Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Громадянство, 29 березня 2022, питання №60246 400₴

Могу ли я выехать заграницу без доверенности на ребёнка несколько раз?

Вопрос такой. Нужно провакцинировать ребёнка, у нас этой вакцины нет, есть в Польше. Могу ли я выехать в Польшу без доверенности на ребёнка (у ребёнка есть загранпаспорт) на 10 дней, после чего вернуться и через месяц опять съездить в Польшу, опять же без доверенности? Никакую помощь пока там оформлять не хочу.

Відповіді юристів (8)

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Юлія!

    Могу ли я выехать заграницу без доверенности на ребёнка несколько раз? - так, можете.

    Наразі діють такі Правила перетину кордону для дітей віком до 16 років в умовах війни

    ➤ Дитину може супроводжувати один із батьків, баба, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків.

    ➤ Для виїзду в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітнього брата, сестри, мачухи, вітчима мають бути наявні документи, що підтверджують сімейні зв’язки супроводжуючої особи з дитиною (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо).

    ➤ Нотаріально посвідчена згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон потрібна у випадку виїзду дитини в супроводі особи, яка не є одним із її батьків, бабою, дідом, братом, сестрою, мачухою або вітчимом. Завірити довідку можна в органах опіки та піклування органів місцевого самоврядування.

    ➤ Якщо документи було втрачено: деякі країни можуть пропустити вас із дитиною і без документів. Проте радимо не ризикувати та перевіряти інформацію на сайті Міністерства закордонних справ країни, до якої прямуєте.

    НА ДАННЫЙ МОМЕНТ СОГЛАСИЕ СУПРУГА, УДОСТОВЕРЕННОЕ НОТАРИАЛЬНО НЕ НУЖНО:

    Про внесення змін до Правил пере... | від 12.03.2022 № 264 (rada.gov.ua)

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 1 березня 2022 р. № 179Київ

    Про внесення змін до пункту 2-4 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Внести до пункту 2-4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 92; Офіційний вісник України, 2002 р., № 1, ст. 4; 2003 р., № 37, ст. 1981; 2004 р., № 30, ст. 2015; 2007 р., № 52, ст. 2130), зміни, що додаються.

    2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 24 лютого 2022 року.

    Прем'єр-міністр України

    Д. ШМИГАЛЬ

    Інд. 73

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 1 березня 2022 р. № 179

    ЗМІНИ,що вносяться до пункту 2-4 Правил перетинання державного кордону громадянами України...

    2. Після абзацу шостого доповнити пункт абзацами такого змісту:

    “...Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/ документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою.”.

    Пересекать границу можно как с загранпаспортом, так и с внутренним, даже если они просрочены. Если они потеряны, то могут принять ксерокопии паспортов после тщательной проверки в базе данных. В этом случае все решается в индивидуальном порядке. Напоминаем, что с 1 марта 2022 года украинцы могут бесплатно продлить срок действия загранпаспорта на 5 лет.
    Згідно ст. 19 Конституції України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):"Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

    У разі відмови в перетині кордону викликайте керівництво КПП, звертайтеся до Адміністрації Державної прикордонної служби України:

    - поштою (на адресу Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26);

    - на електронну пошту: zvernennia@dpsu.gov.ua.

    - на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    Також можете телефонувати на Урядову Гарячу лінію 1545.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через контакти в моєму профілі або через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися).

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Юлія!

    Так, Ви можете вивезти дитину без згоди батька.

    Нові правила виїзду дітей за кордон передбачає Закон, який ухвалила Верховна Рада 3 липня 2018 року. У ньому прописані умови , за якими дитина віком до 16 років може виїхати за кордон без згоди другого з батьків.

    Якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною – така дитина може виїхати за кордон на строк до 1 місяця. Що ж для цього потрібно:

     ·надіслати другому з батьків рекомендованого листа про те, що маєте намір виїхати за кордон з дитиною, зазначивши країну, мету та тривалість поїздки;

     ·на кордоні пред’явити копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення місця проживання дитини разом з одним із батьків (якщо відоме місце його проживання).

