Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 25 мая 2022, вопрос №65148 550₴

вопросы о международном браке

приватный вопрос
брак жена -гражданка Украины, муж гражданин Пакистана, есть ребенок 1 год. брак подписан в ОАЭ.
1.необходимо составить брачный(послебрачный договор) с условиями которые помогли бы гражданке Украины позволить быстро получить развод и опекунство над ребенком с проживанием у матери в украинском суде (приоритетно) с возможностью подать на развод в другой стране.
-можно ли зарегистрировать этот договор в ОАЭ или любой другой стране, кроме Украины и затем подать на развод на Украине?
-стоимость работы,?
-если есть противоречия с законодательствои ОАЭ в случае расторжения брака на Украине и принимается ли это во внимание судом Украины?можно ли избежать противоречий подписав договор указав в договоре пункт противоречия?
-какие еще есть нюансы?
-пункты договора?
-можете ли выслать составленный драфт(проект) договора в данном ответе без указания данных ФИО, паспорта и прочих данных? если нет -то сколько надо доплатиь на этом сайте чтобы получить проект договора?

2.муж игрок - играет в компьютерные игры. изза чего наблюдается неконтролируемая психоэмоциональная нестабильность с проявлением агрессии к другим и депресиям. изза чего невозможно совместное проживание. вопрос- рассматривается ли данный случай при разводе, и если да то как подтвердить этот факт для суда,и необходимо ли подтверждать это? сообщите пож. допольнительную информацию по этому вопросу, которую сочтете необходимой.
3. с каким из оснований для развода - желательно подавать в суд Украины для скорейшего рассмотрения дела.
4. необходимо ли подтверждать стаж гражданке Украины , а также работу зарубежом ,чтобы подтвердить в суде Украины -что мать финансово обечает себя и ребенка.и какими документами подтверждается?

Ответы юристов (10)

    Промський Євгеній Сергійович
    10.9%

    Добрый день!

    1. Брачный контракт регулирует исключительно имущественные споры между супругами (материальное обеспечивание семьи, раздел имущества в случае развода и т.д.). Брачным договором нельзя урегулировать вопрос проживания детей, в каких случаях оформляется развод и так далее. Только финансовые вопросы

    - Контракт можно заключить в любой стране, но для того, чтобы он признавался в Украине и других странах, такой договор заключается только у нотариуса. Кроме того, его нужно апостиллировать и перевести, в вашем случае, на украинский язык. В контракте можно указать, правом какой страны регулируется брачный контракт.

    По общему правилу, брак расторгается по закону той страны, где он был заключен. Однако, в брачном контракте так же можно указать, праву какой страны брак будет подчиняться, в том числе, на основании законов какой страны будет происходить расторжение брака.

    Закон України "Про міжнародне приватне право" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2709-15#Text

    Стаття 59. Шлюбний договір

    1. Сторони шлюбного договору можуть обрати право, що застосовується до шлюбного договору, відповідно до частини першої статті 61 цього Закону.

    Стаття 60. Правові наслідки шлюбу

    1. Правові наслідки шлюбу визначаються спільним особистим законом подружжя, а за його відсутності - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі, а за відсутності такого - правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв’язок іншим чином.

    2. Подружжя, яке не має спільного особистого закону, може обрати право, що буде застосовуватися до правових наслідків шлюбу, якщо подружжя не має спільного місця проживання або якщо особистий закон жодного з них не збігається з правом держави їхнього спільного місця проживання.

    3. Вибір права згідно з частиною другою цієї статті обмежений лише правом особистого закону одного з подружжя без застосування частини другої статті 16 цього Закону. Угода про вибір права припиняється, якщо особистий закон подружжя стає спільним.

    Стаття 61. Майнові відносини подружжя

    1. Подружжя може обрати для регулювання майнових наслідків шлюбу право особистого закону одного з подружжя або право держави, у якій один з них має звичайне місце перебування, або, стосовно до нерухомого майна, право держави, у якій це майно знаходиться.

    2. Право, вибране згідно з частиною першою цієї статті, припиняє застосовуватися або змінюється за згодою сторін у разі зміни особистого закону або звичайного місця перебування того з подружжя, до особистого закону або звичайного місця перебування якого було прив’язане обране право. Нове право застосовується до правових відносин з моменту укладення шлюбу, якщо інше письмово не встановлено подружжям.

