Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 10 травня 2022, питання №64019 150₴

Одруження,якщо дівчині 17 років,а нареченому 20

Дівчині 17 років,нареченому 20(військово службовець). Як одружитись,які кроки зробити,які документи потрібні,чи можливо одружитись без суду(тому що це займе багато часу)?

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Дмитре!

    Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у 18 років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Не можуть бути у шлюбі між собою:

    • особи, які є родичами прямої лінії споріднення;
    • рідні брат і сестра, які мають одного або обох спільних батьків;
    • двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця.
    • усиновлювач та усиновлена ним дитина (шлюб між ними може бути зареєстровано лише в разі скасування усиновлення). Також за рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним);
    • особи, які вже перебувають у шлюбі (жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу).

    Законодавство передбачає, що суд може надати право на укладення шлюбу особі, яка досягла 16 років, якщо це відповідає її інтересам. Для цього слід звернутися із заявою до суду.

    Заяву до суду подає особа, якій виповнилося 16 років та яка бажає укласти шлюб. Така заява подається особою за місцем проживання. До заяви подаються докази того, що ранній шлюб відповідає інтересам неповнолітнього. За статистикою у більшості випадків це вагітність майбутньої дружини, далі йдуть наявність спільної дитини та фактичне створення сім’ї без реєстрації шлюбу.

    У заяві про надання права на шлюб зазначаються:

    • найменуваня суду, до якого звертається особа;
    • контактні дані заявника/заявниці, місце проживання;
    • прохання до суду надати право на шлюб;
    • обґрунтування, що шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника/заявниці з наведенням конкретних обставин, які свідчать на користь такого рішення.
    • заінтересованих осіб. Насамперед — це майбутній з подружжя та батьки або особи, що їх замінюють.

    До заяви додаються відповідні документи:

    • свідоцтво про народження заявника;
    • копія паспорта заявника;
    • будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб : свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;
    • квитанція про сплату судового збору (становить 0, 2 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб).

    Якщо будуть питання, звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня1 Сімейним кодексом України встановлено шлюбний вік, тобто вік, з якого особа має право укладати шлюб, для чоловіків та жінок – вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу. Проте, в окремих випадках, за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Тобто, у вашому випадку, без рішення шлюбу зареєструвати шлюб буде неможливо.

    Заява про надання права на шлюб не може подаватися представником такої особи (навіть законним представником, тобто батьками чи особами, які їх замінюють). Надання права на шлюб особі у віці до 18 років віднесено до компетенції суду за місцем проживання заявника.

    У заяві про надання права на шлюб зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові заявника, його місце проживання та засоби зв’язку; прохання надати право на шлюб; відомості про особу, з ким планується вступити до шлюбу; посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за правилами Сімейного кодексу України; докази , що надання права на шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника чи заявниці. До заяви додаються копії відповідних документів (свідоцтв про народження, медичних довідок про вагітність тощо). При цьому батьки заявника (неповнолітньої особи, яка бажає укласти шлюб), а також особа, з якою планується укладення шлюбу, вказуються у заяві про надання права на шлюб як заінтересовані особи.

    Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Їх згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їх неповнолітнім сином або донькою вирішального значення не має. Проте їх позиція по даному питанню повинна бути з’ясована у судовому процесі. Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з’ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб. Судом неповнолітній особі надається право на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Це означає, що одержавши право на шлюб з певною особою, не можна зареєструвати шлюб з іншою.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю, Дмитро!

    Загалом ситуація наступна:

    Сімейний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 22. Шлюбний вік

    1. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

    {Частина перша статті 22 в редакції Закону № 4525-VI від 15.03.2012}

    2. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

    Стаття 23. Право на шлюб

    1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    {Частина друга статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 4525-VI від 15.03.2012}

    ОДНАК Є НАСТУПНІ ВИКЛЮЧЕННЯ

    За заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Заява про надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років, має розглядатися судом за правилами окремого провадження. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника. Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Для того, аби довести, що ранній шлюб відповідає інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Такими доказами можуть стати:

    • фактичне створення сім’ї;
    • народження в такій сім’ї дитини;
    • вагітність неповнолітньої жінки.

    ОТЖЕ, У ВАС Є 2 ВАРІАНТИ:

    1. ЧЕКАТИ ВИПОВНЕННЯ ДІВЧИНІ 18 РОКІВ.

