Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 03 мая 2022, вопрос №63468 500₴

Чи має право вдова офіцера СБ України, який загинув під час виконання службових обов'язків право на позачергове отримання житла?

Моя мати Мужева Людмила є вдовою військовослужбовця СБ України, який загинув при виконанні службових обов'язків, у зв'язку із чим користується певним переліком пільг. 18.03.2022 року моя мати внаслідок пожежі, яка виникла в результаті ворожого обстрілу, втратила власне житло, яке знаходилось в м. Маріуполі (квартира повністю знищена вогнем та не є придатною для подальшого проживання). Згідно з положеннями нормативно-правових актів України вдови військовослужбовців СБ України мають право на позачергове отримання житла.
Чи має моя мати Мужева Людмила право на позачергове отримання житла замість того, що було знищене в результаті бойових дій. Якщо так, то яка процедура, та які дії потрібно вчинити?

Ответы юристов (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Євгене!

    Право на позачергове отримання житла регулюється

    статтею 46. Позачергове надання жилих приміщень

    Таке житло надається надається:

    інвалідам Великої Вітчизняної війни і прирівняним до них у встановленому порядку особам протягом двох років з дати прийняття рішення про включення їх до списку на позачергове одержання жилого приміщення, а з них інвалідам першої групи з числа учасників бойових дій на території інших держав - протягом року з визначенням переважного права інвалідів Великої Вітчизняної війни і прирівняних до них у встановленому порядку осіб на одержання жилих приміщень перед всіма іншими категоріями позачерговиків;

    громадянам, житло яких внаслідок стихійного лиха стало непридатним для проживання;

    особам, направленим у порядку розподілу на роботу в іншу місцевість;

    дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після завершення терміну перебування у сім'ї опікуна чи піклувальника, прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу, закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особам з їх числа у разі відсутності житла або неможливості повернення займаного раніше жилого приміщення в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    громадянам, незаконно засудженим і згодом реабілітованим, у разі неможливості повернення займаного раніше жилого приміщення;

    дітям-інвалідам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у сім'ях піклувальників, прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу, державних або інших соціальних установах, після досягнення повноліття, у разі якщо за висновком медико-соціальної експертизи вони можуть здійснювати самообслуговування і вести самостійний спосіб життя;

    сім'ям, які мають п'ятьох і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей;

    особам, обраним на виборну посаду, коли це зв'язано з переїздом в іншу місцевість;

    членам сім'ї народного депутата України у разі його смерті в період виконання депутатських обов'язків у Верховній Раді України на постійній основі;

    працівникам протитуберкульозних закладів у разі виникнення професійного захворювання на туберкульоз.

    Поза чергою жиле приміщення може надаватися також в інших випадках, передбачених законодавством Союзу РСР і Української РСР.

    Громадяни, які мають право на позачергове одержання жилих приміщень, включаються до окремого списку.

    1. Житлове законодавство передбачає випадки надання житлових приміщень у позачерговому порядку. При позачерговому наданні житлових приміщень враховується існування певних виключних обставин, як правило, незалежних від волі особи, що зумовлюють її потребу в отриманні приміщенні громадянам (зокрема, непридатність для проживання житла яких внаслідок стихійного лиха, направлення особи на роботу у порядку розподілу в іншу місцевість тощо).

    Забезпечення житлом позачергово означає надання житлових приміщень громадянам, що мають на це право, без попереднього прийняття їх на квартирний облік і одразу при виникненні права на таку пільгу (по приїзді на роботу в іншу місцевість, після повернення з дитячої установи тощо). При неможливості надання громадянину житла відразу після виникнення права на його одержання він включається до списку осіб, що мають право позачергового одержання житлових приміщень.

    2. Деталізовані положення ст. 46 ЖК України по позачергове надання житлових приміщень у п. 46 Правил квартирного обліку. Зокрема, поза чергою жилі приміщення надаються:

    - громадянам, житло яких внаслідок стихійного лиха стало непридатним для проживання; Стихійним лихом є подія, що не залежить від волі особи, що відбулася внаслідок дії сил природи (повені, землетрусу, тощо). Зі стихійним лихом, оскільки воно відноситься до числа юридичних фактів, законодавство пов'язує певні правові наслідки у тому числі право на позачергове одержання житлового приміщення.

    - особам, направленим у порядку розподілу на роботу в іншу місцевість. Жилі приміщення вказаним особам надаються підприємствами, установами, організаціями, до яких вони направлені на роботу, а у випадках, передбачених законодавством, - органами місцевого самоврядування.

    - особам, які повернулися з державного дитячого закладу, від родичів, опікуна чи піклувальника, за неможливості повернення займаного раніше жилого приміщення.

    - дітям-інвалідам, що не мають батьків або батьки яких позбавлені батьківських прав і проживають у державних або в інших соціальних установах, після досягнення повноліття, якщо за висновком медико-соціальної експертизи вони можуть здійснювати самообслуговування і вести самостійний спосіб життя.

    Згідно ст. 71 ЖК України жиле приміщення зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членами його сім'ї понад шість місяців у випадку поміщення дитини (дітей) на виховання в дитячий заклад, до родичів, опікуна чи піклувальника - протягом усього часу їх перебування в цьому закладі, у родичів, опікуна чи піклувальника, якщо в будинку, квартирі (їх частині) залишилися проживати інші члени сім'ї. Якщо в зазначеному приміщенні не залишилися проживати члени їх сім'ї і приміщення надане іншим громадянам чи вселення в нього стало неможливим з інших причин, то по закінченні терміну перебування дітей у державній дитячій установі, поверненні їх від родичів, опікуна їм у позачерговому порядку надається житлове приміщення.

    - громадянам, незаконно засудженим і згодом реабілітованим, за неможливості повернення займаного раніше жилого приміщення. Відповідно до Закону України "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду" від 1 грудня 1994 р. вартість жилих будинків, квартир, інших споруд конфіскованих в дохід держави судом відшкодовується у разі, якщо зазначене майно не збереглося в натурі і громадянин відмовився від надання йому рівноцінного жилого приміщення з безоплатною передачею у його власність або у разі згоди на це громадянина. Вартість втраченого житла відшкодовується виходячи з ринкових цін, що діють на момент звернення громадянина про відшкодування шкоди.

    - особам, які належать до інвалідів війни. Такі особи мають забезпечуватися жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік, а інваліди 1 групи з числа учасників бойових дій на території інших країн - протягом року;

    - особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Жилі приміщення таким категоріям громадян надаються органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією, у віданні яких перебувало займане раніше приміщення, а при відсутності у підприємства, установи, організації жилої площі - органом самоврядування за місцем проживання цих громадян до засудження;

    - особам, обраним на виборну посаду, коли це зв'язано з переїздом в іншу місцевість;

    - членам сім'ї народного депутата України у разі його смерті в період виконання депутатських обов'язків у Верховній Раді України на постійній основі;

    - в інших випадках, передбачених законодавством.

    Так, відповідно до ст. 44 Закону України "Про статус суддів" не пізніш як через шість місяців після обрання суддя Конституційного Суду, Верховного Суду або вищого спеціалізованого суду, який потребує поліпшення житлових умов, забезпечується благоустроєним житлом у вигляді окремої квартири або будинку Кабінетом Міністрів України, а суддя іншого суду - відповідними місцевими органами державної виконавчої влади за місцезнаходженням суду. Судді військових судів забезпечуються таким же житлом і в ті ж строки за рахунок Міністерства оборони України. У разі незабезпечення судді благоустроєним житлом у зазначені строки суд за рахунок державного бюджету може придбати квартиру або будинок за ринковими цінами і передати їх у користування судді. Порядок фінансування судів для цієї мети, а також порядок розрахунків з державним бюджетом органу державної виконавчої влади, який своєчасно не надав судді житло, визначається Кабінетом Міністрів України.

    3. Громадяни, які користуються правом позачергового одержання жилих приміщень, включаються в окремий список. Рішення про включення в цей список приймається відповідно виконавчим органом місцевого самоврядування або адміністрацією підприємства, установи, організації чи органом кооперативної або іншої громадської організації і профспілковим комітетом. Рішення адміністрації (органу громадської організації) та профспілкового комітету затверджується виконавчим органом місцевого самоврядування. Про прийняте рішення повідомляється заінтересованим особам. Список громадян, які користуються правом позачергового одержання жилих приміщень, вивішується для загального відома.

    Громадяни виключаються з такого списку, якщо вони були включені до нього необґрунтовано або втратили право позачергового одержання жилих приміщень. Виключення зі списку провадиться органами, які винесли або затвердили рішення про включення громадянина до списку. При розгляді цього питання на засідання відповідних органів запрошуються заінтересовані особи. Про виключення із списку громадяни у 15-денний строк повідомляються у письмовій формі із зазначенням підстав виключення.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12%

    Вітаю!

    Чи має моя мати Мужева Людмила право на позачергове отримання житла замість того, що було знищене в результаті бойових дій. Якщо так, то яка процедура, та які дії потрібно вчинити?

    Так, особа має право на житло або на відшкодування вартості.

    Дана особа буде у першій черзі на компенсацію житла або отримання нового.

    Для початку потрібно повідомити про втрачене житло.

    Це можливо зробити в нотаріуса чи в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП). Або дистанційно через додаток "Дія".

    У "Дії" оформити заявку найпростіше. Для цього потрібно:

    • Оберіть в меню внизу "Послуги", "Пошкоджене майно" та "Почати".
    • Якщо дані про ваше житло є в електронному реєстрі, вони завантажаться автоматично, якщо ні, доведеться вручну ввести тип, площу та адресу помешкання.
    • Після цього потрібно буде обрати, в якому стані ваше майно - наприклад, є ушкодження, але некритичні, або житло не придатне до експлуатації чи знищене повністю.
    • Треба зазначити, чи належить ваше майно до об'єктів культурної спадщини та скільки людей там проживало.
    • Крім того, треба вказати дату та характер пошкоджень, а також додати фото й відео, якщо у вас вони є.
    • Наостанок вкажіть свої контактні дані.

