Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 09 марта 2022, вопрос №57632 150₴

Имею ли я право на наследство брата, как наследник первой очереди?

Я скоро оформлю себе инвалидность второй или третьей группы в связи с психическим заболеванием. У меня есть мама и брат, папа умер. Мой брат скоро женится.
Вопросы:
1.После женитьбы моего брата в случае его смерти кто из нас будет являться наследником первой очереди?
2.Буду ли я конкурентом его жене в получении наследства (кто имеет первоочередное право - его жена или я на получение наследства после смерти брата)?
3.Имею ли я право претендовать на наследство брата в первую очередь, если я оформлю инвалидность?
4. Имею ли я право претендовать на наследство брата в первую очередь, если инвалидности у меня не будет?
5. Инвалидность по психическому заболеванию дают на один год или дольше, чем один год?

Ответы юристов (43)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Я скоро оформлю себе инвалидность второй или третьей группы в связи с психическим заболеванием. У меня есть мама и брат, папа умер. Мой брат скоро женится.

    Вопросы:1.После женитьбы моего брата в случае его смерти кто из нас будет являться наследником первой очереди?

    Якщо не буде заповіту, то відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.Ви будете належати до другої черги.

    2.Буду ли я конкурентом его жене в получении наследства (кто имеет первоочередное право - его жена или я на получение наследства после смерти брата)?Якщо не буде заповіту, то Ви матимете право на спадкування в однакових розмірах. Єдина різниця, що дружина буде спадкувати в порядку першої черги, Ви - в порядку другої черги. Спадкування ж відбуватиметься щодо майна, яке належатиме Вашому брату на праві приватної власності. Якщо мова йде про майно, що належатиме їм як подружжю, то спадкуватиметься тільки та частина, яка належатиме брату. (До прикладу: якщо будинок буде належати їм обома, то у випадку смерті брата 50% одразу переходить до дружини, а щодо інштх 50 % буде відбуватись спадкування).

    3.Имею ли я право претендовать на наследство брата в первую очередь, если я оформлю инвалидность?Інвалідність не надає такого права. Це може впливати тільки на Вашу частку, якщо буде заповіт, відповідно до якого Вам не буде нічого заповідано.

    4. Имею ли я право претендовать на наследство брата в первую очередь, если инвалидности у меня не будет?Хто спадкує в першу чергу, відповів вище.

    5. Инвалидность по психическому заболеванию дают на один год или дольше, чем один годЗалежить від рішення МСЕК. Але, як правило, спочатку інвалідність дають на визначений строк (лише потім можливе безстроково).

    Якщо є питання, звертайтесь!

    Елена Клиент 2 года назад

    Спасибо за ответ. Уточните, пожалуйста, третий пункт вашего ответа. 3.Имею ли я право претендовать на наследство брата в первую очередь, если я оформлю инвалидность?Інвалідність не надає такого права. Це може впливати тільки на Вашу частку, якщо буде заповіт, відповідно до якого Вам не буде нічого заповідано.

    Если завещание брат не составлял, тогда инвалидность мне не дает право на наследство первой очереди и поэтому я для жены брата не конкурент в получении наследства после смерти брата?

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      50%

      Уточнюю:

      Інвалідність не надає права на потрапляння у першу чергу спадкоємців, однак ніяким чином не позбавить Вас права на отримання спадкування. Ви як були так і будете перебувати в другій черзі спадкоємців.

      Звертаю увагу:

      Стаття 1267. Розмір частки у спадщині спадкоємців за законом

      1. Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

      Висновок: Ви претендуватимете на таку ж частку майна, як і дружина, незалежно від інвалідності.

      • Елена Клиент 2 года назад

        я правильно поняла, сначала вступает в наследство его жена и моя мама, и только потом, если жена и мама откажутся от наследства, только тогда во вторую очередь я могу претендовать на наследство после смерти брата?

        • Кирда Вячеслав Володимирович

          нет, для того чтобы Вы претендовали на наследство, не нужно, чтобы кто-то от него отказался.

          Просто от количества наследников, зависит Ваша доля.

          Например, есть 100 % имущества, и 3 наследника. Все 3 получают по 33.3%.

          Удачи!

          хххххххххххххх

          • Елена Клиент 2 года назад

            уточните, пожалуйста, какие права у наследников первой очереди (жены моего брата и моей мамы) и какие права у наследников второй очереди (у меня)? я не имею право на наследство после смерти брата, если наследники первой очереди моя мама и его жена вступят в наследство?

          • Елена Клиент 2 года назад

            уточните, пожалуйста, ваш ответ на вопрос. Если жена моего брата и моя мама являются наследниками первой очереди и они вступят в наследство, тогда я (родная сестра своего брата с инвалидностью или без инвалидности) не смогу вступить в наследство, потому что являюсь наследником второй очереди?

            • Кирда Вячеслав Володимирович

              еще раз Вам уточняю!

