Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 мая 2022, вопрос №64747

Чоловік не платить аліменти

Колишній чоловік більше двох років не платить аліменти на дитину та дружину. Суд визнав його винним у вчинені адмін. правопорушення та призначив громадські роботи, на які він не з‘являється. Ні виконавча служба, ні поліція нічого зробити не можуть. Подавала заяву в поліцію про вчинення кримінального правопорушення, а відповіді вже більше 4 місяців немає. Що робити в такому випадку?

Ответы юристов (1)

    РОГОЗІН Сергій Леонідович

    Доброго весняного дня, Анна!

    Дійсно , дуже важко розуміти , що рідний батько не опікується матеріальним забезпеченням своєї дитини. І за навмисне ухилення від сплати аліментів передбачена кримінальне покарання (через поліцію та суд). Ухилення від сплати аліментів не передбачає такого покарання як позбавлення волі. Як правило, призначають міру покарання не пов’язану з позбавленням волі.

    Однак, Кримінальний кодекс передбачає і покарання більш сувої - арешт та обмеження волі (не путати з позбавленням волі).

    В описаній ситуації раджу написати заяву про вчинення кримінального правопорушення до органі нац.поліції за місцем проживання (бажано платника аліментів) за ст. 164 Кримінального кодексу України.

    Статтею 164 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні.

    ===

    Потрібно добитися заведення кримінального провадження.

    Крім того, доречно буде зібрати інформацію про статки платника аліментів та надати її до органу державної виконавчої служби.

    Окремо можу допомогти в справі про спонукання поліції до початку та ефективного розслідування кримінального провадження .

    Це питання дуже цікаве і дуже часто зустрічається в практиці з життя багатьох людей.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України