто:).из этого следует, что нужно все-таки заявить об угоне и объявить машину в розыск. Если куму давали покататься, то пусть он вспоминает кому машину отдал, иначе претензии можно предъявить ему т. к. на его имя давали доверенность.

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Максим!

    Подача заявления в полицию о незаконном завладении транспортным средством (угоне) по ст.289 Уголовного кодекса Украины, будет считаться дачей заведомо неправдивого заявления, так как никакого незаконного завладения транспортным средством (угона) не было (ст.383 Уголовного кодекса Украины), Вы его сами продали, без оформления договора купли-продажи автомобиля.

    Рекомендую Вам снять с себя выставленные в Ваш адрес штрафы, путем подачи заявления в полицию:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 279-7. Звільнення відповідальної особи, зазначеної у частині першій статті 14-3 цього Кодексу, особи, яка ввезла транспортний засіб на територію України, від адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті

    Відповідальна особа, зазначена у частині першій статті 14-3 цього Кодексу, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі в автоматичному режимі, якщо протягом 20 календарних днів з дня вчинення відповідного правопорушення або з дня набрання постановою про накладення адміністративного стягнення законної сили:

    така особа надала документ, який підтверджує, що до моменту вчинення правопорушення транспортний засіб вибув з її володіннявнаслідок протиправних дій інших осіб, або щодо протиправного використання іншими особами номерних знаків, що належать її транспортному засобу;

    особа, яка користувалася транспортним засобом на момент вчинення зазначеного правопорушення, звернулася особисто до органу (посадової особи), уповноваженого розглядати справи про адміністративні правопорушення, із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надання згоди на притягнення до адміністративної відповідальності, а також надала документ (квитанцію) про сплату відповідного штрафу.

    У разі звільнення відповідальної особи, зазначеної у частині першій статті 14-3 цього Кодексу, або особи, яка ввезла транспортний засіб на територію України, від адміністративної відповідальності на підставі:

    абзацу другого частини першої цієї статті - винесена стосовно відповідальної особи, зазначеної у частині першій статті 14-3 цього Кодексу, або особи, яка ввезла транспортний засіб на територію України, постанова про притягнення до адміністративної відповідальності скасовується тим органом (посадовою особою), який її виніс;

    абзацу третього частини першої цієї статті - до винесеної постанови стосовно відповідальної особи, зазначеної у частині першій статті 14-3 цього Кодексу, або особи, яка ввезла транспортний засіб на територію України, вносяться зміни щодо визначення суб’єктом правопорушення особи, яка фактично користувалася транспортним засобом у момент вчинення правопорушення, зафіксованого в автоматичному режимі".

    Если по Вашим штрафам, будет открыто исполнительное производство, то сам госисполнитель в рамках исполнительного производства, может наложить арест на этот автомобиль, Вы же в свою очередь, при открытии исполнительного производства, имеете право подать заявление и сами просить наложить арест на этот автомобиль в счет долга по этим штрафам.

    При наличии вопросов "Обращайтесь".

    Всего доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    Потрібно вирішувати питання щодо законного переходу права власності від Вас до нового власника.

    Можна заявити про викрадення, але це за собою потягне невідомо які наслідки, адже особа буде всіма способами доводити свою невинуватість, і вона буде права.

    Раджу ознайомитись із наступним посиланням: https://auto.ria.com/uk/news/autolaw/236099/kak-snyat-s-sebya-prodannye-ranee-po-doverennosti-avtomobili-posh.html

    На жаль, зняти добровільно, без належним на те підстав, авто із себе також не можна, тому потрібно займатись питанням переоформлення. Вважаю, що угон - не вихід із ситуації.

    Договір купівлі-продажу авто має посвідчуватись нотаріусом за місцем реєстрації авто, або за місцем реєстрації однієї із сторін.

    Яким чином знайти користувача авто? Наприклад, за страховою компанією. Переходите за посиланням: https://cbd.mtsbu.ua/MTSBU_Pages/Tree.aspx?autoaut...

    і отримуюєте за номером телефону страхову, яка видала поліс. При зверненні до самої страхової можливо вдасться встановити власника.

    Загалом потрібно діяти. Якщо є питання, звертайтесь!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый вечер !

    В чем опасность «висящих на вас» автомобилей?