    3. У разі відсутності вибору права подружжям майнові наслідки шлюбу визначаються правом, яке застосовується до правових наслідків шлюбу.

    Стаття 62. Форма вибору права для правових наслідків шлюбу

    1. Вибір права, передбачений частиною другою статті 60 та статтею 61 цього Закону, має бути здійснений у письмовій формі або явно випливати з умов шлюбного договору. Угода сторін про вибір права, що укладена в Україні, має бути нотаріально посвідчена.

    Стаття 63. Припинення шлюбу

    1. Припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків шлюбу.

    Сімейний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 93. Зміст шлюбного договору

    1. Шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов'язки.

    2. Шлюбним договором можуть бути визначені майнові права та обов'язки подружжя як батьків.

    3. Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми.

    4. Шлюбний договір не може зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені цим Кодексом, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище.

    5. За шлюбним договором не може передаватися у власність одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації.

    Стаття 94. Форма шлюбного договору

    1. Шлюбний договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    - Стоимость ведения дела в суде или составления брачного договора определяется исходя из предварительного изучения юристом всех обстоятельств дела для понимания объема работы.

    2. Суд обязательно учтет при рассмотрении дела неконтролируемую психоэмоциональную нестабильность мужа с проявлением агрессии к другим и депрессии в связи с компьютерными играми. Это можно подтвердить: обращениями к врачу, покупками лекарств, вызовами полиции в связи с домашним насилием, покупками игр.

    3. Пункт, описанный выше, отлично подходит для быстрого развода. Нужно указать что общего быта нет и совместное проживание невозможно и вредит жене и ребенку.

    Сімейний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Стаття 112. Підстави для розірвання шлюбу за позовом одного з подружжя

    1. Суд з'ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини з інвалідністю та інші обставини життя подружжя.

    2. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

    4. Наличие работы можно подтвердить справкой с места работы, доход матери можно подтвердить выпиской с банковского счета, налоговой декларацией о доходах и так далее.

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Пользователь не активен
    10.9%
    Пользователь не активен год назад

    Адвокат, г. Киев

    Общаться в чате

    1. Щодо шлюбного договору

    Відповідно до ЗУ "Про міжнародне приватне право"

    Стаття 58. Дійсність шлюбу, укладеного за межами України

    1. Шлюб між громадянами України, шлюб між громадянином України та іноземцем, шлюб між громадянином України та особою без громадянства, що укладений за межами України відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні за умови додержання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу.

    2. Шлюб між іноземцями, шлюб між іноземцем та особою без громадянства, шлюб між особами без громадянства, що укладені відповідно до права іноземної держави, є дійсними в Україні.

    Стаття 59. Шлюбний договір

    1. Сторони шлюбного договору можуть обрати право, що застосовується до шлюбного договору, відповідно до частини першої статті 61 цього Закону.

    Стаття 61. Майнові відносини подружжя

    1. Подружжя може обрати для регулювання майнових наслідків шлюбу право особистого закону одного з подружжя або право держави, у якій один з них має звичайне місце перебування, або, стосовно до нерухомого майна, право держави, у якій це майно знаходиться.

    2. Право, вибране згідно з частиною першою цієї статті, припиняє застосовуватися або змінюється за згодою сторін у разі зміни особистого закону або звичайного місця перебування того з подружжя, до особистого закону або звичайного місця перебування якого було прив’язане обране право. Нове право застосовується до правових відносин з моменту укладення шлюбу, якщо інше письмово не встановлено подружжям.

    Інші питання по цьому пункту, виключно підчас особистого спілкування

    2. Можна враховувати. оскільки ігрова залежність прямим чином впливає на благополуччя сім'ї, для цього потрібні виписки з рахунків

    3. Підстави звичайні, не зійшлися характером, на час розгляду це не впливає

    4. Знову таки, фінансовий стан краще всього підтвердити виписками з рахунків

    Якщо цікавить, звертайтеся

    Мєньков Андрій Васильович
    7.3%

    Добрый день Марина.

    Если на момент заключения брака Вам исполнилось 18 лет, брак Вы заключили добровольно, не находясь одновременно в другом браке, то по законодательству Украины этот брак является действительным в Украине.