    2. ЗВЕРТАТИСЬ ДО СУДУ ПРО НАДАННЯ ЇЙ ПРАВА НА СУД (В ПОРЯДКУ ОКРЕМОГО ЦИВІЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ).

    Якщо є питання, звертайтесь індивідуально!

    Всього доброго! Якщо є питання, звертайтесь!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Дмитре!

    Вибачте, забув про батьків.

    Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Їх згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їх неповнолітнім сином або донькою вирішального значення не має. Проте їх позиція по даному питанню повинна бути з'ясована у судовому процесі. Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з'ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.

    І ще, якщо укладення шлюбу відповідатиме інтересам неповнолітньої особи, яка бажає його укласти. Для того, щоб дійти до висновку про те, що ранній шлюб відповідатиме інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Судова практика свідчить, що найчастіше такими доказами виступають: фактичне створення сім’ї, народження в такій сім’ї дитини, вагітність неповнолітньої жінки.

    Отримання дозволу на шлюб з неповнолітньою поза судовим рішенням не можливе.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Діма!

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...):

    Стаття 22. Шлюбний вік

    1. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

    2. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

    Стаття 23. Право на шлюб

    1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Отже, згідно Сімейного кодексу України одружитися можуть лише чоловіки та жінки, які досягли шлюбного віку – 18 років. Однак, вашій дівчині - 17 років. Тому без суду одруження неможливе.

    Щоб довести, що ранній шлюб відповідає інтересам неповнолітньої дівчини, суд має отримати докази.

    Такими доказами можуть бути:

    ✔️ фактичне створення сім’ї;

    ✔️ народження в такій сім’ї дитини;

    ✔️ вагітність неповнолітньої жінки.

    ОЗНАЙОМТЕСЯ - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9D%D0%B...

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відповідно до частини 2 статті 32 Сімейного Кодексу України державна реєстрація шлюбу за скороченою процедурою (в день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця) проводиться з причини наявності загрози життю нареченої або нареченого з дозволу керівника органу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Підтверджуючим документом для скорочення місячного строку реєстрації шлюбу є Мобілізаційне розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки, або Повідомлення територіального центру комплектування та соціальної підтримки керівнику підприємства (установи).

    Якщо наречені не можуть з’явитися з поважної причини для проведення державної реєстрації шлюбу у встановлений день, строк такої реєстрації переноситься за їх письмовою заявою на інший день.

    У такому разі строк перенесення державної реєстрації шлюбу не може перевищувати одного року від дня подання відповідної заяви.В умовах воєнного стану уряд дозволив укладати шлюби з військовослужбовцями без їхньої присутності. Відтепер реєстрація шлюбу може проводитися без особистої присутності нареченого чи нареченої або й обох. Але за однієї умови: хтось у парі має бути військовослужбовцем. Шлюб можна буде укласти без особистої присутності одного або обох наречених. Під час церемонії можна використовувати відеозв’язок.

    Щоб укласти такий шлюб, військовослужбовець чи військовослужбовиця мають лише подати заяву про державну реєстрацію шлюбу своєму командиру. А далі керівник засвідчує справжність заяви і передає її до РАЦСу.

    Для державної реєстрації шлюбу жінка та чоловік повинні особисто подати спільну заяву за встановленою формою до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану та до виконавчого органу сільської, селищної і міської (крім міст обласного значення) ради за їх вибором.

    При поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу жінка та чоловік пред'являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ.

    Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років

    вагітність;

    фактичне створення сім'ї;

    народження дитини.

    Перелік підстав не є вичерпним.

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до Сімейного Кодексу України.(ст..22-23).Право на створення сім'ї мають особи, які досягли шлюбного віку, тобто 18-річчя.

    Це вік, коли люди досягають соціальної, фізичної та психічної зрілості. Чоловіки та жінки мають однакове право на шлюб, без будь-яких обмежень щодо раси, національності чи віросповідання – про це говориться в Декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році.

    Обов’язковою вимогою для вступу до шлюбу є вільне волевиявлення жінки і чоловіка на реєстрацію шлюбу без будь-якого насильства, тиску чи погроз з боку родичів.

    Якщо бажання одружитись приходить до неповнолітнього, то таке право йому надає суд, який розглядає справу за місцем проживання заявника.

