Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 07 апреля 2022, вопрос №61180

Заставляют платить аренду во время войны

Добрый день, я являюсь дилером мебельного бренда в городе Днепр и арендую площадь в мебельном центре. Спустя месяц войны арендодатель сообщил что намерен возобновить работу мебельного центра с уменьшенной арендной платой. Всего в мебельном центре 45 отделов из них 43 выступили против открытия так как большенство компаний возят мебель из Европы, в том числе и я. Каким образом мы должны торговать мебелью из Европы они не объясняют, да и кто будет покупать дорогую мебель во время полноценной войны в стране. Сам я волонтёр и я тратил последние деньги что бы помочь беженцем, а теперь мне приходится собирать последние средства и даже залазить в долги что бы заплатить аренду за мёртвый магазин. Подскажите как мне быть с такой ситуацией? Пока я вижу только один выход, закрывать бизнес который мы с семьей развивали последние 4-5 лет, так как иначе аренда просто меня разорит. Благодарен за ваш ответ.

Ответы юристов (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Доброго дня!

    Можна використовувати воєнний стан як форс-мажор, як варіант. Раджу дослідити сам договір оренди на предмет зазначення підстав, які є форс-мажорними обставинами (зазвичай там вказано про епізодії, епідемії, війну, тощо), але й без зазначення в договорі такого форс-мажору, як війна/воєнний стан, ці обставини є обставинами непереборної сили. Хочу зазначити, що Торгово-промислова палата офіційно визнала військову агресію РФ в якості обставин непереборної сили та форс-мажорних обставин. Тобто, вищевказані обставини є надзвичайними та невідворотними. Лист ТПП можна завантажини з їх сайту (https://ucci.org.ua/press-center/ucci-news/protsed...), роздрукувати та долучати до листів, відповідей на претензії, позови, тощо.

    Дубовенко Володимир Володимирович

    Ви вказували, що сплачували оренду під час закриття центру, але законом в таких випадках орендар звільняється від обов'язку сплати оредної плати. Відповідно до ч.6 ст. 762 ЦК України наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Крім того, вищевказані форс-мажорні обставини дозволяють звільнення від обов’язку щодо сплати штрафних санкцій за договором (неустойка, штраф, пеня тощо), але не дають права автоматичному скасуванню зобов’язання за договором, тобто, сплатити оренду необхідно буде, але після закінчення воєнного стану (якщо знову ж таки мова не йде про неможливість використання орендованого майна).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України