    Приготовьтесь получать извещения о чужих нарушениях, поскольку штрафы будут выписывать на ваше имя. Далее приятного мало - ходить по различным инстанциям и доказывать свою невиновность, ну, или же платить за чужие нарушения... Законом предусмотрена возможность подачи информации в МВД о «надлежащем пользователе», то есть человеке, который фактически эксплуатирует машину. Но станут ли все водители, ездящие с доверенностью или с вашим техпаспортом, спешить оформляться в полиции? Самый лучший и правильный выход в таких ситуациях – переоформление автомобиля на реального владельца.

    Шаг 1: найти фактического владельца автомобиля

    • Если у вас сохранился номер телефона покупателя – позвоните ему и договоритесь о встрече.
    • Ваш покупатель уже перепродал машину – попросите его найти контакт следующего владельца. Цепочка слишком длинная или контакты утеряны – выход тоже есть. Если «сделку» вы оформляли «по доверенности», обратитесь в нотариальную контору, с паспортом, и запросите выписку из реестра – возможно, этот вариант сработает.
    • Автомобиль еще несколько раз перепродавался и выйти на фактического владельца сложно – все равно рано опускать руки, переходим к третьему варианту.

    Поиск владельца с помощью страховых компаний. На странице МТСБУ по номеру автомобиля можно проверить наличие полиса ОСАГО, оформленного на автомобиль, и контакты страховой компании. Координат человека, который оформлял страховой полис система не покажет, но выдаст контакты фирмы, в которой подписан договор. Обратитесь к страховщикам, оставив свои контакты, с просьбой связаться с владельцем полиса. Надеемся, один из этих вариантов сработает. Если же нет – вероятно, вы все равно познакомитесь с фактическим водителем бывшего вашего авто, но уже после получения первого «письма счастья». Итак – в любом случае контакт будет установлен.

    Шаг 2: договорится о переоформлении

    Поскольку вы выступаете инициатором переоформления, у второй стороны может возникнуть желание отказаться от «лишних заморочек». Если фактический водитель авто, зарегистрированного на вас, настойчиво отказывается оформить машину на себя – предупредите, что в случае получения «письма счастья», вы с радостью подпишете заявление в исполнительной службе о безвозмездной передаче вашей собственности (автомобиля) государству, в том числе с целью погашения задолженности по штрафам. Пугать подачей заявления об угоне не стоит, как и делать этого: машину-то все же не угоняли, так что можно «напроситься» на серьезные проблемы, предусмотренные Уголовным кодексом. Как вариант – можно «надавить» аннулированием нотариальной доверенности, это законно.

    Итак, считаем, что вы убедили фактического владельца узаконить «запоздалую» сделку. Сделать это просто, если вы находитесь в одном городе или поблизости. Сложнее – если в разных городах. Тем не менее, сейчас в Сервисных центрах нет обязательной «привязки» к городу прописки владельца для снятия ТС с учета – вы можете обратится в любой СЦ МВД, размещение которого устроит обе стороны. Если же вы, к примеру, проживаете в Черновцах, а ваша машина колесит дорогами Харькова – возможно, следующий «лайфхах» окажется полезным: он поможет сэкономить время и средства на преодоление сотен или тысяч километров. От вас потребуется визит к нотариусу, а от фактического владельца – копии документов (паспорта и кода) условного «транзитного» посредника, например, мужа или жены, брата и т.п. Это нужно потому, что снять авто с учета и поставить его на себя же (продать самому себе) – невозможно. Поэтому вы оформляете доверенность, например, на жену фактического владельца, а уже она в ближайшем СЦ МВД при помощи отправленной вами по почте новой дополнительной доверенности снимает авто с учета. Далее они между собой подписывают договор купли-продажи, затем регистрируют авто на нового владельца.

    Шаг 3: переоформление автомобиля

    Обеим участникам «операции» с собой следует иметь гражданские паспорта и идентификационные коды, при необходимости — доверенность, а также пригодится свидетельство о регистрации автомобиля и, собственно, сам автомобиль.

    О налогах: следует помнить, что при продаже только одного легкового автомобиля (мотоцикла, мопеда) в течении отчетного года подоходный налог не оплачивается.

    О распределении затрат:

    поскольку каждая из сторон, вы и фактический владелец, в свое время проигнорировали предусмотренную законодательством полную процедуру переоформления ТС, с очевидной целью экономии времени и денег, вполне обоснованно нести затраты (как на стоимость услуг СЦ МВД, так и на поездки, услуги нотариусов и т.д.) на равных.