              Вы будете иметь право на наследство, независимо от количества других наследником и их очереди.

              Все наследники унаследуют одинаковые доли, независимо первая это, или вторая, или третья очередь!

              Удачи! Не беспокойтесь по поводу наследства.

          • Елена Клиент 2 года назад

            Ответьте, пожалуйста, в чем же тогда разница между наследниками первой и второй очереди? Почему я как наследник второй очереди получаю наследство наравне с наследниками первой очереди? Я читала в интернете в законах Украины, что наследники второй очереди получают наследство только в том случае, если "сестра залучаеться до спадкування за обставин, передбачених ч. 2 ст. 1258 ЦК, тобто за відсутності спадкоємців першої черги. Якщо хто-небудь зі спадкоємців першої черги живий і виявив бажання прийняти спадщину або прийняв її, спадкоємці другої черги до спадкування не залучаються". Я не хочу быть конкурентом для жены брата в получении наследства.

            • Кирда Вячеслав Володимирович

              різниця в черговості отримання спадщини.

              Якщо Ви не хочете конкурувати в питанні спадщини, Ви можете просто не подавати заяву про вступ до спадщини, або подати нотаріусу заяву про відмову від частки спадщини на користь іншого спадкоємця.

              Успіхів!

      • Елена Клиент 2 года назад

        подскажите, пожалуйста, в каком законе Украины написано: "Інвалідність не надає права на потрапляння у першу чергу спадкоємців, однак ніяким чином не позбавить Вас права на отримання спадкування. Ви як були так і будете перебувати в другій черзі спадкоємців".

    Зварич Роман
    Зварич Роман 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 17 лет опыта

    Є два види спадкування за законом і за заповітом.

    Всі Ваші питання стосуються спадкування за законом.

    Відповіді?

    1. Дружина і діти (Стаття 1261 Цивільного кодексу України).

    2. Першочергове право на отримання спадщини за законом мають дружина і діти, а не брат. Брат, сестра не буде конкурентом.

    3. Ні, не маєте права. Інвалідність на це не впливає.

    4. Ні, не маєте права. Інвалідність на це не впливає.

    5. Все залежить від конкретного виду, діагнозу захворювання. Особам, які звертаються для встановлення інвалідності, зумовленої наявністю анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, у тому числі необоротною втратою (ампутацією) верхніх та/або нижніх кінцівок (їх частин), а також особам з інвалідністю, у яких строк переогляду настає після досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду (безстроково). Переогляд з метою підвищення групи інвалідності таким особам відбувається на підставі особистої заяви особи з інвалідністю або її законного представника у разі настання змін у стані здоров’я і працездатності особи з інвалідністю або за рішенням суду. - ч. 13 ст. 7 ЗУ "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні".

    Другий випадок - спадкування за заповітом. У заповіті заповідач може вказати будь-яку людину (спадкоємця), яку вважає за потрібне.

    П.С. Будь-яка інвалідність, будь-яка група інвалідності не впливають на реалізацію цивільно-правових прав у сфері спадкування.

    Зварич Роман
    Зварич Роман 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 17 лет опыта

    Поправка:

    2. Першочергове право на отримання спадщини за законом мають дружина і діти, а не сестра чи брат. Брат, сестра не будуть конкурентом.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо ваших питань

    1.После женитьбы моего брата в случае его смерти кто из нас будет являться наследником первой очереди?

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст. 1261 ЦК).

    Діти успадковують після смерті своїх батьків, як батька, так і матері. Визначення походження дитини від певних батьків проводиться відповідно до правил ст.ст. 121-140 СК. Зокрема, якщо шлюб між батьком і матір'ю був незареєстрований, але в свідоцтві про народження дитини вони зазначені як її батьки, то після їх смерті дитина має право на спадщину і після батька, і після матері. Крім того, діти народжені від шлюбу, визнаного недійсним, не втрачають права спадкування після смерті батьків. Спадкує дитина і тоді, коли її батьки, що не перебували в шлюбі, свій шлюб зареєстрували, і чоловік (спадкодавець) визнав себе батьком дитини. Якщо дитина народжена поза шлюбом і немає спільної заяви батьків про батьківство, батьківство встановлюється в судовому порядку. На підставі рішення суду про встановлення батьківства робиться запис в органах РАЦС. До спадкоємців першої черги належать також усиновлені діти (ст. 1260 ЦК).

    2.Буду ли я конкурентом его жене в получении наследства (кто имеет первоочередное право - его жена или я на получение наследства после смерти брата)?

    У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері (ст. 1262 ЦК).

    Вказані особи залучаються до спадкування за обставин, передбачених ч. 2 ст. 1258 ЦК, тобто за відсутності спадкоємців першої черги. Якщо хто-небудь зі спадкоємців першої черги живий і виявив бажання прийняти спадщину або прийняв її, спадкоємці другої черги до спадкування не залучаються.

