Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 27 мая 2022, вопрос №65352 150₴

Напад і незаконне побиття поліцією

25 травня 11:50 в Києві, біля цирку, особа в формі патрульного подав сигнал жезлом зупинити авто, не представився, почав запитувати, чому я порушую ПДР. Попросив надати йому документи: посвідчення водія та документ про реєстацію ТЗ. На прохання представития - почав кричати, щоб я йому надав на ознайомлення документи, при тому, що я тримав ці документи у своїх руках перед особою в формі, схожій на поліцейську.
Я спокійно і ввічливо запитав, чи будемо складати адмінматеріали. Особа відповіла, що будемо. Я відповів, що згоден з цим і озвучив, що давайте діяти по законній процедурі.

Разом з цим, я взяв свій смартфон у руку, щоб почати фіксувати процес розгляду справи. Я навіть не вмикав відеокамеру, як особа в формі поліції накинулась на мене з криками "відеозйомка у воєнний час", почав мене бити, наносити удари, після чого викинув мене із авто, кинув на асфальт, бив ногами по тулубу, ногам, голові, застосував спецзасіб - кайданки. Підняв мене, приствив до мого авто, зробив огляд речей, ліз у кишені моєї сумки (бананки) руками, запропонував їхати у райвідділ. Я опору не чинив, на все спокійно погодився. Наручники зняли і дали закрити автомобіль ключем, повезли у райвідділ без кайданків. Виписали протокол про порушення ПДР п.8.4.г та штраф 340грн. Копію протокола затримання НЕ видали. На усне клопотання надати правову допомогу та безкоштовного адвоката - відмовлено. Сидячи в патрульній автівці - викликав швидку з мобільного телефону поліцейського, однак швидка у райвідділ не приїхала. Маю забій голови, запаморочення, тошноту, синці на руках, де одягалися кайдани.
Хочу зняти побої, написати скарги/заяви на поліцейського, який мене побив і незаконно застосував спецзасоби. Який порядок моїх дій, якщо я хочу притягнути його, хоча б, до дисциплінарної відповідальності? Зараз пишу заяву про безпричинну зупинку. Як правильно знімати побої і писати заяву у поліцію чи ДБР/прокуратуру на цю особу, який порушив мої права і перевищував свої владні повноваження?

Ответы юристов (10)

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Треба знімати побої та направити заяву до ДБР про вчинення кримінального правопорушення.

    Кримінальний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    Стаття 365. Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу

    1. Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб, -

    карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

    караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Зразок заяви https://chrg.gp.gov.ua/userfiles/file/Chernigiv/Zr...

    Заяву можна здати наручно або відправити поштою. Після цього необхідно моніторити, чи було внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань та чи було відкрито кримінальне провадження.

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    ПЕРЕПРОШУЮ ЩО НА РОСІЙСЬКІЙ МОВІ, ГОТУВАВ ВАМ ВІДПОВІДЬ ТЕРМІНОВО.

    1.

    Жалобу на незаконные действия должностного лица нужно подать в вышестоящий орган или в Государственное бюро расследований.

    Жалоба подается к руководителю полиции или подразделения внутренней безопасности соответствующего территориального органа полиции в соответствии Закону "Об обращениях граждан". Также жалоба может быть подана устно по телефону "102" или call-центра "0-800-50-02-02".

    Заявление о совершении полицейским преступления необходимо подавать в Государственное бюро расследований. Преступлением в этом случае будут считаться любые действия, которые полицейский не имел права выполнять вообще или не имел права выполнять их без разрешения или соблюдения особого порядка. Это могут быть такие действия, при осуществлении которых был причинен вред охраняемым законом правам и интересам лица (право на жизнь и здоровье, право на собственность, право на достоинство), то есть:

    • применение физической силы, огнестрельного оружия без предупреждения заранее (или угроза такого применения);
    • незаконное проникновение полицейского в жилье;
    • применение физического или психического насилия;
    • противоправное применение специальных средств (наручники, резиновые дубинки, ядовитые газы, водометы и т.п.);
    • длительное лишение человека пищи, воды, тепла, оставление его во вредных для здоровья условиях, использование огня, электричества, кислоты, щелочи, радиоактивных веществ, ядов;
    • унижение чести, достоинства, причинение душевных переживаний, глумление;
    • причинение смерти, доведение до самоубийства, нарушение неприкосновенности жилища, заведомо незаконные задержания, привод или арест, привлечение заведомо невиновного к уголовной ответственности, принуждение давать показания и другие действия, охватываемые диспозициями статей Уголовного кодекса Украины.