    Аналогічну заяву з усіма персональними даними можна подати особисто в ЦНАПі або в нотаріуса. Треба мати при собі документи, які посвідчують особу та права на зруйновану нерухомість.

    Після цього потрібно буде чекати інформацію про початок процедури оцінки та компенсації майна. Таку процедуру парламент та уряд обіцяють визначити найближчим часом.

    Компенсації підлягає як готова житлова нерухомість (будинки, квартири, місця загального користування в багатоквартирних будинках), так і недобудовані будинки, якщо на їхнє будівництво були видані всі дозволи і вже були зведені опорні конструкції та зовнішні стіни.

    Планується, що люди, які втратили житло, можуть отримати натомість:

    • Грошову компенсацію з обмеженим правом використання (на ремонтні роботи, будівництво чи купівлю нового житла). Її розмір визначатимуть після оцінки втраченого майна чи його пошкоджень.
    • Іншу нерухомість в новобудові, будівництво якої профінансує держава. Житло має бути рівноцінним за показниками, в тому числі за площею. Але максимальна площа такого житла не може бути більшою за 150 кв. метрів.
    • Першими компенсацію за втрачене житло будуть отримувати багатодітні сім'ї, люди з інвалідністю I та II груп, а також учасники бойових дій.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрій Володимирович
    18%

    Здравствуйте!

    На данный момент в Верховной Раде прошел первое чтение проект закона №7198 от 24.03.2022 «О компенсации за повреждение и уничтожение отдельных категорий объектов недвижимого имущества в результате боевых действий, террористических актов, диверсий, вызванных военной агрессией российской федерации».

    Хоть в него и будут однозначно внесены изменения, но то, что он будет одобрен окончательно и подписан президентом Украины, сомнений не вызывает. Несмотря на то, что мы не можем спрогнозировать его окончательный вид, главные моменты предлагаемого Закона уже понятны.

    Компенсацию за разрушенное жилье смогут получить граждане Украины, полностью или частично потерявшие принадлежащее им на праве частной собственности жилье в результате боевых действий, вызванных вооруженной агрессией российской федерации.

    К этой категории относятся физические лица, владевшие недвижимостью, являвшиеся членами жилищно-строительных кооперативов и их наследники.

    Закон предусматривает, что на компенсацию смогут претендовать исключительно граждане Украины.

    Кроме того, на компенсацию могут рассчитывать ОСМД, управители многоквартирных домов, жилищно-строительные кооперативы (ЖСК, ЖК), осуществляющие управление домами. Как объясняют юристы, такая норма верна – квартира не висит в воздухе, она является частью многоквартирного дома, имеющего коммуникации, места общего пользования и т. д.

    Важным нюансом является то, что в предлагаемом законопроекте предусмотрены приоритетные категории граждан, которые имеют право на получение компенсации в первую очередь. К таким относятся:

    • многодетные семьи;
    • лица с инвалидностью I и II группы;
    • участники боевых действий (Ваша мама попадает под эту категорию);
    • лица с инвалидностью в результате войны.

    Также законодатель предусмотрел право на получение компенсации наследниками владельцев разрушенного жилья – к сожалению, люди часто гибнут в собственных квартирах. Эти компенсации будут наследоваться по правилам, предусмотренным Гражданским кодексом Украины, которые нормируют наследственное право.

    Законопроект предусматривает, что компенсация будет выплачена за квартиры, другие жилые помещения в здании, частные жилые дома, садовые и дачные дома; дома в процессе строительства, в которых были построены опорные и внешние ограждающие конструкции; или их составные части, принятые в эксплуатацию, как самостоятельные объекты; поврежденное общее имущество многоквартирного дома.

    Однако законопроект наряду с этим предусматривает определенные ограничения. Так, предельный размер компенсации за разрушенное жилье ограничен максимальной площадью в 150 квадратных метров. Все превышающее этот размер компенсироваться не будет.

    Юристы уже высказали предостережение относительно такой нормы – если большинство квартир в многоквартирных домах меньше, то частные дома часто имеют большую площадь. Учтет ли Верховная Рада эти замечания во время второго чтения – неизвестно.

    Что касается размера компенсации, то он «определяется по результатам оценки стоимости возобновления соответствующего имущества с учетом степени его повреждения в соответствии с установленной правительством методикой».

    В настоящее время предусмотрены три основных вида компенсации:

    • компенсация за поврежденный или уничтоженный объект жилой недвижимости путем перечисления денежных средств на счет получателя со специальным режимом использования;
    • компенсация за полностью уничтоженный объект путем предоставления получателю нового объекта недвижимого имущества;
    • компенсация за поврежденный многоквартирный жилой дом путем финансирования выполнения строительных работ по восстановлению поврежденного общего имущества этого здания.

    Решения о предоставлении компенсаций должны принимать специальные комиссии по рассмотрению вопросов предоставления компенсации, которые должны создаваться исполнительными органами соответствующих советов по месту нахождения уничтоженных и поврежденных объектов недвижимого имущества. Однако из текста законопроекта непонятно, кто и каким образом должен их образовывать. Впрочем, будем надеяться, что этот вопрос урегулируется в ближайшее время.

    Также предусмотрена норма, согласно которой пострадавшие лица могут получить аналогичное утраченное жилье в других населенных пунктах Украины.

    Однако есть оговорки – населенный пункт, в котором такое жилье будет предоставляться, должен походить на тот, где расположен разрушенный объект.

    Основным критерием пока называют количество населения. Впрочем, обсуждается вариант, когда гражданин может доплатить разницу и получить жилье в большем городе, в том числе и в столице.

    Подчеркнем еще раз – пока механизм не отработан, мы делаем беглый анализ еще не принятого документа. Кроме того, следует понимать, что после того, как его подпишет президент и он станет Законом Украины, для его выполнения будет разрабатываться еще ряд подзаконных актов – на уровне Кабмина и профильных министерств, которые и распишут подробно порядок действий граждан и соответствующих государственных органов.

    Предварительно предусмотрено, что получение компенсации будет содержать следующие этапы:

    • подача заявления о предоставлении компенсации;
    • рассмотрение заявления Комиссией по рассмотрению вопросов о предоставлении компенсации, созданной исполнительным органом местного совета как временный коллегиальный орган. Такое рассмотрение будет происходить в течение 30 дней со дня подачи заявления;
    • обеспечение исполнительным органом совета по предоставлению компенсации.

    За получением компенсации необходимо обратиться либо во время действия военного положения (т. е. сейчас), либо в течение 90 дней после его окончания.

    Пока точные даты назвать тяжело – все зависит от того, насколько быстро сработает государство. Законопроект предусматривает, что компенсацию должны предоставить после рассмотрения заявления Комиссией.

    Однако перед этим рассмотрением сначала должен быть принят Закон, затем его должен подписать президент. В этом случае он вступит в силу через два месяца после его обнародования (эту норму могут изменить во время второго чтения, отметив, что он вступает в силу немедленно). Затем должны быть разработаны конкретные механизмы, основным из которых является регламентация создания и действий соответствующих Комиссий, которые будут рассматривать обращения граждан.

    Сколько это займет времени – неизвестно. Надеемся, что, учитывая обстоятельства, власти это сделают как можно оперативнее.

    Также законопроект предусматривает, что на соответствующее решение Комиссия по предоставлению компенсации должно быть принято «в течение 30 суток». Исходя из этого можно примерно рассчитать сроки.

    Авторы законопроекта решили не ожидать репараций и компенсаций от агрессора, ведь это процесс достаточно длительный. Поэтому основным источником определен фонд восстановления имущества и инфраструктуры Украины и средства от международных доноров. Насколько хватит этих средств – пока неизвестно.

    Однако, несмотря на все оговорки и замечания, которые выражают эксперты относительно предлагаемого законопроекта, важно то, что государство взялось за решение этой проблемы немедленно, не дожидаясь окончания войны. Будем надеяться, что все замечания учтут, а необходимые подзаконные акты и методики будут разработаны в самое короткое время.

    ДРУГИЕ МЕХАНИЗМЫ ПОЛУЧЕНИЯ ЖИЛЬЯ, СКОРЕЕ ВСЕГО ДЕЙСТВОВАТЬ НЕ БУДУТ.

    Адвокат Евгений Александрович
    18%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 31 год опыта

    Добрий вечір, Євгеній!

    Забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей жилими приміщеннямиДержава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або, за їх бажанням, грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення на підставах, у межах норм і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом Украънськоъ РСР, іншими законами, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.Військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення. Такі жилі приміщення або грошова компенсація надаються їм один раз протягом усього часу проходження військової служби за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла.У позачерговому порядку в разі потреби поліпшення житлових умов надаються жилі приміщення сім’ям військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби, за місцем їх перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.У разі смерті особи, звільненої з військової служби в запас або у відставку на підставах, зазначених у абзаці першому цієї частини, яка відповідно до законодавства мала право на першочергове (позачергове) одержання житла, її сім’я зберігає право на одержання житла в тому самому порядку.Військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі не менше 17 років та потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд в населених пунктах, обраних ними для проживання з урахуванням встановленого порядку.Органи місцевого самоврядування зобов’язані надавати земельні ділянки та в межах визначених законом повноважень допомогу в будівництві військовослужбовцям, батькам та членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби, а також звільненим з військової служби особам, які стали особами з інвалідністю під час проходження військової служби, якщо вони виявили бажання побудувати приватні жилі будинки.Військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше та потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання кредитів на індивідуальне житлове будівництво або придбання приватного жилого будинку (квартири) на строк до 20 років з погашенням загальної суми та відсоткових ставок за кредитами за рахунок коштів, призначених у державному бюджеті на утримання Збройних Сил України, Служби безпеки України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань. Зазначений кредит надається військовослужбовцю тільки один раз протягом усього часу проходження ним військової служби.Порядок та умови надання військовослужбовцям кредитів на індивідуальне житлове будівництво або придбання приватного жилого будинку (квартири) визначаються Кабінетом Міністрів України.

    Всього доброго!

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 31 год опыта

    Євгеній!