    Тобто Дружина, та діти як спадкоємці першої черги.

    3.Имею ли я право претендовать на наследство брата в первую очередь, если я оформлю инвалидность?

    До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є малолітніми, неповнолітніми, повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими), непрацездатною вдовою (вдівцем), непрацездатними батьками (усиновителями) та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини.

    Малолітніми е особи, що не досягли чотирнадцяти років, неповнолітніми є особи, що не досягли вісімнадцяти років. Непрацездатними вважаються жінки, які досягли 55 років та чоловіки – 60 років; інваліди І, ІІ, ІІІ груп, незалежно від того, чи призначена їм пенсія.

    Тобто ні ви не спадкоємець першої черги

    4. Имею ли я право претендовать на наследство брата в первую очередь, если инвалидности у меня не будет?

    Ні ви не є і не будете спадкоємцем першої черги, ви спадкоємець другої черги, наявність інвалідності це не змінить

    5. Инвалидность по психическому заболеванию дают на один год или дольше, чем один год?

    Інвалідність та її строк встановлюється відповідно до Огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, проводиться згідно з Положенням про медико-соціальну експертизу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1317. , у висновку про інвалідніндність зазначається, що призвело до інвалідності, група інвалідності встановлюється із зазначення строку повторного огляду або безстроково та на ступінь визначених законодавством критеріїв встановлення групи інвалідності, але не вище I групи.

    Переогляд з метою підвищення групи інвалідності відбувається на підставі особистої заяви особи з інвалідністю або її законного представника у разі настання змін у стані здоров’я і працездатності особи з інвалідністю або за рішенням суду.

    Тобто залежить від висновку, але може бути безстрокова , або за вашою заявою продовжена.

    Успіхів

    • Елена Клиент 2 года назад

      уточните, пожалуйста, по какому закону я не буду наследником наравне с наследниками первой очереди в случае смерти брата (если у меня будет или не будет инвалидности)?

    • Елена Клиент 2 года назад

      Есть закон о том, что: "2. Физическое лицо, которое является наследником по закону следующих очередей, может по решению суда получить право на наследование вместе с наследниками той очереди, которая имеет право на наследование, при условии, что оно в течение длительного времени занималось, материально обеспечивало, оказывало другую помощь наследодателю, который из-за преклонного возраста, тяжелой болезни или увечья был в беспомощном состоянии." Вопрос: если мой брат будет в беспомощном состоянии в случае его тяжелой болезни и я (его сестра наследник второй очереди) буду за ним ухаживать, тогда только ПО РЕШЕНИЮ СУДА я смогу претендовать на получение наследства наравне с наследниками первой очереди в случае смерти брата?

      И второй вопрос. Если я буду дарить своему брату дорогие подарки в будущем, например, подарю ему квартиру, при етом он не беспомощный и здоровый, тогда в случае его смерти я ПО РЕШЕНИЮ СУДА только могу претендовать на получение наследства в случае смерти брата наравне с наследниками первой очереди? А если я не хочу быть конкурентом для его жены и не буду претендовать на наследство в первую очередь?

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, а у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у законі.

    Статтями 1261-1265 ЦК передбачено п'ять черг спадкування за законом, які у визначеному законодавством порядку закликаються до спадкування почергово.

    Зверніть увагу, в межах однієї і тієї самої черги спадкоємці спадкують майно померлого у рівних частках.

    При цьому, право на спадкування кожною наступною чергою спадкоємців за законом настає при відсутності спадкоємців попередньої черги або при неприйнятті ними спадщини або відмови від її прийняття, а також у разі, коли всі спадкоємці першої черги усунені від права на спадкування.

    У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, другий з подружжя та батьки.

    У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

    У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

    У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

    У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

    Також у п'яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

    Спадкування за правом представлення регулюється ст. 1266 ЦК, яка визначає коло спадкоємців за законом, котрі закликаються до спадкування у випадку смерті їхнього родича до відкриття спадщини. Так, одна особа, у випадку смерті іншої особи, яка є спадкоємцем за законом, до відкриття спадщини набуває право спадкування тієї частки у спадковому майні, яку отримав би померлий спадкоємець, якби він був живий на момент відкриття спадщини. За правом представлення можуть спадкувати онуки, правнуки, прабаба, прадід, племінники, двоюрідні брати та сестри. Цей перелік осіб є вичерпним та розширенню не підлягає.

    Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    Прабаба, прадід спадкують ту частку спадщини, яка б належала за законом їхнім дітям (бабі, дідові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    Племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    Двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (тітці, дядькові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    Спадкоємець за заповітом або за законом, який помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

    Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він подовжується до трьох місяців.

    У судовому порядку можна , довести факти, що мають значення для спадкоємців , але не були враховані заповітом.