    Впрочем, это лишь один из предполагаемых вариантов – в каждом отдельном случае могут быть приняты свои решения.

    Успешно завершив переоформление, вы можете быть уверены, что в один прекрасный день в вашем почтовом ящике не появится «письмо счастья» с чужими «грехами», за которые государство намерено привлечь к ответственности вас.

    Заявления об угоне подавать не стоит: машину-то все же не угоняли, так что можно «напроситься» на серьезные проблемы, предусмотренные законодательством.

    Наклеп: це юридичний термін, який означає поширення свідомо неправдивих вигадок, які ганьблять особу чи групу осіб . Наклеп – це завжди неправдиві факти ( з прізвищами, відомостями про особу від конкретної особи чи іншого джерела інформації), а от оціночні судження є лише припущеннями, думками певних осіб. В кримінальному законодавстві України до 2001 р. наклеп був умисним злочином приватного обвинувачення (за деякими винятками). Після введення в дію нового Кримінального кодексу України наклеп декриміналізували. Парламентська асамблея ради Європи позитивно оцінила декриміналізацію наклепу.

    А от образа – це зневажливе висловлювання чи вчинок, які спрямовані проти кого-небудь і викликають у нього почуття душевного болю. Образа може бути завдана як публічно, так і у відсутність людини, на яку вона спрямована. Згідно статей 3,28 Конституції України йдеться мова про те, що честь і гідність людини найвищою соціальною цінністю, а також проголошується право кожного на повагу до його гідності.

    Людина в праві звернутись до суду з позовом про захист честі та гідності (стаття 23 Цивільного кодексу України).

    Наймите адвоката, который может сделать следующие шаги:

    1. Направляете адвокатский запрос в управление патрульной полиции области для установления: останавливался, задерживался ли принадлежащий Вам автомобиль сотрудниками полиции, кто управлял (запрашиваются копии протоколов).

    2. Направляете адвокатский запрос в страховую компанию с требованием сообщить сведения о лице застраховавшем ответственность при управлении Вашим автомобилем.

    3. После установления лица управляющего автомобилем - направляете ему требование - переоформить автомобиль надлежащим образом не нарушая Ваших прав, в случае игнорирования или отказа последует обращение в суд.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Це авто юридично все ще належить Вам, Ви несете відповідальність за дії з ним.

    Вам необхідно звернутись до поліції та до суду з позовом , "про негайне витребування майна з чужого незаконного володіння" суд встановить місце проживання користувача повідомивши його письмово про відкриття провадження.

    Ви отримуєте рішення суду ,органи ДВС ,знаходять Ваше авто , повертають Вам.

    Ви укладаєте з особою договір купівлі - продажу нотаріальний. Все у авто новий власник.

    Або знову укладаете генеральну довіреність з правом перереєстрації і особа реєструє авто на себе. під вашим контролем

    Краще все ж таки ,витребувати через суд ,а потім укласти купівлю-продаж, або дарування у нотаріуса-це позбавить вас від проблем з авто.

    зараз треба знайти пана Віктора і дізнатися контакти особи , якщо ж контакту не буде оголошення у розшук, або через судовупроцедуру.

    Бажано по доброму знайти особу та рекомендувати їй переоформити авто , видавши нову довіреність з правом переоформлення.

    інакше , щоб не нести відповідальність доведеться через суд.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Максим!

    Во всяком случае рекомендую Вам обратиться с заявлением в полицию и руководствоваться ст.14-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    "Стаття 14-1. Відповідальність власників (співвласників) транспортних засобів

    До адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобами фото- і кінозйомки, відеозапису притягаються власники (співвласники) транспортних засобів.

    За наявності обставин, які свідчать про вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, іншою особою, власник (співвласник) транспортного засобу може протягом десяти днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу повідомити про відповідні обставини (транспортний засіб знаходився у володінні чи користуванні іншої особи, вибув з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб тощо) орган (посадову особу), що виніс постанову про накладення адміністративного стягнення. На період з'ясування та перевірки цих обставин виконання постанови про накладення адміністративного стягнення зупиняється до моменту встановлення особи, яка вчинила це правопорушення".

    Если по штрафа в отношении Вас, будет открыто исполнительное производство, то сам госисполнитель в рамках исполнительного производства, может наложить арест на этот автомобиль, Вы же в свою очередь, при открытии исполнительного производства, имеете право подать заявление и сами просить наложить арест на этот автомобиль в счет долга по этим штрафам.