    Повернутися в Україну з дитиною потрібно у строк до 1 місяця з дати виїзду. Важливо пам’ятати! За умисне порушення строків перебування дитини за кордоном передбачена адміністративна відповідальність, а саме: штраф у розмірі від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду дитини за кордон без згоди другого з батьків на рік.

    Якщо Вам буде потрібно вивезти дитину на більший термін, а батько не дає згоду, то звернутись до суду.

    Позовна заява про надання дозволу на виїзд громадянина України, який не досяг 16- річного віку, за кордон без згоди та супроводу одного з батьків подається до суду в спрощеному позовному провадженні в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача.

    За подання заяви особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченому статтею 4 Закону України «Про судовий збір».

    Позовна заява, оформляється відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України.

    В позовній заяві повинно бути зазначено:

     мета виїзду дитини за кордон (лікування, відпочинок, відвідування родичів тощо);

     період перебування за кордоном дитини;

     місце перебування (проживання) дитини за кордоном;

     факт відмови другого з батьків у наданні згоди на виїзд дитини за кордон.

    До позовної заяви необхідно додати також докази, що підтверджують викладені в заяві обставини. Так, документами, що підтверджують мету виїзду дитини за кордон можуть бути:

    довідка з лікувального закладу про те, що дитина потребує лікування за кордоном,

    туристична путівка,

    путівка в санаторій,

    запрошення від родичів тощо.

    Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, також має можливість вивезти дитину за кордон, якщо не має заборгованостей з аліментів та отримав нотаріально посвідчену згоду того з батьків, з ким проживає дитина (для цього необхідне письмове звернення до того з батьків, з ким проживає дитина). Якщо ж протягом 10 днів останній не надає нотаріально посвідченої згоди, то для вирішення питання необхідно звернутися до суду, де це питання вирішуватимуть за скороченою процедурою.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Так, ВИ МОЖЕТЕ ВИВЕЗТИ ДИТИНУ ЗА КОРДОН.

    Правила перетину кордону ДІТЕЙ віком до 16 років в умовах війни

    ➤ Дитину може супроводжувати один із батьків, баба, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків.➤ Для виїзду в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітнього брата, сестри, мачухи, вітчима мають бути наявні документи, що підтверджують сімейні зв’язки супроводжуючої особи з дитиною (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо).

    Успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Так, ВИ МОЖЕТЕ ВИВЕЗТИ ДИТИНУ ЗА КОРДОН.

    Правила перетину кордону ДІТЕЙ віком до 16 років в умовах війни

    ➤ Дитину може супроводжувати один із батьків, баба, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків.➤ Для виїзду в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітнього брата, сестри, мачухи, вітчима мають бути наявні документи, що підтверджують сімейні зв’язки супроводжуючої особи з дитиною (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо).

    Успіхів!

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Юлія.

    Так, законодавство не забороняє вам виїхати з дитиною на 10 днів, потім повернутися в Україну і знов виїхати через місяць за кордон.

    12 березня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 264 "Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України" якою визначено умови перетинання державного кордону громадянами України у період дії воєнного стану, зокрема дітьми; дітьми з інвалідністю; дітьми, хворими на тяжкі захворювання; дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування (пункти 21 , 22 , 23Правил).

    Згідно зі змінами на даний час визначено, що виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата,сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування,здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Да, Вы можете так действовать.

    Количество пересечений границы нигде не регламентируется.

    Правила пересечения границы для детей до 16 лет в условиях войны

    ➤ Ребенка может сопровождать родитель, бабушка, дед, совершеннолетний брат, сестра, мачеха, отчим или другое лицо, уполномоченное одним из родителей.

    ➤ Для выезда в сопровождении одного из родителей, бабушки, деда, совершеннолетнего брата, сестры, мачехи, отчима должны быть в наличие документы, подтверждающие семейные связи сопровождающего лица с ребенком (свидетельство о рождении, свидетельство о браке и т.п.).

    ➤ Нотариально удостоверенное согласие родителя на выезд ребенка за границу требуется в случае выезда ребенка в сопровождении лица, не являющегося одним из его родителей, бабушкой, дедом, братом, сестрой, мачехой или отчимом. Заверить справку можно в органах опеки и попечительства органов местного самоуправления.