    ЩЕ Є:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    31.07.2018 № 380

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України06 вересня 2018 р.за № 1020/32472

    Про затвердження Інструкції з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями:

    Про затвердження Інструкції з ор... | від 31.07.2018 № 380 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерстваоборони України31 липня 2018 року № 380

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України06 вересня 2018 р.за № 1020/32472

    ІНСТРУКЦІЯз організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями

    "1. Ця Інструкція визначає зміст та методику забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців Збройних Сил України (крім військовослужбовців строкової служби), а також осіб, звільнених в запас або відставку, що залишилися перебувати після звільнення з військової служби на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання жилих приміщень для постійного проживання (далі - військовослужбовці), та членів їх сімей, у тому числі членів сімей військовослужбовців, які загинули (померли), зникли безвісти під час проходження військової служби, що перебувають на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов (далі - члени їх сімей).

    До членів сім’ї військовослужбовця належать особи, які внесені в особову справу військовослужбовця в порядку, визначеному Інструкцією з організації обліку особового складу Збройних Сил України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 26 травня 2014 року № 333, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 12 червня 2014 року за № 611/25388. Запис відомостей про зміни у складі сім’ї здійснюється у військовій частині за місцем зберігання особової справи, а особи, звільненої з військової служби в запас або відставку,- військовим комісаріатом.

    2. Забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями від Міністерства оборони України здійснюється за рахунок:

    новозбудованого, вивільненого або придбаного житла;

    надання грошової компенсації за належне для отримання жиле приміщення (за згодою військовослужбовця);

    переобладнання нежилих приміщень фонду Міноборони у жилі (крім приміщень, розташованих на територіях, які використовуються за призначенням військовими частинами).

    3. Військовослужбовці та члени їх сімей (крім осіб, звільнених у запас або відставку, та членів їх сімей, а також військовослужбовців, які не здали службове житло за попереднім місцем служби) забезпечуються службовими жилими приміщеннями, що мають відповідати вимогам житлового законодавства.

    У разі відсутності службових житлових приміщень військовослужбовці та члени їх сімей розміщуються у гуртожитках, сімейних гуртожитках, а неодружені військовослужбовці - у спеціально пристосованих казармах (далі - службова жила площа) або військова частина орендує їм житло чи за їх бажанням виплачується грошова компенсація за піднайом (найом) жилого приміщення в порядку, визначеному законодавством.

    4. Військовослужбовцям, які перебувають на обліку осіб, що потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання, та які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надаються житлові приміщення для постійного проживання або за їх бажанням виплачується грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення.

    Житлові приміщення для постійного проживання та грошова компенсація за належне для отримання жиле приміщення надаються один раз протягом усього часу проходження військової служби за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла.

    Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету на виплату грошової компенсації для сімей загиблих військовослужбовців визначено Порядком та умовами надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 719 від 19 жовтня 2016 року (зі змінами).

    5. Військовослужбовці мають право здати отримане за рахунок Міноборони постійне житло або рівнозначне житло, яке відповідає санітарно-технічним вимогам, у населених пунктах, регіонах, в яких воно було отримане, та за умови потреби Міноборони в такому житлі із подальшим правом на забезпечення житлом від Міноборони у встановленому законодавством порядку.

    6. Військовослужбовці та члени їх сімей до одержання ними жилого приміщення для постійного проживання мають право зареєструватися у військовій частині за її місцезнаходженням.

    Військовослужбовці та члени їх сімей у разі забезпечення службовими жилими приміщеннями реєструють своє місце проживання за адресою розташування цього житла.

    У разі розформування військової частини особи, звільнені в запас або відставку, які зареєстрували місце проживання за адресою такої військової частини, мають право зареєструвати своє місце проживання за адресою розташування військового комісаріату, в межах адміністративно-територіальної одиниці якого розташована військова частина.

    Особи, щодо яких прийнято рішення про забезпечення постійним житлом в іншому населеному пункті, мають право зареєструвати своє місце проживання за адресою розташування військового комісаріату, в межах адміністративно-територіальної одиниці якого розташовано таке житло.

    Реєстрацію осіб, звільнених у запас або відставку, які зареєстровані в населених пунктах на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, проводиться за їх бажанням за місцем постійної дислокації передислокованих військових частин, установ, організацій Збройних Сил України, за місцем перебування їх на квартирному обліку, або за місцем постійної дислокації правонаступників. У разі розформування цих військових частин такі військовослужбовці мають право зареєструвати своє місце проживання за адресою розташування військового комісаріату, в межах адміністративно-територіальної одиниці якого розташована військова частина.

    Дозволяється перебування на квартирному обліку при житлових комісіях військових частин (за останнім місцем проходження військової служби) військовослужбовцям, звільненим у запас або відставку, які мають реєстрацію в населених пунктах на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, у разі розформування зазначених військових частин - при житлових комісіях їх правонаступників, а в разі розформування цих військових частин такі військовослужбовці мають право зареєструвати своє місце проживання за адресою розташування військового комісаріату, в межах адміністративно-територіальної одиниці якого розташована військова частина.

    Таким військовослужбовцям квартирно-експлуатаційні органи за місцем передислокації військових частин оформлюють довідки щодо перебування таких осіб на квартирному обліку у Збройних Силах України на підставі списків військовослужбовців, які перебували на квартирному обліку у гарнізонах, що розміщувалися на тимчасово окупованій територіях станом на 01 січня 2014 року.

    Реєстрація згаданої категорії осіб за місцем постійної дислокації військових частин та подальше перебування на квартирному обліку у Збройних Силах України здійснюється за наявності в них та членів їхніх сімей довідки тимчасово переміщеної особи незалежно від місця видачі цієї довідки.

    Реєстрація військовослужбовців та членів їх сімей здійснюється відповідно до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2016 року № 207.

    7. Питання, пов’язані із забезпеченням житлом військовослужбовців та членів їх сімей, вирішуються за місцем проходження військової служби та перебування їх на обліку.

    ...

    ІІІ. Розподіл житлових приміщень

    1. Всі жилі приміщення розподіляються між військовими частинами, військовими комісаріатами та квартирно-експлуатаційними установами (організаціями) заступником Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків) за поданням ГКЕУ в пропорційному співвідношенні, залежно від кількості військовослужбовців та членів їх сімей, які потребують поліпшення житлових умов шляхом забезпечення службовими житловими приміщеннями та шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання.

    Розподіл службових жилих приміщень (службової жилої площі) військовослужбовцям військової частини А0515 та членам їх сімей, підпорядкованих їй військових частин, установ, організацій та військових навчальних закладів здійснюється командиром військової частини А0515 з фондів цієї військової частини.

    2. Розподіл жилих приміщень між військовими частинами, військовими комісаріатами та квартирно-експлуатаційними установами (організаціями) здійснюється пропорційно кількості військовослужбовців та членів їх сімей, які потребують поліпшення житлових умов шляхом забезпечення службовими жилими приміщеннями або шляхом надання жилих приміщень для постійного проживання.

    3. Житлове приміщення включається до числа службового згідно з рішенням виконавчого органу районної, міської, районної у місті ради за клопотанням начальника гарнізону або командира військової частини за погодженням з КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району відповідно до пункту 8 Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2006 року № 1081.

    Жиле приміщення, яке належить до житлового фонду військової частини А 0515, включається до числа службового згідно з рішенням виконавчого органу місцевих органів самоврядування за клопотанням командира військової частини А 0515, погодженим з відповідною КЕВ (КЕЧ).

    До числа службового може бути включене тільки вільне жиле приміщення (зазвичай окремі квартири). Службові житлові приміщення не підлягають приватизації, обміну, розділу, бронюванню.

    4. Після затвердження заступником Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків) розподілу житлових приміщень ГКЕУ доводить його у встановленому порядку за підпорядкованістю до КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району відповідно до місцезнаходження житла.

    5. Начальник КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району невідкладно доводить затверджений розподіл жилих приміщень до начальника гарнізону.

    Начальник гарнізону відповідно до затвердженого заступником Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків) розподілу житлових приміщень:

    протягом п’яти робочих днів за погодженням з КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району подає клопотання до виконавчого органу районної, міської, районної у місті ради про включення житлових приміщень до числа службового житла;

    протягом десяти робочих днів за пропозицією житлової комісії гарнізону, яка щороку утворюється наказом начальника гарнізону з представників військових частин гарнізону для розподілу житлової площі в гарнізоні, приймає рішення та затверджує розподіл житлової площі між військовими частинами гарнізону, про що видає відповідний наказ.

    6. Наказ начальника гарнізону про розподіл жилих приміщень між військовими частинами невідкладно доводиться до КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району та житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій).

    7. Житлова комісія військової частини (об’єднаної) житлової комісії відповідно до наказу начальника гарнізону про розподіл житлової площі між військовими частинами протягом п’яти робочих днів приймає рішення, яке оформлюється протоколом (додаток 4), та подає його командиру військової частини відповідно до вимог цієї Інструкції про:

    надання службових житлових приміщень військовослужбовцям та членам їх сімей.

    надання жилих приміщень військовослужбовцям та членам їх сімей для постійного проживання згідно з чергою у військовій частині, яка визначається часом перебування на обліку.

    8. За наявності потреби військовослужбовця у поліпшенні житлових умов та перебуванні на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання, житловими комісіями військових частин (об’єднаних житлових комісій) можуть розглядатися питання щодо надання переобладнаних за згодою та за рахунок цього військовослужбовця жилих приміщень для постійного проживання в порядку, визначеному цією Інструкцією.

    Надання нежитлових приміщень військовослужбовцям та членам їх сімей для заселення до їх переобладнання в жилі приміщення у встановленому законодавством порядку забороняється.

    ...

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 31 год опыта

    Євгеній!

    ПРОДОВЖЕННЯ:

    VIІ. Надання житлових приміщень для постійного проживання

    1. Особи, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання, забезпечуються жилим приміщенням згідно з чергою у військовій частині, що визначається часом зарахування на облік (включення до списків осіб, які користуються правом першочергового одержання житлових приміщень, або до списків осіб, які користуються правом позачергового одержання житлових приміщень) за рішенням житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії), яке затверджується наказом командира військової частини.