    Судове рішення обов язкове до виконання всіма органами та посадовими особами, а також громадянами.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    • Елена Клиент 2 года назад

      уточните, пожалуйста, у яких випадках всі спадкоємці першої черги усунені від права на спадкування?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Усунення від права на спадкування спадкоємців за законом та за заповітом можливе виключно на підставі рішення суду. Підставою для позбавлення права на спадкування є умисне позбавлення життя спадкодавця чи будь-якого з можливих спадкоємців або вчинення замаху на їхнє життя. не надання допомоги , залишення у небезпеці , все це потрібно доводити фактами свідками суду.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

        ---

        Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

        Під час воєнного стану це дуже актуально.

    • Елена Клиент 2 года назад

      объясните, пожалуйста, один пункт из закона: "Особи які проживали та були зареєстровані на момент смерті з померлим, вважаються такими , що автоматично прийняли спадок, якщо письмово не відмовились". Если я являюсь наследником второй очереди после смерти своего родного брата, то мне надо письменно отказываться от наследства (я живу с ним вместе) или я всё равно не приму наследство, потому что наследство получат наследники первой очереди (моя мама и его жена)?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Якщо спадкоємці першої черги , мама та дружина відмовляться від спадкування , або будуть усунені судом кожен , то право спадкування переходить до наступного за чергою.

        Вам відмовлятись не треба, адже якщо майна є достатньо то за законом його мають розподілити між усіма спадкоємцями згідно черг до закону.

        Особи з інвалідністю спадкують незалежно від черги обов язкову частку.

        Якщо був заповіт то майно вказане в ньому отримають особи які вказані в ньому , майно , що не потрапило до заповіту буде розподілено за законом згідно черг спадкування.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

        ---

        Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

        Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ст. 1222 Цивільного кодексу України , спадкування може проходити , як за заповітом так і за законом(якщо не має заповіту), спадкоемцями можуть бути особи , які перебували у родинних відносинах з спадкодавцем та спільно проживали або вели господарство, також діти спадкодавця ( які були народжені після його смерті, але зачаті за життя спадкодавця.).

    Майно померлого підлягає поділу наступним чином:

    Діти --- батьки --- дружина (з якою укладено шлюб) у рівних частинах.

    Якщо серед спадкоємців є пенсіонери , діти , особи з інвалідністю , вони мають право на обов язкову частку незаежно від заповіту за законом

    Особи які проживали та були зареєстровані на момент смерті з померлим, вважаються такими , що автоматично прийняли спадок, якщо письмово не відмовились.

    Необхідно у термін 6- ти місяців подати заяву нотаріусу про прийнняття спадщини за місцем знаходження майна померлого.( перелік документів надає нотаріус , які необхідно зібрати для оформлення)

    Розмір державного збору за нотаріальні послуги Вам обрахує конкретний нотаріус.

    Експертну оцінку робить суб єкт оціночної діяльності, який має відповідний сертифікат - оцінку замовляють спадкоемці самостійно( якщо в складі майна є об єкти цінностей та антикваріату.) ч. 2 ст. 7 ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України". За результатами оцінки необхідно сплатити податок державі за окремі предмети та подати декларацію про майновий стан та доходи до ДФС за місцем реєстрації в якій серед іншого зазначити про отримання майна у спадок.

    У Вашому випадку оцінка майна є необов язковою.(якщо немає антикваріату)

    Що треба зробити для того, щоб прийняти спадщину:

    Потрібно звернутись до нотаріуса за останнім місцем проживання та знаходження майна спадкодавця (батька) в Україні із заявою про прийняття спадщини із доданими документами (ст. 1269 ЦК України), до яких відносяться:

    • 1) паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;
    • 2) свідоцтво про смерть спадкодавця;
    • 3) заповіт, якщо такий є;
    • 4) якщо Ви вступаєте у спадок за Законом, потрібно взяти документ, що підтверджує родинні відносини зі спадкодавцем: це може бути свідоцтво про народження або свідоцтво про укладення шлюбу і так далі;
    • 5) також потрібна довідка з компетентних органів про те, хто проживав з померлим на дату смерті.
    • 6) правовстановлюючі документи на все майно, про яке вам відомо, що воно буде успадковане.
    • Щодо правовстановлюючих документів, то бажано принести їх одразу, оскільки на їх основі нотаріусом робляться запити до державних органів: стосовно земельної ділянки – до Держземагентства – вони нададуть витяг з державного земельного кадастру (якщо ж акт на землю у вас старого зразка, то будуть робити нову документацію, оформлювати кадастровий номер, що займе певний час та потребуватиме додаткових витрат); будинок/квартира – БТІ – 2 довідки: хто власник і що немає самочинного будівництва; автомобіль – МРЕО (нині – сервісний центр МВС) – чи не в угоні (не викрадено); майнові паї – СільРада – довідка про суму, що належить до виплати; вклад у банку – Банк і т.д.

    Більш детально щодо документів, необхідних для відкриття спадкової справи, краще звернутись до нотаріуса безпосередньо.

