Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 27 апреля 2022, вопрос №62971

Каких размеров сумму можно требовать в качестве компенсации?

В начале войны попал под обстрел. Сам гражданский. Из стрелкового оружия в меня попало 5 пуль: 2 в правую ногу, 1 в левую и 2 в левую руку. Сломано 2 кости, второй месяц ношу конструкцию, фиксирующую плечо. Заново учился ходить. В полиции не смог ответить на вопрос о размере компенсации, так как не разбираюсь в этом (дело будет розсматриваться в европейском суде, насколько я понял). Собственно, подскажите, какую максимальную сумму в качестве компенсации морального и физического ущерба я могу запросить?

Ответы юристов (2)

    Ткаченко Святослав Миколайович
    Ткаченко Святослав Миколайович 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 12 лет опыта

    Доброго дня.

    Майнова шкода :

    Вам необхідно зібрати всі документи, які пов’язані з отриманням травм та документів пов’язаних з Вашим лікуванням (всі чеки, рецепти,тощо).

    Моральна шкода :

    Вам необхідно звернутися до психолога та пройти лікування, зібрати всі документи, які пов’язані з отриманням психологічної травми та документів пов’язаних з Вашим лікуванням у психолога (всі чеки, рецепти,тощо).

    Моральна шкода полягає:

    • у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;
    • у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;
    • у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;
    • у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи (стаття 23 ЦК України).

    Згідно з положеннями частини першої статті 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, окрім:

    • якщо шкоди завдано каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки;
    • якщо шкоди завдано фізичній особі внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту або виправних робіт;

    Моральна шкода в кримінальному процесі

    Право на відшкодування моральної шкоди завданої внаслідок кримінального правопорушення має потерпілий та цивільний позивач.

    Потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. (стаття 55 КПК України). Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

    Ткаченко Святослав Миколайович
    Ткаченко Святослав Миколайович 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 12 лет опыта

    Окрім вказаного вище, Ви повинні мати статус «ПОТЕРПІЛИЙ». Та в рамках відкритого кримінального провадження, маєте право подати цивільний позов.

    Яку суму просити, залежить від документів, які зможуть підтвердити майнову шкоду (лікування, знищений одяг, майно, тощо).

    По шкоді моральній то Ви маєте право просити будь-яку суму, суд сам вирішить ступінь Ваших страждань та визначить суму.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України