    2. Житлові приміщення, які надаються військовослужбовцям для постійного проживання, мають відповідати встановленим санітарним і технічним вимогам.

    Житлові приміщення надаються військовослужбовцям та членам їх сімей не менше рівня середньої забезпеченості громадян житловою площею, але не більше 13,65 квадратних метрів житлової площі на одну особу за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла.

    У разі якщо військовослужбовець чи члени його сім’ї використали право на безоплатну приватизацію житла не в повному обсязі, при наданні житла враховується житлова площа у квартирі (будинку), яка знаходиться у приватній власності військовослужбовця або членів його сім’ї.

    Під час надання житлових приміщень не допускається заселення однієї кімнати особами різної статі, старшими 9 років, крім подружжя, а також особами, що страждають тяжкими формами деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим вони не можуть проживати в одній кімнаті разом з членами своєї сім’ї, згідно з переліком хронічних захворювань, що затверджується центральним органом виконавчої влади, який формує державну політику у сфері охорони здоров’я.

    Житлове приміщення може бути надано з перевищенням зазначеного в абзаці другому цього пункту розміру, якщо воно становить одну кімнату (однокімнатну квартиру) або у випадку, передбаченому в абзаці четвертому цього пункту.

    Понад норми жилої площі окремим категоріям громадян надається додаткова жила площа у вигляді кімнати або 10 квадратних метрів житлової площі. Умови надання додаткової жилої площі та категорії громадян, які мають право на її одержання, встановлюються законодавством України.

    При переданні військовослужбовцями та членами їх сімей житла, яке перебуває у їх приватній власності, до КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району вони мають право на одержання від Міноборони житла у межах встановленої норми житлової площі.

    У разі надходження кількох однокімнатних квартир з різною житловою площею пріоритетом під час розподілу таких квартир з розміром житлової площі понад 13,65 квадратних метра є надання такого житла сім’ї, а не одній особі.

    3. Для прийняття рішення про надання житлових приміщень для постійного проживання житлова комісія військової частини (об’єднана житлова комісія) розглядає документи облікових справ військовослужбовців.

    Після розгляду документів облікової справи житлова комісія військової частини (об’єднана житлова комісія) приймає рішення про надання житлового приміщення для постійного проживання.

    Затверджений командиром військової частини протокол засідання житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) разом з обліковою справою направляється військовою частиною до КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району, що є підставою для видання наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю житлового приміщення для постійного проживання.

    4. На підставі отриманих документів КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району готує список надання житлової площі для постійного проживання (далі - Список надання постійного житла) (додаток 23).

    Список надання постійного житла, підписаний начальником КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району, з обліковою справою військовослужбовця, витягом із наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю жилого приміщення для постійного проживання, копією протоколу засідання житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) направляється до ГКЕУ для узагальнення та внесення на розгляд Комісії з контролю.

    5. Для розгляду Списку надання постійного житла Комісією з контролю на її засідання можуть запрошуватися голови житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій).

    За результатами розгляду Списку надання постійного житла Комісія з контролю приймає рішення окремо щодо кожного військовослужбовця про:

    погодження надання постійного житла;

    відмову в погодженні надання постійного житла із зазначенням причини такої відмови.

    Рішення Комісії з контролю оформлюється протоколом.

    У разі прийняття Комісією з контролю рішення щодо відмови в погодженні надання постійного житла воно підлягає новому розподілу у встановленому цією Інструкцією порядку протягом одного місяця та є підставою для скасування наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю житлового приміщення для постійного проживання.

    Рішення Комісії з контролю є обов’язковим для виконання КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району, військовими комісаріатами та військовими частинами.

    6. ГКЕУ на підставі рішення Комісії з контролю готує Список надання постійного житла у Збройних Силах України, що подається на затвердження заступнику Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків).

    7. Затверджений Список надання постійного житла у Збройних Силах України є підставою для оформлення протягом десяти робочих днів КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району та подання до виконавчих органів районної, міської, районної у місті ради документів для видачі ордеру на постійну житлову площу, який є єдиною підставою для вселення в надане житлове приміщення.

    До виконавчих органів районної, міської, районної у місті ради КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району надає облікову справу військовослужбовця разом з витягом із Списку надання постійного житла у Збройних Силах України, копію протоколу житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії), витяг із наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю житлового приміщення для постійного проживання.

    Ордер на постійну житлову площу в закритих військових містечках оформлюється та видається відповідним начальником КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району протягом п’яти робочих днів.

    Для вселення в надане житлове приміщення військовослужбовець здає ордер на постійну житлову площу до житлово-експлуатаційної організації, за її відсутності - відповідному підприємству, установі, організації, що здійснює обслуговування цього житлового приміщення, або до будинкоуправління відповідного КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

    Ордер на постійну житлову площу може бути визнаний недійсним у порядку, встановленому законодавством.

    8. КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району інформує військовослужбовців та членів їх сімей про готовність ордера не пізніше одного місяця з дня затвердження Списку надання постійного житла у Збройних Силах України.

    Про видачу (вручення) ордера КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району протягом трьох робочих днів повідомляє житлову комісію військової частини (об’єднану житлову комісію), яка на найближчому засіданні приймає рішення про зняття військовослужбовця з обліку.

    Ордер та рішення житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) про зняття з обліку є підставами для видання наказу командира військової частини про забезпечення житловими приміщенням для постійного проживання та зняття з обліку.

    9. За письмовою згодою військовослужбовців та членів їх сімей вони можуть бути забезпечені житловим приміщенням для постійного проживання в інших населених пунктах.

    При надходженні на розподіл таких житлових приміщень заступник Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків) за поданням ГКЕУ затверджує розподіл цього житла між військовими частинами, військовими комісаріатами та квартирно-експлуатаційними установами (організаціями), який доводиться до житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій) для надання військовослужбовцям та членам їх сімей в порядку, визначеному цією Інструкцією.

    Затверджений Список надання постійного житла у Збройних Силах України у такому разі є підставою для зняття з обліку за місцем перебування на відповідному обліку, реєстрації та зарахування на облік у військовому комісаріаті, в зоні відповідальності якого знаходиться житло, що надається, а також для оформлення КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району та подання до виконавчих органів районної, міської, районної у місті ради документів для видачі ордеру на постійну житлову площу.

    10. Військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, а також особи, звільнені з військової служби за станом здоров’я, віком, у зв’язку із скороченням штатів, особи з інвалідністю І чи ІІ групи, члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби, що забезпечені службовими житловими приміщеннями незалежно від місця його знаходження, мають право на виключення цього житла з числа службового та забезпечення ним для постійного проживання за умови перебування на обліку та в порядку, визначеному пунктами 3-7 цього розділу.

    Виключення квартир з числа службових для забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей здійснюється на підставі клопотання КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району за встановленим порядком.

    VIIІ. Виплата грошової компенсації за належне для отримання житлове приміщення

    1. Військовослужбовці та члени їх сімей, які перебувають на обліку, мають право отримати грошову компенсацію за належне їм для отримання житлове приміщення (далі - грошова компенсація).

    2. Визначення і надання розміру грошової компенсації здійснюються відповідно до Порядку визначення розміру і надання військовослужбовцям та членам їх сімей грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2015 року № 728 (далі - Порядок визначення розміру і надання грошової компенсації).

    3. На підставі аналізу кількісного обліку військовослужбовців та членів їх сімей, які потребують поліпшення житлових умов у Збройних Силах України, ГКЕУ за пропозиціями КЕУ, КЕВ (КЕЧ) районів під час планування видатків на наступний бюджетний період визначає щорічну потребу в коштах для виплати грошової компенсації.

    Протягом І кварталу після затвердження кошторису Міноборони ГКЕУ готує проект розподілу видатків між військовими частинами, військовими комісаріатами та КЕУ, КЕВ (КЕЧ) районів, який подається на затвердження заступнику Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків).

    Після затвердження розподілу видатків ГКЕУ доводить обсяги виділених лімітів на виплату грошової компенсації на відповідний рік до військових частин, військових комісаріатів та КЕУ, КЕВ (КЕЧ) районів для організації відповідної роботи щодо виплати грошової компенсації.

    4. Житлові комісії військових частин (об’єднані житлові комісії) інформують листом з повідомленням військовослужбовців та членів їх сімей, у яких настала черга на отримання житлових приміщень, про їх право на отримання грошової компенсації, її орієнтовний розмір та перелік документів, необхідних для її отримання, або надають таке повідомлення особисто під підпис.

    Військовослужбовці та члени їх сімей за бажанням можуть особисто звернутися до житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) про отримання грошової компенсації та отримати інформацію про орієнтовний розмір компенсації і перелік документів, необхідних для її отримання.

    5. Для отримання грошової компенсації та визначення її остаточного розміру військовослужбовці та члени їх сімей подають до житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій) документи, визначені в Порядку визначення розміру і надання грошової компенсації.

    Житлові комісії військових частин (об’єднані житлові комісії) розглядають надані документи протягом десяти робочих днів та приймають відповідне рішення про надання грошової компенсації.

    Про прийняте рішення житлова комісія у п’ятиденний строк письмово інформує військовослужбовців та членів їх сімей.

    Протокол засідання житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) затверджується наказом командира військової частини та з обліковою справою направляється до КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

    6. На підставі отриманих документів у КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району розробляється список осіб, які мають право та надали згоду на отримання грошової компенсації за належне їм для отримання житлове приміщення у військовій частині (далі - Список виплати грошової компенсації) (додаток 24), разом із розрахунком виплати грошової компенсації за належне для отримання житлове приміщення (далі - Розрахунок) (додаток 25) окремо на кожного військовослужбовця.

    За наявності у військовослужбовців та членів їх сімей права на отримання однокімнатної квартири компенсація нараховується за житло загальною площею 40 кв.м.

    7. Список виплати грошової компенсації, підписаний начальником КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району, направляється до ГКЕУ для узагальнення та внесення на розгляд Комісії з контролю.

    8. Для розгляду Комісією з контролю Списків виплати грошової компенсації на її засідання можуть запрошуватися голови житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій).

