Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 01 травня 2022, питання №63324

Оплата праці у приватному закладі освіти

Як я, як директор, можу змінити у тарифікації оплату праці педпрацівникам, зняти додаткові оплати, враховуючи, що вони видаються за нормами, які для державних і комунальних закладів освіти, чи можу я їх прибрати ці додаткові оплати.

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Змінити істотні умови праці (систем та розмірів оплати праці відповідно до статті 32 КЗпП України) можливо у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, інакше при звільненні працівників за п.6 ст. 36 Кодексу (при відмові працівника від продовження роботи зі зміненими істотними умовами праці) суд може визнати таке звільнення незаконним, оскільки у п. 10 постанови Пленуму Верховного суду України від 06.11.1992 р. №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» суд роз'яснив, що «припинення трудового договору за п. 6 ст. 36 КЗпП при відмові працівника від продовження роботи зі зміненими істотними умовами праці може бути визнане обґрунтованим, якщо зміна істотних умов праці при провадженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою викликана змінами в організації виробництва і праці (раціоналізацією робочих місць, введенням нових форм організації праці, у тому числі перехід на бригадну форму організації праці, і, навпаки, впровадженням передових методів, технологій тощо)».

    Крім того, про таку зміну слід попередити за два місяці, і так - положення Закону №2136 не поширюють свою дію на зміну оплати праці у бік зменшення, а саме - щодо попередження "на наступний день", тому що встановлення строку попередження саме для зменшення зарплати визначено статтею 103 КЗпП України.

    Віталій Клієнт 2 роки тому

    Щиро дякую, Володимире, за доступну й розгорнуту відповідь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України