    Строк подання заяви та відповідних документів, як вже було зазначено, - 6 місяців з моменту смерті батька, але рекомендується не відтягувати.

    Що потрібно платити за отримання спадщини:

    По суті, потрібно заплатити лише за послуги нотаріуса, мито, за додаткові послуги. Ціна в приватних нотаріусів визначається індивідуально, тому наперед сказати ціну, скільки Вам буде потрібно заплатити неможливо. Це буде залежати від нотаріуса та необхідності вчинення різних дій, в т.ч. технічного характеру, ним для оформлення спадщини.

    Щодо отримання пенсійних виплат спадкодавця:

    Заяву про виплату недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера особа по­дає до органу Пенсійного фонду України, в якому помер­лий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

    Недоотримана пенсія, котра по місяць смерті належала по­мерлому пенсіонерові й зали­шилася недоотриманою, під­лягає виплаті членам його сім'ї, які проживали разом із ним на день смерті, а також непрацездатним членам сім'ї, які перебували на його утри­манні, незалежно від того, чи проживали вони разом із по­мерлим пенсіонером, чи ні. Для цього члени сім'ї подають у Фонд заяви та надають не­обхідні документи.

    Необхідними є ті документи, які визначають належність заявників до членів сім'ї по­мерлого пенсіонера. Та якщо заявники не перебували на утриманні пенсіонера, то не­обхідно підтвердити факт спільного проживання з по­мерлим на час його смерті.

    Заяви про виплату недоотриманої пенсії можна пода­вати через представника за довіреністю або надсилати поштою. Особливістю подачі заяви в такий спосіб є те, що заяву слід надавати з усіма необхідними документами.

    Заяву про виплату недоотриманої пенсії члени сім'ї померлого можуть подати протягом шести місяців від дати смерті.

    Через шість місяців заяву на одержання недоотриманої пенсії померлого пенсіонера приймуть за наявності свідо­цтва про право на спадщину, яке оформив нотаріус. У цьому разі додаткових документів про родинні стосунки та спіль­не проживання надавати у Фонд не потрібно.

    для мешканців окупованої зони:

    За виплатою звертатися необхідно за місцем останнього отримання пенсії такою особою. До заяви необхідно додати свідоцтво про смерть державного зразка, отримане на підконтрольній Україні території та надати дійсну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на заявника. Свідоцтво про смерть державного зразка отримується через звернення до суду за місцем переміщення відповідного територіального суду. :

    • якщо родичі померлого, які звертаються до суду є внутрішньо переміщеними особами – заява подається до суду за місцем їх фактичного проживання згідно довідки;
    • якщо родичі померлого, які звертаються до суду, не є внутрішньо переміщеними особами – заява подається у виведений суд за зареєстрованим місцем проживання згідно реєстрації вказаної в паспорті;

    Після встановлення факту смерті особи та отримання свідоцтва про смерть державного зразка у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, їм необхідно звернутися до Пенсійного фонду України або нотаріуса.

    Якщо члени сім’ї померлого не проживали разом із ним на момент смерті, тоді необхідно подавати заяву до нотаріуса про вступ у спадок..

    Процедура отримання недоотриманої пенсії

    Питання виплати недоотриманої пенсії в зв’язку зі смертю пенсіонера регулюється статтею 91 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та частиною першою статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

    Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам родини, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті. Непрацездатним членам сім'ї, котрі знаходилися на утриманні померлого, недоотримана пенсія виплачується незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні.

    Підтвердити належність до кола членів сім’ї (діти, батьки, подружжя) можливо штампами в паспорті або свідоцтвом про народження, або свідоцтвом про шлюб, або за рішенням суду. Спільне місце проживання підтверджується паспортом заявника з реєстрацією адреси проживання, спільною з померлим пенсіонером. Також, у окремих випадках - довідкою з місця проживання (реєстрації), зокрема органів місцевого самоврядування. Якщо члени сім’ї були зареєстровані за адресою померлого пенсіонера, вони не повинні надавати додаткові документи про спільне проживання, тобто, у паспорті заявників адреса реєстрації місця проживання збігається з адресою померлого пенсіонера.

    Членами сім’ї можуть бути визнані також інші особи за умови постійного проживання разом і ведення спільного господарства з пенсіонером. Це або близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід, баба), а й інші родичі або особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв’язках (неповнорідні брати, сестри; зять, невістка; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки та інші).

    У разі відсутності членів родини або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

    Порядок отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера через Пенсійний фонд України

    Згідно з п 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, – заява про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера подається до органу, що призначає пенсію, в якому померлий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

    До органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються:

    • відповідна заява.
    • паспорт заявника,
    • свідоцтво про смерть,
    • документи, що підтверджують родинні стосунки,
    • документи про спільне проживання разом з померлим.

    Документи, що підтверджують родинні стосунки: паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї або рішення суду.

