Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 27 мая 2022, вопрос №65344

Как получить денежную компенсацию от работодателя.

Здравствуйте. Я работаю официально. С 24.02.22 руководство объявило не выходить на работу. С 01.03.22. по 31.03.22 заставили написать за свой счёт. Потом преостоновили трудовой договор. Я прикрепил файл приказа. Как можно получить компенсацию за этот период? Спасибо.

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    На жаль, ніяк!

    Компенсаційні виплати можливі за рахунок рф однак як Ви розумієте на даний час це неможливо.!

    Оскільки трудовий договір з Вами призупинено, Ви маєте право влаштовуватись на нову роботу!

    Успіхів!

    Богачевська Ольга Дмитрівна

    Доброго дня!

    На даний час у Вас немає такої змоги.

    Відповідно до Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text

    п.3 ст. 13. Призупинення дії трудового договору.

    Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

    Однак, Ви розумієте, що на теперішній час це неможливо.

    Макаєв Руслан
    Макаєв Руслан год назад

    Юрист, г. Киев, 11 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Віталій. З приводу призупинення дії трудового договору. Відповідно до положень ЗУ № 2136-IX, призупинення дії трудового договору можливо виключно за двох умов: "призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором". Тобто, якщо Ви, як працівник можете виконувати роботу і підприємство уціліло під час воєнних дій (тобто хоча б частково працює), роботодавець не має законних прав призупиняти дії трудового договору. Роботодавець мав би оголосити простій, а не призупиняти дії трудових договорів. З приводу отримання будь-яких компенсації - це можливо вирішити лише у судовому порядку, оскільки для початку потрібно визнавати протиправним наказ по підприємству. Гарного дня!

    Мороз Микола Миколайович
    Мороз Микола Миколайович год назад

    Адвокат, г. Чернигов, 14 лет опыта

    Общаться в чате

    Відповідно до ст. 10 закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

    Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

    Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.

    У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

    З урахуванням того, що, відповідно до листа ТПП України від 28.02.2022 року № 2024/02.0-7.1, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб'єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Отже, будь-яке підприємство в умовах форс-мажорних обставин, скоріше всього, легко доведе, що не могло забезпечити роботою працівника, а відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладено на державу, що здійснює військову агресію проти України, відповідно до ст. 13 цього ж Закону.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України