Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 01 березня 2022, питання №56720 150₴

Отменить, или оспорить решение суда

Было вынесено заочное решение суда.

Суд состоялся 01.02.2022, решение появилось в реестре 04.02.2022.

В суде решение на руки я не получал.

Номер дела - 2/522/1572/22. Первое решение было принято в мою пользу.

Истец подал на апелляцию. Суд пересмотрел свое решение.

Я предупредил истца, что болен, и не могу явиться в суд по состоянию здоровья (подозрение на ковид-19).

Запись разговора по телефону о моём предупреждении в наличии.

Тем не менее истец не информировал об этом судью и решение было принято без меня, заочно.

24.02.2022 мне должны были вручить заявление в юр консультации, но всё было закрыто, ввели военное положение.

Что мне делать в этой ситуации? Суды не работают. А сроки подачи апелляции истекают.

Жду ответа на эл почту

Телефон неизвестные звонки блокирует.

С Уважением, Игорь.

Відповіді юристів (5)

    Гончаренко Константин
    40%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Після завершення введення правового режиму воєнного стану Вам необхідно подати суду поштою з врученням чи особисто в канцелярію заяву про скасування заочного рішення суду.

    на час введення режиму воєнного стану сроки призупиняються та будуть відновлені після його скасування Президентом України.

    Верховна рада 24 лютого на позачерговому засіданні погодила та запровадила воєнний стан через вторгнення Росії в Україну.

    період дії воєнного стану можуть оголосити загальну або часткову мобілізацію, написано в законі. Строки та обсяги визначає президент України. Але мобілізацію можуть і не оголошувати. Також військкомати можуть викликати на збори військовозобов’язаних. Чи буде обмежений виїзд за кордон для резервістів, також вирішує влада.

    Заборонити чи обмежити виїзд з території, на якій оголошено воєнний стан, чи взагалі з країни можуть не тільки для військовозобов’язаних, а й для всіх громадян. Рішення грунтується на указі президента, а приймає його, згідно з постановою Кабміну, військове командування разом з військовими адміністраціями.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №64/2022

    Про введення воєнного стану в Україні:

    https://www.president.gov.ua/documents/642022-4139...

    "У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

    1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. ...

    3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    З 25.02.22 окремим указом Президента заборонено виїзд чоловікам з 18 -ти до 60 -ти років.

    ---

    Приклад заяви:

    «___» ___ 20__ року

    Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпра 49083, м. Дніпро, вул. Новоселівська,будинок 9

    Позивач: «___»

    ЄДРПОУ ___

    Адреса: ___

    електронна пошта: ___

    офіційна електронна адреса відсутня

    Тел. ___

    Відповідач (заявник): ___

    Адрса: ___

    ІПН ___

    електронна пошта: ___

    офіційна електронна адреса відсутня

    Тел. ___

    Представник Відповідача (заявника):

    Адвокат ___

    Адрса: ___

    електронна пошта: ___

    офіційна електронна адреса відсутня

    Тел. ___

    Справа № ___ Суддя: ___

    Відповідно до п. 1 ч.2 ст.223 ЦПК України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом у разі неявки в судове засідання учасника справи, щодо якого відсутні відомості про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання. Відповідно до ч. 4 ст.223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з’явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи. Отже проведення заочного розгляду справи можливе лише у разі наявності умов, визначених у п. 1 ч.2 ст. 223, ч. 4 ст. 223 ЦПК України, п.1 ч. 1 ст. 280 ЦПК України. Відповідно до ч. 1 ст. 284 Цивільного процесуального кодексу України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Відповідно до ч. 2 статті 284 Цивільного процесуального кодексу України заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Відповідно до ч. 3 ст. 284 Цивільного процесуального кодексу України учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. При оголошенні заочного рішення суду відповідач присутній не був. Копію заочного рішення суду відповідач отримав від свого представника ___ ___ 201__ року. Керуючись ч. 3 ст. 284 Цивільного процесуального кодексу України, відраховуючи двадцяти денний строк від 21 травня 2018 року (дата отримання повного тексту заочного рішення) закінчення строку припадає на ___ ___ 201__ року – тому відповідач має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про перегляд заочного рішення (до заяви додається клопотання про поновлення строку на подання заяви про перегляд заочного рішення). Відповідач вважає за необхідне переглянути вказане заочне рішення з наступних підстав. Позивач (представник позивача)

    дата підпис ПІБ

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Игорь Клієнт 2 роки тому

    Спасибо.