    Но, поскольку брак заключен в ОАЭ, то семейные отношения не будут регулироваться законодательством Украины, а будут регилироваться нормами права ОАЭ либо той страны в которой супруги в последнее время совместно проживали и при условии, что один из супругов продолжает там проживать, в том числе касательно последствий заключения брака, возможности и оснований для его расторжения, а также возможности заключения брачного договора между супругами.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10.9%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Марина!

    Я прибрав обидві свої відповіді по одній простій причині: скорше за все, що в реальному житті вони Вам не знадобляться, і ось чому:

    Хоча між Україною та ОАЕ діє угода про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах, яку ратифіковано Законом № 337-VII від 19.06.2013}, шлюбний контракт у країнах, подібних цій має свої сильно відмінні від нашої ментальності та законів особливості, якщо сам факт його існування взагалі ними передбачений.

    Тому, якщо Ви хочете, аби все пройшло успішно, Вам дійсно потрібен фахівець, який добре обізнаний на звичаях та законах тієї східної країни, де він буде підписуватись і завірятися. А краще щоби це був місцевий юрист з Арабскіх Еміратів чи з будь-якої іншої країни де контракт буде підписуватись. Звичайно, якщо Вам вдасться це зробити в ЄС, це буде найліпший для Вас варіант, бо там ставлення до жінок та їхного місця в сім'ї зовсім інакше, ніж в тому ж ОАЕ.

    Крикун Сергій  Павлович
    10.9%

    Закон Украины " Про міжнародне приватне право" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2709-15#Text):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. Для цілей цього Закону терміни вживаються в такому значенні:..

    2) іноземний елемент - ознака, яка характеризує приватноправові відносини, що регулюються цим Законом, та виявляється в одній або кількох з таких форм:

    хоча б один учасник правовідносин є громадянином України, який проживає за межами України, іноземцем, особою без громадянства або іноземною юридичною особою;

    об’єкт правовідносин знаходиться на території іноземної держави;

    юридичний факт, який створює, змінює або припиняє правовідносини, мав чи має місце на території іноземної держави;...

    Стаття 16. Особистий закон фізичної особи

    1. Особистим законом фізичної особи вважається право держави, громадянином якої вона є.

    2. Якщо фізична особа є громадянином двох або більше держав, її особистим законом вважається право тієї з держав, з якою особа має найбільш тісний зв’язок, зокрема, має місце проживання або займається основною діяльністю.

    3. Особистим законом особи без громадянства вважається право держави, у якій ця особа має місце проживання, а за його відсутності - місце перебування.

    4. Особистим законом біженця вважається право держави, у якій він має місце перебування.

    5. При визначенні особистого закону відповідно до частин другої і третьої цієї статті вважається, що якщо недієздатна особа змінила місце свого проживання без згоди свого законного представника, то така зміна не спричиняє зміну особистого закону такої особи.

    Стаття 58. Дійсність шлюбу, укладеного за межами України

    1. Шлюб між громадянами України, шлюб між громадянином України та іноземцем, шлюб між громадянином України та особою без громадянства, що укладений за межами України відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні за умови додержання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу....

    Стаття 60. Правові наслідки шлюбу

    1. Правові наслідки шлюбу визначаються спільним особистим законом подружжя, а за його відсутності - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі, а за відсутності такого - правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв’язок іншим чином.

    2. Подружжя, яке не має спільного особистого закону, може обрати право, що буде застосовуватися до правових наслідків шлюбу, якщо подружжя не має спільного місця проживання або якщо особистий закон жодного з них не збігається з правом держави їхнього спільного місця проживання.

    3. Вибір права згідно з частиною другою цієї статті обмежений лише правом особистого закону одного з подружжя без застосування частини другої статті 16 цього Закону. Угода про вибір права припиняється, якщо особистий закон подружжя стає спільним.".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    "Стаття 38. Підстави недійсності шлюбу

    1. Підставою недійсності шлюбу є порушення вимог, встановлених статтями 22, 24-26 цього Кодексу.";

    Закон Украины "Про громадянство України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#n3):

    "Стаття 6. Підстави набуття громадянства України

    Громадянство України набувається:

    1) за народженням;...

    Стаття 7. Набуття громадянства України за народженням

    Особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України...".

    "ДОГОВІР між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах" {Договір ратифіковано Законом № 337-VII від 19.06.2013} (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/784_008#Text):

    "Стаття 1 Правовий захист

    1. Громадяни однієї Сторони користуються на території іншої Сторони таким же правовим захистом, як і громадяни іншої Сторони, а також мають право звертатись до її судових органів на тих же умовах, що і громадяни іншої Сторони...