    Поэтому в случае совершения полицейским преступления, необходимо обратиться с заявлением в территориальное управление ГБР. Заявление направляется в соответствии с Законом "Об обращениях граждан", подать его можно также и в электронном виде.

    2.

    МВД приняло приказ от 15 ноября 2017 года № 930 «Об утверждении Порядка рассмотрения обращений и организации проведения личного приема граждан в органах и подразделениях Национальной полиции Украины». Документ установил единый порядок приема, регистрации и рассмотрения обращений граждан в органах и подразделениях Нацполиции. Граждане Украины, а также лица, не являющиеся гражданами Украины и законно находящиеся на ее территории, имеют право обратиться в органы (подразделения) полиции с замечаниями, жалобами и предложениями по вопросам, связанным с деятельностью Нацполиции, предприятий, учреждений и организаций, относящихся к сфере ее управления, с заявлениями или ходатайствами о реализации своих социально-экономических, политических и личных прав и законных интересов, а также с жалобами об их нарушении. Обращаться в органы полиции можно на украинском или другом языке, приемлемом для сторон.

    Обращения от граждан могут поступать в виде писем, на личном приеме, с использованием сети Интернет, средств электронной связи или с помощью средств телефонной связи через контактные центры, телефонные «горячие линии». В обращении указываются ФИО, место жительства и излагается суть затронутого вопроса, замечания, предложения, заявления или жалобы, просьбы или требования. Письменное обращение должно быть напечатано или написано от руки разборчиво и четко, подписано заявителем (группой заявителей) с указанием даты. В электронном обращении также должен быть указан адрес электронной почты, на который может быть направлен ответ, или сведения о других средствах связи. Применение ЭЦП при отправке электронного обращения не требуется. Электронное обращение, направленное без использования электронной подписи, должно иметь вид скан-копии или фотокопии обращения с подписью заявителя с указанием даты. Обращения принимаются, предварительно рассматриваются и централизованно регистрируются в день их поступления, а те, что поступили в нерабочий день и время - на следующий после него рабочий день.

    Срок рассмотрения обращений составляет не более одного месяца со дня их поступления, а те, которые не требуют дополнительного изучения, - безотлагательно, но не позднее 15 дней со дня их получения. Срок рассмотрения может быть продлен, но общий срок решения вопросов, затронутых в обращении, не может превышать 45 дней. Обращения считаются решенными, если рассмотрены все поставленные в них вопросы, приняты необходимые меры и заявителям даны обстоятельные и исчерпывающие ответы.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Спеціальна телефонна лінія ДБР

    +38 (044) 300 27 07

    Час роботи:

    - для звернень та загальних питань: пн-чт 9:00-18:00, пт 9:00-16:45 (напередодні вихідних та святкових днів з 9:00 до 16:45, обідня перерва з 13:00 до 13:45);

    - для заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення: цілодобово.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Департамент внутрішньої безпеки НПУ - міжрегіональний територіальний орган у складі кримінальної поліції Національної поліції України.

    Департамент внутрішньої безпеки у м. КиївАдреса:

    вул. Академіка Богомольця, 10

    Гаряча лінія:

    102

    Телефон(и):

    +380 50 352 7277

    (044) 254-90-80

    Офіційний сайт:

    https://www.npu.gov.ua

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    ЗВЕРТАЙТЕСЬ ЯКНАЙШВИДШЕ ДО ДЕРЖАВНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ВЧИНЕННЯ ЩОДО ВАС ЗЛОЧИНУ.

    ПІСЛЯ ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ В ПОРЯДКУ ПРОЦЕДУРИ ВАС НАПРАВЛЯТЬ НА ОСВІДУВАННЯ (ТАК ЗВАНЕ "ЗНЯТТЯ ПОБОЇВ"), А ТАКОЖ ЗОРІЄНТУЮТЬ ЩОДО ІНШИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДІЙ.

    ОНЛАЙН ФОРМА ДЛЯ ПОДАННЯ ЗАЯВИ:

    https://dbr.gov.ua/pov-crime
    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович год назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Вадим!

    ВАМ ТРЕБА ПОДАВАТИ СКАРГУ ДО УПРАВЛІННЯ ВНУТРІШНЬОЇ БЕЗПЕКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКАРЇНИ.

    ВАМ ТРЕБА ПОДАВАТИ ЗАЯВУ ДО ДЕРЖАВНОГО БЮРО РОЗСЛІДУВАНЬ ПРО ВНЕСЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ДО ЄДИНОГО РЕЄСТРУ ДОСУДОВИХ РОЗСЛІДУВАНЬ ТА ВІДКРИТТЯ КРИІМНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ПРО ПЕРЕВИЩЕННЯ ВЛАДНИХ ПОНОВАЖЕНЬ ВІДНОСНО ПРАЦВІНИКІВ ПОЛІЦІЇ ЗА Ч.2 СТ.365 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ.

    Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 365. Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу

    1. Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб, -

    карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

    караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися"!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Цей випадок підпадає під Переви́щення вла́ди або службо́вих повнова́жень працівнико́м правоохоро́нного о́ргану злочин, передбачений 365 статтею Кримінального кодексу України, який виражається в діянні, яке виходить за межі повноважень працівника відповідного правоохоронного органу.

    Загальна відповідальність передбачена ч.1 ст. 365 Кримінального кодексу: обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Перевищення влади або службових повноважень, яке супроводжувалося насильством або погрозою застосування насильства (фізичне насильство може бути виражене в незаконному позбавленні волі, мордуванні, завданні побоїв та ударів, заподіянні легких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень тощо; психічне насильство — у реальній погрозі заподіяння фізичного насильства щодо потерпілого чи його близьких), застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями (такими діями вважаються будь-які дії, які завдають потерпілому особливого фізичного болю чи моральних страждань — дії з використанням спеціальних засобів (наручників, водометів, отруйних газів тощо), тривале позбавлення їжі, води, тепла, використання вогню, кислоти, лугу, електроструму, заподіяння душевних переживань, глумління тощо; під зброєю слід розуміти предмети, безпосередньо призначені для ураження живої цілі [тобто предмети, які мають інше призначення, предмети, які визнано спеціальними засобами, предмети, що не мають призначення, зброєю не визнаються]), за відсутності ознак катування, утворює склад злочину, передбачений ч.2 ст. 365. Відповідальність за такі дії передбачена у виді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    • Перевищення влади або службових повноважень, яке спричинило тяжкі наслідки (спричинення матеріальних збитків, сума яких перевищує 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 134 125 гривень[1], заподіяння потерпілому тяжких тілесних ушкоджень або смерті, розвал діяльності підприємства, установи, організації, їх банкрутство, створення аварійної ситуації, яка потягла людські жертви тощо), кваліфікується за ч.3 ст. 365. Кримінальна відповідальність передбачає позбавлення волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    В разі, коли при перевищенні влади або службових повноважень фізичне насильство полягає в катуванні, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст. 127, вчинене охоплюється ч.2 статті 365. Якщо катування містить ознаки складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 127, дії службової особи кваліфікуються за сукупністю злочинів (ч.2 ст. 127 і ч.2 ст. 365). Якщо перевищення влади або службових повноважень поєднане з незаконним позбавленням волі (ч.1, ч.2 ст. 146), вчинене кваліфікується за ч.2 ст. 365, а якщо це потягло тяжкі наслідки (ч.3 ст. 146) — за ч.3 ст. 146. Вчинення цих злочинів організованою групою кваліфікується за сукупністю (ч.3 ст. 146 і ч.3 ст. 365).

    Умисне заподіяння смерті чи тяжкого тілесного ушкодження кваліфікується за сукупністю злочинів — за ч.3 ст. 365 та однією з таких статей: 112, 115, 121, 348, 379, 400. Заподіяння смерті чи тілесних ушкоджень через необережність охоплюється ч.3 ст. 365. Умисне вбивство чи умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, вчинене службовою особою при перевищенні меж необхідної оборони, кваліфікується лише за відповідними статтями (118 або 124). Якщо дії винної особи призвели до самогубства потерпілого чи спроби його вчинити, вчинене охоплюється ч.3 ст. 365 і кваліфікації за ст. 120 не потребує.

    Перевищення влади або службових повноважень, поєднане з умисним знищенням або пошкодженням чужого майна без обтяжуючих обставин (частина перша статей 194, 347, 352, 378, 399) кваліфікується лише за відповідною частиною ст. 365. Якщо перевищення влади чи службових повноважень було поєднано з діями, відповідальність за які передбачена частинами другими цих статей або ч.3 ст. 399, вчинене кваліфікується за сукупністю.

    Коли особа перевищила владу або службові повноваження з метою запобігти значнішим шкідливим наслідкам, ніж фактично заподіяна шкода, її дії визнаються вчиненими в стані крайньої необхідності і не визнаються злочинними.

    Вадиме! Вам треба терміново звернутись до БСМП та отримати довідку про синці та інші ушкодження тіла! Після того звернутись до Державного бюро розслідувань із заявою про злочин за згаданою статтею. Протягом 48 годин слідчий ДБР у відповідності із ст. 214 КПК повинен надати Вам витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про правопорушення. Якщо він того не зробить, Ви можете оскаржити його дії до слідчого судді.