    За результатами розгляду Списків виплати грошової компенсації Комісія з контролю приймає рішення окремо щодо кожного військовослужбовця про:

    погодження виплати грошової компенсації;

    відмову в погодженні виплати грошової компенсації із зазначенням причини такої відмови.

    Рішення Комісії з контролю оформлюється протоколом.

    9. ГКЕУ на підставі рішення Комісії з контролю готує Списки виплати грошової компенсації в Збройних Силах України та після затвердження Міністром оборони України направляє їх до військових частин, військових комісаріатів та КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району для оформлення документів на перерахування коштів військовослужбовцям на їх особистий рахунок у банківській установі.

    Військовослужбовець відкриває поточний рахунок в уповноваженому Міністерством фінансів України банку, через який здійснюються виплати заробітної плати (грошового забезпечення) працівникам (військовослужбовцям) та проводяться виплати соціальної допомоги.

    Військова частина, військовий комісаріат, КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району інформує військовослужбовців та членів їх сімей щодо готовності до виплати грошової компенсації та її розміру.

    Про виплату грошової компенсації КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району протягом трьох робочих днів письмово повідомляє житлову комісію військової частини, яка на найближчому засіданні приймає рішення про зняття військовослужбовця з обліку.

    Рішення житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) є підставою для видання наказу командира військової частини про отримання військовослужбовцем грошової компенсації та зняття з обліку.

    10. Документи, пов’язані з виплатою грошової компенсації, щороку долучаються до номенклатури справ на поточний рік та зберігаються у КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району протягом п’яти років з дати прийняття рішення про зняття військовослужбовців та членів їх сімей з обліку.

    11. Для ведення обліку громадян, які отримали грошову компенсацію за належне їм для отримання жиле приміщення, в КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району та ГКЕУ ведеться журнал обліку військовослужбовців та членів їх сімей, які отримують грошову компенсацію за належне їм для отримання житлове приміщення (додаток 26).

    ІХ. Забезпечення жилими приміщеннями під час ведення бойових дій (проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії)

    1. Для військовослужбовців військових частин, які розташовані безпосередньо в районах ведення бойових дій, орендується житло незалежно від перебування таких військовослужбовців на обліку.

    2. Договір оренди укладається між власником житла та командиром військової частини, яка розташована в районі ведення бойових дій за погодженням з КЕУ, КЕВ (КЕЧ), району, в зоні відповідальності яких ведуться бойові дії.

    Після укладення договору оренди оплата комунальних послуг та спожитих енергоносіїв проводиться військовою частиною за рахунок кошторису Міноборони на умовах укладеного договору.

    У разі відсутності приладів обліку енергоносіїв, тепла та води у договорі зазначаються норми їх споживання як для гуртожитку у цьому населеному пункті.

    3. Договір оренди реєструється в журналі обліку договорів оренди житлових приміщень (додаток 27) та зберігається в КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

    4. Військовослужбовці, направлені (відряджені) для виконання завдань в райони ведення бойових дій (проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії) оновлюють документи, передбачені цією Інструкцією, протягом двох місяців з дня повернення до місця постійної дислокації.

    Оренда житла та виплата грошової компенсації за піднайом (найом) житлового приміщення таким військовослужбовцям у пункті постійної дислокації військової частини не припиняються.

    5. Військовослужбовці, які були забезпечені житловими приміщеннями для постійного проживання та службовими житловими приміщеннями (службовою житловою площею) в районах ведення бойових дій, а також на тимчасово окупованій території України та в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, мають право на забезпечення житловими приміщеннями за новим місцем служби (реєстрації) у порядку, встановленому цією Інструкцією.

    Довідка про склад сім’ї видається КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району за новим місцем військової служби на підставі облікових списків станом на 01 січня 2014 року.

    Х. Порядок передання квартир (будинків) у власність громадян

    1. Підготовка, оформлення документів та передання у власність громадян квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах здійснюються уповноваженими на це органами приватизації, створеними при КЕУ, КЕВ (КЕЧ) районів, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд, в порядку, передбаченому Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду.

    2. Передання квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах у власність громадян з доплатою, безоплатно чи з компенсацією відповідно до статті 5 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» оформлюється свідоцтвом про право власності на квартиру (будинок), кімнату в комунальній квартирі, яке реєструється в органах приватизації і не потребує нотаріального посвідчення.

    3. Передання займаних квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах здійснюється в приватну (спільну сумісну, спільну часткову) власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які постійно мешкають у цих квартирах (будинках), кімнатах у комунальній квартирі, у тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов’язковим визначенням уповноваженого власника.

    4. Орган приватизації за потреби уточнює необхідні для розрахунків дані залежно від складу сім’ї і розміру загальної площі квартири, кімнат у комунальних квартирах, оформлює відповідні розрахунки та видає розпорядження органу приватизації щодо квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах.

    5. Передання квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

    6. Органи приватизації видачу свідоцтв про право власності на об’єкти нерухомого майна проводять на спеціальних бланках, зразки та описи яких затверджені наказом Міністерства юстиції України від 22 квітня 2003 року № 39/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22 квітня 2003 року за № 318/7639.

    7. У разі втрати або зіпсування свідоцтва про право власності на квартиру (будинок), кімнату в комунальній квартирі за письмовою заявою власника (співвласників) органом приватизації видається його дублікат.

    8. Свідоцтво про право власності на квартиру (будинок), кімнату в комунальній квартирі підлягає обов’язковій реєстрації в органі державної реєстрації прав.

    9. Не підлягають приватизації об’єкти, визначені Законами України «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» та іншими законами.

    10. Начальники КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району організовують роботу органів приватизації в підпорядкованих КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

    Начальник Головногоквартирно-експлуатаційногоуправлінняЗбройних Сил Україниполковник

    О.А. Галушко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 31 год опыта

    Євгеній!

    ПРОДОВЖЕННЯ:

    VIІ. Надання житлових приміщень для постійного проживання

    1. Особи, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання, забезпечуються жилим приміщенням згідно з чергою у військовій частині, що визначається часом зарахування на облік (включення до списків осіб, які користуються правом першочергового одержання житлових приміщень, або до списків осіб, які користуються правом позачергового одержання житлових приміщень) за рішенням житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії), яке затверджується наказом командира військової частини.

    2. Житлові приміщення, які надаються військовослужбовцям для постійного проживання, мають відповідати встановленим санітарним і технічним вимогам.

    Житлові приміщення надаються військовослужбовцям та членам їх сімей не менше рівня середньої забезпеченості громадян житловою площею, але не більше 13,65 квадратних метрів житлової площі на одну особу за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла.

    У разі якщо військовослужбовець чи члени його сім’ї використали право на безоплатну приватизацію житла не в повному обсязі, при наданні житла враховується житлова площа у квартирі (будинку), яка знаходиться у приватній власності військовослужбовця або членів його сім’ї.

    Під час надання житлових приміщень не допускається заселення однієї кімнати особами різної статі, старшими 9 років, крім подружжя, а також особами, що страждають тяжкими формами деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим вони не можуть проживати в одній кімнаті разом з членами своєї сім’ї, згідно з переліком хронічних захворювань, що затверджується центральним органом виконавчої влади, який формує державну політику у сфері охорони здоров’я.

    Житлове приміщення може бути надано з перевищенням зазначеного в абзаці другому цього пункту розміру, якщо воно становить одну кімнату (однокімнатну квартиру) або у випадку, передбаченому в абзаці четвертому цього пункту.

    Понад норми жилої площі окремим категоріям громадян надається додаткова жила площа у вигляді кімнати або 10 квадратних метрів житлової площі. Умови надання додаткової жилої площі та категорії громадян, які мають право на її одержання, встановлюються законодавством України.

    При переданні військовослужбовцями та членами їх сімей житла, яке перебуває у їх приватній власності, до КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району вони мають право на одержання від Міноборони житла у межах встановленої норми житлової площі.

    У разі надходження кількох однокімнатних квартир з різною житловою площею пріоритетом під час розподілу таких квартир з розміром житлової площі понад 13,65 квадратних метра є надання такого житла сім’ї, а не одній особі.

    3. Для прийняття рішення про надання житлових приміщень для постійного проживання житлова комісія військової частини (об’єднана житлова комісія) розглядає документи облікових справ військовослужбовців.

    Після розгляду документів облікової справи житлова комісія військової частини (об’єднана житлова комісія) приймає рішення про надання житлового приміщення для постійного проживання.

    Затверджений командиром військової частини протокол засідання житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) разом з обліковою справою направляється військовою частиною до КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району, що є підставою для видання наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю житлового приміщення для постійного проживання.

    4. На підставі отриманих документів КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району готує список надання житлової площі для постійного проживання (далі - Список надання постійного житла) (додаток 23).

    Список надання постійного житла, підписаний начальником КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району, з обліковою справою військовослужбовця, витягом із наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю жилого приміщення для постійного проживання, копією протоколу засідання житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) направляється до ГКЕУ для узагальнення та внесення на розгляд Комісії з контролю.

    5. Для розгляду Списку надання постійного житла Комісією з контролю на її засідання можуть запрошуватися голови житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій).

    За результатами розгляду Списку надання постійного житла Комісія з контролю приймає рішення окремо щодо кожного військовослужбовця про:

    погодження надання постійного житла;

    відмову в погодженні надання постійного житла із зазначенням причини такої відмови.

    Рішення Комісії з контролю оформлюється протоколом.

    У разі прийняття Комісією з контролю рішення щодо відмови в погодженні надання постійного житла воно підлягає новому розподілу у встановленому цією Інструкцією порядку протягом одного місяця та є підставою для скасування наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю житлового приміщення для постійного проживання.

    Рішення Комісії з контролю є обов’язковим для виконання КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району, військовими комісаріатами та військовими частинами.

    6. ГКЕУ на підставі рішення Комісії з контролю готує Список надання постійного житла у Збройних Силах України, що подається на затвердження заступнику Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків).

    7. Затверджений Список надання постійного житла у Збройних Силах України є підставою для оформлення протягом десяти робочих днів КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району та подання до виконавчих органів районної, міської, районної у місті ради документів для видачі ордеру на постійну житлову площу, який є єдиною підставою для вселення в надане житлове приміщення.