    Стаття 18 Юрисдикція..

    2. У справах, які не пов'язані із нерухомим майном, суди Сторони мають юрисдикцію у випадках коли:

    a) відповідач має постійне місце проживання або перебування на території цієї Сторони на момент подання позову;...".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n59):

    "Стаття 10. Міжнародні договори

    1. Чинний міжнародний договір, який регулює цивільні відносини, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, є частиною національного цивільного законодавства України.

    2. Якщо у чинному міжнародному договорі України, укладеному у встановленому законом порядку, містяться інші правила, ніж ті, що встановлені відповідним актом цивільного законодавства, застосовуються правила відповідного міжнародного договору України."

    ---

    Здравствуйте, Марина!

    Учитывая заключение между Ураиной и ОАЭ приведеного выше Договора о вщаимной правовой помощи в, частности, гражданских делах вопрос расторжения брака нахводится в юрисдикции суда ОАЭ, исходя из факта проживания мужа в ОАЭ. В то же время, если заключенный Вами брак в ОАЭ является недействительным согласно Семейного кодекса Украины, то он в Украине является недействительным, не имеет правовых последствий, при этом Ваш ребенок является гражданином Украины по рождению.

    Гончаренко Константин
    10.9%

    Доброго дня!

    1. Якщо ви укладете в ОАЕ такий контракт то він буде регулюватися виключно, законами та звичаями ОАЕ , що майже не надасть Вам переваг, адже відносини жінок та становище їх у суспільстві на території вказаної країни є "іншим" , ніж у країнах ЄС, тому якщо у Вас вийде укласти такий контракт на території ЄС це добре для Вас, у такому разі ви хоча б зможете діяти за нормами міжнародного права, а не лише за законами та звичаями арабського світу.

    Хоча між Україною та ОАЕ існує міжнародний договір про співпрацю у цивільних та комерційних справах проведена ратифікація цим Законом України № 337-VII від 19.06.2013}, але у Вашому випадку він вам мало допоможе.

    Взагалі ви можете укласти такий контракт де завгодно , де погодиться на це Ваш чоловік , окрім ОАЕ , але має бути згода чоловіка.

    2. Тепер до хороших новин для Вас:

    Якщо Ваш шлюб офіційно зареєстровано тією країною та Ви не перебуваєте у інших відносинах з громадянами цієї чи інших країн , то такий шлюб визнається Україною та може бути вирішено спір , щодо такого шлюбу, визначення місця проживання дитини, аліменти, тощо, у рамках міжнародного права, але скоріш за все припиняти такий шлюб доведеться за законами ОАЕ.

    Враховуючи, що ви громадянка України , ви маєте розпочати цей довгий, дорогий і спірний процес у суді України, маєте право визначити місце проживання дитини з Вами, заявити вимоги про виплату аліментів на дитину з офіційного джерела доходу чоловіка та будь-якого іншого факт якого зможете довести документами з нотаріальним перекладом на державну мову та долучити до справи.

    Дитина також зможе набути громадянства України за територіальним походженням матері , для розлучення не обов язково позбавляти батька батьківських прав батька.

    Також треба подати у рамках процесу заяву про забезпечення виконанання батьком рішення суду і у рамках міжнародного права суд направить батьку матеріали справи та рішення по них через дипломатичне представництво.

    Так ви хоча б зможете розраховувати на захист власних прав та матеріальне забезпечення дитини.

    Щодо стану здоров я чоловіка це має значення для вирішення справи на Вашу користь тому треба отримати довідки з лікарні про його нестабільний стан здоров я , що негативно впливає на дитину з нотаріальним перекладом на державну мову для суду.

    Для виконання рішення краще звернутися з ухвалою суду до приватного виконавця , який візьметься вести справу та дипломатичне представництво країни громадянства чоловіка.

    Так як органи державної виконавчої служби мають доступ лише на території України.

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії ,та контакти для листування бажано з електронними поштами. https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

    з 24 лютого триває режим воєнного стану, до 23.08.22 згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    Для розробки документів вам необхідний регіональний адвокат зі знанням особливостей арабських країн.