    Документи, що підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті: паспорт, довідки уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування або інші документи.

    Непрацездатні члени сім’ї, які знаходились на утриманні померлого пенсіонера, надають документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Такій категорії недоотримана пенсія виплачується незалежно від факту спільного проживання з померлим пенсіонером.

    Якщо одночасно звертається декілька членів сім’ї, належна сума недоотриманої пенсії діляться між заявниками порівну.

    Недоотримана пенсія може виплачуватися за довіреністю.

    Недоотримана пенсія виплачується через відповідне відділення поштового зв’язку за разовими дорученнями, які оформлюються органом Пенсійного фонду України. Разові доручення дійсні до кінця місяця, у якому вони були виписані.

    Заява про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера подається до спливу 6 місяців з дня смерті пенсіонера.

    Після 6 місяців від дня смерті пенсіонера до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються: заява, паспорт заявника, свідоцтво про смерть та свідоцтво про право на спадщину.

    Свідоцтво про право на спадщину оформлюється нотаріусами відповідно до закону.

    Порядок отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера як спадщини

    Якщо члени сім’ї померлого не проживали разом із пенсіонером на момент смерті, для отримання недоотриманої суми пенсії їм необхідно подавати заяву до нотаріуса про вступ у спадок.

    Згідно статті 1221 Цивільного кодексу України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, але в особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом. Відповідно до статті 9–1 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, затверджений рішенням Кабінету Міністрів України, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна знаходиться на території, передбаченій частиною першою цієї статті, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів. Звернутися до нотаріуса із заявою про вступ у спадок необхідно не пізніше 6 місяців із дня смерті особи. Після вступу в спадщину й на підставі отриманого свідоцтва про право на спадщину, спадкоємці зможуть отримати недоотриману пенсію померлої особи.

    Вартість оформлення недоотриманої пенсіїОтримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера через Пенсійний фонд України повністю безкоштовне.

    Щодо отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера, як спадщини, залежить від того у якого нотаріуса приватного чи державного буде відкрита спадкова справа. Якщо спадкова справа відкрита у державного нотаріуса, за видачу свідоцтва про право на спадщину сплачується сума в розмірі 2 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян, відповідно до Декрету КМУ України «Про державне мито». Але можливі додаткові витрати на проведення нотаріальних дій (поштові витрати і т.д.). Приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій стягують плату розмір якої визначається за домовленістю сторін, але не менше від розміру ставок державного мита, яке стягується державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії, відповідно до Указу Президента України від 10 липня 1998 року № 762/98 9 «Про впорядкування справляння плати за навчання нотаріальних дій» .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    • Елена Клиент 2 года назад

      Прокомментируйте, пожалуйста, вашу фразу: "Якщо серед спадкоємців є пенсіонери , діти , особи з інвалідністю , вони мають право на обов язкову частку незаежно від заповіту за законом". Если у меня будет инвалидность, то я имею право на часть наследства наравне с наследниками первой очереди?

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Вы будете иметь право на обязательную часть , независимо от очереди наследования , главное подать нотариусу копию справки МСЕК об инвалидности наследника.

        Разом з тим, у статті 1241 Цивільного кодексу України визначено право певних осіб на отримання частки спадкового майна, незалежно від змісту заповіту закон гарантує визначену частку спадщини, яка називається обов’язковою часткою.

        Таким чином, свобода спадкового розпорядження обмежується правом осіб, які закликаються до спадкування незалежно від волі спадкодавця в силу прямої вказівки закону.

        Перелік таких осіб, визначений вищевказаною статтею Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є малолітніми, неповнолітніми, повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими), непрацездатною вдовою (вдівцем), непрацездатними батьками (усиновителями) та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини.

        Малолітніми е особи, що не досягли чотирнадцяти років, неповнолітніми є особи, що не досягли вісімнадцяти років. Непрацездатними вважаються жінки, які досягли 55 років та чоловіки – 60 років; інваліди І, ІІ, ІІІ груп, незалежно від того, чи призначена їм пенсія.

        Обов’язкова частка у спадщині визначається в розмірі половини від тієї частки, яка належала б кожному зі спадкоємців, що мають право на неї, при спадкуванні за законом, незалежно від змісту заповіту.

        Право на обов’язкову частку в спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців на її отримання, а також місця проживання спадкоємця. Але, якщо інші спадкоємці заперечують проти видачі свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку, то вони вправі звернутися з відповідним позовом до суду.

        С уважением,

        Константин Гончаренко

        ---

        Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

        Під час воєнного стану це дуже актуально.

        • Елена Клиент 2 года назад

          У статті 1241 Цивільного кодексу України вказано, що спадкоемцями, якi отримають обов’язкову долю спадщини, е лише тi особи, якi вiдносяться до першоi черги спадкоемцiв. А я являюсь наследником второй очереди в случае смерти моего родного брата

          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 2 года назад

            Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

            якщо ви є особою з інвалідністю , все одно отримаєте обов язкову частку за законом.

