Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 18 февраля 2022, вопрос №56273 150₴

Чи можливо влаштуватися на роботу за два тижні до виходу в декрет?

Доброго дня!
Ситуація склалася наступна. Я працюю перекладачем-фрилансером. Минулого року захистила кандидатську дисертацію, теж працюючи на основі фрилансу. Протягом останнього 2021 року була офіційно працевлаштована лише протягом червня і липня 2021 року. Загальний страховий стаж - 12 років.
Наразі потрібно йти в декрет (через тиждень-два).
Є два варіанти:
1. Постаратися влаштуватися на роботу. Які тоді матиму переваги (стаж, виплати у звязку з вагітністю і пологами тощо)? і чи має право відмовити працедавець у прийомі на роботу?
2. Залишитися "безробітною" (на обліку в центрі зайнятості не стою) і так піти в декрет. В такому випадку на яку допомогу у звязку з вагітністю і пологами можу розраховувати і чи йтиме в загальний трудовий стаж період відпустки по догляду за дитиною?
Який варіант краще обрати, щоб йшов стаж і отримати державні виплати? Дякую завчасно!

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня!

    Звичайно, краще обрати перший варіант. Тоді будуть стаж, відповідні виплати.

    Однак складність у наступному:

    відмова вагітним у офіційному працевлаштуванні або звільнення — одна з розповсюджених проблем.

    Дану проблему можливо вирішити шляхом надсилання рекомендованим листом скарги на ім’я роботодавця чи звернутися до Державної служби України з питань праці щодо порушення її трудових прав.

    Чинне законодавство забороняє відмову у прийнятті на роботу вагітним жінкам з мотивів, пов’язаних з вагітністю. Недотримання цієї вимоги є грубим порушенням законодавства, яке може бути розцінене як застосування дискримінації по відношенню до працівника і бути підставою відповідальності, передбаченої законом України.

    Так, відповідно до статті 184 Кодексу законів про працю України забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям - за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю.

    При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов'язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку.

    Окрім того, статтею 26 Кодексу законів про працю України заборонено встановлення випробувального терміну вагітним жінкам; одиноким матерям, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю.

    Якщо жінка при прийомі на роботу не повідомила про вагітність, а повідомила про це під час проходження випробувального терміну, то звільнення такої жінки як такої, що не пройшла випробувальний термін, заборонено, оскільки це є звільненням з ініціативи роботодавця. (стаття 184 КЗпП України).

    Успіхів!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Юлія!

    1) і чи має право відмовити працедавець у прийомі на роботу? - ні. Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям - за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю (ст. 184 КЗпП України).

    При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов'язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку.

    Крім того, відповідно до Конституції України і КЗпП України забороняється необґрунтована відмова в прийнятті на роботу, а також будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання (стаття 22 КЗпП України).

    Тобто, забороняється дискримінаційне поводження за будь-якою захищеною ознакою стосовно особи, яка працевлаштовується. Необґрунтованою вважається невмотивована відмова у прийнятті працівника на роботу за наявності вакантних робочих місць, а також з мотивів, які не стосуються ділових якостей працівника.

    Таким чином, незаконною слід вважати відмову в прийомі на роботу з мотивів вагітності або наявності немовляти. Кримінальним кодексом така дія розглядається як злочин (стаття 172 Кримінального кодексу України).

    2) Які тоді матиму переваги (стаж, виплати у звязку з вагітністю і пологами тощо)? - наявність офіційного місця роботи, з якого Вас не зможуть звільнити. Період, протягом якого жінці виплачується допомога по вагітності та пологах на підставі медичного висновку, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Про це йдеться у листі Мінекономіки від 01.07.2021 р. № 4712-06/34400-07.

    Також період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

    Кодекс Законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 184. Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей

    Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям - за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю.

    При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов'язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку.

    Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

    Закон України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-12#Text):

    Стаття 3. Види державної допомоги сім'ям з дітьми

    Відповідно до цього Закону призначаються такі види державної допомоги сім'ям з дітьми:

    1) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;

    2) допомога при народженні дитини, одноразова натуральна допомога "пакунок малюка";

    Стаття 5. Органи (заклади), що призначають і здійснюють виплату (видачу) державної допомоги сім’ям з дітьми

    Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами (крім допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, зазначеним у частині другій статті 4 цього Закону), допомога при народженні дитини, допомога при усиновленні дитини, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, допомога на дітей одиноким матерям, допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, призначається і виплачується органами соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновлювачів, опікуна, піклувальника).

    Стаття 9. Розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами

    Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо) жінки, але не менше 25 відсотків від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.