    ➤ Если документы были утеряны: некоторые страны могут пропустить вас с ребенком и без документов. Однако советуем не рисковать и проверять информацию на сайте Министерства иностранных дел страны, к которой направляетесь.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Враховуючи правовий режим воэнного стану Указ Президента №64/2022 , Ви можете перетнути кордон без обов язкового дозволу батька

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 1 березня 2022 р. № 179:

    Про внесення змін до пункту 2-4 ... | від 01.03.2022 № 179 (rada.gov.ua)

    ЗМІНИ,що вносяться до пункту 2-4 Правил перетинання державного кордону громадянами України...

    2. Після абзацу шостого доповнити пункт абзацами такого змісту:

    “...Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/ документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою.”.

    У зв’язку з цим абзаци сьомий - дев’ятий вважати абзацами дев’ятим - одинадцятим.

    3. Абзац дев’ятий викласти в такій редакції:

    “Після прибуття дітей, зазначених в абзацах першому, четвертому, сьомому та восьмому цього пункту, за межі України особи, що супроводжують дитину, зобов’язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в країні перебування для постановки дитини на тимчасовий консульський облік.”.

    Або також за цією постановою КМУ

    Уряд спростив перетин кордону для окремих категорій людей з інвалідністю і їхніх супроводжуючих Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, повідомила, що за ініціативою Мінсоцполітики Уряд спростив процедуру перетину кордону для окремих категорій людей з інвалідністю і супроводжуючих їх осіб, а також посилив контроль за виїздом дітей з вразливих категорій. Зокрема, згідно рішення Уряду, люди з інвалідністю І та ІІ груп, незалежно від віку, мають право перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів: • довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією, • або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України „Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу. «Ми побачили, що зараз, під час термінової евакуації люди з інвалідністю стикаються з декількома проблемами на кордоні. Перша – це те, що велика кількість чоловіків з інвалідністю І та ІІ груп віком від 18 до 60 років не мають взагалі військових квитків. А у тих, хто має, відсутня у квитку відмітка про непридатність до військової служби. В мирний час у них просто не було потреби оформлювати квиток або проставляти відмітку про непридатність до служби. Але зараз прикордонники не пропускають їх через кордон та направляють на медкомісію у військомати для отримання довідки про непридатність до військової служби. З цим стикнулись тисячі чоловіків з інвалідністю І та ІІ груп, зокрема, повністю незрячі, чоловіки, які пересуваються на колісних кріслах або постійно пересуваються за допомогою милиць. Для того, щоб не наражати людей на небезпеку та не створювати їм зайві складнощі, ми розширили перелік документів, які підтверджують групу інвалідності, і можуть бути підставами для пропуску на кордоні», - прокоментувала Марина Лазебна. Також згідно рішення Уряду, разом з кожною людиною з інвалідністю І та ІІ групи, які потребують постійного догляду, дозволено перетинати кордон одному із членів сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку, або одній іншій особі яка досягла 18-річного віку та здійснює догляд відповідно до законодавства. Документом, який підтверджує здійснення догляду в даному випадку може бути посвідчення, довідка про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Людину з інвалідністю, яка визнана недієздатною або обмежена у дієздатності, може супроводжувати один опікун, піклувальник або член сім’ї першого ступеня споріднення, який досяг 18-річного віку. «Супроводжуючий при виїзді за кордон для людини з інвалідністю, яка потребує догляду, - це питання життєвої необхідності. Ми визначили, що супроводжувати може один з батьків, один з подружжя, доросла дитина, опікун, піклувальник або інша особа, яка здійснює догляд за такою людиною і отримує за це гарантовані державою виплати. І все. Лише одна доросла особа незалежно від віку і статі», - прокоментувала Марина Лазебна. Міністр повідомила, що Мінсоцполітики вже напрацювало необхідні зміни до законів. Але оскільки питання термінове, люди просто зараз стикаються з перешкодами при перетині кордону, і від цього може залежати їхнє життя та здоров’я, то до прийняття змін до законів відповідні спрощення ухвалені рішенням Уряду. Від 12 березня № 264

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Юлия!