    Будуть питання, звертайтесь особисто, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи!

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Незаконними діями поліції можуть бути:

    Активні дії (неналежне спілкування — образи, лайки; незаконний огляд, незаконна перевірка документів, проведення опитування неповнолітніх (статті Закон України "Про Національну поліцію");

    Бездільність (ігнорування усної чи письмової заяви про правопорушення; відмова назвати прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення (частина третя стаття 18 Закону України "Про національну поліцію"; ненадання допомоги у небезпечній ситуації). Такі дії можуть бути суспільно небезпечними і містити склад злочину, передбаченого статтею 365 Кримінального кодексу України).

    Види скарг.

    Для оскарження незаконні дії/бездіяльність працівника поліції (незаконний огляд, неналежне спілкування, ігнорування) особа, щодо якої вчинено такі дії, має право в направити скаргу в порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі (Закон України "Про звернення громадян"); повідомити усно за номером "102" або "0-800-50-02-02" (call-центр); звернутися з позовною заявою до суду.

    Скарги можна поділити на:

    Процесуальні - якщо Ви є учасником адміністративного або кримінального провадження, то скарга (клопотання) на незаконні дії/бездіяльність працівників поліції подається відповідно до вимог процесуального законодавства (ст. 267 КУпАП та гл. 26 (ст. 303–313) КПК відповідно);

    Загальні - щодо Вас вчинено незаконні дії/бездіяльність (але не злочин), незаконний огляд, неналежне спілкування, ігнорування прохання допомоги, погрози тощо, то скарга на них подається до керівника поліції або служби безпеки відповідного територіального органу в порядку Закону України «Про звернення громадян»; якщо щодо Вас скоєно злочин (катування, побиття, погрози розправою, незаконне тримання під вартою тощо) – подається заява про скоєння злочину відповідно до норм КПК до Державного бюро розслідувань.

    Скарга може бути:

    Усною - викладеною громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записаною (зареєстрованим) посадовою особою. Звернутись можна за телефонним номером «102» або «0-800-50-02-02» (call-центр, куди можна повідомити про неправомірні дії поліції).

    Письмовою - надісланою поштою або переданою громадянином особисто чи через уповноважену ним особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до законодавства України (у тому числі під час особистого прийому), із використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення) (пункт 14 розділу І Порядку).

    У випадку, якщо дії/бездіяльність працівника поліції містять ознаки злочину, особа має право звернутися з відповідною заявою до Державного бюро розслідувань або його територіальних управлінь.

    Скарга про незаконні дії/бездіяльність працівника поліції має містити інформацію про прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання (скарги).Анонімне звернення розгляду не підлягає (пункт 22 розділу ІІ Порядку).

    Строки розгляду питання

    Скарга розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник органу або підрозділу поліції або його заступники встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляють особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів (пункт 6 розділу IV Порядку).

    Порядок оскарження

    Рішення вищого органу поліції за результатами розгляду скарги у разі незгоди з ним громадянина може бути оскаржено до суду в установлений законодавством України строк (частина четверта статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України, стаття 304 Кримінального процесуального кодексу України).Судовий збір за подання позовної заяви про оскарження дій/бездіяльності працівника поліції не справляється (пункт 13 частини другої статті 3 Закону України "Про судовий збір").

    ---

    Зразок скарги:

    Начальнику ГУНП в Черкаській обл.

    Лютому В.В.

    18036, м. Черкаси, вул. Смілянська, 57

    <br />

    Копія: Прокуратура Черкаської області<br />

    Овчаренку С.А.<br />

    18000, м. Черкаси, бул. Шевченка, 286<br />

    Копія: Державне Бюро Розслідувань

    від Шевченка Івана Васильовича<br />

    18000 м. Черкаси, вул. Надпільна, 123 кв. 8

    моб. тел. (097) 123-45-67<br />

    <br />

    <br />

    Заява<br />

    на незаконні дії працівника поліції<br />

    15 березня 2017 року мене було незаконно піддано поверхневому огляду. Так знаходячись о 13:22 біля залізничного вокзалу до мене підішли працівники патрульної поліції з вимогою провести поверхневий огляд. Поліцейські не представились, не пояснили підстав для застосування такого заходу, а також суть та мету його проведення. Всі мої вимоги навести підстави для проведення поверхневого огляду були проігноровані. Ст. 34 ЗУ “Про Національну поліцію” визначаються підстави поверхневого огляду, а також містять чітку вимогу до статі поліцейського, який здійснює огляд. Мені довелосябути оглянутим працвником поліції протилежної статі (нагрудний знак - №000), що грубо порушує ст. 34 ЗУ “Про Національну поліцію” та завдало мені моральних страждань, унаслідок втручання у моє приватне життя.<br />