    У будь-якому разі сума, що ви надали за консультацію , передбачає збільшення , щонайменше у 3х рази , окремі дії на території ОАЕ в залежності від кваліфікації потребуватимуть залучення додаткових коштів за домовленостями з адвокатом чи групою адвокатів в ОАЕ за окремо укладеним договором на послуги по денно чи погодинно

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    7.3%

    Добрый день, Марина!

    Правоприменение какой страны вы планируете по такому брачному договору?

    Для Украины ваш брак не легализирован до момента предъявления свидетельства о браке, легализированном в установленном порядке. Соответственно без этого не может быть и речи про судебное или иное регулирование вопроса расторжения.

    Вы не указали где ваш ребенок зарегистрирован? И гражданином каколй страны является?

    Это важно в контексте вашего последнего вопроса по доказательствам в суде.

    К сожалению, ваш вопрос достаточно обширный, и какие-либо ответы будут иметь общие форматы консультаций, не обязательно применимые к вашей ситуцаии.

    У вас стык нескольких государств и правового регулирования, и начать стоит именно с этой части.

    Принимайте предложение по консультации, набирайте.

    Пуха Наталія ТендерОк
    10.9%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    1.необходимо составить брачный(послебрачный договор) с условиями которые помогли бы гражданке Украины позволить быстро получить развод и опекунство над ребенком с проживанием у матери в украинском суде (приоритетно) с возможностью подать на развод в другой стране.

    -можно ли зарегистрировать этот договор в ОАЭ или любой другой стране, кроме Украины и затем подать на развод на Украине?

    -стоимость работы,?

    -если есть противоречия с законодательствои ОАЭ в случае расторжения брака на Украине и принимается ли это во внимание судом Украины?можно ли избежать противоречий подписав договор указав в договоре пункт противоречия?

    -какие еще есть нюансы?

    -пункты договора?

    -можете ли выслать составленный драфт(проект) договора в данном ответе без указания данных ФИО, паспорта и прочих данных? если нет -то сколько надо доплатиь на этом сайте чтобы получить проект договора?

    Шлюбний договір вам не допоможе, так як він регулює виключне матеріальне врегулювання та забезпечення, на проживання та визначення проживання литини він ніяк не вплине, до тогож якщо шлюб зареєстрований в ОАЭ то діяти й будуть норми до шлюбного договору ОАЭ.

    Проте укласти договір про забезпечення дитини та визначення місця проживання з матірю дитини Між матірю та батьком дитини та нотаріально його оформити Ви зможете.

    2.муж игрок - играет в компьютерные игры. изза чего наблюдается неконтролируемая психоэмоциональная нестабильность с проявлением агрессии к другим и депресиям. изза чего невозможно совместное проживание. вопрос- рассматривается ли данный случай при разводе, и если да то как подтвердить этот факт для суда,и необходимо ли подтверждать это? сообщите пож. допольнительную информацию по этому вопросу, которую сочтете необходимой.

    Хочете розлучитись наявні підстави, просто розлучиться, не шукайте факти фізичного чи психологічного насилля чи приниження. РЕКОМЕНДУЮ дізнатись про особливості розлучення у країні де Ви зараз проживаєте. Зважаючи на наявність дитини, за українськім законодавством Ви можете розлучитись виключно через суд.

    3. с каким из оснований для развода - желательно подавать в суд Украины для скорейшего рассмотрения дела.

    Розлучення виключно через суд.

    У разі укладення шлюбу громадянина України з громадянином (підданим) іншої держави, при розлученні в Україні застосовуватимуть норми Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України. Порядок розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану регулюють статті 106 та 107 Сімейного кодексу України. Вони передбачають, що розірвання шлюбу може бути здійснено таким способом у випадку спільної згоди обох із подружжя та за відсутності спільних дітей. Розірвання шлюбу з іноземцем у судовому порядку здійснюється в разі, коли у подружжя є спільні неповнолітні діти або відсутня згода на розірвання шлюбу одного з подружжя.

    За ст.109 Сімейного кодексу України, подружжя, яке має дітей, може подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

    Суд розглядає справи про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей у порядку окремого провадження та постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

    У випадку, якщо один із подружжя проти розлучення, то частина 1 статті 110 Сімейного кодексу, передбачає можливість розірвання шлюбу з ініціативи одного з подружжя. Для цього одному з подружжя, який бажає розлучитися, необхідно звернутися до суду з позовною заявою про розлучення.