    Это возможно только при таких условиях:

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 1 березня 2022 р. № 179

    ЗМІНИ,що вносяться до пункту 2-4 Правил перетинання державного кордону громадянами України...

    2. Після абзацу шостого доповнити пункт абзацами такого змісту:

    “...Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/ документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою.”.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 12 березня 2022 р. № 264Київ

    Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 12 березня 2022 р. № 264

    ЗМІНИ,що вносяться до Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Про внесення змін до Правил пере... | від 12.03.2022 № 264 (rada.gov.ua)

    "Перетин державного кордону України може здійснюватися:

    особами з інвалідністю II групи, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду, та особами з інвалідністю І групи - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки), який досяг 18-річного віку, або іншої особи яка досягла 18-річного віку, що здійснює догляд за такими особами з інвалідністю та отримує компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за наявності підтвердного документа (посвідчення, довідки про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд);

    особами з інвалідністю, визнаними судом недієздатними, - у супроводі опікуна (за наявності рішення про призначення його опікуном), який досяг 18-річного віку, а у разі коли опікуна такій особі не призначено, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки), який досяг 18-річного віку;

    особами з інвалідністю, обмеженими судом у дієздатності, - у супроводі піклувальника (за наявності рішення суду про призначення його піклувальником), який досяг 18-річного віку, а у разі коли піклувальника такій особі не призначено, - у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки), який досяг 18-річного віку;

    особами з інвалідністю, які проживають/перебувають у закладах/ установах різних форм власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання (далі - заклади догляду) (крім осіб з інвалідністю, зазначених в абзацах третьому, четвертому та п’ятому цього пункту), - у супроводі осіб, у тому числі працівників закладу догляду, уповноважених директором закладу догляду/особою, яка його заміщує, за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю за межі України. При цьому осіб з інвалідністю можуть супроводжувати особи, у тому числі працівники закладу догляду, які не перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки, або працівники закладу догляду, які перебувають на військовому або спеціальному обліку в Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки з розрахунку одна особа на 50 осіб з інвалідністю.

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України може здійснюватися одним із членів їх сімей, опікуном, піклувальником, одним із прийомних батьків, батьків-вихователів, який досяг 18-річного віку та здійснює такий супровід, за наявності посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено категорію “дитина з інвалідністю”, або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради, або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років.

    Нацсоцслужба протягом трьох робочих днів після перетину державного кордону організованими групами осіб з інвалідністю, зазначеними в абзаці шостому цього пункту, повідомляє про це МЗС із зазначенням держави подальшого перебування осіб з інвалідністю.

    Після прибуття осіб з інвалідністю, зазначених в абзаці шостому цього пункту, на місце тимчасового перебування за межами України, супроводжуючі особи зобов’язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в країні перебування (далі - консульська установа) для взяття осіб з інвалідністю на консульський облік.

    Консульська установа протягом одного робочого дня зобов’язана через МЗС поінформувати Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття осіб з інвалідністю на консульський облік.

    2-2. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану супровід дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, що встановлені МОЗ, здійснюється одним із батьків, усиновлювачів незалежно від віку особи, яка здійснює такий супровід.

    2-3. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану виїзд за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування (далі - діти), здійснюється у супроводі законного представника або іншої уповноваженої ним особи та за наявності:

    паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону;

    наказу директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, або особи, яка його заміщує, про виїзд дітей за межі України;

    письмового погодження за підписом голови або заступника обласної військової адміністрації (засвідченого печаткою) про дозвіл на виїзд за межі України дітей, погодженого з Нацслужбою. Таке погодження може надаватися за допомогою електронних засобів зв’язку. У разі неможливості отримати таке погодження обласної військової (військово-цивільної) адміністрації дозвіл на виїзд за межі України дітей за запитом директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, надає Нацсоцслужба, про що повідомляє Мінсоцполітики протягом одного робочого дня з наданням відомостей про дітей, супроводжуючих осіб/ особу, державу остаточного перебування;

    запрошення установ, організацій різних типів та форм власності, які уповноважені державою остаточного перебування дітей на здійснення заходів щодо прийому та супроводу дітей з інших країн. У запрошенні зазначається держава остаточного перебування дітей, кількість та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде супроводжувати дітей протягом усього періоду їх перебування за межами України, гарантії щодо повернення дітей на територію України.