            таким особам частка гарантована законом.

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

            ---

            Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

            Під час воєнного стану це дуже актуально.

            • Елена Клиент 2 года назад

              подскажите, пожалуйста, в каком законе Украины мне гарантирована часть наследства, как инвалиду, наравне с наследниками первой очереди?

          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 2 года назад

            Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

            Це Цивыльний Кодекс України - розділ Спадкування

            у статті 1241 Цивільного кодексу України визначено право певних осіб на отримання частки спадкового майна, незалежно від змісту заповіту закон гарантує визначену частку спадщини, яка називається обов’язковою часткою.

            Таким чином, свобода спадкового розпорядження обмежується правом осіб, які закликаються до спадкування незалежно від волі спадкодавця в силу прямої вказівки закону.

            Перелік таких осіб, визначений вищевказаною статтею Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. До цього переліку входять лише особи, які належать до першої черги спадкоємців за законом і є малолітніми, неповнолітніми, повнолітніми непрацездатними дітьми спадкодавця (в тому числі усиновленими), непрацездатною вдовою (вдівцем), непрацездатними батьками (усиновителями) та дітьми, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини.

            Малолітніми е особи, що не досягли чотирнадцяти років, неповнолітніми є особи, що не досягли вісімнадцяти років. Непрацездатними вважаються жінки, які досягли 55 років та чоловіки – 60 років; інваліди І, ІІ, ІІІ груп, незалежно від того, чи призначена їм пенсія.

            Всі нотаріуси та суди знають цей факт.

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Порядок встановлення та зміни групи інвалідності встановлюється висновком МСЕК з додатком до нього про встановлення конкретної групи індивідуально.

    Група - 1, 2 або 3 встановлюється експертною комісією виходячи з ознак та ступення стану здоров я особи та втрати працездатності Згідно ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності № 1317 та Інструкцією про встановлення груп інвалідності.

    Ваша ситуація передусім залежить від попередніх висновків ЛКК(Лікарсько-консультативна комісія) за місцем де підписано декларацію з сімейним лікарем, чим обгрунтованішим буде висновок ЛКК , щодо втрати Вами працездатності, тим вища ймовірність зміни групи інвалідності з 3-ї на 2 -гу. і так далі

    Безстроковий термін встановлюється, якщо на покращення стану здоров я не має особливої надії в подальшому.

    За загальним правилом група встановлюється на термін 2-3 роки індивідуально за рішенням комісії.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Законодавець передбачає «законне» усунення спадкоємця від права на спадкування, тобто таке, підстави якого визначаються не згідно з волею спадкодавця-заповідача, а чітко вказуються в законі (ст.1224 ЦК України). Згідно із ст. 1235 ЦК України спадкодавець у заповіті може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу із числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

    Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають Право на обов'язкову частку у спадщині.

    • Елена Клиент 2 года назад

      cкажите, пожалуйста, изменение очередности в получении наследства (когда наследники второй очереди претендуют на получение наследства наравне с наследниками первой очереди) возможно только ПО РЕШЕНИЮ СУДА?

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Черговості і усунення від спадкування

    Підстави усунення від права на спадкування:

    - особи умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на життя спадкоємців (це не стосується осіб, які вчинили такий замах, але спадкодавець, знаючи про це, все ж призначив їх своїми спадкоємцями за заповітом);

    - особи умисно перешкоджали спадкодавцеві скласти заповіт, внести до нього зміни або скасувати заповіт і цим сприяли виникненню права на спадкування у них самих чи в інших осіб або сприяли збільшенню їхньої частки у спадщині;

    - не мають права на спадкування за законом батьки після дитини, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриття спадщини;

    - батьки (усиновлювачі) та повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом;

    - одна після одної особи, шлюб між якими є недійсним або визнаний таким за рішенням суду;

    - за рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

    Усунення від права на спадкування спадкоємців за законом та за заповітом можливе виключно на підставі рішення суду.

    Успіхів

    • Елена Клиент 2 года назад

      спасибо большое за ответ!

    • Елена Клиент 2 года назад

      Будьте добры, ответьте, пожалуйста, на последний уточняющий вопрос: что значит фраза "вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов´язкову частку"?

      Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині

      1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

      До обов´язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов´язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

    Пуха Наталія ТендерОк
    50%

    До обов’язкової частки зараховується все, що особа, яка має право на таку частку, отримує зі спадщини за будь-якою підставою: вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість встановленого на її користь заповідального відказу, банківський вклад, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

    Відповідно до ст. 1237 Цивільного кодексу України заповідальний відказ — це право заповідача на надання визначеним безпосередньо ним особам певних прав у зв’язку з відкриттям спадщини, щодо якої складено заповіт. Коло осіб, які можуть бути відказоодержувачами, законом не обмежується, і ці особи можуть як входити, так і не входити до числа спадкоємців за законом.

