Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 31 березня 2022, питання №60551

Не выплата зароботной платы сотрудникам

Добрый день, подскажите пожалуйста , как быть в такой ситуации: издан приказ о том что на период военного положения приостанавливается действие коллективного договора, всем сотрудникам не будет начисляться и выплачиваться зп, а будет начислена и выплачена в процессе за счет страны агрессора, но директору зп будет начисляться и выплачиваться. Руководитель обязал коллектив выходить несколько раз в неделю и выполнять свою работу (оговорив устно, что в случае возможности может в конце месяца даст материальную помощь10-30 % от оклада, а в случае не возможность - люди отработают безоплатно, кому не нравится пишите заявления на увольнение). Как быть в такой ситуации коллективу, правомерно ли это?

Відповіді юристів (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Призупинення трудового договору є законним відповідно до Закону України №2136-ІХ від 15.03.2022р. «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який набрав чинності 24 березня 2022р. Відповідно до вищевказаного Закону У зв’язку з військовою агресією проти України⁴, що виключає можливість надання та виконання роботи, дія трудового договору може бути призупинена. Виходячи із самого тексту норми закону вбачається, що при призупиненні трудова діяльність є неможливою, до речі про неможливість виконання та надання роботи вказували також більшість органів державної влади. Тобто, якщо підприємство має можливості продовжувати господарську діяльність, працівники можуть далі виконувати трудові функції, то призупинення є явно передчасним кроком з боку роботодавця. Проте, наразі якимось чином змінити ситуацію з призупиненням навряд чи буде можливим - оскаржувати в судовому порядку накази я б саме зараз не радив (судовий розгляд може бути відкладено).

    Щодо звільнення - звільняти Вас роботодавець не матиме права, таких підстав як введення воєнного стану, відмова від призупинення дії трудового договору та іншої нісенітниці в законі немає. Крім того, в самому Законі № 2136-ІХ вказується, що призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України