    При наличии вопросов "Обращайтесь".

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "16...За бажанням власника транспортного засобу - фізичної особи надати право керування таким засобом іншій фізичній особі чи за бажанням фізичної або юридичної особи, якій власник транспортного засобу передав у встановленому порядку право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, сервісний центр МВС видає за зверненням такого власника тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у його заяві, або документах, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортним засобом...

    33. Перереєстрація транспортних засобів проводиться в разі ..., зміни їх власників,...".

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1197-2018-%D0%...):

    "1. Цей Порядок визначає процедуру внесення до Єдиного державного реєстру транспортних засобів (далі - Реєстр) відомостей про належного користувача транспортного засобу (далі - належний користувач)

    2. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    1) електронна заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, яка формується через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг із застосуванням кваліфікованого електронного підпису за формою згідно з додатками 1-6;

    2) заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, оформлена в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС за формою згідно з додатками 1 - 6;

    3) належний користувач - фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить,...

    3. Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

    1) визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування;...

    6) оформлення на фізичну особу, щодо якої вносяться відомості як про належного користувача, тимчасового реєстраційного талона.

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

    1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС);

    2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС;

    3) Єдиний державний вебпортал електронних послуг...

    6. Сервісними центрами МВС відомості про належного користувача вносяться до Реєстру за принципом екстериторіальності (незалежно від місцезнаходження або реєстрації місця проживання/перебування особи, реєстрації транспортного засобу)...

    18. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, здійснюється автоматично після заповнення та підписання із застосуванням кваліфікованого електронного підпису або із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та електронного підпису користувача відповідної електронної заяви, проведення автоматичної перевірки зазначених у ній відомостей за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, та за умови відсутності визначених цим Порядком підстав для відмови у внесенні відомостей...

    21. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється у сервісному центрі МВС у присутності власника транспортного засобу (його представника за довіреністю) та належного користувача...

    23. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється також через:

    1) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, шляхом заповнення електронної заяви за формою згідно з додатком 1 із застосуванням кваліфікованого електронного підпису власника транспортного засобу та належного користувача;

    2) Єдиний державний вебпортал електронних послуг, шляхом заповнення електронної заяви у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, відповідно до відомостей, передбачених додатком 1, із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, електронних підписів або кваліфікованих електронних підписів власника транспортного засобу та належного користувача..."

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n8265):

    "Стаття 293. Окреме провадження...

    2. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:...

    5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;...

    Стаття 294. Порядок розгляду справ окремого провадження...

    4. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб...

    Стаття 315. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення...

    2. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення...

    Стаття 316. Підсудність

    1. Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання...".

    ---

    Во-первых, считаю надлежащим обратится в суд с заявлением об установлении факта, имеющего юридическое значение, а именно: об установлении факта передачи Вашего автомобиля по доверенности Вашим поверенным его поверенному, личность которого неизвестна и которую необходимо установить. Стороной по Вашему заявлению будет Ваш поверенный, личность которого Вам известна. В заявлении изложить ходатайство о розыске автомобиля органом полиции как способе установления личности этого второстепенного поверенного, при этом такой розыск будет проведен по решению (определению) суда, а не по Вашему заявлению, т.е. не будет с Вашей стороны заведомо ложного сообщения.

    Во-вторых, после установления личности фактического обладателя автомобиля оформить на него временный регистрационный талон, внести сведения о нем в Реестр транспортных средств как надлежащего пользователя или оформить с ним договор купли-продажи авто (без проведения расчетов - которые фактически проведены) с последующей перерегистрацией авто на этого человека.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "16...За бажанням власника транспортного засобу - фізичної особи надати право керування таким засобом іншій фізичній особі чи за бажанням фізичної або юридичної особи, якій власник транспортного засобу передав у встановленому порядку право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, сервісний центр МВС видає за зверненням такого власника тимчасовий реєстраційний талон на строк, зазначений у його заяві, або документах, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортним засобом...

    33. Перереєстрація транспортних засобів проводиться в разі ..., зміни їх власників,...".

    "ПОРЯДОК внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1197-2018-%D0%...):

    "1. Цей Порядок визначає процедуру внесення до Єдиного державного реєстру транспортних засобів (далі - Реєстр) відомостей про належного користувача транспортного засобу (далі - належний користувач)

    2. У цьому Порядку наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    1) електронна заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, яка формується через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг із застосуванням кваліфікованого електронного підпису за формою згідно з додатками 1-6;

    2) заява - заява про внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, оформлена в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС за формою згідно з додатками 1 - 6;

    3) належний користувач - фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить,...