    С Уважением.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Ігор!

    Глава 11 ЦПК України регулює порядок заочного розгляду справ у цивільному судочинстві.Заочне провадження є особливим порядком розгляду та вирішення цивільної справи за відсутності відповідача, належним чином повідомленого про час та місце судового розгляду і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, позивач не заперечує проти такого вирішення справи та суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

    Суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

    1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;2) відповідач не з’явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;3) відповідач не подав відзив;4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

    У разі участі у справі кількох відповідачів заочний розгляд справи можливий у випадку неявки в судове засідання всіх відповідачів. У разі зміни позивачем предмета або підстави позову, зміни розміру позовних вимог суд відкладає судовий розгляд для повідомлення про це відповідача.

    Про заочний розгляд справи суд постановляє ухвалу.Розгляд справи і ухвалення рішення проводяться за правилами загального чи спрощеного позовного провадження з особливостями, встановленими главою 11 ЦПК України. За формою і змістом заочне рішення повинно відповідати вимогам, встановленим статтями 263 і 265 ЦПК України, і, крім цього, у ньому має бути зазначено строк і порядок подання заяви про його перегляд.Відповідачам, які не з’явилися в судове засідання, направляється копія заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України.

    Порядок і строк подання заяви про перегляд заочного рішення:

    Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

    Форма і зміст заяви про перегляд заочного рішення:

    Заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі.У заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено:1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення;2) ім’я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв’язку;3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це;4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача;5) клопотання про перегляд заочного рішення;6) перелік доданих до заяви матеріалів.Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає.До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів.До заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження.До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.До заяви про перегляд заочного рішення додаються докази, на які посилається заявник.Прийнявши належно оформлену заяву про перегляд заочного рішення, суд невідкладно надсилає її копію та копії доданих до неї матеріалів іншим учасникам справи. Одночасно суд повідомляє учасникам справи про дату, час і місце розгляду заяви.

    Заява про перегляд заочного рішення повинна бути розглянута протягом п’ятнадцяти днів з дня її надходження.

    Порядок розгляду заяви про перегляд заочного рішення, наслідки такого розгляду:

    Заява про перегляд заочного рішення розглядається в судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про дату, час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.Головуючий відкриває судове засідання і з’ясовує, хто з учасників справи з’явився, встановлює їх особу, перевіряє повноваження представників, після чого повідомляє зміст заяви і з’ясовує думку сторін та інших учасників справи щодо вимог про перегляд заочного рішення.У результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою:1) залишити заяву без задоволення;2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

    У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

    Перегляд заочного рішення

    Порядок і строк подання заяви про переглядзаочного рішення

    Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

    Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

    Форма і зміст заяви про перегляд заочного рішення

    Заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі.

    У заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено:

    1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення;

    2) ім'я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв'язку;

    3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання і неповідомлення їх суду, і докази про це;

    4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача;

    5) клопотання про перегляд заочного рішення;

    6) перелік доданих до заяви матеріалів.

    ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

    Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає.

    До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю осіб, які беруть участь у справі, та копії всіх доданих до неї матеріалів.

    До заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження.

    До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

    Розгляд заяви про перегляд заочного рішення

    У результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою:

    1) залишити заяву без задоволення;

    2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

    Всього доброго!

    • Игорь Клієнт 2 роки тому

      Дуже дякую.

    Пуха Наталія ТендерОк
    26.7%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності, територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям і органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

    Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо (частина друга ст. 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні").

    Цивільний кодекс України не містить поняття "форс-мажор", але ст. 617 Цивільного кодексу України підставою звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання визначає випадок або непереборну силу.

    Тобто, коли стабілізується ситуація надасте клопотання про поновлення строків у зв'язку з форс мажорними обставинами (введенням військового стану) та суд задовільнить ваше клопотання.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України