    До виконавчих органів районної, міської, районної у місті ради КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району надає облікову справу військовослужбовця разом з витягом із Списку надання постійного житла у Збройних Силах України, копію протоколу житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії), витяг із наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю житлового приміщення для постійного проживання.

    Ордер на постійну житлову площу в закритих військових містечках оформлюється та видається відповідним начальником КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району протягом п’яти робочих днів.

    Для вселення в надане житлове приміщення військовослужбовець здає ордер на постійну житлову площу до житлово-експлуатаційної організації, за її відсутності - відповідному підприємству, установі, організації, що здійснює обслуговування цього житлового приміщення, або до будинкоуправління відповідного КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

    Ордер на постійну житлову площу може бути визнаний недійсним у порядку, встановленому законодавством.

    8. КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району інформує військовослужбовців та членів їх сімей про готовність ордера не пізніше одного місяця з дня затвердження Списку надання постійного житла у Збройних Силах України.

    Про видачу (вручення) ордера КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району протягом трьох робочих днів повідомляє житлову комісію військової частини (об’єднану житлову комісію), яка на найближчому засіданні приймає рішення про зняття військовослужбовця з обліку.

    Ордер та рішення житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) про зняття з обліку є підставами для видання наказу командира військової частини про забезпечення житловими приміщенням для постійного проживання та зняття з обліку.

    9. За письмовою згодою військовослужбовців та членів їх сімей вони можуть бути забезпечені житловим приміщенням для постійного проживання в інших населених пунктах.

    При надходженні на розподіл таких житлових приміщень заступник Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків) за поданням ГКЕУ затверджує розподіл цього житла між військовими частинами, військовими комісаріатами та квартирно-експлуатаційними установами (організаціями), який доводиться до житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій) для надання військовослужбовцям та членам їх сімей в порядку, визначеному цією Інструкцією.

    Затверджений Список надання постійного житла у Збройних Силах України у такому разі є підставою для зняття з обліку за місцем перебування на відповідному обліку, реєстрації та зарахування на облік у військовому комісаріаті, в зоні відповідальності якого знаходиться житло, що надається, а також для оформлення КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району та подання до виконавчих органів районної, міської, районної у місті ради документів для видачі ордеру на постійну житлову площу.

    10. Військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, а також особи, звільнені з військової служби за станом здоров’я, віком, у зв’язку із скороченням штатів, особи з інвалідністю І чи ІІ групи, члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби, що забезпечені службовими житловими приміщеннями незалежно від місця його знаходження, мають право на виключення цього житла з числа службового та забезпечення ним для постійного проживання за умови перебування на обліку та в порядку, визначеному пунктами 3-7 цього розділу.

    Виключення квартир з числа службових для забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей здійснюється на підставі клопотання КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району за встановленим порядком.

    VIIІ. Виплата грошової компенсації за належне для отримання житлове приміщення

    1. Військовослужбовці та члени їх сімей, які перебувають на обліку, мають право отримати грошову компенсацію за належне їм для отримання житлове приміщення (далі - грошова компенсація).

    2. Визначення і надання розміру грошової компенсації здійснюються відповідно до Порядку визначення розміру і надання військовослужбовцям та членам їх сімей грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2015 року № 728 (далі - Порядок визначення розміру і надання грошової компенсації).

    3. На підставі аналізу кількісного обліку військовослужбовців та членів їх сімей, які потребують поліпшення житлових умов у Збройних Силах України, ГКЕУ за пропозиціями КЕУ, КЕВ (КЕЧ) районів під час планування видатків на наступний бюджетний період визначає щорічну потребу в коштах для виплати грошової компенсації.

    Протягом І кварталу після затвердження кошторису Міноборони ГКЕУ готує проект розподілу видатків між військовими частинами, військовими комісаріатами та КЕУ, КЕВ (КЕЧ) районів, який подається на затвердження заступнику Міністра оборони України (згідно з розподілом обов’язків).

    Після затвердження розподілу видатків ГКЕУ доводить обсяги виділених лімітів на виплату грошової компенсації на відповідний рік до військових частин, військових комісаріатів та КЕУ, КЕВ (КЕЧ) районів для організації відповідної роботи щодо виплати грошової компенсації.

    4. Житлові комісії військових частин (об’єднані житлові комісії) інформують листом з повідомленням військовослужбовців та членів їх сімей, у яких настала черга на отримання житлових приміщень, про їх право на отримання грошової компенсації, її орієнтовний розмір та перелік документів, необхідних для її отримання, або надають таке повідомлення особисто під підпис.

    Військовослужбовці та члени їх сімей за бажанням можуть особисто звернутися до житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) про отримання грошової компенсації та отримати інформацію про орієнтовний розмір компенсації і перелік документів, необхідних для її отримання.

    5. Для отримання грошової компенсації та визначення її остаточного розміру військовослужбовці та члени їх сімей подають до житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій) документи, визначені в Порядку визначення розміру і надання грошової компенсації.

    Житлові комісії військових частин (об’єднані житлові комісії) розглядають надані документи протягом десяти робочих днів та приймають відповідне рішення про надання грошової компенсації.

    Про прийняте рішення житлова комісія у п’ятиденний строк письмово інформує військовослужбовців та членів їх сімей.

    Протокол засідання житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) затверджується наказом командира військової частини та з обліковою справою направляється до КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

    6. На підставі отриманих документів у КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району розробляється список осіб, які мають право та надали згоду на отримання грошової компенсації за належне їм для отримання житлове приміщення у військовій частині (далі - Список виплати грошової компенсації) (додаток 24), разом із розрахунком виплати грошової компенсації за належне для отримання житлове приміщення (далі - Розрахунок) (додаток 25) окремо на кожного військовослужбовця.

    За наявності у військовослужбовців та членів їх сімей права на отримання однокімнатної квартири компенсація нараховується за житло загальною площею 40 кв.м.

    7. Список виплати грошової компенсації, підписаний начальником КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району, направляється до ГКЕУ для узагальнення та внесення на розгляд Комісії з контролю.

    8. Для розгляду Комісією з контролю Списків виплати грошової компенсації на її засідання можуть запрошуватися голови житлових комісій військових частин (об’єднаних житлових комісій).

    За результатами розгляду Списків виплати грошової компенсації Комісія з контролю приймає рішення окремо щодо кожного військовослужбовця про:

    погодження виплати грошової компенсації;

    відмову в погодженні виплати грошової компенсації із зазначенням причини такої відмови.

    Рішення Комісії з контролю оформлюється протоколом.

    9. ГКЕУ на підставі рішення Комісії з контролю готує Списки виплати грошової компенсації в Збройних Силах України та після затвердження Міністром оборони України направляє їх до військових частин, військових комісаріатів та КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району для оформлення документів на перерахування коштів військовослужбовцям на їх особистий рахунок у банківській установі.

    Військовослужбовець відкриває поточний рахунок в уповноваженому Міністерством фінансів України банку, через який здійснюються виплати заробітної плати (грошового забезпечення) працівникам (військовослужбовцям) та проводяться виплати соціальної допомоги.

    Військова частина, військовий комісаріат, КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району інформує військовослужбовців та членів їх сімей щодо готовності до виплати грошової компенсації та її розміру.

    Про виплату грошової компенсації КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району протягом трьох робочих днів письмово повідомляє житлову комісію військової частини, яка на найближчому засіданні приймає рішення про зняття військовослужбовця з обліку.

    Рішення житлової комісії військової частини (об’єднаної житлової комісії) є підставою для видання наказу командира військової частини про отримання військовослужбовцем грошової компенсації та зняття з обліку.

    10. Документи, пов’язані з виплатою грошової компенсації, щороку долучаються до номенклатури справ на поточний рік та зберігаються у КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району протягом п’яти років з дати прийняття рішення про зняття військовослужбовців та членів їх сімей з обліку.

    11. Для ведення обліку громадян, які отримали грошову компенсацію за належне їм для отримання жиле приміщення, в КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району та ГКЕУ ведеться журнал обліку військовослужбовців та членів їх сімей, які отримують грошову компенсацію за належне їм для отримання житлове приміщення (додаток 26).

    ІХ. Забезпечення жилими приміщеннями під час ведення бойових дій (проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії)

    1. Для військовослужбовців військових частин, які розташовані безпосередньо в районах ведення бойових дій, орендується житло незалежно від перебування таких військовослужбовців на обліку.

    2. Договір оренди укладається між власником житла та командиром військової частини, яка розташована в районі ведення бойових дій за погодженням з КЕУ, КЕВ (КЕЧ), району, в зоні відповідальності яких ведуться бойові дії.

    Після укладення договору оренди оплата комунальних послуг та спожитих енергоносіїв проводиться військовою частиною за рахунок кошторису Міноборони на умовах укладеного договору.

    У разі відсутності приладів обліку енергоносіїв, тепла та води у договорі зазначаються норми їх споживання як для гуртожитку у цьому населеному пункті.

    3. Договір оренди реєструється в журналі обліку договорів оренди житлових приміщень (додаток 27) та зберігається в КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

    4. Військовослужбовці, направлені (відряджені) для виконання завдань в райони ведення бойових дій (проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії) оновлюють документи, передбачені цією Інструкцією, протягом двох місяців з дня повернення до місця постійної дислокації.

    Оренда житла та виплата грошової компенсації за піднайом (найом) житлового приміщення таким військовослужбовцям у пункті постійної дислокації військової частини не припиняються.

    5. Військовослужбовці, які були забезпечені житловими приміщеннями для постійного проживання та службовими житловими приміщеннями (службовою житловою площею) в районах ведення бойових дій, а також на тимчасово окупованій території України та в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, мають право на забезпечення житловими приміщеннями за новим місцем служби (реєстрації) у порядку, встановленому цією Інструкцією.

    Довідка про склад сім’ї видається КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району за новим місцем військової служби на підставі облікових списків станом на 01 січня 2014 року.

    Х. Порядок передання квартир (будинків) у власність громадян

    1. Підготовка, оформлення документів та передання у власність громадян квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах здійснюються уповноваженими на це органами приватизації, створеними при КЕУ, КЕВ (КЕЧ) районів, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд, в порядку, передбаченому Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду.