    Зробивши заповідальний відказ на користь особи, заповідач, по-перше, реалізував надане йому законом право, по-друге, заповідальний відказ є складовою останньої волі заповідача.

    заповідальним відказом покладається конкретно визначений обов’язок на спадкоємця, який прийняв спадщину, то в частині виконання цього обов’язку спадкоємець, який прийняв спадщину, не має права змінювати волю заповідача своїм рішенням спадкувати не за заповітом, а за законом. Суттєве значення в цьому випадку має заповідальний відказ саме щодо надання права проживання в успадкованому житлі особі, яка не є спадкоємцем, але для заповідача було важливо забезпечити її житлом хоча б на праві користування.

    Приклад: спадкоємців за заповітом двоє. Один із них повинен виконати заповідальний відказ щодо надання права користування третій особі заповіданою йому квартирою, а іншому заповіданий житловий будинок, і заповідач не зобов’язав його надавати право користування житловим будинком третім особам. Перший спадкоємець відмовляється від прийняття спадщини на користь другого. Заповідальний відказ чинність не втратив, відмова спадкоємця не є підставою для втрати чинності заповідальним відказом. Тоді це означає, що другий спадкоємець відповідно до ч. 2 ст. 1238 ЦК України якраз і є спадкоємцем, до якого переходить квартира, обтяжена правами відказоодержувача.

    Право відказоодержувача за заповітом — це право громадянина, яке теж потребує належного захисту.

    Видаючи свідоцтво про право на спадщину за заповітом, в якому зроблений заповідальний відказ, нотаріус посвідчує юридичний факт набуття права власності в порядку спадкування, і цей факт має бути безспірним.

    • Елена Клиент 2 года назад

      спасибо большое за ответы на мои вопросы! пусть Бог хранит вас во время войны!

      я боюсь, что жена моего брата меня убьет, потому что я буду конкурентом для нее в получении наследства в случае смерти брата. Она мне не угрожала и может быть она хороший человек, но страх у меня есть. Скажите, пожалуйста, из всего, что вы сказали можно сделать вывод, что я не являюсь конкурентом для жены брата в получении ею наследства, поетому она меня не убьет?

    • Елена Клиент 2 года назад

      У меня нет мужа, нет детей, нет папы, только есть мама, брат, мамина сестра, двоюродные братья и сестры. Если умру я, умрет мой брат и умрет моя мама, тогда кто будет моим наследником - жена моего брата ИЛИ моя родная тетя и мои двоюродные братья и сестры?

    • Елена Клиент 2 года назад

      Наталья, очень прошу ответьте, пожалуйста, если брат не писал завещание и никогда не будет писать завещание в будущем, тогда законы про завовiдальний вiдказ меня не касаются?

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Ви надмірно панікуєте, по ваших питаннях вам повністю колегами надані відповіді. Ваш брат живий, мама також у Вас немає підстав та причин стверджувати, що майбутня дружина брата Вам має підстави для заподіяння Вам шкоди. Написання заповіта це бажання, а не обовязок Вашого брата і не варто його змушувати його складати, він власник свого майна і самостійно має розпоряджатися ним так як вважає за потрібним. Якщо ви турбуєтесь після своєї смерті про своє майно самі залиште заповіт.

    Якщо вважаєте та маєте докази, що Вам хочуть завдати шкоди зверніться до поліції.

    Успіхів

    • Елена Клиент 2 года назад

      У меня нет доказательств, что мне будут причинять вред, ето мои страхи в моей голове. Да, мне очень подробно ответили юристы, у меня остался только небольшой вопрос про заповiдальний вiдказ. Ответьте, пожалуйста, если брат не писал завещание и никогда не будет писать завещание в будущем, тогда законы про завовiдальний вiдказ меня не касаются?

    Пуха Наталія ТендерОк

    Ви себе накручуєте просто заспокойтесь зверніться за гарячими телефонами психологічної підтримки Контакти: 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 123 (з мобільного)

    Ответьте, пожалуйста, если брат не писал завещание и никогда не будет писать завещание в будущем, тогда законы про завовiдальний вiдказ меня не касаются - Ні, якщо немає заповіту то й немає заповідального відказу. і Ви моделюєте ситуацію якої немає зміни можуть бути будь-які, і будь-коли, тому й зазначаю, що це передчасно і просто ви безпідставно ви себе накрутили, просто заспокойтесь

    • Елена Клиент 2 года назад

      спасибо большое за ответы. Вы очень хороший человек. Вы очень компетентный юрист. Всего вам доброго

    • Елена Клиент 2 года назад

      остался небольшой вопрос. Ответьте, пожалуйста. Если я умру, то должна моя мама обязательно подавать документы о вступлении в наследство после моей смерти или она вступает в наследство без подачи документов? моей маме 69 лет, она пенсионер, не работает


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України