Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 марта 2022, вопрос №57621 400₴

Выезд за границу для судимых (187ч.2)

Здравствуйте, в статье 37 про взятие-снятие и исключение с военского учета, читаю, что исключению подлежат граждане которые были ранее судимы (пункт 6). В военном билете имею штампы о постановке-снятии с учета в местном военкомате за 2010 год, так же штампы за 2020 год о снятии с учета военнообязанных. Осужден по тяжелым статьям. Могу ли я выехать ?

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Alex!

    У Вас є законні підстави для виїзду за кордон, в зв"язку з висновком про непридатність для проходження військової служби, А САМЕ ВЗАГАЛІ ЩОДО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Зварич Роман
    Зварич Роман 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 17 лет опыта

    У Вас у військовому квитку зазначено "знято", а не "виключено".

    ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"

    Стаття 37.

    6.Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    У Вашому випадку при перетині кордону Вам необхідно пред'явити наступні документи:

    1. Посвідчення про відстрочку від призову і повідомлення про зарахування військовозобов'язаних на спеціальний військовий облік (це два документи).

    • Alex Клиент 2 года назад

      В билете штамп "снят" это да, но в статье 37 про исклбчение прописанны условия под которые я попадаю и должен быть исключен, как я понял. У знакомого видел такой же штамп и там просто ручкой было приписанно - "виключений". Возможно такое, что офицер который ставил мне штамп просто не удосужился это сделать ? И где я сейчас могу взять те документы о которых вы написали и выдадут ли мне их вообще, имею ли я основания для их получения ?

      • Зварич Роман
        Зварич Роман 2 года назад

        Юрист, г. Львов, 17 лет опыта

        У Вас мала б бути довідка про несудимість (про погашену судимість), де мало б зазначатися, що ви притягалися до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 187 ККУ. Така довідка є підставою для виключення з військового обліку.

        Довідку про несудимість можна замовити онлайн, якщо сервіс МВС працює (уточнюйте), строк - 30 днів. Можна отримати швидше - безпосередньо у відділі поліції, якщо створено там спеціальну кімнату для надання послуг.

        У Вас є декілька варіантів, передбачених законодавством України.

        Мої поради не гарантують Вам реалізацію Ваших прав, закріплених законодавством України.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Здравствуйте.

    Согласно Указу Президента об Мобилизации и других законодательных актов мобилизация касается только военнообязанных лиц. Так как вас сняли с учета военнообязанных лиц, то под мобилизацию вы не попадаете, что дает вам право выезда за границу. Для выезда за границу необходимо предъявить военный билет с соответствующей отметкой.

    Нормативно-правовые акты:

    Закон Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации".

    Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе".

    Указ Президента Украины "Об общей мобилизации".

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Нажаль і до введення військового стану, у вас були обмеження у правах, щодо перетину кордону, а в війковий час обмеження не скасовуються й поготів, тобто:

    Закон про кримінальну відповідальність встановлює правило, відповідно до якого особа, яка відбула відповідний вид покарання за вчинене кримінальне правопорушення,протягом певного часу вважається такою, що має судимість.У цей період на особу покладаються певні обмеження її правового статусу, пов’язані з учиненим раніше кримінальним правопорушенням (обмеження при прийомі на роботу, при виїзді за кордон тощо).

    З відбуттям засудженим покарання реалізація кримінальної відповідальності не закінчується.

    Судимість - це правовий стан особи, що є результатом засудження її судом до будь-якого виду покарання за вчинений нею кримінальне правопорушення, який триває з дня набрання обвинувальним вироком законної сили до закінчення обмеженого законом строку або до визнання судом цього строку достатнім і полягає в настанні для особи відповідних наслідків загальноправового, кримінально- правового і кримінально-виконавчого характеру у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України (далі - КК України), для досягнення і закріплення мети покарання.

    Загальноправові наслідки судимості полягають у різноманітних обмеженнях, що встановлюються законом щодо осіб, які мають непогашену або не зняту судимість. Це зокрема:

    заборона приймати на певні посади. В одних випадках така заборона встановлена безвідносно до виду злочину, за який є судимість, в інших – береться до уваги судимість лише за умисний злочин чи певний вид злочинів. Так, особи, які мають не зняту чи непогашену судимість, не можуть обіймати посаду прокурора або слідчого прокуратури, судді, бути народними засідателями, адвокатами, нотаріусами. Згідно зі статтею 76 Конституції України не може бути обраним до Верховної Ради України громадянин, який має судимість за вчинення умисного кримінального правопорушення, якщо ця судимість не погашена і не знята в установленому законом порядку.

    обмеження у здійсненні підприємницької діяльності. Особи, яким суд заборонив займатися певною діяльністю, не можуть бути зареєстровані як підприємці з правом здійснення відповідної діяльності до закінчення строку, встановленого вироком суду;

    обмеження у допуску до державної таємниці (за наявності судимості за тяжкий злочин), що є умовою обіймання певних посад;

    обмеження у виїзді за кордон громадянина України й обмеження у прийнятті до громадянства України (щодо особи, засудженої в Україні до позбавлення волі за вчинення тяжкого кримінального правопорушення);

    збільшення мінімального розміру застави як запобіжного заходу;

    обмеження, пов’язані із застосуванням адміністративного нагляду;

    позбавлення права на отримання певних пільг. Так, у випадку засудження за вчинення злочину припиняються виплати державному службовцю, передбачені чинним законодавством;

    обмеження у застосуванні амністії (амністія не застосовується, зокрема, до осіб, які: мають дві і більше судимості за вчинення тяжких злочинів; засуджені за бандитизм, умисне вбивство за обтяжуючих обставин, деякі інші злочини);

    заборона призову на строкову військову службу в мирний час (щодо осіб, яка відбуває покарання у виді обмеження волі за вчинення тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень).

    Ви не перетнете кордон.

    Успіхів

    • Alex Клиент 2 года назад

      Границу я пересекал много раз, без каких либо проблем...

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Alex!

    ВИ МОЖЕТЕ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН, ТАК ЯК ВИ НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ.

    У Вас є законні підстави для виїзду за кордон, в зв"язку з висновком про непридатність для проходження військової служби, А САМЕ ВЗАГАЛІ ЩОДО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України