Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 27 квітня 2022, питання №62980

Холодное оружие, помогите определится

Считаться ли данный нож холодным оружием? Хочу узнать, чтобы потом не было проблем с законом. Продавец утвердил, что нож не является холодным оружием, хочу узнать ваше мнение.

Відповіді юристів (1)

    Ткаченко Святослав Миколайович
    Ткаченко Святослав Миколайович 2 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 11 років досвіду

    Дані Методики криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів (1999, зі змінами від 06.02.2009 р. та 12.09.2014 р.), з Міністерства юстиції України (далі Методика).

    Так , відповідно до вказаної Методики, а саме:

    - п.1.2.4.1. військова холодна зброя - це холодна зброя, що призначена та придатна для смертельного ураження людини та знаходиться (чи знаходилась) на озброєнні військових та воєнізованих формувань;

    - п.1.2.4.2 бойова холодна зброя - холодна зброя, що призначена для смертельного ураження людини;

    - п.1.1.13 уражуючи властивості зброї - сукупність властивостей зброї, що забезпечує його використання за призначенням та визначається за результатами випробувань;

    - п.1.2.5.12 колекційна холодна зброя - холодна зброя, що є або була елементом зареєстрованої колекції.

    Згідно п.2.1. Методики визначення належності холодної зброї визначається за наявністю таких загальних криміналістичних ознак:

    - призначеності для ураження цілі, яка досліджується в результаті встановлення збігу притаманних ознак відомого різновиду холодної зброї при порівнянні з аналогами певних різновидів зброї (п. 2.2.);

    - придатності для неодноразового ураження цілі, що визначається за наявністю технічної забезпеченості (відповідність розмірних, міцносних), та інших технічних характеристик, а також безпечність та зручність використання.

    У п.4.6 Методики у примітці передбачено, що якщо предмет має всі ознаки військової (бойової) зброї (повністю відповідає визначенню, наданому у методиці) промислового виготовлення і не має дефектів то подальше дослідження не проводиться, а предмет визнається холодною зброєю.

    Відповідно до п.4.7. Методики визначення достатності уражуючих властивостей предметів (пристроїв) проводиться шляхом експериментальної перевірки міцнісних властивостей їх конструкцій в цілому при статичних та/або динамічних випробуваннях.

    Пункт 4.7.1 Методики передбачає, що міцність та пружність конструкції клинка визначається за схемою: ніж затискається за руків`я у місці кріплення клинка. До вістря прикладається зусилля 49н (5кг) в напрямку, перпендикулярному площині клинка в обидві сторони. Клинок не повинен вигинатись більше 5 % своєї довжини. Після випробування не повинно бути залишкової деформації більш ніж 1% від довжини клинка. Випробування проводяться не менше трьох разів. Після випробування не повинно бути залишкової деформації, виникнення люфтів, руйнування деталей та механізмів ножа.

    За такою схемою проводиться і випробування на міцність конструкції вузла фіксатора в ножнах та загальної конструкції ножів, із зусиллям 147н (15 кг).

    Якщо при проведенні всіх зазначених випробувань (затискання руків`я, затискання клинка) стосовно кожного виду випробувань пошкодження (дефекти) не виникли, предмет вважається таким, що має достатню для ураження цілі міцність.

    Якщо при проведенні одного із зазначених виду випробувань виникає хоча б один дефект (пошкодження, руйнування) предмет (пристрій) вважаться таким що не має достатньої для ураження цілі міцності.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України