    3. Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

    1) визначення належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній особі транспортного засобу в користування;...

    6) оформлення на фізичну особу, щодо якої вносяться відомості як про належного користувача, тимчасового реєстраційного талона.

    5. Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

    1) територіальні органи з надання сервісних послуг МВС (далі - сервісні центри МВС);

    2) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС;

    3) Єдиний державний вебпортал електронних послуг...

    6. Сервісними центрами МВС відомості про належного користувача вносяться до Реєстру за принципом екстериторіальності (незалежно від місцезнаходження або реєстрації місця проживання/перебування особи, реєстрації транспортного засобу)...

    18. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача через веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, здійснюється автоматично після заповнення та підписання із застосуванням кваліфікованого електронного підпису або із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та електронного підпису користувача відповідної електронної заяви, проведення автоматичної перевірки зазначених у ній відомостей за відповідними реєстрами та базами даних, доступ до яких має МВС, та за умови відсутності визначених цим Порядком підстав для відмови у внесенні відомостей...

    21. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється у сервісному центрі МВС у присутності власника транспортного засобу (його представника за довіреністю) та належного користувача...

    23. Внесення до Реєстру відомостей про належного користувача, якого визначив безпосередньо власник транспортного засобу, здійснюється також через:

    1) веб-додаток, розміщений на офіційному веб-сайті Головного сервісного центру МВС, шляхом заповнення електронної заяви за формою згідно з додатком 1 із застосуванням кваліфікованого електронного підпису власника транспортного засобу та належного користувача;

    2) Єдиний державний вебпортал електронних послуг, шляхом заповнення електронної заяви у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, відповідно до відомостей, передбачених додатком 1, із застосуванням кваліфікованої електронної печатки технічного адміністратора Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, електронних підписів або кваліфікованих електронних підписів власника транспортного засобу та належного користувача..."

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n8265):

    "Стаття 293. Окреме провадження...

    2. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:...

    5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;...

    Стаття 294. Порядок розгляду справ окремого провадження...

    4. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб...

    Стаття 315. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення...

    2. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення...

    Стаття 316. Підсудність

    1. Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання...".

    ---

    Во-первых, считаю надлежащим обратится в суд с заявлением об установлении факта, имеющего юридическое значение, а именно: об установлении факта передачи Вашего автомобиля по доверенности Вашим поверенным его поверенному, личность которого неизвестна и которую необходимо установить. Стороной по Вашему заявлению будет Ваш поверенный, личность которого Вам известна. В заявлении изложить ходатайство о розыске автомобиля органом полиции как способе установления личности этого второстепенного поверенного, при этом такой розыск будет проведен по решению (определению) суда, а не по Вашему заявлению, т.е. не будет с Вашей стороны заведомо ложного сообщения.

    Во-вторых, после установления личности фактического обладателя автомобиля оформить на него временный регистрационный талон, внести сведения о нем в Реестр транспортных средств как надлежащего пользователя или оформить с ним договор купли-продажи авто (без проведения расчетов - которые фактически проведены) с последующей перерегистрацией авто на этого человека.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    В общих чертах - Вам нужно установить лицо, у которого находится автомобиль.

    Если пользователь откажется возместить штрафы и переоформить авто - Вам нужно обращаться в суд об истребовании имущества из чужого владения.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Максим!

    Соглашусь, что единственный верный вариант - это пойти путем судебного процесса и исстребования авто из незаконного пользования.

    Это "головная" боль будет решена раз, не очень быстро, но единожды и однозначно.

    Будут вопросы по релизации, обращайтесь.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Погоджуюсь з колегами, що заявляти про угод не вихід.

    Тому звісно рекомендую спочатку в добровільному порядку звернутися до нового власника та домовитися про переоформлення документів - спробувати знайти власника через сторінку МТСБУ за номером автомобіля можна перевірити наявність поліса ОСЦВ, оформленого на автомобіль, та контакти страхової компанії. Координат людини, яка оформляла страховий поліс система не покаже, але видасть контакти фірми, з якою укладено договір. Зверніться до страховиків, залишивши свої контакти, з проханням зв'язатися з власником поліса.

    А ні то судовий спосіб- а саме заявити вимогу до суду про витребування майна з чужого незаконного володіння. Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України