    Стаття 12. Розмір допомоги при народженні дитини

    Допомога при народженні першої та кожної наступної дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    3) Залишитися "безробітною" (на обліку в центрі зайнятості не стою) і так піти в декрет. В такому випадку на яку допомогу у звязку з вагітністю і пологами можу розраховувати і чи йтиме в загальний трудовий стаж період відпустки по догляду за дитиною? - період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, включається до страхового стажу.

    Відповідно до статті 7 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та пункту 3 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751 право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами (далі- Допомога) мають всі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а саме:

    • жінки із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби;
    • жінки, звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;
    • жінки, зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
    • непрацюючі жінки;
    • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти;
    • жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Допомога, якщо звернення за нею надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70 календарних днів) після пологів.

    Жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 –після пологів).

    Особам, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, допомога призначається за період з дня усиновлення чи встановлення опіки і до закінчення строку післяпологової відпустки.

    За період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Відповідно до п. 7 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається:

    1) жінкам із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби - у розмірі 100 відсотків грошового забезпечення;

    2) жінкам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації - у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу. Середня заробітна плата, з якої нараховується допомога, обчислюється згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100;

    3) жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні - у розмірі 100 відсотків мінімального розміру допомоги по безробіттю;

    4) аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти - у розмірі місячної стипендії. Жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами за її вибором. При цьому допомога призначається з дня припинення виплати стипендії по день закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

    Розмір допомоги у випадках, передбачених підпунктами 1-4 цього пункту, встановлюється шляхом множення середньоденного доходу на кількість календарних днів тривалості відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, але не менш як 25 відсотків розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць;

    5) непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як суб'єкти підприємницької діяльності, - у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

    Розмір прожиткового мінімуму відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" для працездатної особи станом на січень-червень 2022 - 2481 грн; липень-листопад 2022 - 2600 грн; грудень 2022 - 2684 грн.

    4) Який варіант краще обрати, щоб йшов стаж і отримати державні виплати? - перший. Однак, при другому варіанті також буде йти стаж та виплачуватиметься матеріальне забезпечення (просто в меншому розмірі).

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    20%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Доброго дня, Юля!

    З державних виплат, які дійсно напряму будуть залежати від вашого статусу (безробітна чи така, що перебуває у трудових відносинах) - тільки допомога по вагітності та пологам.

    Допомога при народженні дитини виплачується вне залежності від вашого страхового стажу та розміру з.п.

    Допомога по вагітності та пологам виплачується строго Фондом соц.страхування, і для працевлаштованих залежить від розміру з.п. за останні 12 міс. страхового стажу на цьому підприємстві.

    Якщо ви ж безробітня, то допомога виплачується в мінімальному розмірі.

    Звісно, якщо є можливіть працевлаштуватись з високою офіційною з.п., то варто це зробити.

    Якщо залишились питання, звертайтесь.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вам краще 1 -й варіант , офіційна робота за трудовим договором буде стаж та всі виплати.

    До того ж згідно ст. 184 КЗпП вагітним жінкам не можна надати відмову , бо це порушення трудових прав та є підставою для перевірки Держпраці.

    Щодо виплат:

    Сума декретних виплат є добутком середньоденної зарплати і кількості календарних днів декретної відпустки.

    Розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати є 12 календарних місяців перебування у трудових вiдносинах (з першого до першого числа), що передують місяцю, в якому розпочалась відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами.

    Середньоденна зарплата обчислюється шляxом ділення нарахованої зa розрахунковий період зaрплати, нa яку нараховано єдиний соціальний внесок, нa кількість кaлендарних днів зайнятості без уpахування календарних днів, не вiдпрацьованих з поважних причин.

    Під "поважними причинами" мається на увазі, у тому числі, відпустка без збереження зарплати. Тобто відпустка без збереження заробітної плати не включається в дні Вашої зайнятості.

    Відповідно, така відпустка не враховується при обчисленні середньоденної зарплати та не впливає на розмір декретних виплат.

    Факт неповної зайнятості також не впливає на розмір декретних виплат, значення має лише розмір зарплати за відповідний період.

    При цьому, допомога по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (до 2021 року - 75000 грн, з 01.01.2021 - 9000 грн) та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на час настання страхового випадку (до 2021 року - 5000 грн, з 01.01.2021 - 6000 грн). станом на зараз - 6 500 грн.