    Заява буде задоволена, якщо це відповідатиме інтересам неповнолітнього, а суд отримає вагомі на те докази. Найчастіше такими доказами є: вагітність жінки, народження у пари дитини, чи фактичне проживання чоловіка і жінки.Зауважемо,той факт, що батьки неповнолітнього, хоч і є зацікавленими особами у справі, проте їх згода чи заперечення не матимуть вирішального значення у суді.

    Кожен випадок, де до суду звертаються з проханням про зниження шлюбного віку є індивідуальним і детально розглядатиметься суддею. Наголошуємо, що суд розглядає право на одруження неповнолітнього саме з конкретною особою, а не взагалі будь з ким. Подавати заяву за надання судом права на шлюб має особа, яка досягла 16 років.

    Звичайно, кожен випадок – особливий, проте цей крок має бути виваженим та обдуманим.

    ---

    Міністерство юстиції України спростило укладення шлюбу під час воєнного стану. Це можна зробити протягом одного дня після заяви та дистанційно через Zoom.

    Так, на сьогодні реєстрація шлюбу може відбуватися у будь-якому органі ДРАЦСу на території, де не ведуться бойові дії. При цьому, в певних умовах шлюби можуть реєструвати не лише працівники органів ДРАЦС. Наприклад, це можуть бути й поліцейські, й військові. Зокрема, це актуально для жінок і чоловіків, які несуть службу. Для них зробили можливість одружуватись дистанційно.

    Реєстрація шлюбу - Гід онлайн Дія (diia.gov.ua)

    "Жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб, подають особисто письмову заяву до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за їх вибором. В умовах воєнного стану шлюб може бути укладений із військовослужбовцем, поліцейським чи працюючим в закладі охорони здоров’я без його присутності".

    Але спочатку рішення суду про надання дозволу та повної дієздатності особі неповнолітній.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Діма!

    Згідно ст. 23 Сімейного кодексу України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

    Однак це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб - жінки та чоловіка.

    За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Тому, дівчині треба звернутися з заявою до суду.

    Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

    • вагітність;
    • фактичне створення сім'ї;
    • народження дитини.

    Документи:

    - заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. свідоцтво про народження, паспорт її та Ваш, РНОКПП її та Ваш, заяви від її батьків про те, що не заперечують, квитанція про сплату судового збору.

    Заява про надання права на шлюб має розглядатися судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільний процесуальний кодекс України.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    НАЖАЛЬ, ТІЛЬКЕ ЗА РІШЕННЯМ СУДУ В 17 РОКІВ МОЖЕ БУТИ НАДАНО ПРАВО НА ШЛЮБ.

    АЛЕ, З ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЕМ МОЖНА УКЛАСТИ ШЛЮБ БЕЗ ЙОГО ОСОБИСТОЇ ПРИСУТНОСТІ (ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ СУДУ).

    1.

    Стаття 22 Сімейного кодексу України. Шлюбний вік

    1. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

    2. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

    Стаття 23 Сімейного кодексу України. Право на шлюб

    1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    2.

    Кабінет міністрів на час воєнного стану в Україні дозволив реєструвати шлюби без особистої присутності нареченого або нареченої, якщо він або вона є військовослужбовцями.

    Про це йдеться у постанові № 213 від 7 березня.

    Одружитися за спрощеною процедурою зможуть військовослужбовці Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного військового формування.

    Також це стосується, поліцейських деяких працівників служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, Бюро економічної безпеки тощо.

    Для цього треба надати своєму командиру заяву про державну реєстрацію шлюбу, що одночасно вважається згодою. Вона має містити відомості про військового та про людину, з якою він бажає зареєструвати шлюб: прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство.

    У разі обрання прізвища нареченого (нареченої) або приєднання до свого прізвища прізвища нареченого (нареченої) — треба про це вказати у заяві.

    Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених, але потрібно використати засоби відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома.

    Командир надсилає акт до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    На підставі складеного актового запису про шлюб подружжю або одному з них у день звернення до реєстратора видають відповідне свідоцтво. Якщо звернення в це місце неможливе, документ видадуть в іншому.

    Вдачі!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Діма!

    Нажаль, без рішення суду ніяк.

    І воно Вам потрібно, оскільки шлюбного віку не досягнули.

    Звертайтесь, якщо залишились питання


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України