Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 18 марта 2022, вопрос №59011 150₴

Не выполнение условий договора аренды

Здравствуйье.Если я разорву договор аренды,то могу ли сослаться на форс мажор и не восстанавливать помещение до первоначального состояния до окончания войны?

Ответы юристов (8)

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%

    Здравствуйте! Вы можете сослаться на форс-мажор. Он освобождает вас от оплаты штрафных санкций за неуплату аренды. Рекомендую вам обратиться в торгово-промышленную палату и получить сертификат. Касательно от освобождения от уплаты аренды, то нужно читать договор. В любом случае поговорите с арендодателем о рассрочке платежей, скидке или льготном периоде. Думаю, он должен пойти вам на встречу!

    Закон України "Про торгово-промислові палати в Україні" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/671/97-%D0%B2%...

    Стаття 14-1. Видача сертифікатів щодо форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили)

    1. Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб’єкта господарської діяльності за собівартістю. Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб’єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

    2. Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Общаться в чате

    Нет,не имеете, но если возьмете справочку из Торгово промышленной палаты о форс-мажоре, то на вас не ьудет возлагаться ответственность за нарушение условий договора, это как бы один существующий вариант

    Мєньков Андрій Васильович
    26.7%

    Доброго дня Олександре.

    Прочитайте уважно ваш договір оренди. Зазвичай у договорі є посилання на форс-мажорні обставини. Війна до таких належить. Але форс-мажор має бути підтверджений документально. Для цього треба звернутись до торгово-промислової палати, яка надасть відповідний висновок. Цей висновок платний, але звільнить Вас від відповідальності за несплату орендної плати.

    Також в Цивільному кодексі є аналогічний пункт щодо короновірусу, який може бути використаний Вами за аналогією при обгрунтуванні підстав несплати.

    Зокрема:

    пункт 14 ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ Цивільного кодксу України передбачає "Установити, що з моменту встановлення карантину, введеного Постановою Кабінету Міністрів України "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 11 березня 2020 року № 211 (із наступними змінами і доповненнями), і до його відміни (скасування) в установленому законом порядку, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж усього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.

    У випадку, визначеному абзацом першим цього пункту, розмір плати за користування майном не може перевищувати сукупний (пропорційно до орендованої площі) обсяг витрат, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг.

    Зазначені витрати покладаються на наймача як плата за користуванням майном за відповідний період пропорційно площі нерухомого майна, яку він наймає відповідно до договору, якщо договором не передбачений обов’язок наймача самостійно сплатити ці витрати повністю або частково.

    Ця норма не поширюється на суб’єктів господарювання, які впродовж дії карантину фактично здійснювали діяльність з використанням цього майна в своїй господарській діяльності в повному обсязі, а також на договори найму майна, яке належить територіальній громаді".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    К сожалению не можете. Как и мои коллеги, я могу посоветовать вам обратить внимание на форс-мажорные обстоятельства, то есть войну. Документально подтвердить форс-мажор можно в Торгово-промышленной палате по месту аренды. В любом случае, удачи вам, и держитесь - сейчас всем нелегко.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Учитывая военное положение согласно Указа Президента № 64/2022 и то что указанный правовой режим был продлен до 25.04.22 , такое обстоятельство есть форс-мажором , сейчас направьте письменное уведомление на все адреса компании и соберите доказательства , процесуальные сроки сейчас приостановлены , суд рассматривает лишь неотложные дела дистанционно , исковое заявление можете подать через електронный суд и ожидать назначения суда https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

    аргументируйте форс- мажор так

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    РЕКОМЕНДУЮ НАПРАВИТИ ЛИСТА У АДРЕСУ КОМПАНІЇ, З ВИМОГОЮ ПРО відстрочення оплати КОШТІВ, ВРАХОВУЮЧИ ОБСТВИНИ ВВЕДЕННЯ В УКРАЇНІ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ ТА ПРОВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ви можете здійснити оплатуюристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Да, имеете, если официально получите справку в ТПП Украины о форс-мажор.

    Ниже, как необходимо действовать.

    Хххххххх

    Збройна агресія рф проти України унеможливила або затруднила виконання багатьох цивільних зобов’язань. Вона троркнулася кожного, хто проживає і працює в Україні, а також кожного. хто має якісь приватноправові взаємини з Українцями або українськими компаніями.

    У законодавстві України як синоніми використовуються терміни обставина непереборної сили або форс-мажорна обставина. Це пов’язано з тим, що термін «форс-мажор» у перекладі із французької мови (force majeure) означає «непереборна сила».

    Форс-мажорними обставинами є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами.

    Форс мажорні обставини мають певні ознаки:

    • – надзвичайність таких обставин (носять винятковий характер і знаходяться за межами впливу сторін);
    • – непередбачуваність обставин (їх настання або наслідки неможливо було передбачити, зокрема на момент укладення відповідного договору, перед терміном настанням зобов’язання або до настання відповідного обов’язку);
    • – невідворотність (непереборність) обставин (неминучість події/подій та/або її/їх наслідків);
    • – причинно-наслідковий зв’язок між обставиною/подією і неможливістю виконання Заявником своїх конкретних зобов’язань (за договором, контрактом, угодою, законом, нормативним актом, актом органів місцевого самоврядування тощо).