    Таким чином, якщо через неповну зайнятість допомога по вагітності та пологах, розрахована відповідно до середньоденної зарплати, у розрахунку на місяць буде менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати, декретні будуть нараховані у розмірі мінімальної заробітної плати у розрахунку на місяць.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Є два варіанти:

    1. Постаратися влаштуватися на роботу. Які тоді матиму переваги (стаж, виплати у звязку з вагітністю і пологами тощо)? я думаю большой разницы в деньгах у Вас не будет - так как Вы отработаете всего несколько дней

    і чи має право відмовити працедавець у прийомі на роботу? как беременной - по закону - нет , а по другим условиям могут ,

    2. Залишитися "безробітною" (на обліку в центрі зайнятості не стою) і так піти в декрет. В такому випадку на яку допомогу у звязку з вагітністю і пологами можу розраховувати і чи йтиме в загальний трудовий стаж період відпустки по догляду за дитиною? выплата у Вас будет по - любому даже если Вы не работали до декрета и не стояли в центре занятости

    Период пребывания в отпуске по уходу за ребенком до достижения им 3-летнего возраста засчитывается как в общий, так и в непрерывный стаж работы и в стаж работы по специальности (часть 2 статьи 181 КЗоТа Украины).

    В соответствии со статьями 23 и 29 Закона пособие по уходу за ребенком до достижения им 3-летнего возраста работающим лицам назначается в размере 100 %, а неработающим - 50 % минимальной заработной платы. Причем для работающих граждан его размер не зависит от стажа.

    Який варіант краще обрати, щоб йшов стаж і отримати державні виплати? Дякую завчасно! - уходить в декрет с работы конечно выгодней

    Шкрибайло  Наталія
    20%

    У конкретно Вашому випадку, Ви можете розраховувати на призначення і виплату таких видів допомоги:

    –допомога у зв'язку з вагітністю та пологами (сума відрізняється залежно від того чи жінка працевлаштована, зареєстрована у центрі зайнятості як безробітна чи ні). У зв'язку із тим,що Ви офіційно не працюєте та не зареєстровані як безробітна, допомога надаватиметься у розмірі 25% прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць. Станом на сьогодні, це 620,25 грн.

    – допомога при народженні дитини (оплата ідентична та не корелює із працевлаштуванням). Допомога при народженні дитини у 2022 році = 41280 грн. Виплата здійснюється: 10320 грн – одразу; 860 грн/місяць – протягом 36 місяців. Окрім традиційного паперового варіанту у 2022 році працює спеціальна послуга E-Малятко . Вона забезпечує можливість оформити все онлайн. За однією заявою батьки можуть отримати одразу декілька послуг, включаючи: реєстрація народження дитини та її місця проживання; призначення допомоги при народженні дитини; призначення допомоги багатодітним сім’ям. Пакет малюка батьки можуть отримати грошима або у натуральній формі. У грошовій формі він складає, на даний момент, 6300 грн.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Працевлаштування на незначний термін до роботодавця для Вас якщо це не ваші знайомі буде досить складно так як фактично ви маєте перебувати у роботодавця 3 роки.

    Тому розгляньте варіант - оформлення ФОП (якщо вам це доцільно)

    Реєстрація в центрі зайнятості

    Відповідно до статті 7 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на отримання грошової виплати по вагітності та пологах має кожна вагітна жінка (в тому числі неповнолітня), але розмір допомоги та порядок її отримання безпосередньо залежить від статусу одержувача. Допомога, якщо звернення за нею надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70 календарних днів) після пологів.

    Жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 –після пологів).

    Особам, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, допомога призначається за період з дня усиновлення чи встановлення опіки і до закінчення строку післяпологової відпустки.

    Допомога обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

    За період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Відповідно до п. 7 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається:

    1) жінкам із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби - у розмірі 100 відсотків грошового забезпечення;

    2) жінкам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації - у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу. Середня заробітна плата, з якої нараховується допомога, обчислюється згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100;

    3) жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні - у розмірі 100 відсотків мінімального розміру допомоги по безробіттю;

    4) аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти - у розмірі місячної стипендії. Жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами за її вибором. При цьому допомога призначається з дня припинення виплати стипендії по день закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

    Розмір допомоги у випадках, передбачених підпунктами 1-4 цього пункту, встановлюється шляхом множення середньоденного доходу на кількість календарних днів тривалості відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, але не менш як 25 відсотків розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць;

    5) непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як суб'єкти підприємницької діяльності, - у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

    Розмір прожиткового мінімуму відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" для працездатної особи станом на січень-червень 2022 - 2481 грн; липень-листопад 2022 - 2600 грн; грудень 2022 - 2684 грн.

    Жінкам із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби допомога призначається та виплачується за місцем основної служби.

    Жінкам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні, аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти і непрацюючим жінкам допомога призначається і виплачується органами соціального захисту населення за місцем проживання.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України