    Позовні заяви про розірвання шлюбу подаються до суду за місцем проживання відповідача. Однак у випадку, якщо відповідач на момент розірвання шлюбу проживає за межами України, позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або, якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача або, якщо за домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    Документ, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом – це рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (стаття 115 Сімейного кодексу України).

    4. необходимо ли подтверждать стаж гражданке Украины , а также работу зарубежом ,чтобы подтвердить в суде Украины -что мать финансово обечает себя и ребенка.и какими документами подтверждается?

    Ні зазначенених документів законодавство не вимагає.

    Так, частиною першою статті 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» , зокрема передбачено, що суди України можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, якщо на території України відповідач у справі має місце проживання або місцезнаходження, або рухоме чи нерухоме майно, на яке можна накласти стягнення, або знаходиться філія або представництво іноземної юридичної особи – відповідача, а також, якщо дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території. До такої події можна віднести укладання шлюбу між громадянином України і іноземцем на території України і видання відповідного свідоцтва про шлюб.

    Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» в разі розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем, один з яких проживає в Україні, питання підсудності визначається за загальними правилами, встановленими статтями 27-29 Цивільного процесуального кодексу України.

    Найпростішим варіантом є розірвання шлюбу на території країни проживання, навіть якщо жоден з подружжя не є громадянином цієї держави. Рішення про розірвання шлюбу буде прийматися відповідно до законів та звичаїв країни перебування подружжя.

    Значною перевагою звернення саме до органів країни перебування є те, що непотрібно нікуди їхати та витрачати додаткові кошти, наприклад, на квитки, та час.

    Є й недоліки. По-перше, законодавство обраної країни для розірвання шлюбу може висувати певні вимоги, що відсутні в українському законодавстві. Незважаючи на це, такі вимоги мають бути дотримані. По-друге, аби документ про розірвання шлюбу, виданий іноземними органами, мав юридичну силу, він має бути легалізований в Україні. Порядок легалізації залежить від того, у якій країні буде розірвано шлюб, а точніше від того, які домовленості існують між цією країною та Україною.

    Крім того, якщо громадянин України та іноземець, що перебувають у шлюбі, проживають у третій країні, але не бажають розривати свої стосунки за її законами, то вони мають право звернутися до компетентних органів або нашої держави, або держави громадянської належності іншого з подружжя.

    Успіхів

    Адвокат Евгений Александрович
    10%

    Добрий вечір, Марина!

    Так, шлюбний договір можливо укласти та посвідчити, звернувшись до Посольства України в Об'єднаних Арабських Еміратах (королівстві Бахрейн за сумісництвом):

    Abu Dhabi, Zone 1, Sector 34, Jdeerah Street, Villa 11, P.O.Box 35572

    Телефони

    +971-26-32-75-86

    Електронна пошта

    emb_ae@mfa.gov.u

    Отже, шлюбний договір це така угода між подружжям, в якому закріплюються їх майнові права та обов’язки, в тому числі майнові права та обов’язки подружжя як батьків, а також врегульовуються майнові відносини між чоловіком та дружиною. Правове регулювання порядку укладення та виконання шлюбного договору визначені Главою 10 Сімейного Кодексу України.

    Шлюбний договір можливо укладати за наявності наступних умов:

    – вільне волевиявлення обох сторін , тобто примус однією стороною іншу сторону до укладення шлюбного договору не допускається;

    – у договорі прописуються тільки майнові права та обов’язки подружжя або майнові права та обовязки подружжя як батьків. Тобто особисті немайнові права або особистістні відносини між подружжям шлюбним договором не врегульовуються;

    – договір не повинен порушувати права дитини а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище. Тобто, якщо в договорі, наприклад, прописати, що після розлучення за ініціативою жінки, чоловік звільняється від сплати аліментів на утримання дитини/дітей, то така умова порушує права дитини на забезпечення батьками і не є законною;

    – обов’язкова письмова форму договору та нотаріальне засвідчення. Тобто не достатньо лише одних підписів сторін шлюбного договору для його укладення та дійсності в майбутньому, потрібно нотаріальне посвідчення такої угоди сторін.