    До форс-мажорних обставин відносять зокрема такі обставини:
    • загроза війни,
    • збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту,
    • включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго,
    • дії іноземного ворога,
    • загальна військова мобілізація,
    • військові дії,
    • оголошена та неоголошена війна,
    • дії суспільного ворога,
    • збурення,
    • акти тероризму, диверсії, піратства,
    • безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення,
    • введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України,
    • експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств,
    • реквізиція,
    • громадська демонстрація,
    • блокада, страйк,
    • аварія,
    • протиправні дії третіх осіб,
    • пожежа, вибух,
    • тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади,
    • закриття морських проток,
    • ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту

    У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Президент України указом від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» ввів в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Вказаний Указ Президента затверджено Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 року.

    Указом Президента України від 14.03.2022 року № 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» який передбачає продовження строку дії воєнного стану з 05 години 30 хв. 26 березня строком на 30 діб. Законом України від 15.03.2022 року Верховна рада затвердила зазначений Указ Президента України.

    Звільнення від цивільно та господарсько-правової відповідальності за невиконання зобов’язань:

    Особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили (ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу України).

    Суб’єкт господарювання за порушення господарського зобов’язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов’язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності (ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України).

    Для підтвердження наявності форс мажорних обставин (обставин непереборної сили) кожна особа, яка має намір посилатися на них має самостійно подбати про збір документів, які можуть бути використані, як докази наявності форс-мажорних обставин. Законодавство не визначає якогось виключного переліку таких доказів, проте в практиці широко використовується механізм засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами.

    Порядок засвідчення форс-мажорних обставин, встановлений Регламентом засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого рішенням Президії ТПП України від 18 грудня 2014 р. № 44(5).

    Форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за зверненням суб’єктів господарської діяльності та фізичних осіб по кожному окремому договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

    Для підтвердження наявності форс мажорних обставин (обставин непереборної сили) кожна особа, яка має намір посилатися на них має самостійно подбати про збір документів, які можуть бути використані, як докази наявності форс-мажорних обставин. Законодавство не визначає якогось виключного переліку таких доказів, проте в практиці широко використовується механізм засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами.

    Порядок засвідчення форс-мажорних обставин, встановлений Регламентом засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого рішенням Президії ТПП України від 18 грудня 2014 р. № 44(5).

    Форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за зверненням суб’єктів господарської діяльності та фізичних осіб по кожному окремому договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

    При цьому, з метою позбавлення обов’язкового звернення до Торгово-промислової палати України та уповноважених нею регіональних торгово-промислових палат і підготовки пакету документів у період дії введеного воєнного стану, 28.02.2022 року розміщено загальний офіційний лист Торгово-промислової палати України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Це надає можливість за необхідності роздруковувати відповідне підтвердження всім, кого це стосується за відповідними посиланнями:

    https://ucci.org.ua/uploads/files/621cba543cda9382669631.pdf

    https://ucci.org.ua/uploads/files/621ce831ac29f951072237.pdf

    Але, варто звернути увагу на таке

    По-перше, сам по собі факт існування обставин збройної агресії, ще не є форс-мажором.

    Збройна агресія стане форс-мажором тільки в разі, якщо особою буде доведена неможливість виконання саме внаслідок збройної агресії своїх зобов’язань.

    По-друге, існування форс-мажорних обставин звільняє сторону договору від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов’язання, проте не звільняє від обов’язку виконати це зобов’язання після припинення форс-мажорних обставин.

    По-третє, форс-мажор — це засіб захисту саме для зобов’язаної сторони у зобов’язанні. Управнена ж сторона не має права посилатися на форс-мажорні обставини. Так, покупець не може відмовитися від прийняття товарів від продавця, просто посилаючись на збройну агресію. Для цього мають бути вагомі обставини, наприклад, руйнування єдиного складу для прийняття такого виконання. При цьому продавець може посилатися на форс-мажорні обставини, якщо він об’єктивно позбавлений можливості передати товар покупцю у зв’язку з відсутністю можливості доставити товар через ведення бойових дій в місцевостях зберігання такого товару, або через зупинення виробництва відповідного товару.

    Адвокат Евгений Александрович

    ДОБРИЙ ВЕЧІР, ОЛЕКСАНДР!

    "Здравствуйье! Если я разорву договор аренды, то могу ли сослаться на форс мажор и не восстанавливать помещение до первоначального состояния до окончания войны"?

    МОЖЕТЕ!

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    З ЦЬОГО ПРИВОДУ, ВРАХОВУЮЧИ ОБСТВИНИ ВВЕДЕННЯ В УКРАЇНІ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ ТА ПРОВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ, РЕКОМЕНДУЮ НАПРАВИТИ ЛИСТА У АДРЕСУ ВЛАСНИКА ЖИТЛА - ОРЕНДОДАВЦЯ.

    ЗВЕРТАЙТЕСЯ, у разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Александр!

    Вы не уточнили какая категория у вас жилья? Это также важно.

    Безусловно форс-мажор в текущих обстоятельствах играют роль на всей территории страны, но при этом обратите внимание на ваш договор и территории, на которой вы арендуете (входит ли она в перечень территорий, где проводятся военные действия или нет).

    Набирайте.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України