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 18-річного віку та не належать до категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, але які зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, влаштовані до сімей патронатних вихователів, здійснюється у супроводі особи, уповноваженої керівником відповідного закладу/працівником закладу, який його заміщує або органом опіки та піклування чи обласною військовою адміністрацією, у супроводі патронатного вихователя, який здійснює догляд за дітьми, за наявності:

    паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону;

    наказу директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, або особи, яка його заміщує;

    письмового погодження за підписом голови або заступника обласної військової адміністрації (засвідченого печаткою) про дозвіл на виїзд за межі України дітей, погодженого Нацсоцслужбою. Таке погодження може надаватися за допомогою електронних засобів зв’язку. У разі неможливості отримати таке погодження обласної військової (військово-цивільної) адміністрації дозвіл на виїзд за межі України дітей за запитом директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, надає Нацсоцслужба, про що повідомляє Мінсоцполітики протягом одного робочого дня з наданням відомостей про дітей, супроводжуючих осіб/ особу, державу остаточного перебування;

    рішення органу опіки та піклування про влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя та письмового погодження за підписом голови або заступника обласної військової (військово-цивільної) адміністрації (засвідченого печаткою) про дозвіл на виїзд за межі України такої сім’ї або дітей, які влаштовані в сім’ю патронатного вихователя, із зазначенням держави їх остаточного перебування;

    запрошення установ, організацій різних типів та форм власності, які уповноважені державою остаточного перебування дітей на здійснення заходів щодо прийому та супроводу дітей з інших країн. У запрошенні зазначається держава остаточного перебування дітей, кількість та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде супроводжувати дітей протягом усього періоду їх перебування за межами України, гарантії щодо повернення дітей на територію України.

    Виїзд за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку, визначених у підпунктах 2-5 пункту 6 цих Правил, в супроводі одного із законних представників здійснюється за наявності письмового погодження органу опіки та піклування чи обласної військової (військово-цивільної) адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дітей.

    Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

    Нацсоцслужба протягом трьох робочих днів після погодження дозволу на виїзд за межі України дітей, зазначених в абзацах першому, шостому, дванадцятому та тринадцятому цього пункту, повідомляє про це МЗС із зазначенням держави остаточного перебування дітей.

    Після прибуття дітей, зазначених в абзацах першому, шостому, дванадцятому та тринадцятому цього пункту, до держави остаточного перебування особи, що супроводжують дітей, зобов’язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в державі перебування для постановки їх на тимчасовий консульський облік.

    Консульська установа протягом одного робочого дня зобов’язана через МЗС поінформувати Мінсоцполітики та Нацсоцслужбу про взяття дітей на консульській облік. Для виїзду дітей за межі України можуть бути сформовані групи дітей із супроводжуючими особами з розрахунку один супроводжуючий не більш як на 15 дітей/один супроводжуючий не більш як на чотири дитини з інвалідністю.

    Мінсоцполітики через уповноважених представників Мінсоцполітики, Нацсоцслужби, інших центральних органів виконавчої влади, громадських об’єднань, зокрема міжнародних, та осіб, діяльність яких спрямована на захист прав дітей, може відповідно до міжурядових домовленостей проводити моніторинг умов перебування дітей за межами України, дотримання соціальних стандартів та прав у державі їх перебування та разом з консульськими установами та дипломатичними представництвами України сприяти реалізації та захисту прав та інтересів дітей, які перебувають за межами України, їх батьками та іншим законними представниками у.

    Держприкордонслужба забезпечує безперешкодний перетин державного кордону уповноваженими представниками моніторингової групи, створеної відповідно до наказу Мінсоцполітики.”.

    2. Пункт 2-4 виключити".

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України