    2. Передання квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах у власність громадян з доплатою, безоплатно чи з компенсацією відповідно до статті 5 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» оформлюється свідоцтвом про право власності на квартиру (будинок), кімнату в комунальній квартирі, яке реєструється в органах приватизації і не потребує нотаріального посвідчення.

    3. Передання займаних квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах здійснюється в приватну (спільну сумісну, спільну часткову) власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які постійно мешкають у цих квартирах (будинках), кімнатах у комунальній квартирі, у тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов’язковим визначенням уповноваженого власника.

    4. Орган приватизації за потреби уточнює необхідні для розрахунків дані залежно від складу сім’ї і розміру загальної площі квартири, кімнат у комунальних квартирах, оформлює відповідні розрахунки та видає розпорядження органу приватизації щодо квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах.

    5. Передання квартир (будинків), кімнат у комунальних квартирах у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

    6. Органи приватизації видачу свідоцтв про право власності на об’єкти нерухомого майна проводять на спеціальних бланках, зразки та описи яких затверджені наказом Міністерства юстиції України від 22 квітня 2003 року № 39/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22 квітня 2003 року за № 318/7639.

    7. У разі втрати або зіпсування свідоцтва про право власності на квартиру (будинок), кімнату в комунальній квартирі за письмовою заявою власника (співвласників) органом приватизації видається його дублікат.

    8. Свідоцтво про право власності на квартиру (будинок), кімнату в комунальній квартирі підлягає обов’язковій реєстрації в органі державної реєстрації прав.

    9. Не підлягають приватизації об’єкти, визначені Законами України «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» та іншими законами.

    10. Начальники КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району організовують роботу органів приватизації в підпорядкованих КЕУ, КЕВ (КЕЧ) району.

    Начальник Головногоквартирно-експлуатаційногоуправлінняЗбройних Сил Україниполковник

    О.А. Галушко

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або за їх бажанням грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення на підставах, у порядку і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом Української РСР та іншиминормативно-правовими актами.

    Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби) та члени їх сімей, які проживають разом з ними, забезпечуються службовими жилими приміщеннями, що повинні відповідати вимогам житлового законодавства.

    Військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм для отримання жиле приміщення. Такі жилі приміщення або грошова компенсація надаються їм один раз протягом усього часу проходження військової служби за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла.

    У разі відсутності службового жилого приміщення військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом і не перебувають у шлюбі, розміщуються безплатно в спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини, а сімейні - у сімейних гуртожитках. Житлово-побутові умови в таких казармах повинні відповідати вимогам, які пред'являються до гуртожитків, що призначені для проживання одиноких громадян. Для інших військовослужбовців військова частина зобов'язана орендувати житло для забезпечення ним військовослужбовця та членів його сім'ї або за бажанням військовослужбовця виплачувати йому грошову компенсацію за піднайом (найом) жилого приміщення.

    Порядок забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей жилими приміщеннями, а також розмір і порядок виплати військовослужбовцям грошової компенсації за піднайом (найом) ними жилих приміщень визначаються Кабінетом Міністрів України (стаття 12);

    військовослужбовці мають право на навчання (у тому числі на отримання післядипломної освіти) у військових навчальних закладах, відповідних підрозділах підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації військовослужбовців. Військовослужбовцям, які прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу після здобуття базової або повної вищої освіти за державним замовленням, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби після проходження ними строку служби, який дорівнює часу їхнього навчання для здобуття попередньої вищої освіти. Іншим категоріям військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, дозволяється навчатися в інших вищих навчальних закладах без відриву від служби в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України (стаття 13);

    Дружинам (чоловікам) військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби, виплачується за місцем роботи грошова допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати при розірванні ними трудового договору у зв'язку з переведенням чоловіка (дружини) на службу в іншу місцевість. При тимчасовій втраті працездатності листки непрацездатності оплачуються дружинам (чоловікам) військовослужбовців у розмірі 100 відсотків середньомісячної заробітної плати незалежно від страхового стажу (пункт 2 статті 18);

    місцеві ради надають позачергово місця дітям військовослужбовців та дітям військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження служби, у дитячих закладах за місцем проживання (пункт 5 статті 18);

    • Кабінетом Міністрів України, місцевими радами, підприємствами, установами, організаціями можуть встановлюватися й інші пільги та гарантії соціального захисту сімей військовослужбовців (пункт 7 стаття 18);

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    18%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 31 год опыта

    Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12):

    "Стаття 3-1. Єдиний державний реєстр ветеранів війни

    Єдиний державний реєстр ветеранів війни (далі - Реєстр) - єдина державна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, захисту та знеособлення інформації про ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

    Реєстр створюється для забезпечення:...

    1) обліку осіб, визначених частиною першою цієї статті;

    2) реалізації особами, визначеними частиною першою цієї статті, пільг та інших соціальних гарантій, передбачених цим Законом та іншими законодавчими актами;

    3) адміністрування потреб осіб, визначених частиною першою цієї статті;

    4) координації діяльності органів виконавчої влади та у випадках, передбачених законом, органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту осіб, визначених частиною першою цієї статті...

    Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни (Міністерство у справах ветеранів - прим. авт.), осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, є відповідальним за забезпечення формування і ведення Реєстру та є його розпорядником.

    Порядок створення, ведення, доступу до відомостей Реєстру та їх використання, порядок одержання інформації з інших реєстрів та інформаційних баз даних щодо фізичних осіб для внесення відомостей до Реєстру визначаються Кабінетом Міністрів України.

    Стаття 4. Ветерани війни

    Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав.

    До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.

    Стаття 6. Особи, які належать до учасників бойових дій

    Учасниками бойових дій визнаються:...

    19) військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, ... які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;

    Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, категорії таких осіб та терміни їх участі (забезпечення проведення) в антитерористичній операції, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, визначаються Кабінетом Міністрів України. Райони антитерористичної операції визначаються Кабінетом Міністрів України, а райони здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях - відповідно до Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях"...

    Стаття 10. Сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни

    До сімей загиблих (померлих) ветеранів війни належать:

    1) сім’ї осіб, зазначених у статтях 6 і 7 цього Закону, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), а також внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті або одержаного в період проходження військової служби (у тому числі на території інших держав) під час воєнних дій та конфліктів;...

    До членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, зазначених у цій статті, належать:

    батьки;

    Стаття 10-1. Сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України

    До сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України належать:...

    5) сім’ї військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних, добровольців Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України,...які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України,...

    Порядок надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України визначається Кабінетом Міністрів України...

    До членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, зазначених у цій статті, належать:

    батьки;..

    Стаття 15. Пільги сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України

    Сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни (стаття 10) та сім’ям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (стаття 10-1) надаються такі пільги:...

    15) позачергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій. Особи, зазначені в цій статті, забезпечуються жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік.

    Органи виконавчої влади, виконавчі комітети місцевих рад зобов'язані подавати допомогу особам з інвалідністю внаслідок війни і сім'ям загиблих військовослужбовців у будівництві індивідуальних жилих будинків. Земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва відводяться зазначеним особам у першочерговому порядку;

    16) одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва. Зазначені позики надаються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України;...

    Членам сімей осіб, зазначених в абзацах четвертому - восьмому пункту 1 статті 10-1 цього Закону, за рахунок коштів державного бюджету призначається і виплачується одноразова грошова допомога у зв’язку із загибеллю (смертю) члена сім’ї у розмірі, визначеному підпунктом "а" пункту 1 статті 16-2 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Якщо особа у зв’язку із загибеллю (смертю) члена сім’ї одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої цією частиною, та одноразової грошової допомоги відповідно до інших законів України, виплата грошових сум здійснюється за однією з підстав за вибором такої особи. Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги визначається Кабінетом Міністрів України...".

    ___

    Доброго дня, Євгенію! З метою реалізації пільг, перебачних для членів сімей ветеранів війни та членів сімей загиблих Захисників і Захисниць України Вам необхідно, як я вважаю, звенутись до Міністерства у справах ветеранів України (https://mva.gov.ua/ua) про включення Вашої матері до Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Також необхідним вважаю отримання матір'ю статусу члена сім'ї загиблих Захисників і Захисниць України.

    Визначена цим Законом про статус ветеранів війни пільга щодо позачергового отримання житла, по-перше, передбачає доволі великий сторок (до двох років - який завідомо не буде дотримано) та передбачає перебування особою на квартирному обліку; по-друге, Ваш випадок зовсім інший - знищення житла внаслідок агресії рф про України, тому більш дієвим вважається очікуваний порядок відшкодування вартості знищеного житла, про що йдеться у консультації колеги Карпенко.

    Закон про статус ветеранів війни передбачає, як мною наведено, отримання членом сім'ї загиблого Захисника України одноразової грошової допомоги, а також інші пільги - при необхідності дивяться Закон самостійно.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 16 лет опыта

    Доброго дня, Євгеній!

    Так, має право.

    І додаткове право виникає внаслідок втрати житла в зв'язку з агресією рф. Питання лише в часі та порядку компенсації втраченого житла та надання альтернативного.

    Звертайтесь.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Доброго дня, Євгеній!

    Чи має право вдова офіцера СБ України, який загинув під час виконання службових обов'язків право на позачергове отримання житла? - так, має. Для цього потрібно звернутися до виконавчого комітету місцевої ради.

    Відповідно до статті 47 Конституції України кожен має право на житло. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону.

    Згідно статті 42 Житлового кодексу Української РСР, жилі приміщення надаються тільки громадянам, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов та внесені до єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов, крім випадків, передбачених статтею 46, частинами першою і другою статті 54, частиною першої статті 90, частиною шостою статті 101, статтями 102, 110, частиною першою статті 114 цього Кодексу, а також інших випадків, передбачених законодавством Союзу РСР і Української РСР.

    Черговість надання громадянам жилих приміщень (Стаття 43 Житлового кодексу Української РСР).

    Громадянам, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, жилі приміщення надаються в порядку черговості.