    Також, шлюбний договір може:

    • зафіксувати розподіл майна, яким володіє подружжя, на три види власності - спільну (принцип, який застосовується при поділі майна законом і без спеціального документа. Передбачає поділ на рівні частки при обопільній згоді, наприклад, на продаж квартири, авто і т.п.), часткову власність - встановлюється за домовленістю між чоловіком і дружиною, в будь-якому співвідношенні на їхній розсуд, приватну (роздільну) власність - гарантує повне володіння тим чи іншим майном комусь одному з подружжя;
    • визначити розмір та строки виплати аліментів у разі офіційного розлучення або ж розмір виплат, якщо чоловік і жінка, у яких є діти, просто роз'їхалися. У цих ситуаціях договір дозволяє швидко врегулювати питання, не чекаючи судового процесу;
    • закріпити порядок і розмір компенсацій в разі обумовлених збитків - наприклад, при зраді і т.п.;
    • врахувати порядок утримання одного з пари;
    • гарантувати матеріальну допомогу і опіку над спільними дітьми, батьками, дітьми, народженими в попередньому шлюбі або поза шлюбом і т.п.
    • прописати всі ситуації, за яких майнові права переходять від чоловіка до дружини чи навпаки (це може бути втрата працездатності, наркотична або алкогольна залежність і т.д.)

    Але, шлюбний договір не може:

    • прописувати немайнові обов'язки і зобов'язання сторін - наприклад, клятви у вірності, обіцянки позбутися шкідливих звичок, народити певну кількість дітей і т.п.
    • обмежувати права і свободи людини, регламентовані законодавством України. Наприклад, забороняти працювати жінці в шлюбі, обмежувати права одного з подружжя за етнічними, расовими та іншими ознаками і т.п.
    • регулювати права і обов'язки щодо долі і життя дітей - наприклад, без суду визначати, з ким, в разі офіційного розлучення, залишаться діти.

    Розірвати шлюбний договір можна за обопільною згодою в будь-який момент спільного життя пари. Автоматично припиняє дію весільний контракт тоді, коли подружжя розлучається, а всі пункти документу стосуються лише подружнього життя і не містять перелік зобов'язань, які необхідно виконувати після офіційного розриву.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, Марина!

    1) необходимо составить брачный(послебрачный договор) ... - Вы должны понимать, что брачным договором регулируются только имущественные права и обязательства. Потому его условия будут лишь влиять на деление общего имущества супругов, но не на сам процесс развода и не на определение места жительства ребенка.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 29. Місце проживання фізичної особи

    1. Місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    3. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

    У разі спору місце проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років визначається органом опіки та піклування або судом.

    4. Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає.

    5. Місцем проживання недієздатної особи є місце проживання її опікуна або місцезнаходження відповідної організації, яка виконує щодо неї функції опікуна.

    6. Фізична особа може мати кілька місць проживання.

    ОЗНАКОМЬТЕСЬ - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    2) муж игрок - играет в компьютерные игры. изза чего наблюдается неконтролируемая психоэмоциональная нестабильность с проявлением агрессии к другим и депресиям. изза чего невозможно совместное проживание. вопрос- рассматривается ли данный случай при разводе, и если да то как подтвердить этот факт для суда,и необходимо ли подтверждать это? - да, это повлияет как на сам процесс развода, так и на определение места жительства ребенка. Доказательствами могут быть: вызовы врача, учет у больнице, прием медицинских препаратов, показания свидетелей и т.п.

    3) с каким из оснований для развода - желательно подавать в суд Украины для скорейшего рассмотрения дела. - для подачи судебного иска достаточно вашего желания. Но чтобы воспользоваться своим правом на расторжение брака, его сначала нужно легализировать в Украине, ведь заключен он был в ОАЕ.

    Для этого Вам необходимо обратиться в консульство Украины, чтобы украинский консул поставил удостоверительную надпись на документе о браке.

    Посольство України в Об'єднаних Арабських Еміратах (королівстві Бахрейн за сумісництвом):

    Abu Dhabi, Zone 1, Sector 34, Jdeerah Street, Villa 11, P.O.Box 35572

    Телефони

    +971-26-32-75-86

    Електронна пошта

    emb_ae@mfa.gov.u

    4) необходимо ли подтверждать стаж гражданке Украины , а также работу зарубежом ,чтобы подтвердить в суде Украины -что мать финансово обечает себя и ребенка.и какими документами подтверждается? - нет, не нужно.

    Если понадобиться моя помощь, обращайтесь через кнопку "Обратиться".

    Всего самого лучшего!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України