    Нагадую, що відповідно до ст.7 ЗУ “Про звернення громадян” звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обовязковому прийняттю та розгляду. А також, відповідно до ст.18 Закону про мою можливість брати участь у перевірці поданої заяви та знайомитись з матеріалами такої перевірки.<br />

    Прошу розглянути скаргу та прийняти рішення про притягнення винних до відповідальності у термін, встановлений ст.20 ЗУ “Про звернення громадян”. Прошу проінформувати мене про прийняте рішення негайно після його прийняття, а у випадку продовження строку розгляду — повідомити про це.<br />

    Дата,Підпис

    є право на адвоката за рахунок держави ([http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3460-17 Закон України “Про безоплатну правову допомогу”]).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Існує декілька основних порад як поводитись за викладених обставин. Дані поради є досить простими, але їх варто запам’ятати. 1). Після нанесення Вам тілесних ушкоджень одразу зверніть увагу на своє самопочуття та які саме тілесні ушкодження Вам нанесено. Якщо Ваш стан є задовільним, то повідомте про подію співробітників органів внутрішніх справ. У Вашому телефоні мобільного зв’язку завжди повинні бути записані номери служб швидкого реагування, в тому числі поліції – 102. Це пов’язано з тим, що в екстрених (шокових) ситуаціях більшість потерпілих не можуть згадати вказаний номер. 2). В обов’язковому порядку необхідно звернутися до травмпункту або викликати швидку медичну допомогу. При цьому медичним працівникам детально розкажіть про те, яким чином і куди саме Вам було нанесено тілесні ушкодження, коли саме і чим саме. Якщо до приїзду швидкої медичної допомоги Ви не встигли викликати міліцію, то це зроблять працівники «швидкої». Слід звернути увагу, що сліди побоїв потрібно зафіксувати якнайшвидше після їх нанесення. 3). При проходженні лікування необхідно по можливості слідкувати за тим, щоб у відповідні медичні документи (медичні книжки, направлення, висновки тощо) було правильно і повністю внесено інформацію щодо поставленого Вам діагнозу, хронології лікування, призначених лікарських засобів тощо. Зберігайте всі чеки, що підтверджують понесені Вами витрати на лікування. На підставі даних чеків у подальшому можливо отримати відшкодування витрачених коштів, а також нанесеної моральної шкоди. 4). При спілкуванні з співробітниками міліції необхідно написати та подати заяву про вчинення кримінального правопорушення – злочину. Відмова у прийнятті заяви не допускається. При цьому, щоб викладена в заяві інформація була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань і було розпочате досудове розслідування, вкажіть правову кваліфікацію кримінального правопорушення – злочину з зазначенням статті або частини статті закону України про кримінальну відповідальність. При надані показів потрібно досить чітко описати зловмисників (зовнішній вигляд, одяг, голос, особливі прикмети тощо), які спричинили Вам побої або тілесні ушкодження. 5). Під час досудового розслідування вимагайте у слідчого направлення Вас на освідування, так зване «зняття побоїв» та призначення судово-медичної експертизи з метою встановлення факту нанесення Вам тілесних ушкоджень та ступеня їх тяжкості. 6). При спілкуванні з працівниками швидкої медичної допомоги, лікарями, співробітниками поліції в обов’язковому порядку зафіксуйте прізвища, посади, контактні дані вказаних осіб. Це допоможе Вам у майбутньому значно зекономити час на їх встановлення.

    ---

    Сначала Вы можете зафиксироваил побои в больнице, в частности в травмпункте, с получением справки для предъявления судебно-медицинскому эксперту бюро СМЭ.

    В целом, для фиксации побоев нужно обратиться в бюро судебно-медицинской экспертизы (на платной основе), либо на бесплатной основе в полицию, где получив направление полиции для проведения судебно-медицинского исследования в бюро судебно-медицинской экспертизы.

    Положення про бюро судово-медичної експертизи управлінь охорони здоров'я обласних виконавчих комітетів та республіканське бюро (Автономної Республіки Крим):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0258-95#Text

    Інструкція про проведення судово-медичної експертизи:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0254-95#Text

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Вадим!

    Подавайте скаргу до ДБР та відділу внутрішніх розслудвань поліції та на медичне засвідчення, обов'язково зверніться.

    Звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України