    Порядок визначення черговості надання громадянам жилих приміщень встановлюється законодавством Союзу РСР, Житловим кодексом Української РСР та іншими актами законодавства Української РСР.

    З числа громадян, взятих на облік потребуючих поліпшення житлових умов, складаються списки осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень.

    Черговість надання жилих приміщень визначається за часом взяття на облік (включення до списків осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень).

    Законодавством Української РСР окремим категоріям громадян, які перебувають у загальній черзі, може бути надано перевагу в строках одержання жилих приміщень у межах календарного року взяття на облік.

    У першу чергу жилі приміщення надаються потребуючим поліпшення житлових умов (Стаття 45 Житлового кодексу Української РСР):

    • сім'ям воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняним до них у встановленому порядку особам;
    • Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці, а також особам, нагородженим орденами Слави, Трудової Слави, "За службу Батьківщині у Збройних Силах СРСР" усіх трьох ступенів;
    • особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;
    • особам, яким надано статус постраждалого учасника Революції Гідності відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
    • особам, які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, перелічених у списку захворювань, затверджуваному в установленому законодавством Союзу РСР порядку;
    • особам, зараженим вірусом імунодефіциту людини внаслідок виконання медичних маніпуляцій;
    • медичним працівникам, зараженим вірусом імунодефіциту людини внаслідок виконання службових обов'язків;
    • особам, які перебували в складі діючої армії в період громадянської і Великої Вітчизняної воєн та під час інших бойових операцій по захисту СРСР, партизанам громадянської і Другої світової воєн, а також іншим особам, які брали участь у бойових операціях по захисту СРСР;
    • особам з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання I і II груп та особам з інвалідністю I і II груп з числа військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;
    • сім'ям осіб, які загинули при виконанні державних або громадських обов'язків, виконанні обов'язку громадянина СРСР по рятуванню життя людини, по охороні соціалістичної власності і правопорядку або загинули на виробництві внаслідок нещасного випадку;
    • робітникам і службовцям, які тривалий час сумлінно пропрацювали у сфері виробництва;
    • матерям, яким присвоєно звання "Мати-героїня", багатодітним сім'ям, сім'ям, що виховують дітей з інвалідністю, і одиноким матерям (батькам);
    • сім'ям при народженні близнят;
    • вчителям та іншим педагогічним працівникам загальноосвітніх шкіл і професійно-технічних навчальних закладів.
    • Законодавством Союзу РСР і Української РСР право першочергового одержання жилого приміщення може бути надано й іншим категоріям громадян.

    Поза чергою жиле приміщення надається (Стаття 46 Житлового кодексу Української РСР):

    • особам з інвалідністю внаслідок Другої світової війни і прирівняним до них у встановленому порядку особам протягом двох років з дати прийняття рішення про включення їх до списку на позачергове одержання жилого приміщення, а з них особам з інвалідністю першої групи з числа учасників бойових дій на території інших держав - протягом року з визначенням переважного права осіб з інвалідністю внаслідок Другої світової війни і прирівняних до них у встановленому порядку осіб на одержання жилих приміщень перед всіма іншими категоріями позачерговиків;
    • особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу та яким встановлено інвалідність;
    • громадянам, житло яких внаслідок стихійного лиха стало непридатним для проживання;
    • особам, направленим у порядку розподілу на роботу в іншу місцевість;
    • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після завершення терміну перебування у сім'ї опікуна чи піклувальника, прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу, закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особам з їх числа у разі відсутності житла або неможливості повернення займаного раніше жилого приміщення в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • громадянам, незаконно засудженим і згодом реабілітованим, у разі неможливості повернення займаного раніше жилого приміщення;
    • дітям з інвалідністю з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у сім'ях піклувальників, прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу, державних або інших соціальних установах, після досягнення повноліття, у разі якщо за висновком медико-соціальної експертизи вони можуть здійснювати самообслуговування і вести самостійний спосіб життя;
    • сім'ям, які мають п'ятьох і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей;
    • особам, обраним на виборну посаду, коли це зв'язано з переїздом в іншу місцевість;
    • членам сім'ї народного депутата України у разі його смерті в період виконання депутатських обов'язків у Верховній Раді України на постійній основі;
    • працівникам протитуберкульозних закладів у разі виникнення професійного захворювання на туберкульоз.

    Поза чергою жиле приміщення може надаватися також в інших випадках, передбачених законодавством Союзу РСР і Української РСР.

    Важливо! Громадяни, які мають право на позачергове одержання жилих приміщень, включаються до окремого списку.

    Норма, розмір та додаткова жила площа:

    Норма жилої площі (Стаття 47 Житлового кодексу Української РСР).

    Норма жилої площі в Українській РСР встановлюється в розмірі 13,65 квадратного метру на одну особу.

    Розмір жилого приміщення, що надається громадянам (Стаття 48 Житлового кодексу Української РСР).

    Жиле приміщення надається громадянам у межах норми жилої площі, але не менше розміру, який визначається Кабінетом Міністрів України і Федерацією професійних спілок України. При цьому враховується жила площа у жилому будинку (квартирі), що перебуває у приватній власності громадян, якщо ними не використані житлові чеки.

    При передачі громадянам житла, яке перебуває у їх приватній власності, органу, який здійснює поліпшення житлових умов, вони мають право на одержання житла у межах встановленої норми жилої площі.

    Громадяни, які одержали житло у державному фонді на цих умовах, мають право на його приватизацію відповідно до вимог чинного законодавства.

    Жиле приміщення може бути надано з перевищенням норми жилої площі, якщо воно складається з однієї кімнати (однокімнатна квартира) або призначається для осіб різної статі (частина друга статті 50).

    Додаткова жила площа (Стаття 49 Житлового кодексу Української РСР).

    Понад норму жилої площі окремим категоріям громадян надається додаткова жила площа у вигляді кімнати або в розмірі десяти квадратних метрів. Громадянам, що хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, а також громадянам, яким ця площа необхідна за умовами і характером виконуваної роботи, розмір додаткової жилої площі може бути збільшено.

    Порядок і умови надання додаткової жилої площі та перелік категорій громадян, які мають право на її одержання, встановлюється законодавством Союзу РСР.

    Вимоги до жилих приміщень:

    Вимоги, що ставляться до жилих приміщень (Стаття 50 Житлового кодексу Української РСР).

    Жиле приміщення, що надається громадянам для проживання, має бути благоустроєним стосовно до умов даного населеного пункту, відповідати встановленим санітарним і технічних вимогам.

    Важливо! При наданні жилих приміщень не допускається заселення однієї кімнати особами різної статі, старшими за дев'ять років, крім подружжя.

    Не допускається також заселення квартири, збудованої для однієї сім'ї, двома і більше сім'ями або двома і більше одинокими особами, за винятком випадку, передбаченого частиною п'ятою статті 54 Кодексу.

    Особам похилого віку, а за висновком лікувально-профілактичного закладу також відповідним категоріям осіб з інвалідністю і хворих на їх прохання жилі приміщення надаються на нижніх поверхах або в будинках з ліфтами.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Євгеній!

    Також зверніть увагу, що у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» від 24.03.2022 р. № 7198 (далі - законопроєкт № 7198). 1 квітня 2022 року проект було прийнято в першому читанні за основу.

    На отримання компенсації мають право:

    а) громадяни України, які є:

    • власниками пошкоджених та/або знищених об'єктів нерухомого майна;
    • особами, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію;
    • членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
    • спадкоємцями вищезазначених осіб;

    б) об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельними (житловими) кооперативами, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

    Важливо! При реалізації положень цього Закону не допускається застосування привілеїв чи обмежень до осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками.

    Етапи отримання компенсації:

    • подання заяви про надання компенсації;
    • розгляд заяви Комісією з розгляду питань щодо надання компенсації, що буде створена виконавчим органом місцевої ради як тимчасовий колегіальний орган. Такий розгляд відбуватиметься протягом 30 днів із дня подання заяви;
    • забезпечення виконавчим органом ради надання компенсації.

    Порядок надання компенсації окремо встановлюватиметься урядом. При цьому очікується, що він буде поширюватися на випадки знищення та пошкодження нерухомого майна, що відбулися після оголошення воєнного стану 24 лютого 2022 року.

    У якій формі можна подати заяву для отримання компенсації?

    1) електронній (з використанням Дії);

    2) паперовій, звернувшись до ЦНАПу, органів соціального захисту населення або нотаріуса.

    При цьому очікується, що ЦНАПи та органи соціального захисту населення створюватимуть виїзні пункти для прийому таких заяв.

    Протягом якого часу можна звертатися за отриманням компенсації?

    Під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів після його припинення або скасування.

    Способи отримання компенсації

    • грошовий;
    • фінансування будівництва об'єкта нерухомого майна;
    • фінансування будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

    Одночасно отримувач компенсації укладатиме договір про відступлення державі права вимоги до рф щодо відшкодування збитків за пошкодження або знищення нерухомості.

    Яким буде розмір компенсації?

    Визначатиметься за результатами оцінки вартості відновлення відповідного майна з урахуванням ступеня його пошкодження відповідно до встановленої урядом методики.

    Граничний розмір компенсації у вигляді об'єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 кв. м за один об'єкт нерухомого майна.

    Отримувач матиме також право на отримання нерухомості, вартість якої перевищує граничний розмір компенсації, за умови оплати різниці між вартістю об'єкта нерухомості та сумою компенсації.

    Черговість отримання компенсації

    У порядку надходження заяв. Проте пріоритетне право матимуть:

    • багатодітні сім'ї;
    • особи з інвалідністю І і ІІ групи;
    • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та сім'ї загиблих (померлих) ветеранів війни.

    Облік черговості надходження заяв та черговості компенсації відбуватиметься автоматично з використанням Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

    Джерела компенсації

    • кошти фонду відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України;
    • міжнародна фінансова допомога;
    • інші джерела, не заборонені законом.

    При цьому на уряд покладається обов'язок прийняти порядок та умови надання і використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення такої компенсації.

    Коли Закон набирає чинності?

    У разі прийняття, Закон набере чинності через два місяці з дня його опублікування.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України