Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 19 мая 2022, вопрос №64656

Відшкодування витрат на поховання

Чи можу я зараз(під час воєнного стану) подати позовну заяву на відшкодування витрат на поховання мого чоловіка до його прийомної доньки - громадянки рф,яка вступила в спадок після смерті мого чоловіка ,але не оформила спадок документально(тобто свідоцтво про права на спадщину не отримала)?
Спадком є земельний пай,поділений пополам на мене(цивільну дружину) та усиновлену доньку,що проживає і проживала в росії.Поховання було здійснено за мій кошт,про що є відповідні документи.

Ответы юристов (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Общаться в чате Дубовенко Володимир Володимирович год назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    Якщо 6-місячний строк пройшлов, то впринципі можете, зокрема, можна навести позицію ВС по справі №523/3522/16-ц від 14 серпня 2019 року, де суд вказує, що "Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Згідно із ч.3 ст.1296 ЦК (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину... Виникнення в спадкоємця права на спадщину, яке пов’язується з її прийняттям, як майнового права зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не одержав свідоцтва про право на спадщину та не здійснив державної реєстрації права. При відмові в задоволенні позову суди не врахували, що відсутність реєстрації права власності на спірну квартиру за Особою 5, а також відсутність в Особи 4 свідоцтва про право власності на спадкове майно після смерті Особи 5 не є перешкодою для реалізації Особою 1 права на прийняття спадщини після смерті Особи 4. Оскільки виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов’язується з її прийняттям, як майнового права зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не одержав свідоцтва про право на спадщину та не здійснив державної реєстрації права."

    Тобто, відсутність свідоцтва про право на спадщину не означає, що спадкоємець не прийняв спадщину та він не може вважатися спадкоємцем. Відповідно до ст.1232 ЦКУ спадкоємці зобов'язані відшкодувати розумні витрати, які були зроблені одним із них або іншою особою на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця.

    • Общаться в чате Світлана Клиент год назад

      Місцевий суд не хоче приймати заяву,так як відповідач знаходиться в росії і не має можливості фактично стягнути витрати ,хоча є земельний пай.ЧИ не може суд винести рішення щодо взаємозаліку отриманого спадку в рахунок витрат на поховання,буду щиро Вам вдячна за відповідь.

      • Дубовенко Володимир Володимирович
        Общаться в чате Дубовенко Володимир Володимирович год назад

        Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Дуже дивно, адже суд не має займатися питаннями саме виконання судових рішень, для цього є виконавча служба, щодо питання "взаємозаліку" - не зустрічав на практиці такі випадки, лише знаю про ситуації, коли будь-якого майна не було або позивач не зміг довести, що саме відповідач є спадкоємцем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України